Delicatese Literare
Top

Top 10 cărți din genul thriller

Top 10 carti din genul thriller

Thrillerele m-au captivat dintotdeauna, fie că erau cu mult mister, juridice, psihologice, cu mult suspans sau privind căutarea de comori.
Cărţile din acest top m-au fascinat cu o acţiune alertă, aventuri spectaculoase, secrete misterioase, personaje puternice şi întorsături dramatice de situaţii.

1. Îngeri şi demoni de Dan Brown, Editura Rao (Angels & Demons)

O străveche societate secretă
O armă mortală
O ţintă neobişnuită – Cetatea Vaticanului
Robert Langdon, specialist celebru de la Harvard, este chemat de urgenţă în Elveţia pentru a examina cadavrul lui Leonardo Vetra, pe al cărui piept a fost ars cu fierul un simbol ciudat. Ceea ce descoperă este uluitor, o străveche organizaţie – Illuminati – a declanşat o diabolică vendetta împotriva Bisericii Catolice. Cele mai sumbre temeri ale lui Langdon se confirmă în seară în care are loc Conclavul de la Vatican, când află că Illuminati a plasat o bombă chiar în inima Cetăţii Vaticanului. Cu ajutorul Vittoriei Vetra, o misterioasă cercetătoare, porneşte într-o cursa frenetică pentru a descoperi amplasamentul bombei şi salvarea Vaticanului. Căutările îi vor purta pe cei doi oameni de ştiinţă prin cripte pecetluite de secole, prin catacombe pline de primejdii şi prin catedrale părăsite, până în cel mai periculos loc de pe Pământ: ascunzătoarea de mult uitată a ordinului Illuminati.
Dan Brown este pasionat de criptografie, chei și coduri, teme pe care le-a transpus și în romanele sale.
Pe lângă acțiunea principală, cartea îți oferă și o adevărată lecție de cultură, autorul făcând o muncă imensă de documentare, descriindu-ți cu lux de amănunte construcții renumite, atrăgându-ți atenția asupra unor elemente încărcate de simboluri şi oferindu-ne informații ample despre religie, istorie, artă, arhitectură, știință, tehnică și filozofie, prezentate într-o formă facilă, strecurate subtil în dialogurile dintre personaje.
Am avut marea şansă să vizitez Roma după ce am citit romanul Îngeri şi demoni şi am refăcut traseul din carte, observând şi reperele cheie precizate în roman.
În carte, cei patru cardinali răpiți sunt aduși în Castelul Sant’Angelo, despre care se spune că era legat printr-un pasaj secret de Vatican. Îngeri si demoni, ecranizat în 2009 de Columbia Pictures cu Tom Hanks în rolul principal, s-a filmat în Piazza del Popolo, Piazza Navona, Castelul Sant’Angelo, în exteriorul bisericii baroce Santa Susanna și pe străzile Romei. Podul care conduce la Castelul Sant’Angelo este străjuit de o armată de statui de îngeri. În noaptea în care s-au făcut filmările pentru Îngeri si demoni, fiecare înger a fost luminat aparte.
Citate:
Dumnezeu nu este o fiinţă omnipotentă şi autoritară care ne priveşte de sus, ameninţând să ne zvârle în căldarea cu smoală dacă nu ne supunem. Dumnezeu este energia care curge prin sinapsele sistemului nostru nervos şi prin cămăruţele inimii noastre.
– Illuminati erau, în esenţă, nişte supravieţuitori. Când au fugit din Roma, au străbătut Europa în căutarea unui loc sigur, în care să se poată regrupa. Treptat, au fost integraţi într-o altă organizaţie secretă… o confrerie a unor maeştrii cioplitori din Bavaria: francmasonii.
– Masonii? se miră Kohler.
Langdon încuviinţă, câtuşi de puţin surprins de faptul că directorul auzise de acest nume:
– Confreria masonilor are în prezent peste cinci milioane de membri în lumea întreagă, jumătate dintre aceştia locuind în Statele Unite ale Americii, iar mai mult de un milion în Europa.
– În mod cert masonii nu sunt satanişti! reluă Kohler, afişând dintr-o dată un aer sceptic.
– Sigur că nu! Masonii au căzut în plasa propriei bunăvoinţe. După ce i-au adăpostit pe savanţii fugari în secolul al XVII-lea, aproape fără ştirea lor au devenit un front de luptă al confreriei Illuminati. Membrii acesteia au crescut ca număr, ocupând treptat poziţii tot mai înalte în ierarhia lojilor. Pe ascuns, şi-au refăcut confreria ştiinţifică în centrul organizaţiei masonice – un fel de societate secretă într-o altă societate secretă. Apoi Illuminati s-au folosit de sistemul mondial de interconexiuni al lojilor masonice pentru a-şi extinde influenţa.
Ştiinţa îmi spune că Dumnezeu trebuie să existe. Mintea îmi spune că niciodată n-am să-L pot înţelege. Dar inima îmi spune că nici nu trebuie s-o fac.
– Domnule Langdon, toate întrebările au fost inițial spirituale. Încă de la începutul lumii, spiritualitatea și religia au fost chemate să completeze ceea ce știința nu putea înțelege. Răsăritul și apusul Soarelui erau odinioară puse pe seama lui Helios și a carului său înflăcărat. Cutremurele și inundațiile erau considerate furii ale lui Poseidon. Știința a dovedit între timp că acei zei erau doar niște falși idoli.

Cărțile autorului Dan Brown pot fi comandate pe libris.ro, elefant.ro, emag.rolibrarie.net, cartepedia.ro, carturesti.rolibrex.ro

2. …Şi vreme e ca să ucizi de John Grisham, Editura Rao (A Time to Kill)

Nu veți fi capabili să lăsați această carte din mână” – Daily News
Vinovat sau nevinovat? O întrebare la care trebuie să răspundă juraţii la orice proces. Dacă însă un tată negru ucide violatorii albi ai fetiţei lui în vârstă de 10 ani, dacă oroarea se întâmplă într-un stat american din sud şi dacă, pe deasupra, reînvie pornirile rasiste, iar mass-media răscoleşte sentimentele comunităţii, atunci acesta nu este un proces obişnuit. Deci, vinovat sau nevinovat?
…Şi vreme e ca să ucizi este un thriller juridic bulversant despre răzbunare și dreptate. În această drama tulburătoare, John Grisham analizează profunzimea sălbatică a violenței rasiale, oferindu-ne o poveste convingătoare despre o justiție incertă într-un mic oraș sudic – Clanton, Mississippi.
Viața unei fete de culoare în vârstă de zece ani este zdruncinată din temelii de doi tineri rasiști, beți și drogați, care o răpesc în timp ce aceasta mergea la un magazin, o urcă într-o camionetă și o duc departe de drum, unde o violează cu bestialitate. Scena descrisă este zguduitoare, cele două ființe abjecte torturând-o în moduri cumplite, inumane, motivația lor incredibilă fiind că negrii nu mureau dintr-atâta.
”Deşi împlinise zece ani, fetiţa părea mult mai mică. Stătea pe coatele care îi fuseseră imobilizate, legate cu sfoară galbenă de nailon. Picioarele îi erau desfăcute grotesc; dreptul era legat de un stejar tânăr, iar stângul, de un par putred, căzut dintr-un gard părăginit. Sfoara îi pătrunsese în carne, iar sângele îi şiroia pe picioare în jos. Faţa îi era umflată şi plină de sânge; avea un ochi tumefiat; celălalt era pe jumătatedeschis, aşa că îl putea vedea pe bărbatul alb din camionetă. Nu se uita la cel de deasupra ei, care gâfâia şi înjura transpirat, făcând-o să sufere îngrozitor. Când termină, acesta îi trase o palmă şi începu să râdă. Celălalt izbucni şi el în hohote. Râdeau din ce în ce mai tare, rostogolindu-se prin iarbă, lângă camionetă, chicotind şi ţipând ca doi nebuni. Fetiţa se întoarse cu spatele la ei şi începu să plângă încetişor, ca să nu facă zgomot. O bătuseră mai devreme pentru că strigase după ajutor. O ameninţaseră chiar cu moartea,dacă nu-şi ţinea gura.Obosiră de atâta râs şi se urcară în remorcă. Willard se şterse cu cămăşuţa fetiţei, umedă de sânge şi de sudoare, ceea ce îl făcu pe Cobb să bombănească. Prietenul său îi întinse o bere rece, din frigorifer. Fetiţa suspina, scoţând sunete ciudate, înăbuşite. Apoi se linişti. Cutia cu bere, din care Cobb băuse jumătate, se încălzise, aşa că o azvârli spre ea, lovind-o în abdomen. Spuma albă se împrăştie peste tot. Apoi cutia se rostogoliprintre gunoaie, alături de celelalte pe care le aruncaseră înainte. Willard nu prea nimerea la ţintă, dar Cobb era desulde abil. Deşi nu le stătea în caracter să facă risipă de bere, azvârleau cutiile pe jumătate goale, ca să doară mai tare. Pe lângă asta, era amuzant să vezi cum spuma sare în toate părţile. Fetiţa nu mişca. Berea caldă i se amestecase cu sângele întunecat şi i se prelingea pe faţă şi pe gât, formând o băltoacă. Willard îl întrebă pe Cobb dacă nu cumva murise.”
Fără nicio remușcare față de fapta comisă, cei doi indivizi o aruncă pe un câmp din apropiere, mai mult moartă decât vie, după ce încercaseră mai întâi să o spânzure.
Durerea tatălui fetiței, Carl Lee Hailey, când vede în ce hal fusese torturat unicul lui copil, este imensă.
”Tatăl îngenunche în faţa canapelei şi atinse umărul fetiţei, vorbindu-i blând. Ea încercă să-i zâmbească. Faţa îi era o masă informă, sângerândă şi tumefiată, plină de vânătăi. Nu-şi putea deschide ochii umflaţi. Tatăl lăcrimă, uitându-se la trupul micuţ, înfăşurat înprosoape, care sângera din cap până în picioare.”
Carl Lee Hailey apelează la Jake Brigance, un avocat alb, îngrijorat de faptul că bărbații pot fi achitați ca urmare a rasismului adânc înrădăcinat în zona deltei fluviului Mississippi, mai ales că într-un caz similar, petrecut mai la sud, patru adolescenți albi au fost achitați de acuzația de violare a unei fete negre.
După ce Brigance recunoaște că acest lucru ar putea fi posibil, Carl Lee își procură o pușcă M16 și îi omoară pe violatori, fiind imediat arestat fără a opune rezistență.
Pentru a-i salva viața lui Carl Lee, conștient de verdictul aproape sigur care plana asupra acestuia, Brigance este de acord să-l apere pentru o sumă mult mai mică de bani decât ar necesita un astfel de proces, intenționând să pledeze nevinovat pe motiv de nebunie temporară.
Violul și uciderea ulterioară în scop de răzbunare atrag atenția mass-mediei naționale, împărțind comunitatea locală în două.
Pe de o parte, Ku Klux Klan-ul începe să se organizeze în zonă, cerând executarea lui Carl Lee și amenințându-l cu moartea pe Brigance și pe membrii familiei acestuia, procurorul districtual decide să ceară pedeapsa cu moartea pentru criminal, iar judecătorul Omar Noose refuză cererea lui Brigance de schimbare a locului de desfășurare a procesului. După ce Brigance și poliția capturează pe unul dintre membrii Klanului, asupra căruia găsesc o bombă,  Jake își trimite soția și fiica departe în timpul derulării procesului, pentru a-i proteja.
Pe de altă parte, protestatarii negri cer achitarea lui Carl Lee, iar când cele două grupări se întâlnesc în fața tribunalului haosul se instaurează, iar poliția pierde controlul asupra mulțimii.
Deși Jake își găsește casa în flăcări, refuză să renunțe la proces, motivând că astfel ar însemna că toate sacrificiile făcute de el ar fi lipsite de sens.
Întocmai ca într-un joc de domino, viețile mai multor oameni sunt profund afectate în urma acțiunilor întreprinse de ambele părți aflate în conflict.
Pledoaria lui Brigance la momentul final al procesului este impresionantă, provocându-i pe jurați să schimbe perspectiva și să-și închipuie că bestialul viol fusese făcut de doi negri asupra unei fetițe albe, blondă cu ochi albaștri ba, mai mult, că era propria lor fiică. transmițând clar mesajul că, în cultura rasistă a comunității în care a avut loc crima, acțiunile lui Hailey nu ar fi fost puse la îndoială în fața instanței dacă victima violului ar fi fost albă, iar motivul tatălui de a-i ucide pe violatori ar fi fost văzut de public ca fiind justificat, și nu ar fi avut loc nicio urmărire penală.
”După aia le-a spus să-şi închipuie că puştoaica era blondă cu ochi albaştri, şi că siluitorii erau negri, şi că au legat-o cu un picior de un copac şi cu altul de un gard, c-au violat-o de nu ştiu câte ori şi c-o-njurau pentru că era albă. Le-a zis să-şi închipuie cum zăcea amărâta acolo şi cum ţipa după taică-său în vreme ce ăia-i cărau la picioare în gură şi-i zburau dinţii şi-i crăpau fălcile şi-i spărgeau nasul. Le-a zis să-şi închipuie doi negri beţi turnând bere peste ea şi pişându-se pe faţa ei şi râzând ca idioţii. Şi după aia le-a spus să-şi închipuie că fetiţa era a lor – că era fiica lor, înţelegi. Le-a  cerut să fie cinstiţi cu ei înşişi, să scrie pe o foaie de hârtie dacă i-ar fi omorât sau nu pe nenorociţii ăia, în caz că le-ar fi căzut la îndemână.”
Vinovat sau nevinovat? Ce verdict vor da oare jurații?
O carte cutremurătoare, care te bulversează și te provoacă la propriile reflecții referitoare la natura umană!
Cartea a fost ecranizată în anul 1996 într-o distribuție de excepție: Samuel L. Jackson,  Matthew McConaughey, Sandra Bullock, Ashley Judd, Kiefer Sutherland, Donald Sutherland, Kevin Spacey și Patrick McGoohan.

Cărțile autorului John Grisham pot fi comandate din librăriile online elefant.rolibris.ro, carturesti.rolibrarie.net, emag.ro, cartepedia.roemag.ro, dol.ro

3. Înainte să adorm de S.J. Watson, Editura Trei (Before I Go to Sleep)

Pur şi simplu, cel mai bun roman de debut pe care l-am citit vreodată.” (Tess Gerritsen)
Acest fermecător roman de debut este în egală măsură un portret al profundului impact pe care boala îl are asupra personajului principal, şi un thriller care te ţine cu sufletul la gură, fără să-i poţi anticipa vreo clipă finalul.” (Booklist)
Un roman desăvârşit. Structura lui e atât de ameţitoare, încât te face aproape să nu mai fii atent la stilul minunat în care e scris.” (Guardian)
Ne definim prin amintirile noastre. Dar dacă ne-am trezi brusc fără ele?
Dacă am uita dintr-odată cum ne cheamă, cine suntem, de unde venim, pe cine iubim
?
Are 47 de ani şi e scriitoare. Se trezeşte în fiecare dimineaţă neştiind unde se află. O formă rară de amnezie o împiedică să reţină informaţii mai mult de 24 de ore. Crede că are cu 20 de ani puţin, că este singură şi că are întreaga viaţă înainte. Dar descoperă că locuieşte cu soţul ei, Ben şi că majoritatea deciziilor importante din viaţa sa au fost deja luate. Doctorul ei o sfătuieşte să ţină un jurnal care o ajută să-şi recompună amintirile de la o zi la alta. Dar într-o zi deschide jurnalul şi citeşte: „Să nu ai niciodată încredere în Ben”.
Oare ce tip de accident a adus-o în această stare?
În cine să aibă încredere?
De ce ar minţi-o Ben?
O cheamă Christine. Jurnalul vieţii ei se numeşte Înainte să adorm.
Ai intrat deja în viaţa ei.
Înainte să adorm este un thriller psihologic plin de suspans şi de mister, care te provoacă să-ţi pui propriile întrebări. Oare cum ai reacţiona dacă nu ai şti cine eşti cu adevărat, de unde vii, ce vârstă ai şi ar trebui să te bazezi doar pe informaţiile pe care ţi le furnizează persoane străine din jurul tău, care pretind că te cunosc foarte bine? Dar dacă anumite indicii te conduc la ideea că aceste persoane te mint, fără să le poţi înţelege motivaţiile?
Christine, eroina volumului are o formă atipică de amnezie, o combinaţie de diferite forme de amnezie – o amnezie retrogradă, provocată de o întâmplare traumatizantă din trecut şi o amnezie anterogradă, care face practic imposibilă acumularea noilor amintiri.
Astfel, pentru Christine nu există nici trecut nici viitor, doar un prezent cenuşiu, lipsit de perspective şi de speranţă.
În fiecare zi se trezeşte confuză alături de un bărbat pe care nu-l cunoaşte, dar care pretinde că este soţul ei. Singurul fir călăuzitor este jurnalul pe care îl ţine, sperând să-şi poată reconstitui viaţa.
Într-o zi însă deschide jurnalul şi citeşte: „Să nu ai niciodată încredere în Ben„, notiţă care o provoacă să cerceteze mai profund ceea ce o înconjoară.
Pe măsură ce acţiunea avansează, apar noi indicii care neagă tot ceea ce Christine ştia până atunci, iar confuzia de la început se transformă treptat în paranoia şi groază.
O carte cutremurătoare, care se termină totuși într-o notă de speranţă şi optimism, surprinzându-ne cu o întorsătură spectaculoasă în final!
Romanul a fost ecranizat în 2014 într-o distribuţie de excepţie:  Nicole Kidman, Mark Strong, Colin Firth şi Anne-Marie Duff.
Citate:
„Mâine? Dar n-am niciun mâine, mi-am zis în sinea mea. Tot aşa cum n-am niciun ieri.”
”E ca şi când aş muri zi de zi. Iar şi iar. Trebuie să mă fac bine. Nu mă pot imagina continuând aşa multă vreme. Ştiu că la noapte o să mă culc, iar mâine-dimineaţă iarăşi o să mă trezesc fără să ştiu nimic. Şi la fel o să se întâmple poimâine şi răspoimâine, şi tot aşa… Pur şi simplu nu mă văd făcând asta. Nu pot face faţă. Asta nu e viaţă, ci o simplă existenţă, un salt de la un moment la altul fără să am habar de trecut, fără să-mi pot face vreun plan pentru viitor. Îmi închipui că aşa trebuie să fie şi animalele. Lucrul cel mai rău este că nici măcar nu ştiu ce nu ştiu. Probabil că sunt multe lucruri care aşteaptă să mă rănească. Lucruri pe care nici măcar nu mi le pot imagina.”

Cărțile autorului S.J. Watson pot fi comandate pe libris.ro, elefant.ro, emag.rolibrarie.net, cartepedia.ro, carturesti.rolibrex.ro

 

4. Central Park de Guillaume Musso, Editura ALL (Central Park)

Central Park este un thriller psihologic extrem de captivant, care te ține cu sufletul la gură de la începutul până la sfârșitul cărții, pe care nu poți să o lași din mână odată ce ai început să o citești. Musso își reconfirmă încă o dată incredibilul său talent de a țese povești extrem de complicate, al căror deznodământ nu îl poți ghici până la final. Musso gradează magistral acțiunea, indiciile pe care ți le dă te pun de multe ori pe piste false, iar când crezi în sfârșit că ai prins un fir primești o nouă informație care te bulversează total, iar la sfârșit îți vine să exclami total uluit: ”Uau!”.
Cartea îți suscită imediat interesul încă de la primele pagini. Alice Schäfer, o polițistă din Paris, se trezește pe o bancă ce părea a se afla într-o pădure pe care o presupune a fi Rambouillet, aflată în apropiere de Paris. Ultima ei amintire era din seara precedentă, în care ieșise cu prietenele la un bar, după care plecase, amețită bine după câte pahare băuse, spre mașina ei din garaj, după care, beznă totală! Era imposibil să își mai aducă aminte ceva. Iar acum se afla pe acea bancă ba, mai mult, era legată cu propriile cătușe de un necunoscut aflat în stare de inconștiență, având asupra ei un pistol din care lipsea un glonț, iar cămașa îi era pătată cu sângele cuiva. După ce îl trezește pe bărbat, informațiile aflate de la acesta o bulversează complet, provocându-i în același timp adrenalina. Bărbatul se prezintă a fi Gabriel Keyne, un cântăreț de jazz american. Ultima lui amintire era din seara precedentă, când cântase într-un bar… din Dublin! Încercând să descopere unde se află, merg chinuiți datorită cătușelor și ies în sfârșit din pădure descoperind cu stupoare că se aflau în Central Park din New York!
Instinctele de polițistă ale lui Alice ies la iveală, iar adrenalina îi curge cu putere prin sânge. Refuză să se ducă la poliție, convinsă că aparențele îi vor conduce pe ofițeri la o concluzie falsă. Soluția este să dezlege împreună enigma. Cine avusese interesul și de ce să îi adune pe ea de la Paris și pe el din Dublin și să îi aducă la New York? Al cui era sângele de pe cămașa ei și pistolul aflat asupra ei? În ce scop fusese tras glonțul lipsă? Încercând să afle răspunsurile, cei doi se angajează într-o cursă nebună contracronometru, furând un telefon și o mașină, căutând cu febrilitate indicii care să-i ajute cu ajutorul lui Seymour, colegul de echipă a lui Alice, pe care reușesc să îl contacteze la telefon. În primul rând, scapă de cătușe, ajungând la o persoană de încredere indicată de Seymour. Apoi fac rost de bani amanetând ceasul lui Alice, de care aceasta se desparte cu multă greutate, fiind o amintire de suflet de la soțul ei decedat, Paul. Pe măsură ce evenimentele se desfășoară într-un ritm amețitor, dovezile adunate din mai multe surse par să conducă la concluzia terifiantă că totul are legătură cu tragedia pe care o trăise Alice în urmă cu doi ani. Gabriel insistă să îi povestească ce s-a întâmplat atunci.
În urmă cu trei ani, Alice își găsise sufletul pereche, Paul, un medic ginecolog. Povestea lor de iubire fusese extrem de romantică și înduioșătoare. Se căsătoriseră și așteptau cu multă bucurie și speranță nașterea primului lor copil. Însă, în urmă cu doi ani, pe când Alice era însărcinată în șapte luni și jumătate, ducându-se la o vizită medicală de rutină, descoperă pe neașteptate niște indicii care o ajută să descopere identitatea unui criminal în serie al cărui mod de operare era să stranguleze victima cu ciorapii victimei precedente.  Surescitată de importanța descoperirii, Alice face o eroare monumentală și se duce să-l confrunte singură pe ucigaș, Vaughn, înarmată cu un pistol. Din păcate, este luată prin surprindere de acesta care o lovește de mai multe ori cu un cuțit în burtă, omorându-i fătul și lăsând-o inconștientă într-o stare extrem de gravă. Soțul ei, aflând teribila veste, a gonit spre spital și a făcut un accident mortal, prăbușindu-se cu mașina în Sena.
”Îmi amintesc
Că în aceeași zi,
21 noiembrie 2011,
Din orgoliu, din vanitate, din inconștiență,
Mi-am ucis și copilul,
Și soțul.”
În continuare, Alice este prinsă într-un păienjeniș de minciuni, nu mai știe în cine să se încreadă, cine spune adevărul și cine minte.
Finalul este absolut uluitor!
Cartea te face să crezi că adevărata dragoste poate crea  miracole atunci când totul pare fără speranță, o persoană încăpățânându-se să nu renunțe nici chiar când totul pare iremediabil pierdut, făcând gesturi nebunești doar pentru a o salva pe persoana iubită.
”De fiecare dată, îți vei spune că, orice ți s-ar întâmpla acum, toate acele momente smulse din ghearele fatalității meritau osteneala de a fi trăite.
Și că nimeni nu va putea vreodată să ți le ia.”
Romantic-Central-Park-Engagement-Photos-NYC-Kiran-Ankur-13

Cărțile autorului Guillaume Musso pot fi comandate pe libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librex.ro, librarie.net

 

5. Camera de chihlimbar de Steve Berry, Editura Rao (The Amber Room)

E genul meu de thriller – o vânătoare mondială de comori, în locuri exotice, cu personaje bine conturate” – Dan Brown
O poveste minunat construită în care intriga, înșelătoria, arta și crima sunt combinate cu inteligență și originalitate, rezultatul fiind un roman plin de suspans clasic, care reprezintă debutul în forță al unei voci noi pe scena thrillerului internațional.” – San Francisco Chronicle
Teribil de captivant, cu personaje credibile și un fir epic care se răsucește surprinzător și se desfășoară cu rapiditate, lăsându-ne fără suflare. Intrigă pură, plăcere pură.” – Clive Cussler
Acțiunea îl poartă pe cititor din Georgia în Germania și în Cehia, într-o vânătoare de comori care poate aprinde imaginația oricui.” – The Calgary Sun
Un thriller bine documentat, în care faptele reale sunt învăluite într-o țesătura a imaginarului bine dozată, care nu le distorsionează. Dacă v-a plăcut Codul lui Da Vinci, veți fi atrași în egală măsură de acest roman plin de mister.”
Romanul lui Steve Berry încearcă să dea un răspuns imaginar unui mister real, care intrigă lumea colecţionarilor de artă de mai bine de jumătate de secol – locul unde e ascunsă Camera de chihlimbar. Camera de chihlimbar este una dintre cele mai mari comori realizate vreodată de om: o întreagă încăpere făurită din ambră, de la cei patru pereţi masivi la mobila lucrată cu fineţe. Comandată în 1701 de Frederick I al Prusiei, Camera a fost finalizată ulterior la Tarskoe Selo, oraşul imperial rusesc. În 1941, trupele germane au invadat Uniunea Sovietică, prădând totul în cale şi furând Camera de chihlimbar. După declanşarea bombardamentelor Aliaţilor asupra Germaniei, în august 1944, Camera a fost ascunsă. Şi, în ciuda celor mai mari strădanii ale vânătorilor de comori şi ale colecţionarilor de artă din întreaga lume, Camera nu a mai fost vreodata descoperită… Până acum.
Viața era bună pentru judecătoarea din Atlanta, Rachel Cutler. Își iubea slujba, îi adora pe copii și rămăsese în relații cordiale cu fostul ei soț, Paul. Dar totul se schimbă atunci când tatăl ei, un om care a supraviețuit ororilor celui de-al doilea război mondial, moare în circumstanțe ciudate – și lasă în urma indicii referitoare la un secret pe care el îl păstrase întreaga viață, despre  o comoară fascinantă numită Camera de chihlimbar. Disperată să afle adevărul despre afacerile suspecte ale tatălui ei, Rachel pleacă spre Germania, cu Paul pe urmele ei. La scurt timp după sosire, cei doi sunt contactați de personaje misterioase care pretind că împărtășesc căutarea lor. Dar, pe măsură ce află mai multe despre istoria comorii pe care o caută, Rachel și Paul își dau seama că multe lucruri nu erau ceea ce păreau la prima vedere. Prinși într-un joc periculos cu ucigași profesioniști nemiloși pe urmele lor și implicați într-o vânătoare de comori de proporții epice, Rachel și Paul se trezesc brusc în centrul unei confruntări cu forțele puterii, răului și istoriei înseși.
Un thriller captivant și o poveste fascinantă despre intrigi, înșelăciune, artă și crimă, „Camera de chihlimbar” este o carte clasică de suspans ce te ține cu sufletul la gură de la prima până la ultima pagină.
Citate:
”A dispărut brusc, așa cum se întâmplă cu toate lucrurile rare.”
”Ce trebuia să facă? Nimic. Doar să stea cu copiii, să aibă grijă de ei și să aștepte ca Rachel să se întoarcă din călătoria după potcoave de cai morți. Putea anunța poliția, care, la rândul ei, să alerteze autoritățile germane. Dar dacă Christian Knoll nu era decât un amator de artă curios? Rachel avea să-l pedepsească aspru. ”Alarmist ca întotdeauna”, avea să-l admonesteze ea.
Iar el nu voia să audă asta.
Mai exista și o a treia opțiune. Cea mai tentantă. Luă cartea de telefon, găsi numărul și sună la compania aeriană Delta Airlines.
– Aș dori un bilet pentru diseară, la cursa Atlanta – Munchen, îi spuse el funcționarei de la ”Rezervări”.”
”- Arta are efecte diferite asupra oamenilor. Interesant la Camera de Chihlimbar este faptul că impresia generală pe care a creat-o a fost, în majoritatea cazurilor, aceeași. Am citit relatări datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Absolut toate sunt de acord că este magnifică. Închipuiește-ți și tu, o cameră întreagă construită din panouri de chihlimbar.
Uimitor.
– Chihlimbarul este o piatră semiprețioasă. Știi ceva despre el?
– Prea puțin.
– Este o rășină fosilă transparentă, veche de patruzeci, cincizeci de milioane de ani. Seva întărită de milenii s-a transformat în piatră semiprețioasă. Grecii o numeau elektron, adică ”substanța ruptă din soare”, datorită culorii sale și a faptului că, frecată cu mâna, produce o descărcare electrică. Chopin obișnuia să frece între degete un șirag înainte de a se așeza la pian. Prin frecare, chihlimbarul se încălzește și evaporă picăturile de transpirație.”

Cărțile autorului Steve Berry pot fi comandate din librăriile online elefant.rolibris.rocartepedia.ro, librarie.net, emag.ro, carturesti.ro

 

6. Obsesia de Nora Roberts, Editura Litera (The Obsession)

”O poveste scrisă impecabil, o combinație sofisticată de suspans și erotism” – Booklist
Obsesia este o excepțională carte romantic-suspans, cu accente psihologice, în care descoperi că fiecare e răspunzător pe propriul destin, dincolo de moștenirea genetică, că răul poate fi învins prin multă iubire și devotament și că, după multe frământări și lovituri ale sorții, viața îți poate oferi speranța unui nou început, plin de lumină și speranță.
Nora Roberts este o maestră a cuvintelor, făcându-te să simți parcă aievea mirosurile, să vezi peisajele unde se desfășoară acțiunea, să trăiești atmosfera locului, reușind să-ți transmită emoțiile și trăirile personajelor, iar la sfârșit lăsându-te cu o stare de pace și speranță în suflet.
Acțiunea cărții începe în anul 1998, când Naomi Bowes, o adolescentă, ce urma să împlinească doisprezece ani peste câteva zile, ducea o viață fericită și lipsită de griji alături de părinții ei și fratele ei, Mason, mai mic decât ea cu doi ani. Toată această aparență de fericire avea să fie sfărâmată în bucăți într-o noapte fierbinte de vară, când se trezise brusc, dintr-un motiv inexplicabil. Nemaiputând să adoarmă la loc, din cauza căldurii înăbușitoare și, văzându-l pe tatăl ei, Thomas David Bowes, intrând în pădure cu o lanternă, a decis să-l urmărească, convins că el dorea să-i facă o surpriză și să-i ofere bicicleta pe care și-o dorea atât de mult. Tatăl ei era un membru foarte respectat al comunității, fiind diacon la biserică, iar în timpul liber lucrând pentru o companie de cablu pentru a asigura securitatea financiară a familiei.
Ce avea însă să descopere Naomi în pădure era dincolo de orice închipuire, iar ea a văzut o față îngrozitoare a tatălui ei, pe care nu o bănuise niciodată.
”Reflexia îi reliefă chipul, iar ea desluși doar aspectul colțuros, părul scurt, deschis la culoare, făcându-l să arate ca un craniu, cu ochii doar niște găuri negre, lipsite de suflet.
Privi în jur și, pentru o clipă îngrozitoare, se temu că el se uita direct la ea. Acest bărbat, simțea ea, i-ar fi făcut rău, s-ar fi folosit de mâini și de pumni, așa cum tatăl care muncea ca să asigure bunăstarea familiei nu ar fi făcut-o niciodată.”
După plecarea tatălui ei, intrând în pivnița în care acesta fusese și pe care o mascase cu niște crengi după ce plecase, Naomi avea să descopere niște orori îngrozitoare, realizând că tatăl ei era de fapt un monstru, un criminal sadic în serie. O tânără, complet dezbrăcată, era legată de un scaun, cu o bandă adezivă peste gură și se vedea că fusese torturată și violată cu sălbăticie, iar pe pereți erau mai multe fotografii terifiante cu tinere moarte, cu urme de răni cumplite pe corp. Fără să ezite nicio clipă, dovedind multă tărie de caracter, Naomi a eliberat-o pe tânără, a ajutat-o să se îmbrace și a dus-o la biroul șerifului.
Viața ordonată a lui Naomi de până atunci s-a transformat în haos. Tatăl ei, adus în arest, a privit prin ea de parcă nici nu era acolo, având însă pe față o expresie satisfăcută, ce îți dădea fiori. Mama ei, complet șocată, refuza să creadă realitatea, în ciuda evidențelor, insistând că Naomi inventase totul și cerându-i să retracteze totul. Fratele ei, Mason, nu realiza prea bine ce se întâmplă.
Singura ancoră pentru Naomi avea să vină de la unchiul ei, Seth, fratele mamei, care venise imediat ce aflase știrea. Seth era homosexual, iar tatăl ei îi interzisese până atunci să vină în casa lor. Seth, ce lucra la un birou de investiții în Washington, s-a dovedit a fi însă un om foarte integru, cu înalte principii morale, foarte atașat și devotat familiei iar partenerul lui, Harry, chef la un restaurant, era un bărbat foarte cumsecade, care s-a apropiat imediat de copii, susținându-i necondiționat.
Din păcate, după numai cinci luni de normalitate și anonimat, viața lor a căpătat o nouă turnură nefericită, după ce mama lui Naomi a vândut povestea la un ziar, unde apărea inclusiv poza fiicei ei și drepturile de televiziune pentru un film inspirat din povestea ei.
Seth, furios la culme pe sora lui, pe care încerca din răsputeri să o aducă la realitate, a decis că era momentul pentru o mișcare radicală și, împreună cu partenerul lui Harry, cu care forma un cuplu foarte unit și devotat unul altuia, și-au lichidat toate afacerile și au plecat la New York împreună cu toată familia, încercând să-și reclădească o nouă viață acolo, în condiții de normalitate.
Acțiunea se reia în anul 2002, când Naomi, aflată la liceu și având șaisprezece ani, își făcea planuri de viitor pentru o carieră în domeniul fotografiei, iar fratele ei Mason, de paisprezece ani, a luat-o prin surprindere mărturisindu-i că își dorea să ajungă detectiv criminalist, pentru a prinde alți monștri ca tatăl lor și a-i împiedica să facă alte victime.
Naomi avea să primească o nouă lovitură cumplită când, venind acasă cu un coleg, Anson Chaffins, tocilar și cam neîndemânatic, dar bun editor și cu care lucra la un proiect pentru anuarul școlii, avea să o găsească pe mama ei moartă, după ce înghițise un flacon întreg de medicamente. Mai mult, scrisoarea ei de adio dezvăluia că, de fapt, gestul ei fusese cauzat de decizia lui Thomas, pe care îl vizitase în permanență pe ascuns, să divorțeze de ea și să se însoare cu o fană ce-i trimitea scrisori înfocate în închisoare. Și, parcă nu era de ajuns atâtea șocuri, colegul ei, Anson Chaffins, care realizase în acel moment identitatea ei, a șantajat-o să-i scrie povestea ei, pentru a-și asigura un loc de editor la un ziar de renume. A fost momentul în care Naomi a decis să nu mai fie o victimă. Furioasă de trădarea lui, l-a denunțat la un ofițer de poliție că lua stupefiante, ținându-l ocupat în timp ce și-a scris propria poveste și a publicat-o singură.
Acțiunea se reia în anul 2016. Naomi reușise să ajungă un fotograf de renume, iar fratele ei Mason, un redutabil detectiv criminalist. Unchii ei aveau aceeași relație indestructibilă, sărbătorind de curând douăzeci și cinci de ani împreună.
Naomi nu stătuse niciodată prea mult într-un loc, colindând în întreaga lume. Totuși, când ajunsese în micul orășel Sunrise Cove, un impuls irezistibil o făcuse să-și cumpere o casă uriașă, cu șaisprezece dormitoare și cinci băi, vrăjită de panorama pe care o avea de pe terasă și care-i dădea o stare de încântare pură și îi transmitea un sentiment de pace. Naomi avea să descopere în curând că locuitorii de acolo erau foarte prietenoși și săritori, în ciuda tendinței ei de a menține distanța. Deși se împrietenește cu Kevin, pe care-l angajează să-i facă amenajările interioare, și cu soția acestuia Jenny, nu este dispusă să se apropie prea mult de Xander Keaton, mecanic, proprietar pe jumătate de bar și prim-solist al trupei de rock, fiindu-i teamă de sentimentele pe care acesta i le stârnea. Xander era, la rândul lui, foarte încăpățânat și determinat să afle misterele femeii nou venită în oraș, care îl fascina.
Pornind de la un indiciu, pe care ea îl dezvăluie fără să vrea, Xander descoperă adevărata ei identitate și secretul întunecat care o apăsa, dar nu o confruntă, așteptând momentul în care ea va fi pregătită să i-l spună singură.
Curând, pasiunea va izbucni între ei, nici unul nemaiputând să îi reziste.
Din păcate, tocmai când Naomi simțea că, pentru prima dată după mult timp, ar putea să prindă rădăcini într-un loc, destinul îi dă o nouă lovitură cumplită.
O crimă odioasă se petrece în zonă și toate indiciile conduc la ideea că ucigașul era un imitator al tatălui ei. Afectată cumplit, Naomi vrea să fugă din nou și încearcă să îl alunge pe Xander. Acesta, dându-și seama de motivațile ei, realizează că a venit momentul să dea cărțile pe față, spunându-i că știe cine era ea, ce pățise și de ce anume fugea. Mai mult, o zgâlțâie prin replici tăioase, încercând să o facă să realizeze că ea nu avea nici o vină pentru comportamentul tatălui ei și că doar ea era responsabilă pe propriul destin și acțiuni, indiferent de ADN-ul pe care îl moștenise, dându-i ca argument cât de diferit era și el ca fire față de tatăl lui.
”- Taci naibii din gură! Acum el dădu drumul unei părți din furia lui. Te-ai tâmpit? Poate că nu-mi dau seama pentru că aveam impresia că ești deșteaptă. Cu adevărat deșteaptă. Dar poate că ești suficient de proastă să crezi că, pentru că împarți ADN-ul cu un ticălos psihopat, ești și tu afectată.
– E un monstru. E tatăl meu.
– Tatăl meu nu deosebește un carburator de o pedală de frână, are două seturi de crose de golf și îi place Easy Listening.”
Mai mult, știind cât de mult ținea la fratele ei și ce mândră era de el și realizările lui, Xander îl aduce în discuție ca argument suprem, întrebând-o ce părere are de el și punctându-i că dacă nu are nicio umbră de îndoială în privința acestuia, la fel ar trebui să considere și pentru ea.
”- E… e grozav. E deștept. De fapt, e sclipitor, și dedicat, și bun.
– Deci, el poate să fie ce e, cu aceleași gene, dar tu nu? Tu ești pătată?”
În curând, atât Xander cât și Naomi vor conștientiza, fiecare dintre ei, că ceea ce simțea pentru celălalt, dincolo de atracția fizică evidentă, era dragoste pură și necondiționată și că ar fi făcut orice pentru fericirea celuilalt. Din păcate, un ucigaș nemilos pândea din umbră iar, în momentul în care apare o nouă victimă, devine evident că Naomi era ținta, iar criminalul era un sadic obsedat ce o urmărea de multă vreme.
Naomi, Xander și Mason, venit de urgență în zonă, vor trebui să pună cap la cap indiciile și să descopere identitatea și motivațiile ucigașului, înainte de a fi prea târziu. După o perioadă de teroare și tensiune maximă, cartea se termină într-o notă optimistă, plină de speranță.
”El se aplecă și-și atinse buzele de ale ei.
”Câtă vreme e iubire”, se gândi și oftă sărutându-l. ”Și un loc bun, solid unde să-și construiască viața împreună.”
O viață plină de răsărituri de soare și liliac, și prieteni, și momente liniștite.Și un câine tare, tare bun.”

Cărțile autoarei Nora Roberts pot fi comandate pe elefant.rolibris.ro, librarie.netemag.rocartepedia.ro, carturesti.ro, librex.ro

 

7. Între dorință și pericol de Linda Howard, Editura Orizonturi (All the Queen’s Men)

Romanul, inclus în topul bestsellerurilor din ziarul New York Times, dezvoltă o temă deosebit de interesantă: personaje foarte puternice, capabile să-și controleze sentimentele, precum cei care lucrează în temute servicii secrete, sunt, în ultima instanța, și ei oameni ca toți oamenii, astfel încât atunci când sunt prinși în mrejele iubirii adevărate nu mai au nici o scăpare.
Frumoasă agentă Niema participa la o misiune extrem de periculoasă, fiind infiltrată într-o rețea teroristă, alături de John Medina (Tucker), un celebru agent CIA. În vârtejul unor evenimente de-a dreptul dramatice, cei doi înțeleg că nu pot trăi unul fără celălalt.
Cartea Între dorinţă şi pericol este un thriller plin de adrenalină, suspans, aventuri pe muchie de cuţit, care ne introduce în lumea secretă a agenților CIA, o lume plină de riscuri şi pericole, în care şi cea mai mică greşeală îţi poate fi fatală.
Acţiunea romanului începe în anul 1994 în Iran, unde cinci agenți aflaţi în slujba CIA – perechea Dallas și Niema Burdock, proaspăt căsătoriţi, Hadi, Sayyed şi Darrell Tucker,  conducătorul echipei, se aflau în misiune pentru a distruge o fabrică ce producea antrax destinat să ajungă într-o baza teroristă din Sudan. Pentru eficienţă, echipa se împarte în două: Dallas, Sayyed și Hadi intră noaptea în fabrică pentru a plasa bombele, iar Tucker și Niema rămân într-o baracă improvizată. Din păcate, fabrica nu era goală, iar cei trei sunt întâmpinaţi de un grup de terorişti, având loc schimburi de focuri, explozibilul fiind plasat cu întârziere. Cei trei sunt împușcaţi grav, dar Dallas reuşeşte să ia legătura cu şeful lui prin stație, rugându-l să aibă grijă de soția lui. Tucker îi cere să ducă misiunea la sfârşit, să detoneze bombele și să distrugă tot. Din păcate, întreagă discuție este ascultată de Niema care suferă un șoc emoţional realizând că soţul ei îşi va pierde propria viaţă în acea acţiune de tip kamikaze. După explozie, Tucker distruge probele după ce constată că misiunea fusese îndeplinită şi pleacă împreună cu Niema spre Turcia. Pe parcursul călătoriei Niema s-a comportat ca un robot, executând ceea ce-i spunea Tucker fără să comenteze sau să se plângă, cei doi reuşind să ajungă în siguranță acasă.
Timp de cinci ani după această misiune, John Medina (Tucker) a urmărit-o în permanenţă din umbră pe Niema, acţionând întocmai ca un înger păzitor, având grijă să nu-i lipsească nimic şi să fie protejată. În acești ani, Niema nu s-a recăsătorit, nemaiimplicându-se în nicio relaţie, găsindu-şi singurele satisfacţii în munca pe care o desfăşura în cadrul unui departament tehnic, fiind expertă în electronică.
Soarta avea să-i aducă însă din nou împreună, cei doi fiind nevoiţi să facă din nou echipă pentru a dejuca planurile unei organizaţii teroriste.
După ce un avion a fost deturnat şi a explodat în aer la 33 de minute de la decolare, explozibilul folosit ajungând la bordul avionului fără a fi depistat de aparatele cu raze X din aeroport, indiciile ulterioare au arătat că, pentru a descoperi sursa acelui explozibil intitulat RDX, trebuia filat un personaj cheie, francezul Louis Ronsard, care se părea că era omul de legătură între organizațiile teroriste.
Pentru a se infiltra în anturajul lui Ronsard, John avea nevoie de o femeie frumoasă, atrăgătoare, care să vorbească franceza la perfecţie și care să îi stârnească interesul lui Ronsard pentru a o invita la petrecerea pe care acesta o organiza, acolo urmând ca ea să plaseze un dispozitiv de ascultare, iar John să copieze anumite informațîi secrete din calculatorul lui Ronsard.
Deşi John ar fi putut să îndeplinească şi singur misiunea, nu poate rezista ispitei de o avea din nou lângă el pe Niema, sperând să o poată cuceri.
”La naiba, oare de ce nu se recăsătorise? se întrebă John cu disperare. Sau să aibă măcar o legătură stabilă cu vreun funcționar așezat și la locul lui. Se ținuse departe de ea, mai multe motive, care mai de care mai întemeiat. Meseria lui nu-i permitea să întrețină relații de lungă durata. Avusese câteva legături, însă în nici una nu se implicase emoțional. Era plecat cu lunile, și nu putea comunica. Speranța de viață a celor din branșă lui era destul de scăzută. Și, apoi, fusese convins că era ultima persoană din lume pe care Niema și-ar fi dorit s-o revadă. Rămăsese descumpănit atunci când își dăduse seama că ea nu-l învinovățea de moartea lui Dallas, că nu făcuse niciodată acest lucru. Chiar dacă nu avusese niciodată încredere în el, nu-i pusese în circa responsabilitatea nenorocirii petrecute. Numai o persoană deosebit de corectă putea gîndi așa.”
Deşi Niema refuză în primă etapă, realizează că ideea de a se implica într-o nouă aventură o atrage foarte tare, lipsindu-i adrenalina misiunilor de altădată.
În timp ce cei doi luptă pentru supraviețuire, ameninţaţi de personaje malefice, încercând să ducă la bun sfârşit misiunea lor secretă, o pasiune puternică se naşte între ei, fiecare descoperind că celălalt era sufletul lui pereche, fără de care nu mai putea concepe să-şi trăiască viaţa.
”Niema se sprijini pe brațele biroului și se ridică, încet, în picioare. John o privi îngrijorat, cu mâinile întinse, ca să o prindă la nevoie. Niema îi zâmbi.
– Nu sunt chiar așa de fragilă.
– Pentru mine ești, spuse el, amintindu-și clipele îngrozitoare prin care trecuse. La naiba, să nu te mai prind că faci asemenea acte de bravură.
– Adică să le las toate în seama ta?
John inspiră adânc.
– Da, lasă-le în seama mea.
– Nu pot. Ea îl îmbrățișă, rezemându-și capul de pieptul lui. Sunt puțini eroi. Când dai peste unul, trebuie să ai mare grijă de el.
John o mângâie pe spate, având grijă să nu îi producă, din greșeală, vreo durere.
– Exact la asta mă gândeam și eu.
– La ce anume?
– Atunci când găsești o eroină, trebuie să ai mare grijă de ea.”

Cărțile autoarei Linda Howard pot fi comandate pe elefant.rolibris.roemag.rocarturesti.ro, librarie.net, librariadelfin.ro

8. Răpirea de Sandra Brown, Editura Litera (Sting)

Când privirile lui Jordie Bennett şi Shaw Kinnard se intersectează, cu siguranță sar scântei. Shaw emană o energie periculoasă și nimeni nu simte această vibrație mai puternic decât sofisticata femeie de afaceri Jordie, care nu are ce căuta în acea zonă rău famată. Iar Shaw Kinnard este acolo… plătit să o omoare.
Însă Shaw are alte planuri. El o răpește pe Jordie în speranța că va pune mâna pe cele treizeci de milioane de dolari pe care fratele ei le-a furat și, probabil, ascuns.
Totuși, Shaw nu este singurul aflat în căutarea comorii. În cursa contracronometru pentru a rămâne în viață, Jordie și Shaw trebuie să se bazeze pe propria inteligență – și unul pe celălalt – în fuga lor din fața legii și a unui criminal neîndurător.
La kilometri distanță de civilizație, singura șansă de supraviețuire a lui Jordie este să se dovedească mai isteață decât Shaw, căci ce preț are viața ei pentru bărbatul manipulator și fără scrupule? Curând și acesta își dă seama că și Jordie are multe de ascuns.
Este implicată în înșelătoria fratelui ei sau este doar un pion nevinovat într-o vendetă mortală?
Această pereche nepotrivită, dar atât de pasională, face o mișcare disperată – care ar putea să fie și ultima.
Răpirea este un thriller foarte alert, care te captivează încă de la primele pagini. Autoarea ne pune de multe ori pe piste false, cu toții par să aibă ceva de ascuns, nimic nu este ceea ce pare la prima vedere, iar finalul ne oferă o răsturnare spectaculoasă și complet neașteptată de situație.
Citate:
Șoapta lui îi aminti de atingerea unui șmirghel foarte fin. O simți până în adâncul stomacului și, preț de o clipă – mult prea mult – fiecare nerv al trupului ei tremură, acut conștient de prezența lui. Era fierbinte, era puternic – era masculinitate și forță brută, iar reacția ei la toate acestea o făcu să intre în panică.
„– Jordie. Nu m-am descurcat deloc bine cu treaba asta prima oară şi s-ar putea să nu mă descurc nici acum. Dar nu vreau să-mi petrec restul vieţii întrebându-mă unde aş fi putut ajunge cu tine. Unde am fi putut ajunge noi. Eu unul sunt sigur că nu vreau să-mi mai petrec nici o noapte fără tine. Cred că mi-am format un obicei. Te vreau în patul meu în fiecare seară. Chiar dacă înseamnă să te leg cu baticurile astea şi să te târăsc cu forţa, aşa ca prima oară.”
„Gândul la chipul lui întunecat nu o făcea să se cutremure de repulsie, aşa cum ar fi trebuit. În schimb, îşi dorea cu disperarea să-l revadă. Când îşi aminti cum o atinsese, trupul nu i se încordă. Mai degrabă simţi până în măduva oaselor dorinţa de a fi atinsă din nou.
Nu încercă să-şi şteargă sărutul din minte, ci se agăţă lacomă de amintirea lui, regretând profund faptul că se limitase doar la unul.”
„– Nu pare să fie o crimă din pasiune. Nu după felul în care ai descris scena. Ucigaşul a tras o singură dată? Cu intenţie?
Clătină din cap.
– Nu aşa omoară o femeie furioasă. O iubită recent părăsită ar fi golit revolverul în capul lui, apoi ar fi sunat personal şi le-ar fi spus poliţiştilor unde să-i caute cadavrul.”

Cărțile autoarei Sandra Brown pot fi comandate pe libris.ro, elefant.ro, litera.ro, cartepedia.ro, carturesti.rolibrarie.net, librariadelfin.ro, librex.ro, emag.ro

9. Chimista de Stephenie Meyer, Editura Trei (The Chemist)

„Nu citești un roman de Stephenie Meyer, ci îl trăiești, alături de personajele vii și convingătoare pe care le-a creat. Meyer are modul său special de a-l implica pe cititor în viața personajelor ei.” Ridley Pearson, autorul bestsellerului White Bone
Chimista este un thriller deosebit de captivant care te ține cu sufletul la gură de la începutul până la sfârșitul cărții. Personajele principale sunt fascinante și complet atipice, iar cuplul Alex-Daniel e absolut memorabil.
Juliana Fortis, o tânără minionă, șatenă, slăbuță și fără forme voluptuoase, nu avusese niciodată o viață obișnuită. Ambii părinți îi muriseră iar ea, extrem de inteligentă, intrase la facultatea de medicină unde fusese recrutată încă din primii ani de studenție de către un departament secret al guvernului american, care îi preluaseră toate datoriile de studii pe care le făcuse, oferindu-i în același timp oportunitatea de a lucra cu cele mai avansate tehnologii și substanțe de laborator.
Însă, după câțiva ani în care își dovedise excepționalele ei calități în domeniul chimiei de laborator, executând cu mult succes și câteva interogatorii ale unor spioni periculoși, în urma cărora obținuse informații prețioase, descoperind și anihilând la timp celule teroriste, însăși viața ei ajunsese amenințată.
Neștiind prea bine cine și de ce îi dorea moartea, Juliana a dus timp de trei ani o viață de fugară, timp în care nu a avut încredere în nimeni, schimbându-și permanent identitățile și având grijă să nu adoarmă niciodată până nu își punea marca de gaze și arma camera cu fire, care declanșau un gaz ucigător imediat ce un intrus nepoftit încerca să intre. Precauțiile ei i-au salvat viața de trei ori, reușind să scape in extremis de trei ucigași plătiți, trimiși să o anihileze.
Tocmai când credea că și-a făcut pierdută urma definitiv, fostul ei șef, Carston, directorul departamentului secret pentru care lucrase, o contactează pe e-mail, dându-i o întâlnire. Circumspectă, Juliana schimbă locul și data întâlnirii. Carston îi propune o cale de ieșire, singura cale prin care ar fi putut să-și reinventeze destinul, promițându-i că ulterior va fi lăsată în pace definitiv.. Pentru aceasta, trebuia să îndeplinească o ultimă misiune și anume să anihileze un agent periculos, Daniel Beach, un tip înalt, șaten, bine făcut, deghizat sub aparența unui banal profesor de istorie, dar care, în realitate, era în legătură cu un terorist periculos, Enrique de la Fuentes, care intenționa să lanseze pe teritoriul Statelor Unite o armă chimică, un virus de gripă mortal, care ar fi provocat moartea a milioane de oameni. Înainte de a-l scoate din circuit, Juliana trebuia să afle toate informațiile utile pentru a dezamorsa celula teroristă.
Impresionată de proporțiile potențialului dezastru, Juliana acceptă, luându-și o nouă identitate pentru noua misiune și anume Alex.
Daniel dusese aparent o existență normală până atunci, punctată însă de câteva episoade stresante. După ce absolvise Universitatea Towson, își pierduse ambii părinți într-un accident de mașină. La cinci luni după aceea, fratele lui Kevin, mai mare cu un an și jumătate, fusese condamnat pentru fabricare și trafic de droguri. După un an, Daniel se căsătorise, divorțând însă după doi ani, soția părăsindu-l pentru un avocat bogat. În același an, fratele lui murise în închisoare. În prezent, Daniel preda istoria și engleza la un liceu dintr-o zonă rău famată a Washingtonului, antrenând și echipa de volei a fetelor și coordonând un consiliu al elevilor, fiind votat timp de doi ani consecutivi Profesorul Anului.
Veniturile lui nu justificau în nici un fel însă sumele mari de bani care se tot plimbaseră prin contul lui, iar în câteva poze puse la dispoziție de Carston Alex observase două fațete ale personalității lui Daniel – una blândă, de om plăcut și cumsecade, iar cealălaltă rece, de om dur și neclintit.
Alex trebuia să-și folosească toate cunoștințele ei pentru a scoate la iveală partea întunecată și să obțină informațiile necesare pentru a împiedica dezastrul.
Pentru aceasta îl răpește pe Daniel, neașteptat de ușor, Daniel părând fascinat de ea, ba chiar încercând timid să flirteze cu ea, propunându-i o viitoare întâlnire. Dar Alex nu putea risca să fie distrasă. Miza era uriașă, iar ea trebuia să îndeplinească misiunea înainte de a fi prea târziu. Era timpul ca cealălaltă față a ei să iasă la suprafață.
”O încercă un sentiment ciudat în timp ce injecta perfuzia cu substanța care urma să-l trezească pe subiect, dar și-l reprimă cu ușurință. Dacă Daniel Beach avea două personalități, și ea avea. Acum era persoana pe care departamentul o numea Chimista, iar Chimista era o mașină. Implacabilă și neîndurătoare. Monstrul ei era liber acum. Și spera ca și al lui să iasă la iveală pentru joc.”
Daniel pare complet șocat în momentul în care se trezește din somn, dezbrăcat și complet imobilizat de o masă, iar Alex îl interoga fără milă, provocându-i spasme extrem de dureroase cu ajutorul unor substanțe chimice. Totuși, în ciuda chinurilor la care este supus, fața întunecată a lui Daniel nu se arată nicio clipă, el arătând complet dezorientat, incredul și plângând ca un bebeluș.
Îndoiala i se strecoară încetul cu încetul în sufletul lui Alex, care începe să creadă că Daniel spune adevărul, ceea ce o conduce la alte idei neliniștitoare și anume cine și de ce îi înscenase acest lucru, în timp ce vinovăția de fi torturat un om nevinovat îi măcina stomacul.
Alex nu are prea mult timp pentru analiză. Complet pe neașteptate este atacată de un bărbat înarmat până în dinți, costumat ca un veritabil Batman, însoțit de un câine fioros. În momentul în care acesta descoperă că ea îl torturase pe Daniel, o pălmuiește fără milă, Alex simțindu-se norocoasă că nu-i zburaseră toți dinții din gură în clipa aceea.
În momentul în care îi vede fața bărbatului care o atacase, Alex este furioasă de cât de rău fusese manipulată. Acesta era Kevin, fratele care era de fapt geamăn cu Daniel, varianta rece din fotografii. Acesta, fost agent CIA, anihilase încă din urmă cu șase luni celula teroristă a lui Enrique de la Fuentes. Dorind să se retragă, simțindu-se amenințat, Kevin își înscenase moartea. Punctul lui nevralgic rămăsese Daniel, iar cei care doreau să-l anihileze îl scoseseră la înaintare ca pe o pârghie, pentru a-l face pe Kevin să iasă din bârlog.
Folosindu-se de arma ei secretă, gazul, Alex răstoarnă situația în favoarea ei, adormindu-l pe Kevin și legându-l cu cătușe de podea.
Îl înștiințează pe Daniel că fratele lui trăiește și a venit să-l salveze, conștientizându-l însă în același timp că, datorită circumstanțelor în care a fost pus, nu-și va mai putea relua viața lui obișnuită de până atunci, întrucât a devenit el însușii o țintă. Reacția lui Daniel, un om obișnuit și responsabil, e înduioșătoare.
”- Dar, Alex, trebuie să mă întorc. Echipa mea e în turneul pentru campionat!”
Urmează un meci spectaculos în care cele două arme umane letale, Alex și Kevin se înfruntă, Daniel fiind arbitru. Spre marea surprindere a lui Kevin, Daniel pare să fie de partea lui Alex, în ciuda faptului că aceasta îl torturase, Daniel iertând-o imediat, invocând că ea a avut circumstanțe atenuante, întrucât fusese indusă în eroare și dorea să împiedice un atac cu armă chimică. În schimb, pe Kevin nu-l iartă la fel de ușor, în ciuda faptului că acesta riscase totul pentru a-i veni în ajutor, reproșându-i că l-a mințit ani la rândul, mai întâi făcându-l să creadă că este un traficant de droguri, ca mai apoi să-l facă să sufere cumplit crezând că a murit.
În cele din urmă, sub influența împăciuitoare a lui Daniel, Kevin și Alex cad de acord să-și acorde un armistițiu și să stea de vorbă.  Se părea că, din motive pe care nici unul nu și le putea explica, amândoi deveniseră indezirabili pentru anumite persoane din departamentele pentru care lucraseră și care doreau ca ei să dispară cu orice preț.
Părea că era un meci egal și fiecare o va lua pe drumul lui, dar Daniel a invocat vocea rațiunii, conștientizându-i pe amândoi că ar avea mai multe șanse dacă și-ar uni forțele.
În drum spre ascunzătoarea lui Kevin, Alex constată cu surprindere că, pentru prima dată după foarte mulți ani, are încredere în altă persoană decât în ea însăși, lăsându-l pe Daniel să conducă mașina, iar ea adormind profund.
Trezindu-se din somn, surprinde o discuție dintre Kevin și Daniel, cel din urmă apărându-i calitățile ei fizice cu înverșunare. Era evident că Daniel făcuse o pasiune pentru ea, dar Alex era convinsă că aceasta nu era reală, ci un efect al traumelor prin care trecuse. Încearcă să-l lămurească și pe el de acest lucru, explicându-i că ceea ce simțea el era ceva asemănător sindromului Stockholm, dar Daniel o contrazice, spunându-i că el a fost atras de ea cu mult timp înainte, încă de dinainte de a-l răpi. Alex, la rândul ei, simte că niște granițe interioare se prăbușesc în ea și pentru prima dată în viața ei savura un sărut fără să se gândească la altceva în acel moment.
Din păcate, pericolele îi pândeau în continuare și ucigași nemiloși erau pe urmele lor. Într-o situație limită, Alex e pe punctul de a-și pierde viața, iar Daniel îi mărturisește că nu concepe gândul să o piardă, că fără ea viața lui n-ar mai avea sens. Stupefiată, Alex realizează că și ea simțea același lucru față de Daniel. Pentru prima dată în viața ei, simțea că o altă persoană era mai importantă decât propria ei persoană și ar fi fost în stare să facă orice să o protejeze.
”Spaima de a nu pierde, spaima de a avea, pentru că numai având ceva prețios îl poți pierde. În loc să o consoleze, spaima adâncă pe care o vedea în ochii lui o intensifica pe a ei. Putea să-l piardă și nu știa cum ar mai fi fost în stare să trăiască.”
În continuare avem de-a face cu adrenalină la cote maxime, peripeții spectaculoase și o luptă contracronometru pentru a descoperi miza care era în joc, ce informații dețineau fiecare dintre ei care erau atât de amenințătoare încât trebuiau eliminați cu orice preț.
Epilogul, amuzant și savuros, aruncă o privire asupra vieții lor după ce pericolul a fost eliminat definitiv.
O carte foarte captivantă și antrenantă, care în final te face să reflectezi asupra beneficiilor normalității, a bucuriei pe care ți-o oferă lucrurile simple și care te convinge de puterea dragostei, care poate apărea în cele mai neobișnuite circumstanțe și poate schimba în bine destine, schimbând perspectiva asupra vieții.
”- Te iubesc, murmură el.
Alex râse o dată – un râs nervos, care se potrivea cu tremurul mâinilor ei.
– Mda, cred că am înțeles și eu chestia asta. Mi-a luat ceva timp, nu? Oricum, și eu te iubesc.
– În sfârșit, vorbim aceeași limbă.”

Cărţile autoarei Stephenie Meyer pot fi comandate de pe elefant.ro, libris.ro, librex.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro

 

10. Odiseea troiană de Clive Cussler (Trojan Odyssey)

Clive Cussler este recunoscut ca o autoritate mondială în domeniul explorărilor subacvatice. În 1979, a înființat Agenția Națională pentru Mediul Marin și Subacvatic, o organizație destinată conservării istoriei marine și navale. Botezată după agenția din romanele sale, organizației i se datorează descoperirea a peste 60 de epave scufundate, importante din punct de vedere istoric.
Odiseea Troiană a fost inspirată de teoriile prezentate în lucrarea Unde se înălța odată Troia, de Iman Wilkens.
Cartea ne oferă o infuzie de adrenalină și suspans, de la prima până la ultima pagină.
Dirk Pitt, personajul principal al cărții, este director pentru Proiecte Speciale la Agenția Națională pentru Mediul Marin și Subacvatic (ANMMS). Acesta aflase că avea doi copii gemeni, Summer și Dirk, abia când aceștia aveau 23 ani. Mama lor, grav rănită și desfigurată în urmă unui cutremur, nu dorise să-l împovăreze cu existența ei. Pe patul de moarte, le dezvăluise gemenilor cine era tatăl lor. Amândoi copiii ii moșteniseră pasiunea și își luaseră diplomă în oceanografie.
După regăsire, copiii se alăturaseră tatălui lor la ANMMS și lucrau la proiecte oceanografice din întreagă lume.
Ei sunt trimiși era să cerceteze o nouă formă de poluare, cât se poate de bizară, care distrugea recifurile de corali din Marea Caraibilor. Misiunea lor capătă o turnură neașteptată când Summer descoperă, în timpul unei scufundări la mare adâncime, o grotă ce părea croită de mâna omului, iar de acolo culege mai multe artefacte, care se dovedesc a fi de origine celtă.
Aproape de țărmul nord-estic al Republicii Dominicane se afla ancorat hotelul-stațiune Ocean Wanderer, ce avea peste șaizeci de metri în aer, în interiorul căruia se puteau practica numeroase sporturi, existau săli de spectacole, cinema, cazinou, magazine, restaurante luxoase, iar ce era cel mai incitant era structura amplasată sub structura apei, cu pereți din sticlă, de unde se vedeau toate vietățile subacvatice.
Proprietarul acestui luxos hotel era Spectrul, un om misterios, care conducea corporația Odiseea, un imperiu gigantic destinat cercetării științifice și construcțiilor. În acest moment, Spectrul sosise cu un avion pentru o vizită la hotelul plutitor.
Când un uragan de gradul 5 se formează rapid și se îndreaptă cu rapiditate spre locul unde se află amplasat hotelul, deși este anunțat prin stația radio de pericolul iminent, Spectrul nu este de acord să evacueze hotelul, întrucât consideră că ar avea un impact negativ asupra imaginii. În schimb, când uraganul se apropie amenințător și impactul este iminent, Spectrul fuge că un laș cu avionul. Hotelul este lovit în plin de uragan, cablurile de ancorare sunt rupte, iar hotelul plutește în derivă, la voia valurilor uriașe.
Din fericire, Dirk Pitt senior (Pitt), împreună cu partenerul sau, Al Giordino, aterizează cu un elicopter pe acoperișul hotelului. Cu multă inventivitate, folosindu-se de cablurile de ancorare rupte că și cabluri de remorcare și cu ajutorul navei de cercetare a ANMMS aflată în zona, reușește să salveze hotelul.
Ulterior, cercetând artefactele culese din mică grotă submarină, ies la iveală informații surprinzătoare. Se pare că celții erau mai avansați în multe domenii decât vechii greci, iar cultura și civilizația lor era cu sute de ani mai veche decât cea grecească. Ba, mai mult, un autor, Iman Wilkens, în cartea lui Unde se înalta odată Troia, a dezvăluit faptul că bătălia pentru Troia nu s-a dat pe coasta de vest a Turciei, ci în Marea Nordului. Iar conflictul războiului nu l-a constituit Elena, ci cositorul. Fără o industrie a bronzului, celții nu puteau să spere să avanseze dincolo de statutul de civilizație agrară. Iar legendara călătorie a lui Ulise nu a avut loc pe Marea Mediterana, ci pe Oceanul Atlantic, ajungând astfel la locul unde fuseseră găsite artefactele.
Pe lângă aceste descoperiri uluitoare, echipa de oceanografi a mai descoperit un lucru îngrijorător. Corporația Odiseea, sub conducerea Spectrului, săpase în secret mari tunele subacvatice sub teritoriul statului Nicaragua, de aici rezultând și poluarea care amenință să ucidă viață subacvatică din Bancul Navidad. Tunelele au fost create pentru a devia Curentul Ecuatorial de Sud spre Marea Caraibelor. Prin aceste deviere, temperatura în Curentul Golfului, cel care încălzește Europa, urma să scadă cu cinci grade până când acesta atinge continentul, creând un context climatic echivalent cu cel din nordul Crimeei.
Aventurile continuă cu adrenalina la cote maxime iar pericolul plutește în aer la fiecare pas, viețile tuturor fiind amenințate, inclusiv soarta omenirii. Identitatea Spectrului va fi o adevărată surpriză, dar finalul ne va aduce o rezolvare spectaculoasă.
”- Ați câștigat, domnule Pitt (…). Aveți sentimentul triumfului? Vi se pare că ați îndeplinit un miracol?
Pitt clătină din cap.
– Triumf? Nu. Mulțumire? Da. Încercarea de a distruge viețile a milioane de oameni a fost una demnă de tot disprețul. Ai fi putut oferi lumii tehnologia avansată în domeniul conversiei energiei. Ai preferat în schimb să faci un pact cu o țară străină, ca să câștigi doar avuție și putere.
– Aș fi putut schimba cursul istoriei omenirii.
– Puțini vor fi cei care vor regreta că ai dat greș, spuse Pitt cu răceală.”

Cărțile autorului Clive Cussler pot fi comandate pe libris.ro, elefant.ro, librarie.netlibrex.rocartepedia.ro, carturesti.roemag.ro, dol.ro

 

Vă recomandăm și celelalte articole ale noastre din categoria TOP

 

 

 

 

49 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *