Delicatese Literare
Top

Top 10 cupluri romantice din cărțile historical

Mi-a fost foarte greu să fac o selecție, ținând cont că am foarte multe cupluri preferate și foarte multe autoare îndrăgite. M-am oprit la câteva care m-au impresionat, fie datorită întâmplărilor prin care au trecut, fie datorită replicilor spirituale și situațiilor pline de umor, fie datorită profunzimii sentimentelor și declarațiilor foarte frumoase de dragoste. În toate cazurile, dragostea a reușit să depășească toate barierele, reale și imaginare, și să-i aducă pe protagoniști împreună, asigurându-le fericirea. Un mare plus au avut cuplurile care m-au convins de trăinicia relației lor și profunzimea sentimentelor în timp, fie că le-am regăsit în alte cărți ale autoarei ca personaje secundare, la fel de îndrăgostiți și fericiți, fie că autoarea ne-a oferit un epilog situat peste câțiva ani, în care am aflat ce s-a mai întâmplat între timp.

  1. Mândrie și prejudecată de Jane Austen (Pride and Prejudice)

 Este prima carte historical-romance citită de mine, pe care am recitit-o de nenumărate ori, cu atât mai remarcabilă cu cât a fost publicată în 1813.

Elizabeth Bennet este întruchiparea perfectă a eroinei tipice pentru Jane Austen: inteligentă, generoasă, sensibilă, incapabilă de gelozie sau de orice alt păcat major. Am putea crede că asta o face o mironosiță insuportabilă, dar adevărul e că Lizzy este o tânără modernă și sofisticată, care, la nevoie, știe să dea o replică spirituală și politicoasă, însă mustind de sarcasm. Ocazia i se ivește din plin când îl cunoaște pe arogantul, dar onestul burlac Fitzwilliam Darcy, prototipul eroului romantic distant și intens masculin, care o tratează inițial cu superioritate și chiar cu grosolănie. Căci, fără îndoială, miza romanului, întrebarea care a făcut și face generații de cititori să întoarcă filă după filă până în ziua de azi este: vor ajunge Elizabeth și domnul Darcy, în ciuda diferențelor care îi fac aparent incompatibili, să fie împreună? 

Situațiile comice, dialogurile pline de umor, stilul în care este scrisă m-au cucerit pur și simplu, la fel ca și cei doi eroi ai cărții, Elizabeth – inteligentă și spirituală, și Darcy – un om corect cu înalte principii morale.

Dacă este vorba de mândria lui și prejudecata ei, sau de mândria ei și prejudecata lui, nu pot spune cu siguranță, cert este că cei doi s-au lăsat înșelați de aparențe, fiecare formându-și inițal o părere greșită despre celălalt. Noroc cu soarta care i-a adus din nou împreună, oferindu-ne un deznodământ fericit.

Într-un eseu publicat în 1954, Maugham l-a considerat unul dintre cele mai bune zece romane din lume.

Citate:

”Este un adevăr universal recunoscut că un burlac, posesor al unei averi frumoase, are
nevoie de o nevastă.”

„Fericirea în căsnicie este numai o chestiune de noroc. Faptul că în momentul căsătoriei partenerii îşi cunosc foarte bine firea – sau faptul că au firi foarte asemănătoare – nu le măreşte câtuşi de puţin şansele de fericire. După căsătorie, deosebirile dintre ei se vor accentua de ajuns pentru ca să-şi aibă partea lor de suferinţă; şi e mai bine să cunoşti cât mai puţin posibil defectele omului cu care-ţi vei petrece viaţa.”

„Nu pot uita prostiile şi păcatele oamenilor atât de repede pe cât ar trebui, şi nici ofensele pe care mi le aduc. Nu mă las impresionat de orice încercare ce s-ar face de a mă emoţiona. Caracterul meu ar putea fi numit ranchiunos. Buna mea părere o dată pierdută, este pierdută pentru vecie.”

„Am remarcat deseori ce puţin interes manifestă tinerele domnişoare pentru cărţile de factură serioasă, deşi sunt scrise exclusiv pentru binele lor. Sunt uluit, v-o mărturisesc, deoarece nimic nu le poate folosi atât cât învăţătura.”

”Aș putea foarte ușor să iert mândria lui, dacă n-ar fi călcat-o în picioare pe a mea.”

„Orgoliul și mândria sunt lucruri diferite, deși adesea cuvintele acestea sunt folosite ca sinonime.Cineva poate fi mândru fără a fi orgolios.Mândria e legată mai mult de părerea noastră despre noi înșine, orgoliul – de ceea ce ne-ar plăcea să gândească alții despre noi.”

„Există în mine o încăpăţânare ce nu-mi îngăduie să mă las intimidată când o vor alţii. Curajul meu creşte întotdeauna ori de câte ori cineva încearcă să mă intimideze.”

„Începea acum să înţeleagă că el era tocmai bărbatul care, prin temperament şi însuşiri, i s-ar fi potrivit cel mai bine. Judecata şi firea lui, deşi deosebite de-ale ei, ar fi corespuns întru totul dorinţelor sale. Era o unire care ar fi fost spre profitul amândurora; prin firea ei vioaie şi degajată, spiritul lui ar fi devenit mai larg, manierele i s-ar fi ameliorat; şi datorită raţiunii, faptului că era un om instruit şi cunoaşterii pe care o avea despre lume, dânsa ar fi dobândit desigur un câştig de o şi mai mare însemnătate.” 

Wallpaper-pride-and-prejudice-1995-32121795-1280-720

Cărțile autoarei Jane Austen se pot comanda pe libris.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro

 

  1. S-a întâmplat într-o toamnă, de Lisa Kleypas (It Happened One Autum), Editura Miron

Sunt un fan declarat al Lisei Kleypas, așa că din topul meu nu putea să lipsească unul din cuplurile cărora ea le-a dat viață, cu mult talent, în cărțile sale.

S-a întâmplat la bal… acolo unde frumoasa, indrăzneața Lilian Bowman a aflat ca felul dezinvolt de a fi al americancelor nu era prea bine văzut. Iar cel care o dezaproba cel mai tare era snobul Marcus, Lordul Westcliff, cel mai vânat aristocrat din Londra.

S-a întâmplat în grădină… când Marcus a luat-o în brațe, Lilian a fost copleșită de o pasiune arzătoare pentru un bărbat pe care nici măcar nu-l plăcea.

S-a întâmplat într-o toamnă… Marcus știa prea bine să-și stăpânească emoțiile, era o stâncă de neclintit. Dar fiecare atingere a lui Lilian era o tortură plăcută, cu fiecare sărut își dorea mai mult. Și totuși, cum să se gândească măcar să o ia de soție, când era atât de nepotrivită pentru el?

Impetuoasa, frumoasa, îndrăzneața americancă Lillian Bowman, ce spunea mereu adevărul verde în față, părea complet nepotrivită cu snobul Marcus, lordul Westcliff, un burlac aristocrat foarte dorit de tinerele debutante din Londra, și care ținea foarte mult la respectarea regulilor de bună-cuviință impuse de societate.

Dar cum destinul are propriile socoteli, pasiunea dintre ei s-a dovedit prea puternică pentru a putea fi ignorată, iar cei doi și-au dat seama cu surprindere că celălalt era exact persoana potrivită pentru sine.

Citate:

“Dorul se transformase în gelozie. Lillian ştia că Westcliff nu putea fi cu adevărat fericit cu femeia cu care trebuia să se căsătorească. Avea să se sature curînd de o soţie pe care o putea teroriza, iar prea multă linişte l-ar fi plictisit de moarte. Westcliff avea nevoie de cineva care să-i provoace, să-i suscite interesul. Care să poată ajunge la bărbatul cald, îngropat sub numeroase straturi de autosuficienţă aristocrată. Cineva care să-l infurie, să-l ironizeze şi să-l facă să rîdă.
Cineva ca mine, şi-a spus Lillian, nefericită”

”- Nici pentru mine ceea ce s-a întâmplat între noi nu este lipsit de însemnătate, i-a şoptit el la ureche, ieri am inţeles că de fapt îmi place tot ce mi se părea nepotrivit la tine. Nu-mi pasă ce anume faci atâta vreme cât iţi face plăcere. Poţi să mă trimiţi la naiba ori de câte ori pofteşti. Te doresc aşa cum eşti. La urma urmei, eşti singura femeie, cu excepţia surorilor mele, care a îndrăznit să-mi spună în faţă că sunt un măgar arogant. Şi atunci cum să-ţi rezist? ”

Cărțile autoarei Lisa Kleypas pot fi comandate pe elefant.rolibris.ro, librariadelfin.ro, librarie.netemag.rocarturesti.ro

 

  1. Dama de companie / Logodnică de împrumut de Amanda Quick (The Paid Companion), Editura Lider / Editura Litera

Cărțile Amandei Quick mi-au oferit multe clipe de încântare, astfel că din topul meu nu putea să lipsească unul din cuplurile ei.

Arthur Lancaster și Eleonora Lodge sunt un cuplu adorabil. Prinși în vârtejul unor întâmplări inedite, în care amândoi au acceptat să joace un rol pentru salvarea aparențelor și descoperirea unui criminal periculos, cei doi constată că sunt din ce în ce mai atrași unul de celălalt. Eleonora este curajoasă și fermecătoare, iar Arthur, atât de stăpân pe sine până atunci, constată că este vulnerabil în fața pasiunii pentru femeia iubită. În plus, replicile pline de umor, cu care Amanda Quick ne-a obișnuit în toate cărțile sale, fac deliciul cărții.

Citate:

„Aceea fusese seara când o luase în braţe şi o sărutase pentru prima şi singura oară. Experienţa se dovedise mai electrizantă decât furtuna nopţii. Era doar un sărut, dar pentru prima dată în viaţa lui înţelesese cum pasiunea îl poate face pe un bărbat să sfideze logica şi principiile bunului‑simţ.”

”- Dragostea mea, aș vrea să-ți reamintesc că am faima unei intuiții infailibile în ceea ce privește investițiile rentabile. Când te-am văzut, mi-am dat seama că tu reprezinți cea mai bună investiție posibilă.

Eleonora zâmbi cu sfială.

– Ooo, Arthur, este cea mai romantică declarație de dragoste pe care mi-ar fi putut-o face cineva.

– Mulțumesc. Și eu am fost mulțumit de ea. Am tot repetat-o în trăsură venind încoace.”

 ”- Ai putea să-mi spui dacă crezi că ar fi posibil să mă iubești destul de mult încât să-ți dorești să te măriți cu mine.

O năpădi un imens val de bucurie. Îl cuprinse cu brațele după gât.

– Te iubesc atât de mult încât astăzi, când îmi împachetam lucrurile în cufăr ca să plec, simțeam că mi se rupe sufletul.

– Ești sigură?

– Absolut sigură. Îl mângâie pe obraz. Și știi, domnule, că eu sunt o femeie foarte hotărâtă.” 

29jame600.1

Cărțile autoarei Amanda Quick pot fi comandate pe elefant.rolibris.ro, litera.ro, librariadelfin.ro, librarie.netcartepedia.ro, carturesti.roemag.ro

 

  1. Jocul seducției de Johanna Lindsey (Gentle Rogue), Editura Litera

Johanna Lindsey ne-a oferit un cuplu cu totul remarcabil, pe care am avut plăcerea să-l reîntâlnim în toate cărțile seriei Malory-Anderson care au urmat, convingându-ne de soliditatea și compatibilitatea cuplului lor.

James, un crai renumit de treizeci și șase de ani, era oaia neagra a familiei, întrucât ani de zile s-a ocupat cu pirateria, aducându-i la exasperare pe fratii lui. Georgina, o tânără americancă de douăzeci și doi de ani, se îmbarcă deghizată în bărbat pe vasul lui James. Peripețiile lor, acțiunea alertă, replicile pline de haz te țin în priză de la începutul până la sfârșitul cărții.

Citate:

”Să se căsătorească era o greşeală pe care nu avea s-o facă niciodată.”

” Toate femeile erau la fel; o putea avea pe oricare. Dar o dorea pe aceasta. Poate pentru că o pierduse odată şi fusese pentru el mai mult decât o dezamăgire oarecare, iar dezamăgirea nu era ceva obişnuit în viaţa lui.”

„ Toate femeile au un stoc de lacrimi gata să fie vărsate pe neaşteptate.”

” Cred că tocmai mi-am dat seama că pot să iau decizii cu privire la viaţa mea şi să accept consecinţele ce decurg din ele.”

” – Mă uimeşti. Mereu am bănuit că nu eşti în toate minţile.
– Doar un bărbat hotărât, iubito. Dar şi eu am fost al naibii de mirat. Nu ştiu cum de-ai reuşit. dar ai reuşit să mi te cuibăreşti în inimă şi să nu mai ieşi. Însă încep să-ţi accept prezenţa.”

” – Singurul lucru pe care nu-l poţi face e să mă părăseşti.
– Şi de ce nu te pot părăsi?
– Pentru că te iubesc!

– Ai auzit? îi șopti ea lui Warren.

– Tot nenorocitul de port a auzit. Dar asta nu contează absolut deloc.

Ea își dădu ochii peste cap.

– Cred că glumești! Contează enorm, pentru că și eu îl iubesc.”

original

Cărțile autoarei Johanna Lindsey pot fi comandate pe libris.ro, elefant.rolibrarie.net, emag.ro, cartepedia.ro

 

  1. Amăgirea, de Meredith Duran (Fool Me Twice), Editura Litera

Alastair de Grey, duce de Marwick, și Olivia Holladay formează un cuplu memorabil, complet atipic, care m-a fermecat.

Alastair este plin de resentimente și de furie. Soția lui decedată îl înșelase cu toți adversarii lui, iar el descoperise acest lucru abia după moartea acesteia, închizându-se în sine și refuzând să mai iasă din casă. Olivia este nevoită, pentru a-și recăpăta siguranța și a duce o viață normală, să recurgă la o soluție disperată: să fure o scrisoare pentru a-l șantaja pe un înalt oficial ce îi făcuse mult rău. Pentru aceasta se angajează menajeră în casa lui Alastair. Interacțiunea celor doi dă naștere multor situații inedite, cei doi își înfruntă voințele și se străduiesc din răsputeri să reziste atracției pe care o simt pentru celălalt. Un mare plus pentru Alastair a fost că a reușit să treacă peste șocul descoperirii că Olivia îi furase o scrisoare, înțelegându-i motivele și sărindu-i în ajutor pentru a o salva.

Citate:  

„Puritatea vibraţiei dintre ei o făcu să se gândească la momentul în care coarda ce cânta fals prinde în sfârşit linia melodică şi intră în armonie: buzele lor, trupurile lor se îmbinau perfect.
Nu ar fi bănuit însă până acum, când sărutul se prelungi şi deschise o lume de senzaţii noi, că sentimentul acesta al potrivirii desăvârşite putea să creeze o muzică divină ale cărei acorduri reverberau prin sângele ei.”

 „Până la urmă, este foarte uşor să rezişti unui bărbat, nu? Dar să reuşeşti să îl alegi pe cel potrivit – acesta este cu adevărat un lucru demn de laudă.“
Nimeni nu l-ar fi considerat potrivit pe bărbatul acesta. Era făcut după modelul lui Byron însuşi: nebun, rău şi periculos, mai bine să nu-l cunoşti. Însă ea îl cunoştea mai bine ca oricine. „

„Olivia îşi întoarse faţa pentru a-i săruta încheietura. În urmă cu o oră, o lună, un an, ducele ar fi fost de neatins. Şi acum, în câteva minute, era deodată al ei şi îl putea atinge cum dorea. Cine spunea că în viaţă nu există minuni?”

”-Îți voiam curajul.

– Și eu, inteligența ta sclipitoare. Se gândi la toate acele ciorne de discursuri, perle ce aveau să fie prețuite de posteritate.

Adăugă: Perspicacitatea ta. Modul în care mă privești, Alastair. Mă vezi.

– Așa este, Olivia, știu exact ce ești. Nu iubesc o idee, ci pe tine. Acest lucru îl știu.” 

d061dc7b12cf2a95_young-victoria2

Cărțile autoarei Meredith Duran pot fi comandate pe libris.ro, elefant.rolibrarie.net

 

  1. Bravul meu căpitan, de Elizabeth Hoyt (Dearest Rogue), Editura Litera

Un cuplu care m-a emoționat și m-a înduioșat profund este cel dintre Phoebe Batten, sora lui Maximus Batten, duce de Wakefield, și căpitanul James Trevillion, care fusese nevoit să se retragă din funcția sa din cadrul Regimentului 4 Dragoni în urma unui accident în care piciorul îi fusese zdrobit. Phoebe era complet oarbă, iar fratele ei Maximus îl angajase pe James pe post de bodyguard. În ciuda handicapului său, Phoebe este curajoasă și veselă. James este viteaz și mândru și ar face orice să o protejeze pe Phoebe, de care este îndrăgostit în ciuda faptului că o relație dintre ei pare imposibilă. Cartea ne-a oferit însă un deznodământ fericit, care pe mine m-a bucurat nespus.

Citate:

„Îşi apăsă gura de-a lui, împiedicându-l să-i rostească numele până la capăt. Nu era un sărut dulce, nicidecum – nu mai sărutase niciodată un bărbat. Dar era ciudat şi minunat oricum. Avu senzaţia că îi înfloreşte ceva în piept, o fântână care tresălta de speranţă şi bucurie, când îi simţi buzele lipite de ale ei.”

„Însă in momentul acela nu ştia decat un singur lucru: nu-i mai păsa că nu putea să o aibă pentru totdeauna. O avea acum, şi cand, în cele din urmă, inevitabil, avea să se desprindă de el, avea să păstreze cu sfinţenie această amintire. Pentru totdeauna.” 

1_Romance-Novel-Cover-Art

Cărțile autoarei Elizabeth Hoyt pot fi comandate pe elefant.rolibris.ro, litera.ro, librariadelfin.ro, librarie.netcarturesti.ro, emag.rocartepedia.ro

 

  1. Între diavol și dorință, de Lorraine Heath (Between the Devil and Desire), Editura Litera

Un cuplu ce părea complet incompatibil la prima vedere este cel dintre Jack Dodger și Olivia.

Jack Dodger, cândva orfanul de pe străzi, era acum înstăritul proprietar al celui mai exclusivist club pentru domni din Londra, cărora le punea la dispoziție plăceri nelimitate.

Olivia, ducesa de Lovingdon, nu ar fi respirat nici măcar aerul din preajma unui asemenea ticălos. Însă, în urma morții soțului ei, Olivia află cu stupoare că Jack fusese numit unicul moștenitor al averii ducelui și tutore al fiului ei. Farmecul legendar al lui Jack reușește să spargă platoșa de gheață cu care se înconjurase Olivia, care nu poate rezista seducției acestuia. La rândul lui, Jack va descoperi că simte pentru Olivia o dragoste din ce în ce mai puternică, făcându-l să dorească să facă orice pentru fericirea acesteia, inclusiv să se schimbe radical pentru a deveni persoana potrivită pentru ea.

Citate:

”Nebună de dorință, îi cuprinse fața cu mâinile. Nu era suficient. Voia să-i simtă și mai mult pielea cu vârfurile degetelor, dar nu-și putea face curaj să ceară mai mult… sau să ia singură ceea ce își dorea atât de mult. Cu siguranță el simțea dorința înfiorându-se în ea, la fel cum ea simți dorința în mușchii lui încordați, când își prinse genunchiul între coapsele ei.

Presiunea era nemaipomenită, întreținând flăcările pasiunii. Ea nu experimentase niciodată, absolut niciodată, o astfel de dorință intensă, nu simțise niciodată asemenea furnicături de-a lungul pielii, implorând mai mult, ceva nedefinit, ceva ce ea nu înțelegea întocmai. Știa însă că el avea priceperea și știa să ducă plăcerea spre apogeu și împlinire.”

”Jack Dodger își câștigase pe deplin reputația. El era într-adevăr diavolul. În seara asta o dusese în paradis. Iar acum, ea avea să se stingă in iad.”

”Te iubesc, Jack Dodger. Te iubesc din toată inima și sufletul meu. Dacă trebuie să trăiesc cu tine fără beneficiul căsătoriei, așa să fie! O voi face fără nici un regret și cu uimitor de multă mândrie că m-ai ales pe mine să-ți fiu alături. Iar când mă voi duce în iad, voi dansa bucuroasă cu tine.”

 ”Îmi amintesc de o vreme când tânjeam după următoarea monedă, când aș fi făcut orice – chiar orice – pentru a o avea. Acum, nu tânjesc decât după momentele petrecute cu Livy a mea. Ea este adevăratul aur din viața mea. Cea care mi-a câștigat inima, sufletul… și dragostea mea eternă.”

N-S-Screencap-north-and-south-1680029-1024-576

Cărțile autoarei Lorraine Heath pot fi comandate pe litera.ro, libris.ro, elefant.ro, librariadelfin.ro, carturesti.ro, emag.ro, cartepedia.rolibrarie.net

  1. Infama mea doamnă, de Jo Beverly (My Lady Notorious)

Un cuplu care trece prin tot felul de întâmplări inedite este cel format din Cyn și Chastity.

Când, după lungi întregi de boală și plictiseală, trăsura lui Cyn Malloren este oprită de un tâlhar, care era evident o femeie deghizată, acesta este cuprins de entuziasm, fiind dornic de o aventură. Ceea ce nu știa în acel moment era faptul că frumoasa femeie, care recursese la acea soluție extremă fiind într-o situație disperată, îi va cuceri inima cu totul.

Mi-au plăcut mult atât eroul cât și eroina. Chastity este curajoasă, loială, dovedind o mare tărie de caracter și un spirit neînfrânt nici măcar în urma torturii. Cyn este un personaj adorabil. Soldat puternic și neînfricat, în ciuda tinereții sale, nu se dă în lături de la a îmbrăca o rochie, în numele unui scop nobil. Pentru a o salva pe persoana iubită își calcă pe mândrie și apelează la formidabilul său frate, marchizul de Rothgar.

Citate: 

”Își înăbuși o tresărire a buzelor și se concentră asupra cailor, în timp ce încerca să asimileze noua informație. Judecând după netezimea punctului în care se uneau coapsele ”lui”, răpitorul era o femeie.

Începu să fluiere. O situație într-adevăr promițătoare.”

”Cine era responsabil pentru faptul că se afla acolo fără un nici ban, îmbrăcată ca un bărbat și peste măsură de speriată? Îmbrățișă cauza ei, fără să cunoască aceste răspunsuri.

Își găsise domnița la ananghie. Doar că nu era scumpa de Verity. Ci era dificila, furioasa și frumoasa… Charles.”

„Avea buze extrem de dulci. Încerca să fie blând, dar gustul ei îi inunda fiinţa cu un afrodiziac.
O văzu închizând ușor ochii și simţi cum îi răspundea…mișcările subtile ale corpului ei pe al lui… mâinile ei înfipte în umerii lui. O strânse tare în braţe, savurând bucuria de a-i provoca plăcere.”

”- Sunt Chastity Ware. Nimic n-o să fie niciodată bine cu mine.

– Eu sunt Cyn Malloren. Ai încredere în mine.

Se simți din nou exasperată.

– Nici măcar un Malloren nu poate schimba lumea.

Cyn afișă acel zâmbet leneș care o făcea să se înfioare.

– Pune-mă la încercare la un moment dat.”

pizap.com14549657200471

Cărțile autoarei Jo Beverly pot fi comandate pe libris.ro, librarie.net

 

  1. Regăsire, de Raluca Butnariu, Editura Librex

Un cuplu greu încercat, despărțit timp de șapte ani în urma unor intrigi, este cel format din John Stamford, al doisprezecelea marchiz de Stamford, și Nicolle Clairmont, fiica unui conte.

Nicolle este un personaj care m-a impresionat. Mândră și hotărâtă, a reușit să depășească cu multă demnitate loviturile pe care soarta i le-a dat. Mi-a plăcut cum l-a pus pe jar pe John, care merita să sufere pentru toate greșelile și încăpățânarea lui. În același timp, firea ei bună, sinceră, generoasă a ajutat-o în final să ierte și să ia o decizie care va schimba în bine destinele celor implicați.

John a suferit și el cumplit, la rândul lui. Victima unui complot, a plătit din greu greșeala de a se lăsa condus de aparențe și a nu asculta explicațiile ce i-ar fi scutit pe amândoi de ani întregi de chin și suferință. Reacția lui când află adevărul este impresionantă.

Cartea te trece printr-o gamă largă de sentimente, te emoționează, suferi alături de personaje, iar la sfârșit te face să crezi în destin, în suflete pereche, în frumusețea purificatoare a dragostei, în puterea vindecătoare a iertării și în miracolul unei a doua (sau a treia?) șanse.

Citate:

”Gândurile i se învălmășeau în mintea cuprinsă de șoc și de durere, înțelegând dintr-o dată grozăvia. Înțelegând ce se întâmplase în urmă cu șapte ani și cât de mult o nedreptățise pe Nicolle.”

”Stamford simți cum vinovăția, rușinea și dezgustul îi ard măruntaiele ca o otravă. Îi venea să-și dea pumni, să se dea cu capul de pereți pentru cât de nemernic fusese cu ea. N-avea nicio scuză pentru felul cum o tratase.”

”Știa ce avea de făcut, știa acum de unde să înceapă.”

 ”Iar fericirea aceasta era cu atât mai prețioasă cu cât știa cât de greu fusese încercată. Dar o regăsise, iar acesta era lucrul cel mai important.”

pride-and-prejudice-academic

Puteți comanda cărțile autoarei Raluca Butnariu pe librex.ro, libris.ro, librarie.net

 

  1. Ești prea frumoasă, de Julia Quinn (Minx), Editura Miron

Un cuplu care m-a distrat este cel dintre William Dunford și Henrietta Barrett.

Dunford primește vizita unui avocat care îl informează că a moștenit un domeniu tocmai în Cornwall, în urma morții unui văr foarte îndepărtat, de care nici nu auzise până atunci.

Henrietta Barrett (Henry) rămăsese debusolată în urma morții unchiului său, speriată că vărul acestuia o va da afară din singurul cămin pe care-l avea și nu știa încotro să o apuce. Încropește la repezeală un plan pentru îl va speria suficient pe acesta, arătându-i cât de multe greutăți implică administrarea unui domeniu, sperând că noul stăpân se va descuraja și va pleca înapoi la Londra, lăsând-o pe ea să-și vadă de treburi nestingherită, la fel ca și până acum.

Situațiile sunt hilare și îți stârnesc hohote de râs, iar cei doi ajung să fie din ce în ce mai atrași unul de celălalt.

Citate:

” – Într-o bună zi, spuse Belle pe un ton scăzut, împungându-l cu un deget, o să o cunoști pe femeia visurilor tale, și atunci o să-ți fac și eu ție viața mizerabilă.

– Mă tem că așa ceva nu o să se întâmple, draga mea Arabella. Femeia visurilor mele este o ființă într-atât de exemplară, încât nu poate să existe în realitate.”

” – Henry, începu el, întrebându-se cum să abordeze problema fără să fie impardonabil de politicos. Nu vreau să-ți iau apa de baie.

– Dar asta e casa ta. Dacă vrei să te speli de două ori pe săptămână…

– Vreau să mă spăl în fiecare zi, se răsti el, dar o să mă opresc la de două ori pe săptămână, cu condiția ca și tu să faci la fel.”

”Până când el și Henry ajunseseră înapoi la conac pentru prânz, un castron apetisant de terci fierbinte și lipicios, curățase grajdurile, mulsese o vacă, fusese ciugulit de trei găini, curățase de buruieni o grădină de zarzavaturi și căzuse într-o troacă.

Iar dacă accidentul se datorase într-adevăr faptului că Henry se împiedicase de o creangă și îl lovise, ei bine, n-avea cum să dovedească asta. Nu? Având în vedere că acea scufundare era lucrul cel mai apropiat de o baie de care avea parte, se hotărî să nu se supere încă.

Henry punea ceva la cale și era interesant de privit, chiar dacă Dunford încă nu își dădea seama care era țelul său.”

 ”- Mă placi doar?

– Ei bine, spuse ea timid, cred că am spus că te plac foarte mult.

El își împleti degetele în părul ei și trase puțin, ca să-i ridice capul spre al lui.

– Nu-i destul, vulpiță, murmură el.

Ea îi atinse obrazul.

– Te iubesc. Îmi pare rău că am stricat totul. Cum să fac să mă ierți?

– Ai putea să-mi spui din nou că mă iubești.

– Te iubesc.

– Ai putea să-mi spui și mâine.

Ea zâmbi larg.

– Nici n-o să fie nevoie să-mi amintești. Ba chiar aș putea să-ți spun de două ori.

– Și în ziua de după.

– Cred că se poate, da.

– Și în ziua următoare…”

Cărțile autoarei Julia Quinn pot fi comandate pe libris.ro, elefant.rolibrarie.netemag.ro, librariadelfin.ro

 

Vă recomandăm și celelalte articole ale noastre din categoria TOP

63 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *