Delicatese Literare
Top

Top 10 filme de toamnă

Top 10 filme de toamnă

Toamna este anotimpul perfect pentru a urmări filme ușor melancolice, cu povești de viață. Spectacolul frunzelor aurii și arămii invită la nostalgie, serile sunt tot mai lungi, și cum le putem petrece mai frumos decât privind un film, împreună cu toată familia, înveliți într-o pătură pufoasă și cu o cană de ceai aromat alături? Vă propunem câteva filme, ale căror titlu, subiect sau decoruri le fac potrivite ca ”filme de toamnă”. Ordinea în care sunt enumerate este aleatorie.

1. Legendele toamnei (Legends of the Fall)

O incursiune pasională în cele mai ascunse secrete ale iubirii, trădării și legăturilor de sânge, imposibil de desfăcut, „Legendele toamnei” spune o poveste plină de forță despre trei frați care fac eforturi să rămână împreună, dar și despre femeia care intervine între ei. Este unul dintre acele filme despre care se poate spune că este artă cinematografică. Filmul este o poveste despre familia Ludlow retrasă în sălbăticia rustică a Americii începutului de secol 20 și parcursul acesteia de-a lungul a câtorva generații, trecând prin primul război mondial. Filmările și decorul, peisajele minunate, surprinderea atmosferei perioadei respective, pe lângă distribuția de top și jocul actorilor, sunt absolut remarcabile.

„Trei frați, Alfred cel abil, Tristan aventurierul și Samuel, cel mai vulnerabil, au fost crescuți într-o fermă în Montana, de tatăl lor și o familie de indieni. Sosește Susanah, logodnica lui Samuel, care va fi ucis în curând pe front. Susanah se va căsători în final cu Alfred, care face o carieră politică reușită, însă cel pe care ea îl iubește în secret este Tristan, plecat la celălalt capăt al lumii…” – Dictionnaire des films – 1995 (Larousse)

Cu Brad Pitt, Anthony Hopkins, Aidan Quinn, în regia lui Edward Zwick, filmul, realizat în 1994, a obținut un premiu şi 2 nominalizări Oscar și 4 nominalizări Globul de Aur.

2. Toamna la New York (Autumn in New York)

O iubire de-o toamnă…

Pasiunea dintr-o poveste clasică de dragoste este prezentată într-o manieră contemporană în filmul „Toamna la New York” sentimentele profunde, care se trăiesc doar o singură dată în viață, nasc o impresionantă poveste de iubire dintre un bărbat vârstnic, ce nu crede în dragostea eternă, și o femeie tânără, care nu poate trăi decât clipă prezentă.

Will are 50 de ani şi este un bărbat fermecător, libertin, care nu crede în dragoste. Charlotte e cu aproape 30 de ani mai tânără şi foarte nerăbdătoare să cunoască bucuriile şi frumuseţile vieţii. Se cunosc în ziua în care ea îşi aniversează ziua de naştere. La început, amândoi îşi spun că idila lor va fi scurtă: el, pentru că e consecvent principiilor sale, ea, pentru că ştie că suferă de o boală incurabilă. Dar iubirea lor de-o toamnă va fi mai puternică decât orice altă experienţă trăită de cei doi până atunci.

Eliberați pe moment de limitele impuse de timp, Will și Charlotte trăiesc o aventură obișnuită, una care, pe toată durata toamnei, va dărâma ideile preconcepute ale lui Will despre femei, sex și responsabilitate – pentru că dragostea adevărată, înălțătoare, care frânge inima, schimbă totul. Dragostea, un sentiment plăcut, devastator, tema prezența pe toată durata filmului „Toamna la New York”, devine suflul arzând care însuflețește întregul oraș.

Regizoarea chineză Joan Chen, oferă o perspectiva strălucitoare, unică asupra Manhatan-ului, redescoperind orașul, într-o manieră luminoasă. Chen a creat în „Toamna la New York”, sentimentul dulce-amar al unei povești de modă veche pe fundalul zilelor noastre, o lume a burlacilor care promit mereu iluzia unei legături pe viață, a romanțelor care nu durează decât din mai până în decembrie, a femeilor independente. Accentuează importantă de a fi iubit, indiferent de vârstă, stil de viață sau convingeri.

Filmul, realizat în anul 2000, îi are în distribuție pe Richard Gere, Winona Ryder, Anthony LaPaglia. 

3. Toamna bobocilor

Toamna bobocilor este un film de comedie românesc din 1975, regizat de Mircea Moldovan după scenariul scriitorului Petre Sălcudeanu.Rolurile principale sunt interpretate de actorii Marin Moraru, Draga Olteanu-Matei, Dumitru Furdui, Maria Ploae, Emil Hossu și Sebastian Papaiani, în timp ce naratorul poveștii este Octavian Cotescu.

După terminarea facultății, trei absolvenți, Mariella (Maria Ploae) – profesoară de limba franceză, Ovidiu (Emil Hossu) – doctor și Geo (Dumitru Furdui) – inginer agronom, pornesc fără să se cunoască spre Viișoara, un sat de lângă Cluj, unde au fost repartizați. Cei trei sunt surprinși de atmosfera ciudată din sat unde primarul le înmânează imediat negațiile, fără a fi solicitate. Dar ei chiar doreau să stea și să muncească acolo!

Filmul toamna Bobocilor intră în rândul comediilor româneşti care îşi păstrează farmecul peste timp. E un film pentru suflet, pe care nu te saturi sã-l revezi…

4. Când Harry a întâlnit-o pe Sally (When Harry Met Sally…)

Când Harry a cunoscut-o pe Sally este un film american din 1989 regizat de Rob Reiner.

O comedie clasică romantică, “exploziv de amuzantă” ( Newsweek), avându-i în rolurile principale pe Billy Crystal și Meg Ryan. Una dintre cele mai îndragite povești de dragoste ale tuturor timpurilor, “Când Harry o întalneste pe Sally” este un film care “scanteiaza de inteligență și umor” ( Boxoffice), prezentând “genul de adevăr despre relații care nu a mai apărut în filme până acum” ( New York)… și nici de la momentul respectiv încoace!

Sexul e întotdeauna un obstacol în calea prieteniei dintre bărbați și femei. Sau cel puțin asta crede Harry Burns.

Ca urmare, când Harry a întalnit-o pe Sally Albright și între ei s-a cimentat o prietenie profundă, Harry s-a hotărât să nu o distrugă pentru că se simțea atras de Sally.

Dar după o noapte de slăbiciune, încheiata cu o dimineață de panică, vor reuși cei doi să nu se lase pradă spaimelor lui Harry și să accepte că e posibil că fiecare dintre ei să fie perechea ideală a celuilalt?

5. Mama vitregă (Stepmom)

Chris Columbus, cunoscut mai ales pentru comediile „Singur acasă” și „Doamna Doubtfire”, regizeaza de această dată drama unui cuplu – Jackie (Susan Sarandon) și Luke (Ed Harris), care, în ciuda faptului că au împreună doi copii, se hotărăsc să divorțeze.

Ed se va consola rapid în brațele Isabelei (Julia Roberts), un fotograf celebru, pentru care meseria reprezintă o prioritate absolută. Acest fapt stă la baza conflictului dintre cele două femei din viața lui Luke.

Un eveniment tragic din viața lui Jackie schimbă însă relația dintre aceasta și rivala sa, iar Isabel își va reconsidera prioritățile, descoperind dragostea și solidaritatea. Relatia dintre cele doua protagoniste este absolut genială!

Un film cu mesaj, foarte bine jucat, care atinge coarda sensibilă a fiecăruia dintre noi si care ne face să realizăm cât de frumoasa și de prețioasă este viata. Mi-a plăcut mult, îl recomand călduros.

O poveste emoționantă și impresionantă, petrecută într-un decor de toamnă târzie…

6. Sub soarele toamnei (Under the Autumn Moon)

„Sub soarele toamnei” prezintă povestea unei femei de afaceri care își schimbă prioritățile atunci când intră din nou în contact cu natura, iar decorurile de toamnă sunt foarte frumos surprinse. Un film relaxant și plăcut.

Filmul, din 2018, îi are în distributie pe Lindy Booth și Wes Brown, în regia lui Gary Yates.

7. Cer de octombrie (October Sky)

Filmul, realizat în 1999, e inspirat dintr-un caz real.

Anii ’57, orașul minier Coalwood. Fiul unui miner, Homer Hickam, un copil destinat, ca și tatăl său, să intre la maturitate în galeriile minei, are alte gânduri, de când a aflat că s-a lansat primul satelit artificial al Pământului. Uniunea Sovietică lansează nava Sputnik, primul satelit artificial. Homer Hickam este un licean dintr-un orăşel din West Virginia. El vrea să construiască o rachetă! Pentru mulți dintre localnici, printre care se numără și tatăl său, Homer pare că-și pierde vremea, dar prietenii și o profesoară îl susțin.  Este primul om din localitate care încearcă să trăiască privind spre cer și visând la zbor.

Un film despre vise și năzuințe, despre piedicile din calea înfăptuiri lor, despre modul în care un ajutor cât de mic, venit la momentul potrivit, poate schimba destinul unui om.

Regia Joe Johnston. Cu: Jake Gylenhaal, Chris Cooper.

8. Departe de paradis (Far from Heaven)

Toamna nu a arătat niciodată mai frumos pe ecran decât în Todd Haynes „Far from Heaven” al lui Todd Haynes. Filmul, realizat în 2002, ne poartă în Connecticutul anului 1957, și Cathy Whitaker (Julianne Moore) și prietenele ei casnice poartă ținute de sezon în nuanțe pastelate de roșu ruginiu, verde și maro – perfecte pentru a se potrivi cu gloria naturii de foioase în splendoarea toamnei. Este un film vizualmente magnific. Însă prezentarea idilică a vieții de familie, cu elemente de fotografie emblematică a unei anumite perioade, culorile puternice atât de bine generate pe celuloid ce realizează contraste sfidătoare, e amăgitoare, căci totul e, așa cum ne sugerează titlul, departe de a fi în paradis. O femeie care duce o viata aparent idilică, descoperă că soțul ei este homosexual.

Cathy Whitaker (Moore) are tot ce și-ar putea dori o femeie modernă: o casă frumoasă, prietenii bine situați, doi copii adorabili și un soț atrăgător (Denis Quaid), care câștigă bine lucrând în publicitate. Dar aparențele pot fi înșelătoare, mai ales în societatea intolerantă și vigilentă a anilor ’50 în care se mișcă Cathy și Frank. Prima crăpătură în acest tablou de familie zugrăvit în culori pastel survine atunci când Frank e arestat pentru vagabondaj; crăpătura devine un hău în clipă în care Cathy își surprinde, la birou, soțul ideal în brațele altui bărbat. Disperat să pară normal, Frank se abandonează în mâinile tămăduitoare ale unui psihiatru și își caută consolarea în băutură. Dezolată, Cathy se împrietenește cu grădinarul sau de culoare, Raymond și această asociere scandaloasă e un bun prilej de bârfe pentru oraș. Dar, ținând cont de perioada în care se petrece acțiunea, spre deosebire de bărbații din film, opțiunile femeii sunt la fel de limitate ca alegerea dintre un final fericit și unul trist…

9. Idilă de noiembrie (Sweet November)

În fiecare lună, Sara (Charlize Theron) alege mai mult sau mai puțin la întamplare câte un bărbat căruia îi propune un pact: să stea împreună o lună și să trăiască după regulile ei, ideile ei și visurile ei. Apoi să se despartă și să meargă fiecare pe drumul lui, fără nici o obligație și, mai ales, fără perspectiva unui viitor împreună. Idila trebuie să dureze exact o lună – aceasta e singura regulă pe care Sara o respectă cu sfințenie. Și cum este o femeie superbă, puțini sunt cei care refuză acest joc al dragostei și întâmplării.

Noiembrie este luna în care îl găsește pe Nelson (Keanu Reeves), un tânăr ambițios pentru care în viață nu există nimic mai important în afară de succesul în carieră. După apariția sa, Sara îl tentează cu perspectiva unei vieti trăite la maximum, cu bucuria clipei, a plăcerilor simple sau nebuniilor de moment, reușind puțin câte puțin să îl scoată din carapacea lui. Ce trebuia să fie o simplă aventură, devine curând o mare poveste de dragoste. În cele din urmă, Nelson descoperă că idilele de o lună nu sunt un simplu joc al seductiei și că Sara încearcă cu disperare să dea un sens ultimelor sale luni de viață.

Coloana sonoră e superbă: Enya- Only Time

10. Casa de lângă lac (The Lake House) 

Un film romantic perfect pentru toamnă, The Lake House, realizat în 2006, îi are în distribuție pe Sandra Bullock si Keanu Reeves. O poveste caldă și misterioasă, ideală pentru a fi vizionat într-o seară târzie de toamnă, cu decorurile superbe ale casei de pe lac, toamna. Totul e învelit în magie, pornind de la subiectul poveștii, care ne propune o călătorie în timp.

Simțind că este timpul pentru o schimbare în viață să, Dr. Kate Foster (Sandra Bullock) părăsește Illinois-ul unde și-a încheiat rezidențiatul și se angajează la aglomeratul spital din Chicago. Unicul lucru de care îi pare rău că îl lasă în urmă este frumoasa casă pe care ea a închiriat-o – un refugiu proiectat artistic și cu mult spațiu, cu ferestre largi care ofereau priveliștea unui lac liniștit. Este un loc în care se simțea în largul său.

În drumul ei către oraș, Kate lasă un bilet în cutia poștală pentru următorul chiriaș al casei, rugându-l să trimită mai departe scrisoarea sa și notând că urmele inexplicabile de labe de animal pe care el ar putea să le observe în fața ușii erau acolo când ea s-a mutat în casă.

Dar când următorul chiriaș sosește, el observă ceva cu totul diferit. Alex Wyler (Keanu Reeves), un arhitect talentat, dar frustrat, care lucrează la un șantier de construcții din apropiere, găsește casa de lângă lac foarte rău neglijată, prăfuită, murdară și cu buruieni. Și nicăieri nici un semn de urme de labe de animal.

Casa are o însemnătate specială pentru Alex. Într-un moment fericit casa a fost construită de către tatălui sau (Chrisopher Plummer), un arhitect renumit care a permis ca recunoașterea sa profesională să crească pe socoteală vieții sale familiale. Alex simte aici un sentiment de pace și își propune să redea proprietății frumusețea sa originală. El nu ia în considerare biletul lui Kate până când, câteva zile mai târziu, în timp ce vopsea digul bătut de vreme, el vede un câine străin alergând peste vopseaua proaspătă și după aceea către intrarea în casă, lăsând exact urmele despre care ea zicea că le va găsi.

Nedumerit, Alex îi răspunde, spunându-i că locul și casa nu a avut nici un ocupant înainte de el și se minunează cum ar fi putut ea să știe despre câine, în timp ce Kate, care de-abia a plecat acum o săptămână, își imaginează că el râde de ea.

Pe măsură ce Kate și Alex continuă să corespondeze prin cutia poștală a casei, ei confirmă că se află, în mod incredibil, imposibil, trăind la depărtare de doi ani, și fiecare dintre ei într-un moment al vieții lor în care se lupta cu dezamăgirile trecutului și încearcă să pornească din nou în viață. Ĩmpărtășind această legătură neobișnuită, ei își povestesc din ce în ce mai multe unul altuia cu fiecare săptămâna care trece – secretele lor, dubiile și visele lor, până când se îndrăgostesc unul de celălalt.

Hotărâți să facă o punte distanței dintre ei și să descopere misterul care se află în spatele acestei legături extraordinare, ei sfidează soarta aranjând să se întâlnească. Dar prin încercarea de a alătura cele două lumi separate, ei ar putea risca să se piardă unul de celălalt pentru totdeauna.

Surse: cinemagia.ro, imdb.com, wikipedia, internet

Top 10 cărți de citit toamna

Vă invităm să citiți și celelalte articole ale noastre din categoria TOP

 

11 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *