Delicatese Literare
Top

Top 15 filme horror – scene înfricoșătoare, senzații extreme!

Top 15 filme horror

În filmele de groază, forțe, personaje sau evenimente dăunătoare pătrund în viața oamenilor de zi cu zi. Elementele care apar cel mai des în filmele de groază sunt: vampiri, demoni, monștri, criminali în serie (vezi slasher), fantome și o mulțime de alte personaje, care inspiră frică. Primele filme de groază au fost inspirate din personaje și povestiri din literatura clasică: Dracula, Frankenstein, The Mummy, The Wolf Man, The Phantom of the Opera, Dr. Jekyll and Mr. Hyde etc.
Filmele mai moderne, dimpotrivă, sunt inspirate din insecuritățile vieții de după Al Doilea Război Mondial, dând viață a trei sub-genuri diferite, dar legate între ele: groaza provocată de personalități malefice, groaza provocată de evenimente catastrofale și groază provocată de demoni. Ultimul gen poate fi interpretat ca o modernizare a filmelor clasice, dezvoltând clasica idee a forțelor supranaturale, care aduc oroare în viețile oamenilor.
Unele filme de groază pot incorpora elemente din alte genuri: Science Fiction, Fantasy, Mockumentary, Black Comedy și thriller. (Sursa: Wikipedia)
Am făcut o selecție a unora dintre cele mai bune filme din acest gen, toate având o intrigă deosebit de interesantă și un subiect incitant, fiind de altfel și foarte bine cotate.

1. Trăind printre demoni / The Conjuring (2013)

Doi specialiști în paranormal, Ed și Lorraine Warren, sunt chemați să ajute o familie terorizată de niște spirite întunecate. În cel mai îngrozitor caz din viața lor, cei doi sunt forțați să se confrunte cu un demon foarte puternic.
Înainte de Amityville, a fost Harrisville. Filmul spune povestea adevărată a lui Ed și Lorraine Warren, doi faimoși specialiști în paranormal, care sunt chemați de o familie terorizată de o prezență malefică. Forțați să confrunte o entitate demonică foarte puternică, cei doi vor avea de-a face cu cel mai înspăimântător caz din cariera lor.
Bazat pe o poveste adevărată, The Conjuring îi aduce în rolurile principale pe Vera Farmiga (Lorraine Warren), Patrick Wilson (Ed Warren), Ron Livingston (Roger Perron) și Lili Taylor (Carolyn Perron). Distribuția este completată de Joey King, Shanley Caswell, Haley McFarland, Mackenzie Foy, Kyla Deaver și Sterling Jerins. (sursa Cinemagia)
Genul filmului: horror, thriller

 

2. Avertizarea / The Ring (2002)

Părea doar o legendă – o casetă video cu imagini de coșmar, care duceau la un telefon prin care cel ce văzuse casetă află în ce mod urmă să moară după șapte zile. Fiind reporter la un ziar, Rachel Keller (Naomi Watts) este destul de sceptică în legătură cu această poveste, până când patru adolescenți mor în mod suspect exact la o săptămâna după vizionarea unei astfel de casete. Fiind învinsă de curiozitate, Rachel găsește casetă și o vizionează. Acum are nevoie de ajutorul prietenului sau, Noah (Martin Henderson) pentru a scapă cu viață și pentru a-și salva și fiul. Împreună, au doar șapte zile la dispoziție pentru a descifra misterul inelului.
Remake după unul din cele mai mari succese din istoria filmului japonez, Avertizarea îl are că regizor pe Gore Verbinski (The Mexican, Mouse Hunt) iar că producători pe Walter F. Parkes și Laurie MacDonald (Gladiator, Men în Black 2). Scenariul îi aparține lui Ehren Kruger. În rolurile principale se află Naomi Watts (Mulholland Drive) și Martin Henderson (Windtalkers). Din distribuție mai face parte și Brian Cox (Nuremberg, The Bourne Identity).
Avertizarea este filmul cu un record neobișnuit: cel de-al doilea week-end a înregistrat o creștere la box office cu 23%. Acest lucru i-a determinat pe producători să suplimenteze numărul de copii rulate cu peste 600.
Peste tot în lume, acolo unde a fost lansat filmul, au crescut încasările datorită ecoului răspândit de cei ce l-au vizionat. Principiul „word of mouth” (în românește – „s-a dus vorba”) a fost cea mai puternică pârghie pentru promovarea filmului. (Sursa: Cinemagia).
Genul filmului: horror, thriller

 

3. Fotografii bântuite / Shutter (2004)

Un tânăr fotograf, Thun, și prietena sa Jane observă umbre misterioase în fotografiile lor după ce, cu câteva zile înainte, părăsiseră locul unui accident în care loviseră o femeie. Investigând fenomenul, găsesc alte fotografii conținând umbre inexplicabile asemănătoare. Thun descoperă că cel mai bun prieten al său este de asemenea bântuit, iar Jane află că prietenul ei nu i-a spus totul. Curând devine clar că nu poți fugi de trecut. (Sursa: Cinemagia)
Genul filmului: horror, mister, thriller

 

4. Strălucirea / The Shining (1980)

Strălucirea este un film horror psihologic din 1980, produs și regizat de Stanley Kubrick, care a scris și scenariul în colaborare cu Diane Johnson. Rolurile principale sunt interpretate de Jack Nicholson, Shelley Duvall și Danny Lloyd. Filmul este o adaptare a romanului omonim al lui Stephen King. Filmul spune povestea unui scriitor, Jack Torrance, care acceptă o slujbă de supraveghetor al unui hotel, care pe timp de iarnă este absolut pustiu. Fiul său posedă abilități de medium și este capabil să vadă lucruri din trecut și din viitor, precum și fantomele care locuiesc în hotel. La scurt timp după ce s-a stabilit la hotel, familia se găsește izolată la hotel de o furtună de zăpadă, iar Jack devine influențat treptat de o prezență supranaturală; el începe să aibă accese de nebunie și încearcă să-și ucidă soția și copilul.
Spre deosebire de filmele anterioare ale lui Kubrick, care și-au format un public în mod treptat, Strălucirea a fost lansat ca un film pentru o audiență de masă, fiind prezentat în premieră în două orașe de Memorial Day, apoi la nivel național o lună mai târziu. Deși opiniile criticilor au fost inițial amestecate, evaluările ulterioare au fost mai favorabile și filmul este considerat în prezent ca un clasic al genului horror. Regizorul de film Martin Scorsese, într-un articol din The Daily Beast, a clasificat filmul ca fiind al 11-lea cel mai înspăimântător film de groază din toate timpurile. Criticii de film, specialiștii și producătorul lui Kubrick, Jan Harlan, au remarcat cu toții influența enormă pe care filmul a avut-o asupra culturii populare.
Versiunea europeană inițială a filmului era cu 24 de minute mai scurtă decât versiunea americană, fiind tăiate majoritatea secvențelor care au loc în afara hotelului. (Sursa: Wikipedia)
Genul filmului: horror psihologic, dramă

 

5. Camera 1408 / Room 1408 (2007)

Mike Enslin vrea să demonstreze că nu există nimic dincolo de aici și acum. Nu există viață după moarte… Nu există Dumnezeu… Nu există a doua șansă… Sau poate da?
Filmul Camera 1408 este adaptat după o nuvelă înspăimântătoare scrisă de maestrul suspansului, Stephen King. Renumitul romancier de horror-uri Mike Enslin (John Cusack) crede numai în ceea ce vede. Dar, după o serie de bestseller-uri care au discreditat evenimentele paranormale ce avuseseră loc în cele mai bântuite case și în cimitirele din întreaga lume, el nu are nicio dovadă a vieții de după moarte. Numai că rătăcirile după fantome ale lui Enslin din nopțile lungi și singuratice sunt pe cale să se schimbe în momentul în care se cazează în Camera 1408 a renumitului hotel Dolphin, pentru ultimul lui proiect, „Zece nopți în camerele de hotel bântuite”. Fără să țină seama de avertizările directorului hotelului (Samuel L. Jackson), autorul este prima persoană care se cazează în cameră care se zice că e bântuită, după ani întregi. Un alt bestseller pare a fi iminent, dar ca multe alte personaje ale lui Stephen King, mai întâi trebuie să treacă de la scepticism la credință adevărată și să înfrunte demonii pentru a supraviețui acelei nopți. (Sursa: Cinemagia)
Genul filmului: horror, thriller

 

6. Ceilalți / The Others (2001)

Insula Jersey, 1945. Războiul s-a sfârșit, dar soțul lui Grace (Nicole Kidman) nu s-a mai întors de pe front. Singură într-o casă victoriană masivă și izolată, își creste copiii în spirit sever religios. Ambii copii suferă de o boală ciudată: sensibilitate la lumină, asa că noii servitori sunt obligați să se supună unei reguli stricte: casa trebuie să stea în semiîntuneric; nici o ușă nu se va deschide înainte ca cealaltă să fie închisă. Însă în curând această regulă va fi încălcată. Grace, copiii, toți ceilalți dimprejur vor avea de înfruntat ceva teribil și fatal. (Sursa: Cinemagia)
Genul filmului: horror, thriller

 

7. Un caz de exorcizare / The Exorcism of Emily Rose (2005)

The Exorcism of Emily Rose (Un caz de exorcizare) este un film horror dramatic american din 2005, regizat de Scott Derrickson, în rolurile principale fiind Laura Linney și Tom Wilkinson. Film este bazat pe povestea reală a lui Anneliese Michel și prezintă un auto-proclamat agnostic care acționează în calitate de avocat al apărării (Linney) reprezentând preotul parohiei (Wilkinson), acuzat de stat în omucidere din neglijență după ce a întreprins un ritual de exorcism. Filmul, care are loc în mare măsură într-o sală de judecată, descrie evenimentele care au dus până la și inclusiv exorcizarea, prin flashback-uri. (Sursa: Wikipedia).
Genul filmului: dramă, horror, thriller

 

8. Silent Hill / Silent Hill (2006)

Rose și Christopher DaSilva sunt un cuplu ce nu au putut avea copii, așa că au adoptat-o pe Sharon, o fată lăsată la ușa orfelinatului. După o perioada încep să se întâmple lucruri stranii cu această fetiță de nouă ani: este somnambulă și întotdeauna vorbește despre un loc numit „Silent Hill”.
După una din călătoriile nocturne ale fiicei sale, Rose hotărăște, fără a discuta cu soțul ei, să o ducă pe Sharon în acest oraș, Silent Hill. Cu toate că își asumă riscul de a se intoxica cu fum, căci sub orașul părăsit ardeau cărbuni, Rose o ia pe Sharon și împreună pleacă spre destinație.
În urmă unui accident straniu de mașînă, Rose se trezește în dimineața următoare cu groaza că și-a pierdut fiica. Sharon nu mai era în mașină. Forțată fiind de situație, ajunge în ruinele fostului oraș Silent Hill. Și nu doar atât: în jur totul este acoperit de o ceață glacială și plouă cu cenușă înăbușitoare. Nu durează mult și deja Rose află că lista evenimentelor dure nu se oprește aici. La intervale neregulate de timp, pe neașteptate, Iadul își face apariția. Întunericul acoperă orașul și totul se transformă într-un instrument de tortură pentru Rose și Cybil Bennet, polițista cu care face cunoștință tot aici…
Cele două află în curând de la un grup de fanatici că dacă vor să o găsească pe Sharon trebuie mai întâi să se înfățișeze demonului. Doar că nimeni nu a revenit vreodată din locul în care acesta dăinuie.
„Mă voi ruga pentru ține, Rose, dar nu mă aștept că tu și prietena ta să va întoarceți…”.
Scenariul este bazat pe jocul video Konami, care este apreciat drept unul dintre cele mai înspăimântătoare jocuri video. (Sursa: Cinemagia)
Genul filmului: fantastic, horror, mister, thriller

 

9. Liniște mortală / Dead Silence (2007)

De la creatorii filmului Puzzle Mortal vine un nou thriller plin de teroare. De când Mary Shaw a fost vânată și ucisă, micul oraș Raven Fair a fost bântuit de morți oribile. Când soția unui localnic este ucisă în mod brutal, acesta se întoarce acasă pentru a dezvălui legenda terifiantă a lui Mary Shaw și motivul pentru care în momentul în care o vezi, nu va trebui să țipi.
Eroii principali ai acestui thriller supranatural sunt interpretați de Donnie Wahlberg și Amber Valetta. Subiectul se clădește pe cutremurătoarea poveste a unui bărbat văduv (Ryan Kwanten), care se întoarce în orașul natal pentru a afla de ce murise soția sa. Însă, atunci când sosește aici pentru ceremonia de înmormântare a soție sale, adevărul despre misterioasă și prematura trecere în Lumea Drepților a femeii începe să se contureze din ce în ce mai vizibil. (Sursa: Cinemagia)
Genul filmului: fantastic, horror, mister, thriller

 

10. Fugi! / Get Out (2017)

Chris (Daniel Kaluuya, Sicario) și iubita sa, Rose (Allison Williams, Girls), au ajuns în relația lor la etapa în care acesta urmează să cunoască părinții fetei, pe Missy (Catherine Keener, Captain Phillips) și Dean (Bradley Whitford, The Cabin in the Woods).
La început, Chris crede că amabilitatea exagerată a părinților fetei este doar emoție provocată de eforturile acestora de a se obișnui cu idea că aceasta e într-o relație interrasială, dar, pe măsură ce trece timpul, o serie de descoperiri bizare și din ce în ce mai tulburătoare îi dezvăluie un adevăr atât de cumplit cum nu și-ar fi putut imagina vreodată.
În acest thriller captivant îi vom mai vedea pe Caleb Landry Jones (X-Men series), Stephen Root (No Country for Old Men), Milton (The Carmichael Show), Betty Gabriel (The Purge: Election Year), Marcus Henderson (Pete’s Dragon) și Lakeith Stanfield (Straight Outta Compton).
Fugi! are scenariul și regia semnate de Jordan Peele (membru al duo-ului de comedieni Key and Peele), și este produs de Jason Blum, de la compania de producție Blumhouse, și de Sean McKittrick (Donnie DarkoBad Words), Edward H. Hamm Jr. (Bad Words) și Jordan Peele. (Sursa: Cinemagia)
Genul filmului: horror, mister

 

11. Autopsia lui Jane Doe / The Autopsy of Jane Doe (2016)

Medicul legist Tommy Tilden și fiul său Austin au ca afacere de familie o morgă și un crematoriu în statul Virginia. Când șeriful le aduce cadavrul neidentificat al unei tinere găsite în subsolul unei case în care a avut loc o serie de crime, pentru cei doi nu pare decât un alt caz de rutină. Însă după ce încep să îi facă autopsia, cei doi medici sunt uimiți de revelații înfricoșătoare după fiecare nouă procedură efectuată. Deși perfect conservat la exterior, cadavrul tinerei era complet carbonizat și dezmembrat în interior, ceea ce indica faptul că a fost victima unui oribil și misterios ritual de tortură. (Sursa: Cinemagia)
Genul filmului: horror

 

12. Mama! / Mother! (2017)

Relația unui cuplu e pusă la grea încercare când în casă le sosesc oaspeți neinvitați, care le vor da peste cap existența liniștită. Un thriller psihologic tulburător despre iubire, devotament și sacrificiu, scris și regizat de Darren Aronofsky (Black Swan, Requiem for a Dream), în care îi putem vedea pe Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris și Michelle Pfeiffer. (Sursa: Cinemagia)
Genul filmului: dramă, horror, mister

 

13. Split / Split (2016)

Split este un film psihologic, horror, thriller American din 2016 American scris și regizat de M. Night Shyamalan. Filmul îl are în rol principal pe James McAvoy, Anya Taylor-Joy și Betty Buckley și spune povestea unui bărbat cu 23 de personalități diferite, care răpește și sechestrează trei fete adolescente într-un loc subteran izolat.
Diviziunile mentale ale celor care suferă de identitate disociativă au fascinat dintotdeauna oamenii de știință, care nici acum nu au găsit o explicație. Unii pacienți ajung chiar să își schimbe fizionomia pentru fiecare personalitate pe care o manifestă, dar și sistemul cognitiv și cel fiziologic, ceea ce face ca misterul în jurul acestei afecțiuni să continue să fie nerezolvat încă.
Deși Kevin (James McAvoy), a scos la iveală 23 de personalități în siguranța cabinetului psihiatrei sale, dr. Fletcher (Betty Buckley), se pare că o alta a rămas bine ascunsă, și e pe cale să se manifeste și să le domine pe toate celelalte.
Când răpește trei adolescente, printre care se numără și Casey (Anya Talor-Joy), o fată isteață și cu un simț al observației special, se declanșează o adevărată bătălie pentru supraviețuire între personalitățile lui, dar și cu cei din jurul lui, miza fiind supraviețuirea. Când zidurile dintre compartimentele sale mentale încep să se dărâme unul după altul, nu numai victimele sale sunt în pericol, dar și cei care încearcă să-l ajute pe Kevin.
Filmările au început pe 11 noiembrie 2015, în Philadelphia, Pennsylvania. Filmul a avut premiera la Fantastic Fest pe data de 26 septembrie 2016 și a fost lansat în Statele Unite pe 20 ianuarie 2017 de către Universal Pictures. Filmul a primit recenzii în general pozitive și a fost un mare succes financiar, cu încasări de $275 milioane în întreaga lume la un buget de 9 milioane de dolari. (Sursa: CinemagiaWikipedia)
Genul filmului: horror, thriller

 

14. Călugărița: Misterul de la mănăstire / The Nun (2018)

După ce o tânără călugăriță își ia viața în condiții misterioase la o mănăstire izolată din România, înalții prelați de la Vatican hotărăsc să cerceteze incidentul. Astfel, în ciuda trecutului său destul de obscur, părintele Burke este trimis la mănăstirea Cârța împreună cu o tânără novice, chiar înainte ca aceasta să își depună jurământul final. Reușind să descopere taina blestemată pe care o ascunde mănăstirea, cei doi ajung să își riște nu doar viața, dar și credința și chiar propriul suflet în confruntarea cu prezența malefică ce bântuie mănăstirea, transformând-o într-un adevărat câmp de luptă al celor vii cu cei damnați. (Sursa: Cinemagia)
Genul filmului: horror, mister, thriller

 

15. Constantin / Constantine (2005)

ALEGEREA ÎNTRE RAI ȘI IAD SE FACE PE PĂMÂNT.
John Constantine a fost până în iad și inapoi.
Născut cu un talent pe care nu și-l dorește, capacitatea de a recunoaște clar îngerii și demonii metiși care umblă pe pământ în piele de oameni, Constantine (KEANU REEVES) a fost determinat să-și ia singur viața pentru a putea scăpa de claritatea zguduitoare a viziunii lui. Dar a eșuat. Resuscitat împotriva voinței lui, se trezește adus înapoi pe tărâmul viilor. Acum, purtând pecetea faptului că a încercat să se sinucidă pentru o perioadă de grație, el patrulează granița pământească dintre rai și iad, sperând în zadar să își câștige dreptul de izbăvire trimițându-i pe infanteriștii diavolului înapoi în adâncuri.
Dar Constantine nu este un sfânt. Dezamăgit de lumea din jurul lui și în război cu lumea de dincolo, este un băutor înrăit, erou aspru care detestă însăși ideea de eroism. Constantine va lupta pentru a-și salva sufletul dar nu vrea să ne câștige admirația sau mulțumirile – și cu siguranță nu simpatia.
Tot ce vrea este o grațiere.
Atunci când o detectivă disperată dar sceptică de poliție (RACHEL WEISZ în rolul Angelei Dodson) îi cere ajutorul în rezolvarea unui deces misterios a iubitei sale surori gemene (interpretată tot de Raquel Weisz), ancheta lor îi duce în lumea demonilor și a îngerilor care există chiar sub peisajul Los Angeles-ului contemporan. Prinși într-o serie catastrofică de evenimente rupte din altă lume, cei doi devin implicați fără scăpare… (Sursa: Cinemagia)
Genul filmului: acțiune, fantastic, horror, thriller

 

Vizionare plăcută!

Vă invităm și celelalte articole ale noastre din categoria TOP

Topuri filme

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *