Delicatese Literare
Recenzii

Toria. Seria Cercurile mistice Vol. 3 de Nicoleta Tudor, Editura Librex Publishing – recenzie

Nicoleta Tudor

Editura Librex Publishing

Data aparitie: Aprilie 2017

Nr. pagini: 300

După doisprezece ani, Mădălina ajunge la o stabilitate emoțională alături de Sorin. A terminat facultatea de medicină și lucrează ca medic pediatru la spitalul unde au lucrat părinții și mătușa ei. Sorin, și el tot acolo, tot medic, doar că ortoped. O viață liniștită, frumoasă, exact ce-și dorise Mădălina atunci când a acceptat inelul de logodnă dăruit de Sorin.
Dar se pare că universul are alte planuri cu ei, căci viața Mădălinei este dată peste cap atunci când află că Sorin o înșeală de vreo trei ani cu Angela, o asistentă de la spitalul unde lucrează amândoi. Și ca viața să devină și mai complicată, în cale îi iese Naum, care a părăsit Toria pentru a nu fi ucis de străbuni. Naum apare la spital cu Amalia, o fetiță drăgălașă cu ochi violet, care are nevoie de consultație pentru că și-a luxat mânuța. Astfel viața Mădălinei intră într-o vâltoare de întamplări, aventuri și incursiuni în trecut, unde o întâlnește pe Căzuta alături de șatra de țigani, de încercări disperate pentru a salva Toria de străbuni. Și toate acestea, în timp ce Sorin pleacă pentru nouă luni în Germania la o specializare.
Va reuși Mădălina să salveze Toria alături de Naum și va reuși săși salveze căsnicia cu Sorin? Grea alegere….
La finalul volumului al doilea, Orașul de deasupra, am rămas cu multe întrebări ce își așteptau răspunsul. Dacă vom găsi răspunsurile în volumul de față, și dacă răspunsurile primite sunt pe măsura întrebărilor, rămâne de văzut. ..
În Cercurile mistice am fost martorii minunatei povești de iubire dintre Maria și Matei. A fost un volum plin de magie, misticism, în care blesteme și farmece străvechi au ajuns din generație în generație până în prezent, când Maria și Matei și iubirea lor le-au înfrânt.
În Orașul de deasupra, o urmărim pe Mădălina, fata Mariei și a lui Matei. Dacă în primul volum am avut parte de o călătoriei timp, în trecutul șatrei de unde a pornit totul, în Orașul de deasupra avem parte de o călătorie într-o altă lume, în orașul de deasupra norilor, Toria, pe care pământenii nu-l puteau vedea și unde nu puteau ajunge. Doar Madalina…
M-a fascinat povestea de dragoste dintre ea și torianul Naum, dar în final… nu a fost să fie!
Am urmărit cum s-a format un triunghi amoros: Naum, Mădălina și pământeanul Sorin. Ambii bărbați o iubeau pe Mădălina in felul lor, iar ea îl iubea pe Naum, dar a ales cu mintea, nu cu inima. Și l-a ales pe Sorin. De atunci m-am întrebat dacă a ales bine, iar ceea ce am descoperit în volumul de față, Toria, m-a făcut să îmi pun în continuare această întrebare. ..
Cartea este foarte captivantă, bine scrisă, ușor de citit, e genul de carte care te face sa visezi cu ochii deschiși și să îți faci în minte tot felul de scenarii. Ce-ar fi dacă. ..
Mi-a plăcut faptul că ne reîntâlnim cu toate personajele volumelor anterioare, cu familia Mădălinei, cu personajele din șatră, cele din prezent, dar vom face din nou o incursiune și în trecut de unde vom veni cu niște răspunsuri, vom vedea în altă lumină unele lucruri, se vor lega fire și se vor risipi mistere…
Trebuia să se întoarcă la Daida. Trebuia să aibă mai multe informații dacă tot urma să intre în vâltoarea aventurilor ce o vor conduce pe Toria, pe care o va salva de străbuni. Aveau atâtea de aflat.”
Dar să nu anticipăm…
E o carte deosebită, care îmbină realul cu supranaturalul, avem parte de ritualuri magice, suntem purtați în locuri încărcate de energie, în jurul cărora plutește un aer de mister, cum este peștera Polovraci – unde se spunea din bătrâni că locuise zeul Zamolxe.
”Aici a auzit pentru prima dată poveștile despre jidovi, oameni preistorici uriași, despre care se spunea că stăteau cu un picior pe un vârf de munte și cu celălalt picior pe un alt vârf de munte și se spălau pe față cu apă din Olteț. Aici era locul unde Zamolxe, zeul dacilor își avea tronul, și de unde toți care veneau aici își luau puterea, depunând ofrande zeului.”
Acțiunea se petrece la 12 ani de la evenimentele din Orașul de deasupra. Mădălina și Sorin sunt medici la același spital, iar această profesie, pe care o practică amândoi cu devotament, nu lasă prea mult loc liber pentru viața lor personală, care a intrat cumva într-un con de umbră.
Părea o zi ca oricare alta, însă viața Mădălinei va fi complet dată peste cap din doua părți : Naum va reveni în viața ei, cu totul întâmplător, însoțind-și o micuță nepoată cu mâna fracturata la spital, și, ceva mai târziu, încă bulversată de revederea lui Naum, Mădălina îl surprinde pe Sorin într-un sărut pasional cu o asistentă tinerică. Mai mult, afla că relația celor doi dura de trei ani de zile! M-a dezamăgit Sorin  și m-a dezamăgit și reacția Mădălinei. Îmi venea să intru eu în carte să „lămuresc” lucrurile!!!
În lumina nou descoperitei infidelități a soțului ei, până la reluarea idilei cu Naum din momentul în care rămăseseră cu 12 ani în urmă nu mai e decât un pas. Pe care îl va face, mai ales că Maria îi dă în sfârșit scrisoarea de la Naum, care clarifica multe lucruri nespuse între ei, scrisoare pe care Maria i-o ascunsese în tot acest timp. Oare dacă ar fi primit-o cu ani în urmă, s-ar fi schimbat ceva? 
Întâmplarea face ca Sorin să plece la o specializare în Germania (și nu singur …) pentru 9 luni de zile. Acum intervine componenta fantasy a cărții, iar evenimentele care vor urma vor da peste cap viețile tuturor celor implicați.
Mădălina își va lua concediu fără plată câteva luni, veți vedea de ce a fost nevoie de acest lucru – și va reveni la existența ei cotidiană, cea din planul real, concret al cărții, odată cu întoarcerea lui Sorin din Germania. Cum îl va întâmpina și dacă se va schimba ceva în relația lor, veți descoperi singuri, la momentul potrivit.
Ei, dar să revenim la ceea ce se întâmplă în aceste câteva luni de până atunci, asta e principala acțiune a cărții. În primul rând, vom afla povestea Căzutei, vă aduceți aminte despre ea? Cea din finalul volumului anterior…
Vom călători în trecutul șatrei, unde vom afla lucruri surprinzătoare și povești interesante.
Mi-a plăcut mult povestea Căzutei, Daida, cea care s-a îndrăgostit de un muritor! Chiar dacă avea un preț de plătit pentru asta. Mi-a plăcut povestea acesteia cu Tobar, fiul bulibașei. 
Mi-a plăcut și episodul cu fetița găsită de șatră…
Vom ajunge pe Toria, vom dezlega secrete străvechi și vom afla ce se află în partea neștiută a Toriei, acolo unde nu se putea pătrunde. Îi vom cunoaște pe Izra, Eveea – sora lui Naum – și Elam. Și îi vom vedea pe Străbuni în cu totul altă lumină. Nu erau înțelepții păstrători ai tradițiilor, cum lăsau să se creadă, ci miza era mult mai mare…
Și, foarte important, ce legătură este între toate acestea și care e rolul Mădălinei, căci, după cum veți vedea, nimic nu era întâmplător. ..
”- Ai rezistat pentru că mama și tatăl tău au fost urmași ai Căzutei, deci și tu ești o urmașă a ei și asta te-a ajutat. Ai sânge de Torian, de asta ai rezistat. Dar nefiind Torian curat, te-a afectat. Sora mea are viziuni cu viitorul și te-a văzut în viitorul nostru. Te-a tot văzut de mică. Dau un lucru nu știa, că ești de pe pământ”.
Nu e o carte de povestit, e o carte de citit, simțit, o carte din rândurile căreia desprinzi adevărate lecții de viață. O carte cu povești în poveste. Povești intense, frumoase, uneori dureroase, despre iubire, vise, himere, sacrificii, speranțe, renunțări. Decizii. Și urmările lor.
O carte care, dacă ştii să citesti printre rânduri, transmite mesaje, te face să-ţi pui întrebări, oferă teme de gândire.

Toria continuă povestea din Orașul de deasupra, dar nu o încheie. Eu nu am „simțit” finalul, am rămas încă cu întrebări la care mi-aș dori răspuns, mai ales referitoare la povestea din planul real al cărții. Sper la o continuare…
Nu vă dau nici un indiciu despre final, fiecare îl va interpreta în felul său, poate și în funcție de experiențele proprii de viață. E vorba despre alegeri și motivații. Vă pot spune însă că e surprinzător!
Magie și misticism, călătorii în timp și spațiu, credințe și legende, povești de dragoste și experiențe de viață, de toate acestea vom avea parte citind această frumoasă serie, pe care o recomand cu drag!
Mulțumim autoarei Nicoleta Tudor pentru exemplarul oferit pentru recenzie.
Cartea se poate comanda pe site-ul Librariei Librex.

Recenzii cărți Nicoleta Tudor

Recenzii și prezentări cărți autori români

 

22 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *