Tort de smântână și nuci

24
TORT DE SMANTANA
FOI:
  • 3 galbenușuri
  • 80 g unt sau margarină (eu am folosit margarină Rama)
  • 100 g zahăr tos sau pudră
  • 3 linguri smântână
  • 1 linguriță rasă amoniac sau bicarbonat
  • Făină cât cuprinde (cca. 350 g)
  • 1 zahăr vanilat
  • coajă de lămâie
Se freacă untul (marga) cu zahărul se adaugă pe rând gălbenușurile, smântâna, un praf de sare, coaja de lămâie, zahărul vanilat. Se pune amoniacul (bicarbonatul) stins cu zeamă de lămâie, apoi se adaugă făina și se frământă, obținându-se un aluat potrivit de moale.  Se face un sul și se taie în patru bucăți care se întind cu sucitorul și se coc pe fundul cratiței  uns cu unt în cuptorul încins dinainte. Înainte de a se pune la copt, foaia se înțeapă din loc în loc cu furculița. În cuptor se lasă câteva minute să fie puțin rumenă pe margini. Se desprinde ușor cu un cuțit și se așază pe un platou. Se unge tava pentru fiecare foaie. Se lasă la răcit.
CREMA:
  • 1,250 kg smântână
  • 1 ½ pahar zahăr pudră
  • 2 pliculețe de zahăr vanilat
  • 400 g miez de nucă dat prin mașină.
Se bate smântâna frișcă cu zahărul vanilat, se oprește puțină pentru ornat, apoi se pun nucile și se amestecă, obținându-se o cremă care se pune între foi și deasupra. Se ornează cu frișca oprită separat (care se poate colora, dar eu o prefer albă). Tortul nu se bagă direct în frigider, ci se lasă 2-3 ore în cămară să se înmoaie foile, apoi se pune la frigider.
Sfat foarte important: foaia care se pune prima pe platou se unge pe dos cu puțină cremă să se lipească de platou ca să nu alunece tortul.
Poftă bună!

About Author

24 de comentarii

  1. Nu ti-e mila de noi? Chiar asa de dimineata sa ne ispitesti cu aceasta delicioasa reteta? Eu sunt la dieta de o saptamana, dar astazi pot sa fac o mica exceptie, nu? Nuuu? 😀

  2. Nici eu nu ”prajituresc” foarte des, dar imi plac prajiturile de casa, asa ca la ocazii fac de fiecare data, si uneori doar pentru ca e duminica…
    Iar tortul asta chiar e delicios, nu e frumos sa il laud singura, dar e unul din preferatele mele!

  3. Si am spus ca nu mai intru aici 🙂 eu nu fac prajituri,dar accept cu placere sa le degust pe ale voastre 😀 Sa va dau adresa pt expedierea coletelor? 😀

  4. Vaaai! Toooort! Fetele, tin sa precizez k eu sunt experta la infulecat dar stau cam prost (adica extra-prost) la capitolul preparat. 😉 Acum, anunt in mod oficial ca degust toate dulciurile gratuit. Dak aveti nevoie de mine … doar sa ma anuntati. 🙂

  5. barbalata mirela on

    Eu stau prost la capitolul torturi. Mananc foarte rar si nu am facut niciodata. Dar pot gusta de la voi…..hihihi 😉

Lasă un răspuns