Delicatese Literare
Retete

Tort de smântână și nuci

Tort de smântână și nuci

FOI:

  • 3 galbenușuri
  • 80 g unt sau margarină (eu am folosit margarină Rama)
  • 100 g zahăr tos sau pudră
  • 3 linguri smântână
  • 1 linguriță rasă amoniac sau bicarbonat
  • Făină cât cuprinde (cca. 350 g)
  • 1 zahăr vanilat
  • coajă de lămâie

Se freacă untul (marga) cu zahărul se adaugă pe rând gălbenușurile, smântâna, un praf de sare, coaja de lămâie, zahărul vanilat. Se pune amoniacul (bicarbonatul) stins cu zeamă de lămâie, apoi se adaugă făina și se frământă, obținându-se un aluat potrivit de moale.  Se face un sul și se taie în patru bucăți care se întind cu sucitorul și se coc pe fundul cratiței  uns cu unt în cuptorul încins dinainte. Înainte de a se pune la copt, foaia se înțeapă din loc în loc cu furculița. În cuptor se lasă câteva minute să fie puțin rumenă pe margini. Se desprinde ușor cu un cuțit și se așază pe un platou. Se unge tava pentru fiecare foaie. Se lasă la răcit.

CREMA:

  • 1,250 kg smântână
  • 1 ½ pahar zahăr pudră
  • 2 pliculețe de zahăr vanilat
  • 400 g miez de nucă dat prin mașină.

Se bate smântâna frișcă cu zahărul vanilat, se oprește puțină pentru ornat, apoi se pun nucile și se amestecă, obținându-se o cremă care se pune între foi și deasupra. Se ornează cu frișca oprită separat (care se poate colora, dar eu o prefer albă). Tortul nu se bagă direct în frigider, ci se lasă 2-3 ore în cămară să se înmoaie foile, apoi se pune la frigider.

Sfat foarte important: foaia care se pune prima pe platou se unge pe dos cu puțină cremă să se lipească de platou ca să nu alunece tortul.

Poftă bună!

 

Vă invităm să citiți și celelalte articole ale noastre din categoria Rețete

Listă Rețete

24 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *