Tot binele si tot răul
Care Santos
Editura: Humanitas Fiction
Colectia: Raftul Denisei
Traducere: Jana Balacciu Matei
Nr.pagini:317
An aparitie: 2019
CARE SANTOS s-a născut în 1970, în oraşul Mataró din apropierea Barcelonei. A scris de la vârsta de opt ani, câştigând prima competiţie literară la 14 ani. A studiat mai întâi dreptul, urmând tradiţia familiei, iar apoi filologia la Universitatea Autonomă din Barcelona. Şi-a început cariera jurnalistică la Diari de Barcelona, lucrând ulterior în redacţiile cotidienelor ABC şi El Mundo. În prezent, este critic literar la suplimentul El Cultural al ziarului El Mundo şi coordonează site-ul dedicat literaturii spaniole La Tormenta en un Vaso. Este fondatoarea Asociaţiei Tinerilor Scriitori Spanioli, a cărei preşedintă a fost timp de opt ani. A debutat în 1995 cu volumul Cuentos cítricos. Este autoarea a unsprezece romane, şase volume de proză scurtă, două volume de poezii, precum şi a numeroase cărţi pentru copii şi adolescenţi, pentru care a primit o serie de premii importante: Ciudad de Alcalá, Ana María Matute, Alfonso Cossío, Gran Angular, Edebé. Printre volumele publicate de Care Santos se numără Intemperie (1996, povestiri), Aprender a huir (2002, roman), El dueño de las sombras (2006, roman), La muerte de Venus (2007, roman), Cel mai frumos loc din lume e chiar aici (El mejor lugar del mundo es aquí mismo, 2008, roman semnat împreunã cu Francesc Miralles; Humanitas Fiction, 2017). Roman ambiţios şi scris admirabil, în castiliană, Încăperi ferecate (Habitaciones cerradas; Humanitas Fiction, 2013) a apărut în 2011, având o carieră internaţională spectaculoasă. Aerul pe care îl respiri (El aire que respires, 2013; Humanitas Fiction, 2014) pendulează între prezent şi trecut, consemnând istoria unei librării barceloneze care o reflectă deopotrivă pe cea a familiei, dar şi pe cea a marelui oraş. În 2014, Care Santos publică, în catalană, romanul Poftă de ciocolată (Desig de xocolata), devenit imediat bestseller şi recompensat cu Premio Ramon Llull, iar în 2015, romanul Diamant blau. Bestsellerul Jumătate de viață (Media vida; Humanitas Fiction, 2018) apare mai întâi în castiliană în 2017, fiind distins cu Premiul Nadal. În 2018 publică, în catalană și castiliană, un nou roman de succes, Tot binele și tot răul (Tot el bé e tot el mal; Humanitas Fiction, 2019). Opera lui Care Santos este tradusă în peste 20 de țări.
După bestsellerurile Poftă de ciocolată și Jumătate de viață, Care Santos publică în 2018 un roman actual, în care lumina reflectorului cade asupra fragilității relațiilor de familie.
Ce a fost bun și ce a fost rău în deciziile Reinei Gené, care și-a croit o solidă carieră internațională? Cât bine și cât rău este dispusă să facă pentru a-și proteja fiul de 17 ani a cărui tentativă de sinucidere îi împarte viața între un înainte și un după? Blocată de viscol în aeroportul Henri Coandă din București, legată de lumea ei doar prin prețiosul telefon mobil, pragmatica și ambițioasa psiholoagă din Barcelona își descoperă vulnerabilitatea, obligată să navigheze prin meandrele unui trecut pe care îl crezuse încheiat și uitat.
„Un roman percutant despre adulter și singurătate, despre legăturile de familie, despre viața pe care ne-o trăim prea în grabă și disperarea de a te afla departe de cei dragi – totul din punctul de vedere al unei femei.“ – La Vanguardia
„Care Santos reușește o adevărată cascadorie narativă: aceea de a pătrunde firesc, fără subterfugii, în sentimentele și psihologia unor personaje la fel de complexe și contradictorii precum cititorul însuși.“ – todoliteratura.es
„O operă electrizantă, cu un ritm aproape de roman polițist, căci totul se petrece în mai puțin de 24 de ore – orele în care protagonista rămâne blocată în aeroportul din București din cauza viscolului, dar care scot la iveală o mișcătoare istorie țintind drept spre inimă.“ – elplacerdelalectura.com
„Un omagiu pentru toate mamele imperfecte.“ – El Punt Avui
Tot binele și tot răul a însemnat prima mea întâlnire cu autoarea Care Santos. Nu știam la ce să mă aștept de la acest roman dar lectura a fost peste așteptări 💝.
Cu un stil literar profund și în același timp plin de căldură, romanul reușește să surprindă cititorul din multe puncte de vedere. Care Santos nu se sfiește să „lovească” direct în sufletul și conștiința noastră, să ne releve diferite tipologii umane și să ne „oblige”, într-un fel sau altul, să ne punem întrebări despre noi înșine.
Reina Gené – eroina acestui roman fermecător – poate fi oricare dintre noi. Oricând viața ne poate fi dată peste cap. Azi poți avea totul pentru ca, într-o clipă, ea să ți se năruie, fericirea să se destrame.
Reina, psiholog de profesie, este renumită pentru capacitatea ei de a detecta minciuna sau inadvertențele dintre vorbele și gesturile celor care aspiră la posturi înalte în cadrul unor companii de renume. Cooptată frecvent de angajatori de top din lumea întreagă, Reina este mai mult pe drumuri, motiv pentru care viața ei este o continuă călătorie.
O multinațională farmaceutică de prestigiu o cheamă la București pentru a derula o serie de interviuri pentru ocuparea unui post cheie în cadrul companiei. Metodele ei de intervievare sunt bizare, ieșite din tipar, dar dau rezultate, motiv pentru care a devenit, în scurt timp, foarte apreciată în acest domeniu. Încă de la începutul interviului știe să îi manevreze pe candidați, să îi „citească”, tactică pe care o folosește și în viața reală. Târziu însă, și printr-o conjunctură dureroasă, realizează că nu poți deține controlul la nesfârșit, că viața celor dragi nu e o minge de ping-pong, că sunt firești și de acceptat slăbiciunile umane, că a fi tu însăți/însuţi este de preferat, că destinul mai devreme sau mai târziu te va „lovi” când nu te aștepți.
Vestea că fiul său de aproape optsprezece ani a încercat să se sinucidă o năucește, o dărâmă sufletește, o paralizează emoțional. Gestul fiului său este de neînțeles pentru ea deși în adâncul sufletului știe că, undeva pe cărările vieții, acea conexiune minunată cu fiul Albert a dispărut .
„La un moment dat, Albert a încetat să-i povestească cum i-a fost ziua. A încetat s-o considere unul dintre lucrurile bune care i se întâmplau, a încetat să mai intre seara în camera ei. Și ea, până astăzi, nu observase cât de mult îi lipsește.”
Trist! Pentru eroina noastră conștientizarea acestui crunt adevăr și tentativa de sinucidere a fiului înseamnă „trezirea la realitate” motiv pentru care este hotărâtă să afle adevărul ce se ascunde în spatele acestui gest, prin orice mijloace și indiferent care ar fi acesta.
Fără a sta pe gânduri, renunță la serviciile profesionale pentru care fusese cooptată din dorința de a ajunge cât mai repede acasă, în Spania, deși condițiile contractuale îi sunt potrivnice.
Viscolul din București – „Bestia din Est” cum fusese numit – o determină să petreacă o noapte pe aeroportul Henri Coandă, acesta fiind un alt motiv de neliniște, frustrare, nervi și amărăciune. Vremea nu se îmbunătățește, nimeni nu îi oferă o speranță în acest sens, decolările sunt interzise până la o dată incertă, iar ca totul să fie și mai sumbru și iritant, este „urmărită”, agasată, de către unul dintre candidații intervievați. Cum nimic nu este întâmplător, soarta îi aduce față în față pe Reina și Ulf Everink – misteriosul candidat – la momentul potrivit pentru a învăța amândoi o lecție sau poate, pur și simplu, pentru a-și împlini fiecare destinul. Sincer mi-a fost simpatic acest personaj deși „hărțuirea” sa începuse să mă irite și pe mine, nu doar pe Reina 😏, dar am înțeles de ce autoarea i-a oferit un rol, aparent mic, în cadrul poveștii.
Cine este în realitate acest insistent candidat, ce se ascunde în spatele „hărțuirii” sale și ce rol va juca acesta, chiar și unul scurt, în viața eroinei rămâne să descoperiți singuri.
Pentru Reina noaptea petrecută pe aeroportul Henri Coandă reprezintă o adevărată tortură. Și-o petrece vorbind la telefon cu diferite persoane – soțul, fostul soț, colaboratori, fiul Albert – , scriind emailuri , dar mai ales retrăind momente din trecutul său și al familiei sale. În realitate, această noapte este una a descoperirilor , a conștientizării propriilor fapte și efectele produse în timp, realizând la final că nimic nu este ceea ce pare, că a deține complet controlul nu înseamnă a fi puternic, că timpul nu stă-n loc, iar oamenii nici atât.
Până în acest moment viața ei a fost în două direcții: alături de familie și departe de ea. Atât fizic cât și psihic.
Își iubește soțul dar nu se sfiește să își complice viața alături de un amant. Adulterul este o altă parte a vieții sale atât de atipice. Are parte de iubire, a luptat pentru ea, dar nu a fost suficient. Tentativa de sinucidere a fiului său o determină, într-un mod brutal, să privească adânc în propriul suflet, să își facă autocritica, să accepte că lumea ei vizibilă a fost doar o parte a lumii sale invizibile, că răul are mai multe forme, că noi putem fi proprii noștri dușmani.
Cele două planuri temporale – trecut și prezent – și narațiunea relatată la persoana a treia din perspectiva eroinei, ne ajută să o cunoaștem pe Reina cea din trecut și – de ce nu?! – să o înțelegem pe cea din prezent. Viața este o călătorie continuă, cu zâmbet și lacrimi, cu durere și fericire, cu iubirea și ură, cu frumos și urât. Dar în centrul vieții tale ești doar TU. Tu poți schimba cursul, la tine este alegerea. Doar tu poți așterne pe pânza vieții mai multe culori, nu doar alb sau negru.
”Cărările vieții. O permanentă alegere. O cotitură de câțiva centimetri te poate duce cu timpul, la mii de kilometri depărtare de de locul unde ai vrea să fii. Când ești deja foarte departe și nu e foarte târziu, te întrebi dacă a fost o greșeală și cum ar fi fost viața ta pe un alt drum.”
Deși este săracă în dialoguri, povestea se citește repede, curge lin, te captivează de la primele pagini, dar cel mai important are farmec. Este posibil deși tematica este una tristă? Da, din punctul meu de vedere. Iar aici se observă talentul autoarei .
Tot binele și tot răul este un roman complex, fervent, ce denotă multă profunzime, pasiune și claritate.
Care Santos ne aduce în prim plan o poveste de viață desprinsă din realitate – dacă veți citi cartea veți înțelege ce vreau să spun – , o poveste despre singurătate, dezamăgire, despre fapte și alegeri luate în grabă sau din orgoliu, despre consecințe și asumarea lor. Este o poveste despre adevărata iubire, una cu mai multe fețe, una care în același timp te doboară și te înalță, dar care te însoțește permanent indiferent unde te duc pașii.
Te poate schimba o tragedie? Există viață după? Cine suntem noi cu adevărat pe scena vieții? Răspunsurile? În suflet! 🙂
„Știi ce spuneam noi despre cărările vieții? La asta se rezumă totul, nu? La urma urmelor, totul depinde de ce traseu alegi. Ei, află, că mie mi-e foarte clar că fără tine traseul mi-ar fi fost întunecat și rece. Fără tine n-aș fi știut niciodată că există oameni capabili ei singuri să facă viața să merite trăită.”
Vă recomand cu drag această carte. Mai ales celor care au copii. Deși subiectul romanului este unul apăsător, lecturând filă cu filă – tu cititorule – poți desprinde cu ușurință câteva învățăminte 😉. Vă asigur însă că nu o să vă plictisiți; iar finalul este unul plin de speranță și denotă multă căldură, emoție și liniște sufletească 🙂.
„- În primul rând, vreau să comandați o pizza gigantică, de-aia care ne place la toți trei. De nu știu câte ore n-am pus nimic în gură și mor de foame. În al doilea rând, data viitoare când simți că niște lucruri sau un singur lucru sau un singur om te face să-ți vină să te arunci în fața trenului, mă chemi și sărim amândoi, mereu e mai bine să ai companie când practici sporturi extreme, nu crezi? În al treilea rând, aș vrea să te convingi că toate astea vor trece, că la un moment dat ai trăit o experiență cumplită, care te-a făcut mai puternic și mai înțelept și că exact ăsta este scopul experiențelor care nu ne ucid și în același timp motivul pentru care merită să supraviețuim. Am lăsat la sfârșit rugămintea cea mai mare: fă-te ce vrei, pentru mine-i totuna dacă ești spărgător de bănci sau escaladezi vârfuri de opt mii de metri, dar indiferent ce faci cu viața ta, care e puțin și a mea, fă-n așa fel să mă-ngropi tu pe mine.”
Cum spuneam 😉 …un final care aduce zâmbetul pe buze 🙂 …sfaturi din suflet, pentru suflet!!!!
Similare
12 Comments
Simionescu Carmen
Splendida recenzie, Mirela! M-ai tentat maxim cu această poveste! Felicitări si multumesc pentru recomandare!❤
Mirela Barbalata
Mulțumesc Carmen!
Este o carte deosebită!
CAROLINA BIANCA
Foarte frumoasa recenzia. Felicitări!
Mirela Barbalata
Multumesc, iubita!
Tyna
Minunată recenzie! Foarte frumoasă și sensibilă! Felicitări și mulțumesc pentru recomandare! ❤❤❤
Mirela Barbalata
Multumesc!
anasylvi
O recenzie minunata, felicitari! Se vede ca este una dntre acele carti cu mesaj si cu invataminte de extras. Ai evidentiat toate acestea intr-un mod deosebit. Multumesc!
Mirela Barbalata
Multumesc! Da este o carte din care ai ce invata!
Oli
Superba recenzie, ai transmis multa emotie, felicitari Mirela si multumesc!
Mirela Barbalata
Multumesc, Oli!
Geo
Frumoasa recenzia ta, Mirela! Pare o carte interesantă.
Mirela Barbălată
Mulțumesc, Geo!
Este o carte frumoasa!