Delicatese Literare
Recenzii

Tot ce ne-am dorit de Emily Giffin, Editura Litera, Colecția Blue Moon – recenzie

Tot ce ne-am dorit

(All We Ever Wanted – 2018)

Emily Giffin

Editura Litera

Colecția Blue Moon

An apariție: 2019

Emily Giffin a absolvit Wake Forest University, Carolina de Nord, și University of Virginia School of Law. După ce a practicat avocatura la o firmă din Manhattan vreme de câțiva ani, s-a mutat la Londra și s-a apucat de scris.
Toate romanele sale au intrat în lista New York Times a celor mai bine vândute romane. Mai mult decât atât, cărțile lui Emily Griffin au fost publicate în douăzeci și patru de țări.
Ceva de împrumutromanul său de debut, a cunoscut imediat un succes fulminant, situându-se pe locuri fruntașe în topurile întocmite de Goodreads referitoare la categoria chick-lit.
Nina Browning este căsătorită cu unul dintre membrii marcanți ai elitei din Nashville, iar soțul ei a făcut o avere considerabilă după ce și-a vândut firma de tehnologie. Deși fiul lor adorat a fost acceptat la Universitatea Princeton, Nina, originară dintr-o familie din clasa de mijloc, se întreabă dacă nu cumva noua ei viață a îndepărtat-o de la principiile cu care a fost crescută.
Tom Volpe este un tată singur care lucrează în mai multe locuri ca să o poată crește pe fiica lui, Lyla. Calea lui a fost una singuratică, lungă și dificilă, dar acum se poate relaxa, în sfârșit, după ce Lyla obține o bursă la cel mai prestigios liceu privat din Nashville, Academia Windsor. Printre bogați și privilegiați, Lyla nu-și găsește întotdeauna locul – iar tendința tatălui ei de a fi prea protector nu o ajută deloc – dar, în cele mai multe privințe, ea e o adolescentă tipică, fericită și împlinită.
O fotografie făcută la beție, în timpul unei petreceri, schimbă totul. Imaginea se propagă online cu viteza vântului, comunitatea de la Windsor este împărțită și atmosfera mustește de controverse și acuzații. În mijlocul minciunilor și al scandalului, Tom, Nina și Lyla sunt forțați de împrejurări să se descurce împreună – punând la îndoială relațiile lor cele mai strânse, întrebându-se cine sunt, de fapt, și căutând în ei curajul de a-și trăi viețile la adevăratul lor potențial.
„O călătorie fascinantă, care te pune pe gânduri.” – Jodi Picoult
„Un portret oportun și captivant al dimensiunilor complexe ale vieții moderne. Printre cele mai bune scrieri ale lui Emily Giffin.“Kristin Hannah
Vă invit să citiți o foarte frumoasă  poveste complexă care abordează nu numai destinele a două familii și interacțiunile dintre membrii ei în momente dificile ale vieții lor ci și modul în care schimbările le modelează alegerile.
Tot ce ne-am dorit” de Emily Giffin este o carte tulburătoare despre perioada adolescenței și vulnerabilitatea emoțională a tinerilor, prin această poveste autoarea exploatând, cu un talent sclipitor, și alte subiecte de interes și actualitate: familia și rolul ei în modelarea caracterului copiilor, inocularea de către parinți a valorilor morale, abuzul sexual, discreditarea, manipularea, stima de sine, noțiunea de bine și rău.
În centrul romanului se găsesc trei personaje din a căror perspectivă este spusă povestea și anume: Nina Browning, Tom Volpe si Lyla Volpe.
Nina este o femeie frumoasă și educată, cu un puternic simt al dreptății, căsătorită cu un bărbat bogat, Kirk, are amice bogate și bârfitoare, trăiește în lux, dar originile ei nu se compară cu „sângele albastru” al soțului ei,  ea  fiind soția-trofeu!  Face munca voluntară, este implicată în acțiuni caritabile, merge la dineuri și se ocupă de creșterea fiului lor adolescent, Finch. În ultimul timp, în sufletul Ninei apar tot mai frecvent îndoieli în ceea ce privește relația cu soțul ei, vede că Kirk s-a schimbat, devenind snob, îngâmfat și manipulator, între ei doi existând foarte puține căi de comunicare. Ea arată bine, el are pedigree, ea este o persoană onesta, el este un mincinos. Fiul lor adolescent, Finch, este acceptat la prestigioasa Universitate Princeton, în acest moment este elev la Academia Windsor, părinții fiind tare mândri de reușita lui, doar că Nina se întreabă cât din acest succes al fiului ei se datorează inteligentei lui și cât se datorează contribuției soțului ei la fondurile Academiei Windsor. Da, fiul ei se schimbase foarte mult în ultimul timp, arătând ca o copie mai mică a soțului ei, iar acest lucru o înspăimântă și o pune pe gânduri pe Nina.
Tom Volpe este un bărbat șarmant dar introvertit care și-a crescut singur fiica, pe Lyla, de când aceasta avea patru ani, soția lui, o braziliancă alcoolică și egoistă părăsindu-i. Tâmplar de meserie, cu un al doilea job pentru a crește veniturile familiei, Tom vrea tot ce-i mai bun pentru Lyla, înscriind-o la cea mai prestigioasă școala privată din Nashville, Academia Windsor. El și-a aranjat viața în funcție de copila lui și de nevoile ei, fiind singur, neavând energie și timp decât pentru ea. Tom si Lyla au o legatură frumoasă părinte-copil, acesta încercând să-i insufle Lylei principiile și valorile morale, dar nici nu dorea să-și sufoce fata, ținând cu greu pasul în ceea ce privește cerințele lumii elegante și bogate în care ea se învârte.
Rebelă uneori, dar copil bun la învățătură, studioasă, adolescenta de șaisprezece ani simte acut lipsa unei prezențe feminine în viața ei, mai ales în această perioadă de vulnerabilitate emoțională. Are nevoie să vorbească  cu cineva despre cel pentru care are sentimente, pe care-l place foarte tare de când a venit în această școală a bogaților, despre popularul Finch Browning.
O întâmplare nefericită, o petrecere la care Lyla este invitată fără să știe tatăl ei, creează un adevărat haos în viețile celor două familii, fiecare dintre membrii percepând nefericitul eveniment în mod diferit! O fotografie cu Lyla, beată și aproape dezbrăcată, circulă pe internet cu viteză luminii, fiind postată de băiatul pe care-l adoră, Finch Browning, împreună cu un mesaj scris pe fotografie, un mesaj rasist și jignitor! Răsfățatul Finch riscă să fie exmatriculat pentru insultă și pornografie infantilă, pentru că Academia Windsor are un cod de onoare și conduită, iar exmatricularea face că Princeton-ul să fie din ce în ce mai mult o iluzie.  Ba, mai mult decât atât, urmările actului necugetat pot fi și mai grave, băiatul riscând să fie pedepsit penal.
Manipulat de tatăl sau, Finch tratează  cu superficialitate și minciuni incidentul, iar tatăl lui nu ia în serios greșeala fiului său, lăsând pe umerii Ninei toate problemele legate de acestă regretabilă întâmplare. Mai rău decât atât, Kirk încearcă să mușamalizeze totul prin mituirea lui Tom, arătând astfel ce exemplu îi dă el copilului lui adolescent! Nina, în schimb, deși este dezamăgită și o doare sufletul, recunoaște superficialitatea și ignoranța copilului și a soțului ei, fiind alături de Lyla și de Tom încercând să rezolve corect  greșeala lui Finch.
Tom Volpe vrea însă să meargă până la capăt, cu orice preț, dorind să transmită astfel un mesaj Lylei despre stima de sine, dar și un mesaj îngâmfatului Kirk și anume că băiatul lui trebuie să-și asume consecințele faptelor, banii nu pot cumpără totul în lumea asta, iar adevărul iese totdeauna la suprafață mai devreme sau mai târziu!
Cum vor reuși Nina și Tom să gestioneze acest incident? Care este rețeaua de minciuni ce învăluie această oribilă întâmplare și care sunt urmările acestui act iresponsabil? Vă las pe voi să descoperiți răspunsurile citind această poveste excelentă despre alegeri greșite și consecințele lor, dar și despre speranța și noi începuturi.

Tot ce ne-am dorit” de Emily Giffin poate fi comandată pe litera.ro, librarie.netcarturesti.roelefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro

Cărțile din colecția Blue Moon pot fi comandate pe litera.ro, libris.ro, elefant.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, librex.ro, librariadelfin.ro

Recenzii și prezentări cărți din colecția Blue Moon

 

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *