Delicatese Literare
Recenzii

Toți diavolii sunt aici, de Louise Penny, Editura Trei – recenzie

Toți diavolii sunt aici

(All the Devils Are Here – 2020)

Louise Penny

Editura Trei

Traducere de: Ioana Văcărescu

Nr. de pagini: 624

Anul apariţiei: 2022

Louise Penny este o autoare canadiană de romane polițiste al căror protagonist este inspectorul-șef Armand Gamache de la Secția de Omucideri a Poliției din Québec. Louise Penny a fost crainic radio pentru Canadian Broadcasting Corporation. După ce s-a dedicat scrisului, a câștigat numeroase premii pentru romanele sale, printre care CWA New Blood Dagger, Arthur Ellis şi Agatha (de șapte ori) și a fost finalistă la Edgar Award for Best Novel. Romanele ei au fost traduse în 31 de limbi. În 2017, Louise Penny a primit Ordinul Canadei pentru contribuția la cultura națională.
De aceeași autoare, la Editura Trei au mai apărut Lungul drum spre casă, Locul de unde vine lumina și Un om mai bun.

1. Still Life – 2005

2. A Fatal Grace – 2006

3. The Cruelest Month – 2007

4. A Rule Against Murder – 2008

5. The Brutal Telling – 2009

6. Bury Your Dead – 2010

6.5. The Hangman – 2010

7. A Trick of the Light – 2011

8. The Beautiful Mystery – 2012

9. Locul de unde vine lumina – Editura Trei – How the Light Gets In – 2013 – recenzie

10. Lungul drum spre casă – Editura Trei – The Long Way Home – 2014

11. The Nature of the Beast – 2015

12. A Great Reckoning – 2016

13. Glass Houses – 2017

14. Împărăția orbilor – Editura Trei – Kingdom of the Blind – 2018 – recenzie

15. Un om mai bun – Editura Trei – A Better Man – 2019

16. Toți diavolii sunt aici – Editura Trei – All the Devils Are Here – 2020

17. Nebunia mulțimilor – Editura Trei – The Madness of Crowds – 2021

18. A World of Curiosities – 2022

Inspectorul-șef Armand Gamache de la Sûreté du Quebec anchetează un caz în capitala Franței, unde nașul lui, miliardarul Stephen Horowitz, este victima unui atac. O cheie bizară găsită în posesia acestuia îl trimite pe Gamache în cele mai neașteptate locuri — din vârful Turnului Eiffel în măruntaiele arhivelor pariziene, în hoteluri de lux sau pe urmele unor opere de artă codificate. Descoperă documente și dovezi păstrate zeci de ani de nașul lui, secrete îngrozitoare care pot schimba chiar harta lumii. Curând, întreaga lui familie este prinsă într-o plasă de minciuni și amăgiri. Ca să afle adevărul, Gamache trebuie să hotărască dacă poate avea încredere în prieteni și colegi, în instinctele și în trecutul său. În familia lui.
Pentru că până și în Orașul Luminilor se ascund diavolii.

Toți diavolii sunt aici este o scufundare profundă în psihologia umană și în lupta eternă dintre bine și rău. Penny excelează la explorarea caracterului uman. Ea pătrunde sub piele, apoi mai adânc în inimă, minte și suflet, prin straturile de la cea mai înaltă până la cea mai josnică umanitate. În cele din urmă, cunoaștem durerile, visele și nevoile personajelor principale foarte intim.

Toți diavolii sunt aici include excursii secundare în măreția culinară și artistică, istoria franceză și ambianța pariziană. Acestea, combinate cu explorarea personajelor, conferă intrigii thrillerului o calitate literară extraordinară.

„Armand Gamache pare în egală măsură un războinic spiritual și un detectiv. Cititorul rămâne cu pasajele delicate, cu perspectiva umană, cu o aducere-aminte a motivelor pentru care viața merită trăită.” – Wall Street Jounal

“Deși atinge o paletă largă de subiecte, Penny se concentrează în principal asupra sacrificiilor pe care le facem pentru cei dragi. Chiar și relația afectuoasă dintre Gamache și fiul lui, Daniel, este pusă la încercare.” – The New York Times Book Review

„Penny este remarcabilă în descrierea vieții interioare, fie că e vorba de un criminal sau de un fiu plin de resentimente. Cei care abia se întâlnesc cu seria, dar și fanii învederați, vor citi această carte cu emoție și nerăbdare.” – People Magazine

„Cărțile lui Penny sunt întotdeauna un motiv de sărbătoare, iar aceasta este minunată din toate punctele de vedere.” – Booklist

Toți diavolii sunt aici de Louise Penny, pe care l-am găsit pe stoc pe libris.ro, este un thriller extrem de captivant, plin de acțiune, care îmbină magistral suspansul cu explorarea personalității personajelor, oferindu-ne totodată o incursiune fascinantă în istoria, cultura și arta franceză.

Titlul romanului este inspirat dintr-un citat din Furtuna de William Shakespeare, ”Iadul e pustiu și toți diavolii sunt aici”, pentru că, până și în Orașul Luminilor, Paris, demonii se ascund sub înfățișări nebănuite.

După un început idilic, familia Gamache se trezește blocată într-un adevărat coșmar.

Armand și soția sa, Reine-Marie, au venit la Paris pentru a-și vizita copiii – Annie, însărcinată în ultima lună, și Daniel, bancher de succes, mutați împreună cu familiile lor în Orașul Luminilor. Soțul lui Annie, Jean-Guy Beauvoir, fost detectiv criminalist și mâna dreaptă a lui Armand, a părăsit Surete du Quebec și s-a angajat într-o importantă corporație privată dar, deși câștigurile erau substanțial mai mari, îi lipsea adrenalina de altădată.

După o cină relaxată de familie la un local parizian, nașul iubit al lui Armand, miliardarul de 93 de ani, Stephen Horowitz, este lovit intenționat pe trecerea de pietoni de o dubă de marfă, viața lui atârnând de un singur fir de păr.

Claude Dussault, șeful prefecturii din Paris, este un vechi prieten al lui Armand, iar secundul acestuia, Irene Fontaine, este desemnată să conducă ancheta.

Însă, când un cadavru este găsit în apartamentul lui Stephen, iar un miros ciudat de parfum plutește în aer, la fel ca cel folosit atât de Claude Dussault cât și de Irene Fontaine, Armand nu mai este deloc sigur că se poate încrede în poliție.

Intrigat de mai multe amănunte și coincidențe bizare, Armand începe să investigheze cazul pe cont propriu, ajutat de Jean-Guy, care revine firesc la rolul său de detectiv de omucideri, și de Reine-Marie, ale cărei vaste abilități de arhivistă se vor dovedi de un real folos.

Miza crește exponențial când întreaga familie ajunge într-un pericol extrem. Forțe oculte par să fi țesut o întreagă rețea de intrigi, menite să-i prindă în capcană pe toți membrii familiei Gamache, planurile malefice fiind începute cu cel puțin șase săptămâni în urmă, totul orbitând în jurul a ceva ce Stephen Horowitz descoperise sau dorea să facă.

Corupție, spionaj corporatist, fraudă, crimă, trădare, dovezi falsificate, politică murdară – o realitate dezastruoasă și un iad care se poate dezlănțui în orice moment dacă echipa de investigație reunită ad-hoc nu va reuși să descopere, contracronometru, răspunsul la mai multe întrebări cheie, precum și să ghicească în cine poate avea încredere și care sunt adevărații diavoli.

Dincolo de acțiunea palpitantă, plină de haos și teroare, mi-a plăcut mult cum autoarea a reușit să surprindă esența legăturilor de familie, dragostea dintre personaje, prieteniile durabile și nevoia de apartenență.

Deși rezolvarea cazului a constituit o reușită fantastică, pentru Armand cea mai mare victorie a fost refacerea legăturii cu fiul său, Daniel, de care-l separase o prăpastie de ani întregi, încă din adolescența acestuia, neștiind, până acum, care a fost cauza acelei schisme produse atunci.

Finalul este superb, plin de căldură și speranță.

”A cuprins cu privirea pădurea întunecată și casele luminoase, cei trei pini înalți și zăpada ce se așternea domol, ca și cum s-ar fi deschis Cerurile, iar îngerii coborau printre oameni. Aici-aici.”

Îmi doresc să mai citesc și alte cărți din această serie, pe care o recomand cu drag iubitorilor de thrillere!

Cartea Toți diavolii sunt aici de Louise Penny poate fi comandată pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

 

 

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *