Delicatese Literare
Recenzii

Traficantul de umbre de Monica Ramirez – recenzie

Traficantul de umbre

Monica Ramirez

Editura Librex Publishing

Data aparitie: Iulie 2017
Nr. pagini: 394

Cartea a fost reeditată în 2019 la Editura UP.

 

Trădare, loialitate, umbre, lumină. Viața lor nu se măsoară în alb și negru, doar în nuanțe de gri.
Francez prin naștere, Laurence-Jacques Fournier nu s-a considerat niciodată ca aparținând unei anumite naționalități. Laurence e o pasăre rară și liberă. Ca lider al unei rețele internaționale de hoți de elită fură bijuterii și obiecte de artă, secrete politice și industriale, proiecte militare secrete și armament. Toate extrem de profitabile pe piața neagră.
Laurence și-a stabilit cartierul general la Bruxelles pentru un motiv foarte bun: în calitate de sediu al Uniunii Europene şi NATO, Bruxelles este un mega-oraş european cu mentalitate de Babilon la scară redusă, o metropolă internaţională în care se intercalează un amalgam de limbi, culturi şi tradiţii. Pe lângă variatele stiluri arhitecturale, Bruxelles găzduiește peste optzeci de muzee, numeroase atracţii turistice, o viaţă de noapte trepidantă și cel mai mare depozit de armament din Europa de Vest. Ceea ce devine extrem de interesant pentru Laurence şi grupul său de hoţi. 
V-a plăcut seria Alina Marinescu? Vă era dor de o carte în același gen? Vă plac cărțile de acțiune, tensiune, adrenalină, dar din care nu lipsesc emoția și romantismul, în ciuda mediului dur și periculos în care e plasată acțiunea? Dacă da, Traficantul de Umbre e alegerea ideală, un mix perfect echilibrat de acţiune, suspans şi romantism.
Acțiunea ne introduce în culisele unei lumi necunoscute, lumea întunecată a traficului de droguri, de arme, de influență și, în primul rând, de informații, o lume înșelătoare a umbrelor, unde lumina cu greu poate strecura câte o rază…
Avem de-a face cu grupări de mercenari, dar și cu organizații ultra- secrete care acționează mai presus de guverne și chiar de lege. 
În prim plan avem un personaj puternic, dur, periculos și misterios. Și foarte atrăgător. Laurence-Jacques Fournier, șeful unei grupări „selecte” de hoți internaționali, care acționează la comandă. 
Activitățile lor atrag însă atenția unei organizații secrete și puternice, probabil gardianul din umbră al UE. Nu știe nimeni cui îi este subordonată, nu se știe nici măcar dacă există cu adevărat. La un moment dat, Belgia și Austria sugeraseră crearea unui Serviciu de Informații al Uniunii Europene după modelul CIA–ului, dar, ca de obicei, guvernele statelor membre nu ajunseseră la un acord comun în ceea ce privește schimbul de informații și modul de colaborare. Așa că, cel puțin în mod oficial, propunerea fusese respinsă. Și totuși…
Într-o lume a secretelor întunecate, mai există loc și pentru iubire?
Pe de altă parte o cunoaștem pe Sybille Caillaud, prietena din copilărie a lui Laurence, singura persoană la care acesta ținea cu adevărat. Și reciproc. Îi unea de mici o dragoste frățească și o grijă sinceră și permanentă a unuia față de celălalt. Era fiecare echilibrul celuilalt.
Iar această „slăbiciune” îi va costa enorm pe amândoi. 
Nu intru în amănunte – le veți descoperi singuri pe parcurs – vă spun doar că Sybille va fi în stare de crimă și de suportarea consecințelor acesteia decât să îl trădeze pe Laurence. Iar el, la rândul lui, își va folosi toată puterea și influența pe care o putea avea pentru a o scoate din închisoare. Dar ea va înlocui o închisoare cu alta, în momentul în care „soluția salvatoare” a fost racolarea într-o organizație din umbră, numită SATT, ce avea „tentacule” în toată lumea. Chiar dacă Sybille a acceptat să fie racolată pentru a scăpa de închisoare, își pierduse libertatea pentru totdeauna. Ăsta era prețul plătit.
Un personaj aparte este Enise, prietena lui Sybille, provenind dintr-o familie bine înfiptă în traficul de armament, pe care Laurence o va racola pentru gruparea sa, fapt pe care îl va regreta profund. Ca și relația pe care au avut-o între timp.
Un moment de cotitură al acțiunii, cu consecințe dramatice pentru toți cei implicați are loc odată cu participarea lui Laurence la ziua lui Nerhim Duman, cel mai important ”contact” al lui Laurence din Istanbul. Printre invitați se afla, desigur, și fiul acestuia, Mateen, filat de SATT pentru legăturile lui cu o organizație teroristă. Și cine credeți că era însoțitoarea lui? Nimeni alta decât Sybille, a cărei misiune din partea SATT era să îl supravegheze, fără ca el să aibă habar de acest lucru. Ingrată misiune…
”Bineînțeles, Mateen era în al nouălea cer, fără să aibă măcar habar că Sybille juca teatru… un teatru atât de bun, încât ar fi meritat câteva premii pentru actorie. Laurence și-o închipui pătrunsă de intensitatea adevăratei pasiuni. Dragostea nu era drăguță, ci urâtă și frunoasă, bună și nebună, dar mai presus decât orice, era adevărată. Teatrul pe care-l juca Sybille la brațil lui Mateen era la fel de încântător ca falsul unei opere de Monet. Îl străbătu un fior. Oare la asta o condamnase?”
Și exact acest moment nepotrivit îl alesese soarta pentru ca Laurence și Sybille, care fuseseră ani de zile legați de o dragoste frățească, să realizeze că atracția dintre ei se transformase radical, devenind explozivă…
”Laurence o atinse destul de ezitant la început, dar când Sybille îl sărută pasional și fără rezerve, orice barieră dispăru și se lăsă purtat de desfătarea erotică la care visaseră amândoi de două zile.”
Cum se va încheia misiunea lui Sybille, și ce curs va lua relația dintre Sybille și Laurence, urmează să descoperiți… Făceau parte în continuare din lumile lor întunecate și periculoase, iar o iubirea le era interzisă. Mai greu era să dicteze propriilor inimi, sfărâmate de iubire și neputință… Au oare vreo șansă la fericire? Nu vă dezvălui nimic în acest sens, vă spun doar că povestea lor de iubire a fost surprinzătoare și impresionantă, iar pentru mine, ca cititor, peste așteptări. Și am avut așteptări mari, iar asta spune totul…
În continuare participăm la misiuni și acțiuni în forță, dincolo de reguli și legi. Pericolul, suspansul și adrenalina sunt ingredientele de bază ale acestei povești intense. Așa cum ne-a obișnuit deja autoarea, galeria de personaje e de excepție, de la modul cum sunt conturate, până la dialoguri, trăiri și interacțiunea dintre ele. 
Pe lângă acțiunea trepidantă, bine gradată și condimentată cu răsturnări de situație, un mare plus al cărții îl constituie descrierea locurilor în care se petrece acțiunea. Îmi plac cărțile ”de atmosferă” care crează decoruri atât de veridice încât te simți efectiv transportat acolo, cu toate simțurile treze.
O mare parte din evenimente se desfăşoară la Istanbul, dar suntem purtați și Estonia, la Tallinn, un loc despre care nu am știut prea multe până acum, când simt că l-am vizitat.
Am fost și în Belgia, sau la Bonn, în Germania, sau în Alpii Francezi, sau Londra, dar cel mai mult mi-a plăcut pe Riviera Italiană, la Portofino. Sunt multe cărțile cărora le pot asocia în mintea mea o melodie. De această dată este, fără îndoială, Love in Portofino. Iar acolo, pe lângă protagoniștii noștri, vom întâlni un personaj ce va avea un rol important în dinamica lecturii: Emma, de care m-am îndrăgostit. V-am făcut curioși?
În final, nu pot decât să spun că Traficantul de umbre este un thriller-romance de excepție, un roman de spionaj și acțiune având în fundal o poveste interzisă de iubire, o poveste prețioasă de iubire într-o lume întunecată, dură și plină de secrete.
O carte care m-a cucerit și captivat de la primul până la ultimul rând, de la subiect, acțiune, personaje, dialoguri, decoruri, misiuni periculoase care m-au ținut cu sufletul la gură, răsturnări de situații, și bineînțeles, pentru o romantică așa ca mine, povestea de iubire din fundal, care nu de puține ori a trecut în planul principal al cărții. Și în primul rând, scriitura impecabilă a Monicăi Ramirez. Recomand cartea iubitorilor cărților de acțiune, spionaj, thriller, dar și romanticelor. Povestea de iubire e atât de neașteptată și minunată, ca un miraj în deșert. Lăsați-vă surprinși!

https://youtu.be/fr_yx_dUgSM

Mulţumim autoarei Monica Ramirez pentru exemplarul oferit pentru recenzie.

Cartea a fost reeditată la Editura UP.

Cărțile autoarei Monica Ramirez pot fi comandate de pe tritonic.ro, elefant.rolibris.rolibrarie.net

Recenzii cărți Monica Ramirez

Recenzii și prezentări cărți autori români

 

34 Comments

Spune-ți părerea!