Delicatese Literare
Recenzii

Trandafirul scoțian de Raluca Butnariu, Editura Librex Publishing – recenzie

Trandafirul scoțian

Raluca Butnariu

Editura Librex Publishing

Nr. de pagini: 624

An apariție: 2020

Braxthon Hamilton, cel de al XV-lea marchiz de Kensinghton, posesor al unei averi greu de închipuit, este un bărbat carismatic, excentric și libertin, obișnuit să obțină totul de la viață și ferm decis să nu se însoare niciodată.

Rosalind, născută Buchanan, ducesă de Roseberry, este imaginea lui în oglindă: fermecătoare, extrem de bogată, plină de spirit și cutezanță, se scaldă în admirația mulțimii de adoratori înfocați, care roiesc necontenit în preajma ei.

Reputația lui de desfrânat este notorie, puterea ei de seducție - la fel de incontestabilă. Înalta societate britanică își ține respirația și privirea i se îndreaptă avidă asupra lor, în clipa în care cei doi, în sfârșit, se întâlnesc.

Care pe cine va seduce? se șușotește pe la colțuri.

O idilă pare să se nască între ei... dar totul nu este decât o iluzie. Într-o lume superficială, hrănită de aparențe, limitele politeții și a uzuanțelor trebuiesc respectate. Pe sub zâmbetele amabile și privirile nonșalante, pe care cei doi le schimbă, mustește o încrâncenată aversiune, ce-și trage seva dintr-o nefericită întâmplare a trecutului lor comun îndepărtat.

Ea îl detestă cu înverșunare și ar da orice ca să îl țină cât mai departe de viața și secretele ei.

El este furios, indignat și supărat pe ea dintr-o mulțime de motive întemeiate. Dar, în ciuda oricăror rațiuni, tânjește în secret după mândrul și neîmblânzitul trandafir scoțian, cel intangibil și atât de plin de spini necruțători. Și este hotărât să-l cucerească cu orice preț...

O poveste tumultuoasă de iubire se naște între cele două spirite aprige, înțesată cu secrete care se dezvăluie pe rând, în cele mai neobișnuite conjuncturi, și care-i va purta pe Rosalind și Braxthon într-o aventură periculoasă, la capătul căreia își vor cunoaște inimile cu adevărat.

Seducătoare și fascinantă această poveste historical-romance, „Trandafirul scoțian„, scrisă cu măiestrie de Raluca Butnariu! O lectură deosebită, creionată într-o manieră impecabilă, în care construcția personajelor, dialogurile savuroase dar și prezentarea grafică foarte elegantă sunt câteva dintre elementele care conferă strălucire acestui roman. Și, mai mult decât atât, povestea are un farmec aparte datorită intrigii ingenioase, suspansului oferit, misterului dozat progresiv, autoarea reușind astfel să aducă în fața cititorului un roman încântător, plin de emoție dar și cu o doză de adrenalină!

Intriga cărții este complexă. Încă de la începutul lecturii ni se dezvăluie în detaliu legătura existentă între cei doi protagoniști, modul în care s-au cunoscut, relația lor deosebită, totul având rădăcini în trecut.

Braxthon Hamilton, al cinsprezecelea marchiz de Kensinghton, a avut de când se știe tot ce și-a dorit: titluri, proprietăți, renume, situație financiară, pe lângă calitățile cu care l-a înzestrat soarta – mândrie, curaj și inteligență. Face parte dintr-o familie cu o istorie „foarte colorată”, încărcată cu povești despre infidelitatea bărbaților din neamul Kensinghton, consemnate în renumite memorii de familie. În perioada copilăriei și adolescenței a fost însă martorul tristeții și nefericirii mamei sale, a cărei încredere și iubire au fost înșelate frecvent de soțul ei, așa că, încă de pe atunci, a exclus căsătoria din planurile de viitor, dorind să aibă libertatea de a trăi viața așa cum crede de cuvință. A studiat la Oxford, s-a maturizat rapid, a luptat pe front și și-a condus afacerile cu  măiestrie, devenind unul dintre cei mai râvniți bărbați din Anglia.

Adolescența i-a fost marcată de un eveniment memorabil care a avut loc în ziua în care, la petrecera câmpenească organizată de bunica lui, în Scoția, una dintre fiicele contelui Buchanan, Rosalind, o copilă unică, aparte, o făptură absolut încântătoare, avea să devină eroina sufletului său, salvând două vieți, a mamei sale și a nou-născutei Ofelia, sora lui. Acesta a fost momentul în care s-au pus bazele unei legături speciale între cele două familii, dar mai ales între Rosalind și Braxthon, o prietenie pură întărită de recunoștință și afecțiune frățească. Timpul  a trecut și zvârluga Rosalind s-a transformat într-o adolescentă năbădăioasă, curajoasă și loială a cărei frumusețe și unicitate promiteau să frângă inimi.

Încă de copilă, Rosalind se remarcă drept un personaj fascinant, al cărui caracter se întipărește în memoria cititorului prin spiritul sălbatic și justițiar, temperament aprig și inteligență, dar și prin frumusețea cu adevărat specială. O întâmplare  „stupidă”, prin care tânăra Rosalind vrea să dejoace cu mult curaj planurile viclene ale unei aspirante la titlul de viitoare soție a lui Braxthon, o face să conștientizeze adevăratele sentimente care le nutrește pentru acesta, mult mai profunde decât o iubire frățească, neîmpărtășite însă de tânărul marchiz de Kensinghton.

Loială relației lor, Rosalind, spirit vulcanic, face dreptate în felul ei, pedepsind prostia și îngâmfarea tinerei aspirante în numele  „prețuirii și al protecției”. La rândul lui, Braxthon este impulsiv, imatur și judecă greșit gestul ei, toate acestea determinându-l pe intransigentul ei tată să o pedepsească, exilând-o la mănăstire, alungând-o de acasă pentru o perioadă de timp. Rănită, Rosalind își apără inima rupând orice legătură cu toți membrii familiei Hamilton, tăcerea și ignorarea fiind unicele modalități prin care ea încearcă să uite și să-și protejeze sentimentele. Ei doi au fost prieteni adevărați, dar el  a dezamăgit-o crunt, nu i-a sărit în ajutor, nu a apărat-o de mânia familiei, judecata lui a fost stăpânită de aparențe, încălcând codul unei relații de prietenie.

Anii de exil s-au dus, Rosalind a ieșit de la mănăstire și a onorat integererea făcută de tatăl ei, căsătorindu-se cu un bărbat care se va dovedi a fi călăul spiritului și trupului său. Și, ca o ironie a sorții, Braxthon se îndrăgostește de Rosalind în  ziua în care ea își rostește jurămintele în biserică în fața viitorului soț, pierzându-și inima pentru totdeauna, în Scoția.

În prezent, după zece ani de evitare și  tăcere, cei doi protagoniști se reîntâlnesc, ocupând poziții de egalitate în ceea ce privește statutul lor social, privind însă în mod diferit tot ceea ce s-a întâmplat între ei în trecut. Rosalind Buchanan, ducesă de Roseberry, este văduvă și cea mai bogată femeie din Anglia, transformându-se, în ochii tuturor, într-o făptură cinică, dură, cu spiritul și caracterul pline de „focul” scoțian ce-i învăluie înfățișarea. Puținii oameni care o cunosc știu însă că, pe lângă frumusețea uluitoare care o posedă, este o femeie puternică, hotărâtă, complicată, dar și loială și generoasă care nu-și dorește decât ca timpul să-i vindece rănile sufletului. Ascunde multe secrete și durere, dar și rolul pe care-l joacă într-o misiune de salvare a uneia dintre Nestematele Serviciului Secret al Coroanei Britanice.

Braxthen Hamilton, marchiz de Kensinghton, este un bărbat  bogat, seducător, temperamental, însă inconstant în relația cu femeile, un burlac cuceritor, a cărui plăcere neobișnuită este creșterea trandafirilor și care are multe nelămuriri de clarificat în legătură cu trecutul comun cu cel  al lui Rosalind, dar și cu sentimentele pe care nu i le-a dezvăluit și care  încă-i mocnesc în suflet pentru ea.

Așa se ajunge la situația în care Braxthon vrea să-i pună întrebări și cere răspunsuri, iar Rosalind îl evită cu talent și-i anticipează acțiunile, simțind că i se forțează mâna. Ciocnirea orgoliilor și a voințelor, a caracterelor, provocări, dialoguri spumoase, jocuri verbale, șicane și tachinări, dar și momente pasionale, magnetismul aproape palpabil și chimia dintre ei, toate acestea realizează un cocktail amețitor, executat după o rețeta  proprie  a autoarei, în care aceasta mai adaugă și o doză de mister și suspans pentru deliciul cititorului, antrenându-și personajele principale într-o succesiune de întâmplări și evenimente care le pun viața în pericol, dar care le relevă, în același timp, profunzimea sentimentelor lor.

Atmosfera specifică acelor vremuri, excelent evidențiată, descrierile cadrelor în care se desfășoară acțiunea, expuse cititorului cu o frumusețe  impresionantă a detaliilor, scenele romantice  explicite, scrise cu dezinvoltură, sunt sclipiri ale talentului de care dă dovadă autoarea, care dau o aură vibrantă, culoare și farmec acestei lecturi deosebite pe care o recomand cu multă plăcere.

Ce secrete teribile ascunde Rosalind și cine este ea în realitate? Vor reuși cei doi protagoniști să  încununeze cu succes misiunea secretă în care sunt angrenați? Vor reuși să ierte și să aprindă focul pasiunii ce încă le mai pâlpâie în inimi?

Vă invit să vă delectați cu „Trandafirul scoțian”, o poveste intensă și provocatoare, presărată cu pasiune și emoții, ce atinge sufletul.

„Preț de un lung moment, rămase încremenit, trăind senzația copleșitoare, stupefiantă, că lumea se dizolvă în jurul lui într-un mod bizar. Periferia câmpului său vizual se pierdea într-un fel de negură, în timp ce femeia spre care privea părea să fie învăluită într-un soi de lumină irizantă. Inima începu să-i bată mai repede, palmele i se umeziră, gura i se uscă brusc și o presiune ciudată i se cuibări în spatele sternului, împiedicându-l să respire. (…) Câteva secunde, nu făcu decât să stea nemișcat, cu ochii închiși, mâinile încleștate în pumni în buzunarele pantalonilor din stofă scumpă și spatele sprijinit de zidul rece, chinuindu-se să respire și blestemând neputincios. (…) Inspirând încet, cu grijă, Braxthon își îndreptă spatele și părăsi grăbit catedrala impunătoare, înainte de a fi văzut și recunoscut. În acea zi mohorâtă de sfârșit de octombrie, Braxthon Hamilton, cel de-al cinsprezecelea marchiz de Kensinghton, posesor al unei averi imense și al unei liste de titluri răsunătoare, cel mai râvnit burlac al imperiului, întoarse spatele nu doar trecutului său, ci și inimii sale.”

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *