Delicatese Literare
Recenzii

Transformarea de Justin Cronin, Seria Transformarea, Editura Nemira – recenzie

Transformarea

(The Passage – 2010)

Justin Cronin

Editura Nemira

Traducere: Andreea Florescu, Cristina Ghidoveanu, Ștefan Ghidoveanu

Nr. de pagini: 1048

An apariție: 2017

1. Transformarea – The Passage – 2010

2. Cei Doisprezece – The Twelve – 2012

3. Orașul oglinzilor – The City of Mirrors – 2016

Justin Cronin s-a născut în New England în 1968. A studiat la Harvard University. A ținut cursuri de scriere creativă la Universitatea La Salle din Philadelphia până în 2003 și a predat literatură engleză la Rice University.

Primul său roman, Mary and O’Neil (2001), a câștigat PEN/Hemingway Award și Premiul Stephen Crane. Romanul Transformarea (The Passage), publicat în 2010, s-a bucurat de un real succes în rândul cititorilor și a devenit repede bestseller New York Times. Seria omonimă a continuat cu The Twelve (2012) și The City of Mirrors (2016).

Proiectul NOE, un experiment secret, o ia razna în clipa în care se răspândește din greșeală un virus care transformă ființele umane în altceva – ceva ucigător, ceva indestructibil.
Amy, o fetiță de șase ani, supusă și ea experimentului, e salvată de un agent FBI, împreună cu care fuge în munți, departe de lume și de urmările dezastruoase ale Proiectului NOE. Transformarea imaginează o lume credibilă, dominată de frică și de nevoia de supraviețuire. E foarte posibil ca soarta omenirii să fie în mâinile unei fetițe. Mizând pe o viziune ambițioasă și pe un stil puternic, romanul lui Justin Cronin spune o poveste tulburătoare despre catastrofă și supraviețuire, despre sacrificiu și speranța.
Povestea lui Amy, fetița părăsită de mama ei și sechestrată pentru un experiment apocaliptic, se desfășoară într-un univers care trece printr-un moment de dramatică schimbare.
Străbătând distanțe lungi și decenii întregi, destinul ei ne poartă într-un viitor întunecat, ce stă sub semnul violenței și al disperării. Și numai Amy poate salva lumea…

„Cititi cincisprezece pagini, si o sa fiti cuceriti. Cititi treizeci de pagini, si o sa va treziti prizonieri care stau cu cartea in mana pana tarziu in noapte. Transformarea are forta pe care numai marile opere ale imaginatiei o pot dobandi.“ – Stephen King

„Monstrii din Transformarea, roman care te tine cu sufletul la gura, sunt cele mai ingrozitori monstri din literatura dupa cei din Salem’s Lot de Stephen King… Iar Cronin este un maestru la construirea suspansului si nu face niciodata risipa de cuvinte.“ – Library Journal

Înainte de orice cuvânt despre această primă carte, „Transformarea” – volumul 1 al unei serii ce se anunță a fi extraordinară, scrisă de Justin Cronin, vreau să vă spun că sunt impresionată! Sunt mulți scriitori pe care-i plac pentru scrierile și stilul lor, pentru talent și creativitate dar, sunt puțini cei pe care-i ador, care mă impresionează atât de tare încât să mă înclin în fața talentului și imaginației lor. Justin Cronin este unul dintre autorii pe care-i ador și faptul că, atunci când am lecturat această carte, m-am pierdut în universul ei, fără să întâlnesc nimic forțat sau plictisitor, mă face să-mi găsesc cu greu cuvintele pentru a scrie câteva impresii despre această „bijuterie” literară.

Referitor la worldbuilding, acesta este senzațional, autorul reușind să creioneze perfect contururile și detaliile unei lumi cu totul deosebită, dezvăluind  un univers adus la tăcere de creaturi monstruoase. Originală și intensă, lumea postapocaliptică este excelent redată, cuvânt cu cuvânt, frază cu frază, printr-un stil de scriere cursiv și elegant, prin multitudinea de trăiri și emoții descrise cu naturalețe, ținând cititorul captiv în poveste până la final. „Transformarea” este o poveste extraordinară, în continuă mișcare, cu ritm, nerv, acțiune, fără timpi morți, misterioasă, captivantă și, mai ales, plină de neprevăzut!

Lumea zilelor noastre este atât de mare, de multicoloră, de plină de viață, cu oameni răi, dar și cu alții buni, cu cei pasionați de cercetare și  știință, cu lucruri inovatoare ce se nasc din mințile lor, având cu toții în comun – harnici, leneși, frumoși, urâți, bogați sau săraci, indiferent de culoarea pielii – faptul că fiecare vrea să aibă o viață cât mai lungă pe acest pământ, fără boli ucigașe, în acest scop cercetarea fiind unul din domeniile în care țările potente financiar investesc, finanțând mii de experimente deși, de multe ori, aceste scopuri ascund și altfel de interese, mai puțîn nobile, ca dorința de putere și control.

Un experiment de acest gen este „Proiectul Noe” – strict secret, militarizat, care se desfășoară departe de ochii oamenilor, fiind condus de un grup de microbiologi savanți și de către Armata americană care-l are ca reprezentant pe colonelul Sykes, un tip dur, neînduplecat, implicat total în operațiunea pe care o conduce. Acest proiect are nevoie de subiecți care nu au nimic de pierdut, cum ar fi de exemplu deținuții condamnați la moarte, fără rude care să pună întrebări, fără nimeni care să se intereseze de ei. Subiecții sunt necesari pentru a fi introduși într-un  studiu despre care se crede că va revoluționa lumea. O astfel de operațiune trebuie să se desfășoare cu cât mai puține urme, în mod silențios, așa încât cei mai experimentați agenți FBI sunt implicați în  acțiune.

Iată ce presupune Proiectul Noe: în urmă cu zece ani, paisprezece anericani, toți având boli terminale, merg într-o excursie oferită de o organizație umanitară, în jungla boliviană, unde doar patru supraviețuiesc unei infecții cu o tulpină de hantavirus, virus care le-a vindecat bolile terminale, le-a îmbunătățit simțurile și forța fizică deși, după trei luni, acești patru supraviețuitori au decedat și ei. Așadar, cercetătorii-microbiologi au lucrat de atunci la îmbunătățirea structurii unui virus ascuns prin lume care poate să prelungească viața oamenilor, să vindece cancere și alte boli, inoculandu-l unor subiecți umani, dintre care însă nu au supraviețuit decât câțiva.

După inocularea virusului se produc schimbări uluitoare în organismul uman cum ar fi rapiditatea deplasării – mișcare aproape imperceptibilă pentru ochiul uman, corpul emană lumină, ghearele iau locul mâinilor și picioarelor, fotosensibilitatea este extremă – lumina îi ucide, le apar dinți mici și ascuțiți cu care sfâșie orice trup cu sânge cald. NEmortii, fumurile sau pur și simplu vampirii, așa sunt numite aceste creaturi letale ținute în camerele de experimente din buncărele Armatei americane.

Rolul agenților de teren este să meargă după țintele umane indicate de colonelul Sykes și să le convingă să participe la acest proiect, fără  însă a li se spune tot adevărul. Întrebările se înmulțesc și suspiciunile cresc când agenții din teren primesc misiunea neobișnuită de a racola, pentru Proiectul Noe, o fetiță de numai șase ani, Amy Bellafonte, o copilă cu o poveste de viață impresionantă, părăsită de mama ei într-o mănăstire, o ființă stranie dotată cu  o inteligență extraordinară, curajoasă, înzestrată cu înțelepciunea cuiva obișnuit să păstreze secrete.

Ceva  ciudat însă se întâmplă în ultimul timp în cadrul experimentului, căci creaturile de temut, douăsprezece ca număr, reușesc să exploateze laturile întunecate din mintea celor slabi, ușor influențabili și facil de manevrat care participau la proiect, reușesc să le invadeze visele și mintea, manipulându-i cu viclenie pentru scopurile proprii, transformând Proiectul Noe într-un dezastru apocaliptic. Astfel, RĂUL scapă și hoinărește prin lume făcând prăpăd printre oameni, lucrurile scapă de sub control, și un univers nou se naște odată cu evadarea acestor creaturi monstruoase plăsmuite prin inocularea unui virus transformat și rearanjat, care se credea a fi salvarea lumii.

Prin cele douăsprezece creaturi, virusul ucigaș se răspândește rapid, unii oameni fiind uciși, alții supraviețuind dar transformați în creaturi însetate de sânge cald, lumea este aproape nimicită, panica se transformă în nebunie și delir, ce a mai rămas din omenire încearcă să se baricadeze în case, izolarea, electricitatea și lumina fiind considerate armele ce țineau la distanță pe cei care fuseseră transformați în monștri. Apare carantinarea orașelor, apoi a tuturor statelor lumii, legea marțială este la putere, apar greșeli de judecată din partea guvernelor care hotărăsc să folosească armele nucleare pentru a încerca să stârpească NEoamenii, haosul și teroarea stăpânesc planeta, trupurile sfartecate și golite de sânge sunt peste tot, dar mai presus de toate există o liniște asurzitoare în întreaga lume, pentru că viața aproape pierise.

Copiii din fiecare stat al Americii au fost luați de Armată de lângă părinți, duși în grupuri mari în Refugii, închiși între zidurile înalte și electrificate ale acestora, lăsați să se descurce așa cum puteau, cu promisiunea că atunci când se va sfârși nebunia vor veni după ei. Unul dintre aceste locuri este Colonia din California, situată pe muntele San Jacinto. Astfel au trecut luni, ani, decenii și generații întregi care au trăit în acest Refugiu, păziți de lumina generatoarelor și acumulatorilor, organizați în echipe de pază și conduși de Gospodărie și Consiliul Breslelor. Luptătorii care asigurau paza în Colonie plecau în expediții prin care căutau nu numai lucrurile necesare supraviețuirii dar și instrumentele cu care să-și asigure electricitatea – una dintre armele cu care țineau departe monștrii pe timpul nopții.

În Noua Lume sunt multe dileme de deslușit și multe întrebări fără răspuns, așa încât cei din Refugiul californian caută semne ale supraviețuirii unei lumi aproape dispărute și deslușirea multor enigme – câte Colonii au supraviețuit atacurilor, câte lighioane însetate de sânge cald există dar, cel mai important, ce se va întâmpla cu ei când lumina se va stinge? Știu ei că singura lor salvare este o fetiță însingurată pe nume Amy Bellafonte, infectată cu virusul ucigaș, dar o ființă specială, deosebită de creaturile care vânează oameni? Iată  întrebări ale căror răspunsuri abia aștept să le descopăr în următoarele volume ale acestei serii deosebite.

Nu vreau să mai adaug decât că nu veți regreta  niciun minut dacă veți citi această poveste. pentru că ceea ce a  plăsmuit mintea, creativitatea și imaginația lui Justin Cronin s-a concretizat într-o carte fabuloasă și o serie ce se anunță a fi de top.

Fragment:
„Când se sfârșise timpul și lumea își pierduse memoria, iar omul care fusese odată se pierduse din vedere ca o navă ce se îndepărtează în zare, dând ocol pământului cu viața lui cea veche ascunsă în cală; când stelele rotitoare priviseră în jos la nimic, iar luna pe arcul ei nu-și mai amintea numele lui și nu mai rămăsese decât uriașa mare de foame pe care plutea la nesfârșit – înăuntrul lui, în cel mai adânc cotlon, încă se mai află ceva: un an. Muntele, anotimpurile ce se schimbau și Amy. Amy și anul lui Zero.”

Cărțile autorului Justin Cronin se pot comanda pe nemira.ro, elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Nemira

Recenzii și prezentări cărți horror

Recenzii și prezentări cărți SF

 

11 Comments

  • Tyna

    Splendidă recenzie! ❤ M-ai tentat maxim! Vreau să citesc și eu această serie cu un subiect extrem de bulversant, care te pune pe gânduri… Mulțumesc mult pentru recomandare! ❤

    • familiasimionescuyahooro

      Multumesc mult, Tyna, cu mare drag!❤ Este un roman care sunt convinsa ca te va cuceri !❤

  • anasylvi

    O recomandare foarte reusita, se vede ca lectura te-a captivat si ai reusit sa transmiti foarte bine acest lucru. Nu am citit inca nimic de autor, desi imi este cunoscut. E adevarat ca partea asta cu virusuri si transformari a fost destul de folosita in ultima vreme si nu prea mai dezvolt atractie la ea, dar felul in care ai prezentat cartea si stilul autorului este foarte tentant. Multumesc pentru frumoasa recomandare!

    • Alexandra

      Eu sunt la pagina 113 și mă plictisesc de mor… atâtea descrieri și atâtea povești și atâtea întâmplări și atâția protagoniști cu povești neinteresante și plictisitoare… la nici o carte nu am derulat în halul ăsta. Serios! Cică după 15 pagini o să fiți cuceriți… pe naiba, îmi vine să o dau deoparte și să uit că mi-am pierdut timpul cu ea.

  • Mirela Barbălată

    Ooo, dar ți-a plăcut cartea!!!! Se simte de la primele cuvinte până la ultimele . Felicitări, Carmen! O recenzie impresionantă!

    Autorul este cunoscut și apreciat în lumea literară. Romanul de față are un subiect dur, intens. Mulțumesc pentru recomandarea intensă și incitantă!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *