Delicatese Literare
Recenzii

Trei minute de Roslund & Hellström, Editura Trei – recenzie

Trei minute

(Three Minutes – 2016)

Anders Roslund, Borge Hellström

Editura Trei

An apariție: 2021

Nr. pagini: 624

Traducător: Mihaela Doaga

Face parte din seria Ewert Grens

Continuarea bestsellerului New York Times Trei secunde, un roman din seria Ewert Grens. 

Roslund & Hellström este formula sub care semnează împreună doi scriitori suedezi de romane polițiste: jurnalistul Anders Roslund, născut în 1961, și fostul infractor Borge Hellstrom, născut în 1957, devenit analist al sistemului infracțional din Suedia. Capacitatea lor unică de a aduce laolaltă cunoștințe din interior despre realitatea brutală a vieții infracționale și critica socială severă i-au adus în primele rânduri ale scriitorilor scandinavi de thrillere. La Editura Trei a mai apărut și romanul Trei secunde semnat de Roslund & Hellström.

Informatorul sub acoperire Piet Hoffmann, despre care poliția din Stockholm crede că a murit, trăiește de fapt, împreună cu soția și cei doi băieți ai lor, sub un nume de împrumut în Columbia. Numai fostul lui agent de legătură știe unde se află - și că a acceptat două noi misiuni periculoase: ca ucigaș plătit pentru un cartel columbian al drogurilor și ca agent infiltrat al DEA în aceeași organizație criminală. Însă atunci când președintele Camerei Reprezentanților e sechestrat de cartel, situația se schimbă cu repeziciune. Hoffmann este implicat într-una dintre cele mai mediatizate răpiri politice și devine o țintă în "războiul final împotriva drogurilor". Hoffmann este nevoit să păstreze un echilibru delicat, încercând să-și apere familia și să-și păstreze rolul dublu. Și înțelege curând că singura lui șansă de supraviețuire este salvarea demnitarului american - misiune pentru care va avea nevoie de ajutorul lui Ewert Grens, îndărătnicul detectiv suedez care nu a uitat întâmplările petrecute cu doi ani înainte în închisoarea Aspsas.

O descriere elocventă a unei zone viciate și sordide a vieții… Recomandată pentru oricine își propune să afle mai multe despre cartelurile drogurilor care amenință societatea. – New York Journal of Books
O carte plină de tensiune. – The New York Times
Intriga plină de întorsături te ține cu sufletul la gură. – Entertainment Weekly
Un thriller ramificat și adesea palpitant… Detaliile realiste despre traficul de droguri, viața în închisoare și relațiile dintre polițiști și informatori sunt redate cu o forță convingătoare în Trei minute. – Wallstreet Journal
Un joc de-a șoarecele și pisica; te înfioară în fiecare clipă… O poveste neîndurător de amorală. – The New York Times Book Review
Palpitant, cu protagoniști deosebiti, un stil de scriere precis și intrigă excelentă, „Trei minute” de Roslund & Hellström, pe care am găsit-o pe stoc pe libris.ro, reprezintă continuarea romanului „Trei secunde” și totodată o lectură intensă care captivează de la prima până la ultima pagină. Ceea ce impresionează în acest thriller sunt tiparele de comportament anormal, emoțiile și trăirile cu care autorii și-au înzestrat personajele, dar și capacitatea de a menține suspansul pe tot parcursul acțiunii.
 
Am fost impresionată de protagonistul Piet Hoffmann – nume de cod Paula – un antierou devenit erou, care a supraviețuit trădărilor, minciunilor, și unui glonț ce trebuia să-i semneze condamnarea la moarte de către politia suedeză pentru care lucra sub acoperire ca informator, care s-a descotorosit de el și l-a abandonat. A fugit, a lăsat în urma Suedia și sistemul corupt, dar și secretul supraviețuirii, pe care doar doi oameni îl cunosteau, Erik Wilson – ofițerul care l-a recrutat și transformat în informator și Ewert Grens, căposul comisar criminalist manipulat și înșelat la rândul lui de către șefi corupți. A fost recomandat de către Erik Wilson serviciului american DEA și a devenit informatorul americanilor.
Așadar, povestea lui Piet continuă, de data aceasta în Columbia, o tară măcinată de sărăcie, corupție și lupte între grupările paramilitare care controlează lumea interlopă. Scenariul bulversant prin care Piet devine membru în trupele de gherilă se desfășoară astfel: informatorul suedez se infiltrează sub acoperire într-o grupare de gherilă extrem de puternică, grupare care deține controlul unei importante părți din traficul cu cocaină, condusă de un psihopat pe nume El Mestizo. Americanii i-au construit lui Piet o identitate de excepție iar el, de aproape trei ani, nu le-a înșelat încrederea, oferindu-le informații extrem de prețioase ce au dus la capturarea unor cantități impresionante de droguri. A câștigat încrederea dementului El Mestizo, un bipolar, extrem de violent, viclean și suspicios, devenind mâna dreapta a acestuia, fiind însărcinat cu protecția transporturilor de frunze de coca în jungla columbiană.
 
Ca să jongleze printre crime, torturi și violențele semnate de gherilă, să iasă teafăr din situații limită pentru a putea transmite informații despre transporturile cu cocaină care trebuiau capturate de trupele DEA, să își creeze atuuri pentru a-și acoperi spatele și a-și proteja familia în cazul în care ar fi fost trădat, toate aceste acțiuni necesită un consum psihic enorm, nervi de oțel, tărie interioară, stofă de luptător și o capacitate de disimulare extraordinară, calități pe care Piet le posedă din plin. Bineînțeles că are momente în care psihicul lui este jos, în care se simte pustiit, dar familia – soția și cei doi copii – este motivul pentru care o ia de la capăt în fiecare zi.
 
Pe de alta parte, CIA și FBI monitorizează prin satelit mișcările și afacerile cu cocaină ale cartelurilor din Columbia, fără a avea habar că există un spion care le oferă informații valoroase, doar șefa DEA știind adevărată identitate a lui Piet. Personajul politic care se implică total în proiectul stârpirii afacerilor cu droguri, încă de la origini, înainte de a fi scoase pe piață, este însăși Președintele Camerei Reprezentanților, al treilea om politic în stat, Timothy Crouse, un bărbat furios și înverșunat pe tot ce are legătură cu lumea obscură a drogurilor și care duce un război personal cu dealerii de droguri, mai ales de când fata lui a murit ucisă de o supradoză. Faptul că este ros de vinovăție pentru că nu a făcut mai mult decât tot ce este omenește posibil, dorința de a-i nimici pe cei care produc și distribuie droguri îl fac vulnerabil, asa că, într-una din acțiunile din Columbia, la care a ținut să participe, este răpit, ținut prizonier, torturat și umilit de către membrii grupării paramilitare în care activează Piet Hoffmann. Drept urmare, capii acestei grupări de gherilă, printre care și Piet, sunt puși pe lista neagră a CIA și FBI și… începe vânătoarea lor. Informatorul suedez este astfel pus față în față cu o situație incredibila, un deja-vu, de a fi un informator prolific pentru americani, vânat de Serviciile secrete americane pentru răpirea politicianului Crouse și în imposibilitatea de a fi ajutat să scape din gruparea de gherilă unde este infiltrat pentru că în ceafa îi răsufla șeful lui, El Mestizo. Este singur, pe cont propriu și nimeni nu dă doi bani pe viața unui infractor recrutat din lumea interlopă suedeză, hăituit de cei pentru care lucrează.
 
Exista totuși cineva care știe că el, Piet Hoffmann, trăiește, că este vânat și că nu are scăpare din scenariul pus la cale de un sistem politic corupt, de data aceasta cel american. Acela care-i cunoaște situația, informat de Erik Wilson, este morocănosul comisar suedez Ewert Grens care nu a uitat cele „Trei secunde” din urmă cu aproape trei ani. Piet știe ca unica lui șansă de a scăpa teafăr din jungla Columbiana și de ochiul vigilent al serviciilor secrete americane este să-l salveze pe demnitarul american, aceasta fiind singura modalitate prin care poate să-și negocieze propria libertate.
„Mereu singur. Ori tu, ori eu. Și țin mai mult la mine decât la tine, așa că mă aleg pe mine”
Este oare Ewert Grens cea mai potrivită alegere pentru salvarea lui Piet? Se va descurca încăpățânatul comisar cu politicienii corupți ai Americii? Va reuși Piet să supraviețuiască? Vă invit să aflați răspunsurile citind acest thriller captivant pe care îl recomand cu multa plăcere.

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *