Trei secunde de Anders Roslund, Borge Hellström, Editura Trei – recenzie
Trei secunde
(Three Seconds – 2011)
Anders Roslund, Borge Hellström
Editura Trei
An apariție: 2013
Nr. pagini: 680
Traducător: Gabriella Eftimie
Face parte din seria Ewert Grens
Anders Roslund este un jurnalist de investigaţii foarte apreciat şi unul dintre cei mai de succes scriitori scandinavi de romane poliţiste. Alături de Börge Hellström, a impus formula Roslund & Hellström, sub care semnează romane cu vânzări de peste cinci milioane de exemplare şi recompensate cu numeroase premii, printre care CWA International Dagger, The Glass Key şi Swedish Academy of Crime Writers’ Award. În prezent, atât la Hollywood, cât şi în Europa, se lucrează la filme şi serii TV pe baza romanelor semnate de Roslund & Hellström.
Piet Hoffman, un agent ultrasecret al poliţiei suedeze, se confruntă cu cea mai periculoasă misiune din viaţa sa: trebuie să se infiltreze ca prizonier într-o închisoare de maximă securitate.
Având numele de cod „Paula", Piet e ales să coordoneze planul mafiei poloneze de a prelua controlul distribuţiei de droguri în închisorile din Suedia.
Însă atunci când o tranzacţie de droguri în care e implicat Hoffman se termină cu moartea altui poliţist sub acoperire, ancheta crimei îi revine inspectorului Ewert Grens, un om hotărât să găsească ucigaşul.
Determinarea sa nu numai că ameninţă să dezvăluie adevărata identitate a lui Hoffman, ci şi delicte mult mai grave din sistemul de justiţie suedez.
Există oameni cu influenţă care ar face orice ca să-l împiedice pe Grens să descopere adevărul.
„Trei secunde” de Roslund & Hellström este un thriller extrem de captivant, care nu te lasă să respiri, plin de mister și suspans de la prima până la ultima pagină, un roman din genul nordic noir pe care l-am citit cu sufletul la gură. De asemenea, vreau să remarc latura psihologică foarte bine evidențiată de către autori dar și ritmul rapid, provocator al acțiunii, elemente care conferă calitate poveștii.
În cât timp poți spulbera o țintă, cu un glonț, de la o distanță de 1500 metri? În trei secunde! Uluitor, trei secunde până la impactul cu corpul omenesc, trei secunde în care acel om mai respiră sau gândește!
În „Trei secunde” un antierou devine erou, iar acesta este protagonistul Piet Hoffmann. De fapt, aceasta este povestea lui Piet, un fost dealer mărunt, al cărui destin se intersectează cu cel al taciturnului comisar criminalist Ewert Grens.
Dar, să vă spun câteva cuvinte despre personaje și intriga destul de complexă a acestui roman. Piet a vândut droguri iar pentru această faptă și-a ispășit pedeapsa cu închisoarea în urmă cu zece ani. La ieșire, a fost rapid racolat de către Erik Wilson, ofițer suedez care se ocupa cu pregătirea informatorilor pentru că – nu-i asa? – cine știe cel mai bine să joace rolul de tâlhar decât un fost tâlhar? El l-a instruit, el i-a construit lui Piet o nouă identitate periculoasă pentru a se infiltra în Mafie, el i-a coordonat acțiunile din umbră. Doar ofițerul de legătură și șeful poliției suedeze știu adevărul despre Piet și despre activitățile pe care acesta le întreprinde pentru a obține informații extrem de valoroase pentru poliție. Totul este STRICT SECRET, nu exista nicio urma despre activitatea spionului Piet – nume de cod Paula- și asa și trebuie să rămână, altfel informatorul ar fi ucis de către clanurile de mafioți și lumea interlopă.
De nouă ani Piet duce o viață dublă, este infiltrat într-o organizație poloneză de distribuție de amfetamină și, la polul opus, deține o firmă de pază, este soț și tată. Nu credea că o scursură ca el va avea șansa să fie iubit de o femeie și că doi copii îi vor fura inima. Tocmai de aceea, în ultimul timp, este tot mai chinuit de secretul pe care-l tine ascuns fata de familia lui iar acest lucru riscă să-l facă vulnerabil în fata celor fără mila din Mafie. În nouă ani a reușit să câștige încrederea mafiei poloneze, așa că Organizația, mulțumită de activitatea lui Piet, îl atribuie o noua sarcină și anume preluarea controlului asupra traficului de droguri din închisorile suedeze, „piețe cu circuit închis”, acolo unde, amfetamina polonezilor este recunoscută pentru puritatea și calitatea ei, dar și pentru mirosul distinct de… lalele.
În ultima operațiune de descărcare a cărăușilor – dependenți de droguri care își închiriau stomacurile pentru a înghiți amfetamina prelucrată sub formă de capsule cauciucate – un potențial cumpărător se dovedeste a fi un politist danez infiltrat și el în mafia poloneză, care însă nu-și „joaca” perfect rolul, se dă de gol și este executat cu sălbăticie de către „câinii de paza” ai Mafiei. În acest fel, Piet devine martor la o crimă, căci dacă ar fi făcut cel mai mic gest în apărarea danezului, credibilitatea lui ar fi fost spulberată și ar fi sfârșit cu un glonț în cap.
Bineînțeles că ofițerul lui de legătură, Erik Wilson, face în așa fel încât sa șteargă toate urmele care l-ar fi putut implica pe Piet în această omucidere pentru a nu-i compromite acoperirea. Acesta este momentul în care intervine mâna destinului și… Ewert Grens, comisarul criminalist taciturn, îndurerat după moartea soției lui, un singuratic ale cărui izbucniri de furie îi fac pe colegi să-l ocolească. Meticulosul criminalist primește cazul morții unui bărbat de naționalitate daneză, ucis prin împușcare într-un imobil din Stockholm, sediu al unei firme poloneze de securitate, un imobil ce mirosea puternic a… lalele. Experiența îi spune că ceva e putred, că această crima nu este una „obișnuită”, că se ascund lucruri ciudate în aceasta anchetă, asa încât, pentru a-și calma suspiciunile, băgăciosul comisar are de gând să meargă până-n pânzele albe pentru a-i găsi pe toți cei care fuseseră implicați în teribila omucidere.
Așadar, Erik Wilson, ofițer suedez care instruiește spioni recrutați din rândul celor care săvârșeau infracțiuni, face totul ca autoritățile să nu cerceteze crima în care Piet, informatorul lui cel mai bun, fusese implicat, căposul comisar Ewert Grens nu se dă bătut și cercetează fiecare informație legată de caz pentru a găsi asasinul, iar informatorul Piet întră în închisoare în mod voit, ca delicvent, pentru a începe operațiunea de preluare a controlului asupra pieței de droguri de aici, urmând ca mai apoi poliția suedeză să aresteze capii mafiei poloneze.
În existența lui zbuciumată, Piet a primit multe lecții de la viață, dar după una singură și-a condus acțiunile și alegerile: „Să nu ai încredere în nimeni în afara de tine însuți. Ești întotdeauna singur. Nu te poți baza decât pe tine însuți”. Așa că pentru această misiune extrem de dificilă din închisoare, informatorul poliției suedeze își ia măsuri speciale de supraviețuire pentru că nu are încredere în nimeni, pentru că acolo este pe cont propriu.
Și ca să vă incit curiozitatea, vreau să vă mai spun că modul ingenios prin care Piet introduce amfetamina în închisoare, unde toți deținuții sunt controlați temeinic în orice loc din corpul lor care ar putea ascunde ceva, este.. cu lalele și… poezie!
Ce se întâmplă cu un informator când partenerii îl trădează și apoi îl vânează? Când toți se hotărăsc să-l renege? Când TREI SECUNDE fac diferența între viață și moarte? Vă las vouă plăcerea de a afla, citind acest thriller spectaculos pe care îl recomand cu multă plăcere!
„Rămase nemișcat când trăgaciul a fost deblocat cu un clic. Rămase nemișcat când degetul atinse trăgaciul și se auzi un clic. Era o senzație ciudată să știi că glonțul se îndrepta spre tine și că mai aveai doar trei secunde.”
Cartea a stat la baza filmului The Informer, cu Joel Kinnaman.
12 Comments
Tyna
O recenzie foarte frumoasă și captivantă! Îmi dau seama cum este și cartea! Sper că Piet scapă până la final! Sunt tare curioasă în privința deznodământului. Mulțumesc mult pentru recomandare! ❤
Oli
Excelentă recenzie și recomandare, felicitări și mulțumesc, Carmen! ❤Am pus-o și eu pe lista de lecturi, captivant subiect, interesante personaje! ❤
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc, Tyna, cu mult drag! ❤️
Daniela Balan
Foarte frumoasă, tentantă și captivantă recenzia ! Felicitări ❤️
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc, Oli, cu mare drag! ❤️
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc frumos, Daniela! ❤️
anasylvi
Antrenanta si alerta, fara doar si poate se constituie intr-o lectura captivanta. Recenzia oglindeste perfect aceste aspecte. Multumesc pentru recomandare, Carmen! Felicitari pentru modul in care ai descris cartea!
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc frumos, Ana!
Mirela Barbălată
Ooo, tare incitantă recenzia!
Felicitări, Carmen! Îmi place povestea așa că trec cartea pe lista de dorințe .
Mulțumesc pentru recomandare!
familiasimionescuyahooro
Cu multa placere, Mirela, mulțumesc pentru apreciere! ❤️
georgyanka
Frumoasă și captivantă recenzia ta, Carmen! Felicitări!
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc frumos!