Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Trezirea focului de Costin Neață, Editura UP – recenzie

Trezirea focului

Costin Neață

Editura UP

Colecția Opal

An apariție: 2020

Nr. pagini: 302

La patru ani de la moartea celei mai puternice vrăjitoare care a trăit vreodată, lucrurile păreau să se așeze la locul lor în sfârșit. Însă o nouă forță instabilă și mult mai periculoasă amenință din nou siguranță vieții pe Pământ.

Jordan, un tânăr inteligent și rece, jură să ucidă fiecare vietate, continuând planul strămoșului sau.

Scânteia Iadului, un războinic misterios și impulsiv, apare în peisaj, părând să ajute OVP-ul, însă în realitate, lupta doar pentru sine.

Noi puteri, noi aliați, noi adversari.

Oare vor reuși Mihai și prietenii săi să facă față provocărilor?

,,Trezirea focului” este al doilea volum al seriei fantasy pentru adolescenți ,,Despre magie și alte secrete” scrisă de Costin Neață, un autor român aflat la început de drum, un adolescent plin de surprize și cu un talent scriitoricesc deosebit.
Au trecut patru ani de la evenimentele tumultuoase din primul volum – Cartea de vrăji -, timp în care viața a decurs în liniște pentru eroii noștri Mihai, Clara, Vlad și Andrei, ”magia fusese contracarată, iar lumina și întunericul se aflaseră din nou în echilibru.” Dar lupta dintre Bine și Rău nu s-a terminat; mai devreme sau mai târziu, forțele Răului – vrăjitoarea Katia și Jordan, fiul Haosului și Întunericului – se vor întoarce pentru a destabiliza buna orânduire dintre cele două lumi, pentru a deține puterea absolută.
De data aceasta în centrul acțiunii se află Max și Ben, doi adolescenți de cincisprezece ani din Cluj care, aparent, nu au nimic în comun. Deși banali la prima vedere, în realitate cei doi dețin puteri magice, fiind moștenitorii elementelor Foc, respectiv Apă, fără ca vreunul dintre ei să conștientizeze acest lucru. Independent de voința lor, cei doi devin martorii unei înfruntări stranii, iar puterile lor magice ies la suprafață. Pe de o parte nu înțeleg ce se întâmplă, dar pe de altă parte simt că totul are legătură cu ei. Își descoperă puterile, deși nu înțeleg de ce tocmai ei le au, dar nu știu cum să le stăpânească. Au nevoie de ajutor, iar acesta va veni de la patru tineri curajoși, cu puteri stranii ca și ei.
Lucrurile însă nu sunt atât de simple pe cât s-ar crede. Cei doi adolescenți sunt firi complet opuse. De la început Ben este sociabil și deschis schimbărilor apărute în viața sa, acceptând cu ușurință ajutorul echipei OVP Brașov – cea care coordona înfruntările cu forțele Întunericului -, pe când Max este introvertit și distant, refuzând orice ajutor și implicare din partea celor din OVP, mai ales la început. Însă amândoi au o motivație, iar aceasta le va defini comportamentul și acțiunile în confruntarea finală dintre Bine și Rău, decisive pentru viitorul omenirii.
În fiecare moment le sunt alături, chiar și atunci când nu își dau seama, Mihai, Clara, Vlad și Andrei ce formează, ca de fiecare dată, o echipă redutabilă. Sunt nedespărțiți, mereu în alertă, pregătiți de înfruntare, îndrumându-i și ajutându-i pe Ben și Max, fără șovăire, să-și controleze puterile, dar și cum să le folosească atunci când este necesar.
Inevitabil, Jordan și Katia își fac simțită prezența, acțiunile lor întărind și mai mult temerile celor din OVP Brașov. Toți știu că Jordan, stăpânul Întunericului și urmașul lui Chao-Tenebris, dorește să intre în posesia celor patru elemente pentru a deține puterea absolută, dar nu știu care este planul său final. Din păcate, pe zi ce trece acesta devine tot mai malefic, capabil de orice, chiar să o sacrifice pe Katia, mai ales că aceasta este discipola vrăjitoarei Cassandra, dar și moștenitoarea puterilor aerului.
Cât de curând urmează înfruntarea finală. Mihai, tânărul vrăjitor care deține cartea de vrăji, ”un mecanism viu și un conductor de energie”, iubita sa, Clara, membră a organizației OVP Brașov, ale cărei puteri sunt doar curajul și iubirea pentru Mihai, Andrei, tânărul ce duce pe umeri povara morții bunicului său, cel care fusese iubitul maleficei vrăjitoare Casandra, și care continuă să joace un rol important în lupta dintre forțele Binelui și Răului, Vlad, moștenitorul puterilor pământului, Max, moștenitorul puterilor focului și Ben, moștenitorul puterilor apei, au de luat decizii importante ce vor schimba cursul vieții tuturor. Acționează împreună, dar și separat. Vor rămâne însă o echipă până la finalul confruntării cu forțele Întunericului? Lupta stă sub semnul imprevizibilului. Iar cea mai surprinzătoare acțiune este cea a vrăjitoarei Katia, dușmanul de moarte al lui Mihai.
Cum se va termina marea înfruntare ? Ce decizii vor lua eroii noștri și care sunt consecințele? Cine și ce i-a adus împreună pe moștenitorii celor patru elemente – foc, pământ, apă, aer – și care este legătura acestora cu Întunericul?
,,Trezirea focului” de Costin Neață nu este doar o simplă poveste cu și despre adolescenți. Prin prisma eroilor, autorul pune accent pe latura emoțională, pe trăsături și însușiri omenești, cum ar fi bunătatea, curajul, dorința de independență, loialitatea, prietenia, dar și suspiciunea, resentimentele, ostilitatea, invidia, specifice perioadei adolescentine, dar nu numai .
O serie fantasy ce reușește să captiveze, un stil de scriere simplu, dar mult mai evoluat față de primul volum, aspect ce se simte atât în conturarea poveștii, dezvoltarea acțiunii, care are loc tot pe teritoriul României, cât și în creionarea personajelor, mult mai surprinzătoare și pline de patos.
Vă recomand să citiți ambele volume ale seriei ,,Despre magie și alte secrete” pentru a înțelege complexitatea ei, acțiunile eroilor și, implicit, cine sunt ei cu adevărat. Nu am oferit multe detalii din dorința de a nu da spoiler, dar și pentru a vă lăsa pe voi să descoperiți misterul ,,cărții de vrăji „, ce a determinat ,,trezirea focului” și deznodământul plin de adrenalină.
”… căci Universul a început să se agite din nou. Nu mai era vorba de simplă magie adaptată la nivelul oamenilor. Era mai mult de atât. Era ca și când ceva a fost luat de la locul său cu mult timp în urmă și pus într-un alt loc total nepotrivit. Spiritele celor două lumi, cele două realități ce n-ar fi trebuit niciodată să intre în coliziune, au devenit din ce în ce mai neliniștite, iar cele două talere ale balanței Binelui și Răului se balansau într-o parte și în alta. Nici măcar nu mai era vorba doar despre Bine și Rău. Era mult mai mult de atât.
Era începutul sfârșitului… ”

12 Comments

Spune-ți părerea!