Delicatese Literare
Recenzii

Tricoul negru de Jorge Zepeda Patterson, Editura Crime Scene Press – recenzie

Tricoul negru

(Muerte contrarreloj – 2108)

Jorge Zepeda Patterson

Editura Crime Scene Press

Nr. de pagini: 352

An apariție: 2019

Traducător: Ramona Filip

Născut în Masatlán, Mexic, în 1952, Patterson are un masterat la Facultatea Latinoamericană de Științe Sociale și un doctorat în științe politice la Sorbona. Jurnalist și scriitor, este autorul a numeroase cărți de analiză politică, iar rubrica lui săptămânală apare în peste douăzeci de ziare în Mexic. În ceea ce privește romanul „Tricoul negru”, avem de a face cu o combinație între Crimă în Orient Express și Turul Franței – cineva îi ucide pe bicicliști unul câte unul.

Turul Franței. Cea mai importantă competiție de ciclism din lume.

Toți sportivii visează să urce pe podium și, mai ales, să îmbrace tricoul galben. Nimeni nu vorbește despre riscurile, eforturile și sacrificiile de proporții epice la care se supun de bunăvoie pentru acea clipă de glorie. Unii sunt dispuși să moară. Alții sunt dispuși să ucidă.

Marc Moreau, fost polițist militar, actual locotenent al lui Steve Panata, favoritul la câștigarea Turului, e aruncat într-o intrigă tulburătoare atunci când principalii pretendenți la titlu încep să fie eliminați pe rând din cursă. Participând în competiție și în calitate de sportiv, și în calitate de detectiv, Marc trebuie să aleagă între prietenie, orgoliu și însăși viața lui.

Un thriller psihologic care se desfășoară în cercul restrâns al celor implicați în Turul Franței, având ca fundal crestele impunătoare ale Pirenilor și Alpilor. Un mister în care fiecare personaj e suspect, cu toții au propriile motive, iar incertitudinea te ține cu sufletul la gură prin răsturnări de situație neașteptate. Iar finalul îi va mulțumi chiar și pe cei mai exigenți cititori.

Până unde ai merge pentru victorie?

„Un Stieg Larsson mexican.” – Kirkus

„Lumea ciclismului de performanță e suficient de stresantă și fără să aibă loc tot felul de accidente suspecte. Dar exact asta se întâmplă în acest roman captivant și plin de suspans. Tricoul negru e la fel de alert și fascinant ca o cursă de talie mondială.” – Alexander McCall Smith

„Bărbați, munți, mașinării, viteză, lăcomie, crimă… Jorge Zepeda Patterson face un tur de forță prin Turul Franței…” – Alan Bradley

Tricoul negru„, scris de Jorge Zepeda Patterson, m-a lăsat cu plăcerea dată de lecturarea unui roman palpitant care sondează trăiri, slăbiciuni și sentimente, dar care are suficient de multă acțiune și mister încât să suscite curiozitatea până la final.

Există multe competiții de mare anvergură în ciclism: Turul Italiei, Turul Spaniei, dar niciunul nu se compară cu Turul Franței, un adevărat maraton ciclist de trei săptămâni, la capătul căruia pe învingător îl așteaptă mult râvnitul tricou galben. Luptele pe mai multe fronturi – cu durerea, cu epuizarea, cu mentalul, presiunea enormă din partea managerilor și a fanilor, efortul fizic supraomenesc ce stoarce ultima picătură de apă din corp și ultima gură de oxigen din plămâni, prin toate acestea trec cicliștii, pentru glorie și bani, dar și pentru plăcerea de a învinge într-un sport ce oțelește caractere și întărește minți.

Fiecare echipă are un LIDER care însumează toate caracteristicile unui ciclist complet la toate probele componente ale unui Tur de anvergură și fiecare lider are un LOCOTENENT, sportivul loial liderului și echipei, cel care-l trage după el pe acesta, îi asigură culoarul perfect pentru evadare, impune ritmul, calculează, gândește strategii de moment, observă gesturi , situații sau oportunități, pe scurt, este creierul, inima și plămânii căpitanului. Un grup mare de oameni contribuie la succesul în turneele de ciclism, de la sportivi la mecanici, de la maseuri la antrenori, instructori sau manageri, ciclismul fiind un sport de echipă care are ca esență rezistența la suferință și durere.

Un astfel de locotenent este Marc Moreau, un tip cam timid, un pic anxios în relația cu femeile, un etern învins cu scopul nobil de a-l face câștigător pe liderul echipei lui, Steve Panata. Au devenit prieteni completându-și slăbiciunile unuia cu punctele forțe ale celuilalt, victoriile lui Steve fiind de fapt victoriile amândurora.
Mi-a plăcut mult protagonistul acestui roman, Marc Moreau, un personaj foarte bine portretizat de către autor. Marc a fost un copil nedorit și neiubit, rezultatul unei relații legale pasagere între mama lui, de naționalitate peruană dar care trăia în Columbia și tatăl lui, francez, generalul Moreau. Faptul că locuia într-un cartier departe de școală l-a determinat să apeleze la bicicletă, să învețe să scurteze drumul spre școală pentru a avea cât mai mult timp pentru somn, așa încât bicicletă a devenit „amanta” lui, descoperindu-i pas cu pas secretele. A ajuns să concureze în curse pentru cicliști amatori, ceea ce l-a ținut departe de bandele violente de cartier, crimă organizată și traficanții de droguri. S-a antrenat în munții din Medellin și a învățat tot ce ține de ciclism și tehnica unei competiții, modul de alimentație, dar și strategii de concurs. A plecat din Columbia după ce a împlinit optsprezece ani, sărac și avid de iubire părintească, pustiit de nepăsarea celei care i-a dat viață, stabilindu-se în casa tatălui său, un tip dur, rece, taciturn. Stagiul militar făcut într-un regiment din munții Pirinei l-a readus față în față cu bicicleta prin intermediul comandantului său, colonelul Bruno Lombard, un personaj amabil, cald, manierat și mare iubitor de ciclism, cu o inimă plină de afecțiune părintească pentru Marc. Lombard a fost și este, prin comportament, atașament și înțelegere, părintele pe care Marc și l-a dorit toată viața. Astfel, după terminarea serviciului militar, tânărul se hotărăște să treacă la profesioniști, susținut de colonelul Lombard.

În cantonamentul cicliștilor profesioniști îl cunoaște pe Steve Panata – încrezător, chipeș, american, devenind imediat prieteni, pentru ca mai apoi să fie de nedespărțit, înfruntând împreună ostilitatea celorlalți sportivi.
Steve este un personaj complex, un sportiv excelent, un bărbat la care am descoperit o personalitate ce implică mai multe fațete, o latură dezvăluindu-se lui Marc, altă fațetă fiind pentru echipă și coechipieri, iar o alta „ascunsă” tuturor privirilor. El este genul de sportiv ambițios, orgolios, antipatic la prima vedere, cu ieșiri necontrolate și cu dorința enormă de a depăși recordul ca și câștigător al Turului Franței.

Iubita lui Marc, o irlandeză ispititoare dar și temperamentală, vede în Marc ceea ce el neagă, adică adevăratul lider al echipei și bărbatul care are capacitatea de a câștiga Turul Franței. Trebuie să vă spun că între ea și Steve există multă animozitate, fiind printre puținii care văd latura întunecată a acestuia. Deși colonelul Lombard susține aceleași crezuri, Marc nu se lasă convins, are conștiință și rămâne loial lui Steve și echipei, deși cred că acesta nu are suficientă încredere în sine și în talentul lui, astfel încât refuză să-și trădeze prietenul chiar dacă ar avea ocazia.

Un șir de evenimente care au loc în condiții misterioase, accidente care decimează rândurile concurenților, atacuri repetate asupra unor contracandidați în timpul antrenamentelor, chiar și un atentat la viața lui Marc și a iubitei sale, dar și un suicid regizat, toate acestea aduc poliția în interiorul competiției, comisarul însărcinat cu ancheta acestor evenimente tragice fiind nevoit, datorită experienței militare pe care o posedă Marc, să îi solicite acestuia cooperarea pentru descoperirea asasinului care elimină concurenții, lăsând astfel cale liberă lui Steve pentru câștigarea unui nou tricou galben.

O mâna criminală care transformă tricoul galben în „TRICOUL NEGRU”, al morții, este de neimaginat într-o competiție de un asemenea nivel care beneficiază de o popularitate extraordinară. Trei săptămâni de efort la limita supraviețuirii, sudoare, stres și, mai nou, teama că va fi asasinat, dar și transformarea în spion printre colegii lui, cum se va descurca Marc în tot acest coșmar? Cine stă în spatele acestor atacuri oribile? Există o conspirație îndreptată împotriva competiției pentru a o discredita? Cine vrea cu orice preț, chiar și al vieții, să devină câștigător? Și oare ce va alege Marc: trădarea, profitând astfel de situația ivită, sau loialitatea?
Vă las pe voi să aflați răspunsurile acestor întrebări, invitându-vă să citiți acest mistery-crime alert și provocator pe care eu îl recomand cu plăcere.

Fragment:

” -Turul Franței este una dintre marile instituții pe care țara noastră le etalează în fața lumii, iar pentru noi e principala instituție – nu putem permite să devină un circ sângeros și scandalos. E o chestiune de siguranță națională să-l protejăm. Fac apel la conștiința dumneavoastră de francez, de militar și, mai ales, de ciclist profesionist. (…)

Voiam să-i spun că nu eram militar și nici măcar francez de rasă pură, că refuzam să accept că vreo persoană din familia extinsă din care făceam parte ar fi fost dispusă să asasineze un coleg pentru a schimba cursul competiției, dar n-am spus nimic și, în cele din urmă, am dat din cap aprobator.”

Cartea Tricoul negru de Jorge Zepeda Patterson poate fi comandată pe crimescenepress.ro, libris.ro, cartepedia.ro, elefant.ro, carturesti.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți Editura Crime Scene Press

11 Comments

  • anasylvi

    Inutil sa mai precizez ca recenzia ta este foarte alerta si incitanta (dar am precizat, totusi ). Despre carte pot sa zic ca mi se pare interesant faptul ca autorul a ales o competitie sportiva de proportiile Turului Frantei pentru a plasa intriga, ceea ce mi se pare chiar fain, desi nu sunt neaparat o fana a ciclismului. E un eveniment important pe harta sportiva a lumii si un bun pretext de a introduce niste actiuni misterioase.

  • Oli

    Waww, Carmen, m-ai tentat la maxim cu recenzia ta, îmi place să urmăresc tururile de ciclism, iar Turul Franței e preferatul meu , fiind și cel mai mare și spectaculos! ❤ Mi-ar plăcea să descopăr mai multe din culisele acestui sport și acestui tur, mulțumesc pentru recomandarea irezistibilă și pentru recenzia foarte frumoasă și convingătoare! ❤

Spune-ți părerea!