Delicatese Literare
Serii

Trilogia Marile Descoperiri de Michael A. Stackpole, Editura NEMIRA

Trilogia Marile Descoperiri

Michael A. Stackpole

Editura NEMIRA

Colecţie: Nautilius Fantasy

Partea a III-a din Trilogia Marile Descoperiri / The Age of Discovery:
1. Atlasul secret/ A Secret Atlas 
2. 
Hărţile prevestitoare/ Cartomancy 
3. 
Lumea nouă/ The New World 
MICHAEL A. STACKPOLE s-a născut în 1957, în Wassau, Wisconsin. A scris primul roman fantasy (Talion: Revenant) în 1986, dar acesta nu a fost publicat decât în 1997, deoarece s-a considerat un volum de 175 000 de cuvinte e prea mare pentru un autor necunoscut. Începând cu 1987 a semnat trilogia Warrior, care i-a adus consacrarea şi a stat la baza unui serial de animaţie televizat. Datorită popularităţii sale a fost selectat să scrie mai multe române în seria SF Star Wars. Michael A. Stackpole a semnat numeroase volume care au fost apreciate atât de public, cât şi de critici. Cunoscute sunt revoluţionara serie fantasy Dragon Crown War Cycle sau ultima sa trilogie, Epoca descoperirilor. Acestea reprezintă o abordare neconvenţională a genului fantasy, creând un univers al magiei şi fantasticului unic în întregul spaţiu literar.
Michael Stackpole nu poate scrie o carte care nu fie inteligenţă şi nu dea dovadă de o imaginaţie debordantă.” – Stephen R. Donaldson
Iată un roman fantasy de mari proporţii, cu multe conflicte sângeroase, trădări şi duplicităţi.“ Publishers Weekly
Când vor vorbi despre scriitorii care au urmat după generaţia Asimov-Clarke şi generaţia Zelazny-Silverberg, viitorii cititori vor trebui -l menţioneze pe Michael A. Stackpole.“ Stephen R. Donaldson
Familia Anturasi din Nalenyr întocmeşte hărţi şi explorează teritorii necunoscute. Pentru Nalenyr, această ştiinţă valorează mai mult decât toate comorile cunoscute ale celor Nouă Principate, căci explorările aduc relaţii comerciale şi astfel se ajunge la aur, cu ajutorul căruia prinţul Cyron poate antrena şi menţine o armată de mercenari helosundieni. Numai descoperirea pe care o fac Keles şi Jorim în ultima lor expediţie în necunoscut schimbă toată lumea, deschide răni vechi, eliberează puteri magice şi ameninţă o pace fragilă, care a oprit cândva Urgia apocaliptică
„Keles se lupta şi împiedice surpriză i se citească pe faţă şi privi cum fratele său nu reuşise facă la fel. Înţelesese de multă vreme problema determinării longitudinii. Deşi diferite feluri de ceasuri, de la cele solare sau cu lumânări la cele cu apă sau cu mecanism cu resort, permiteau măsurarea timpului, niciunul nu era atât de exact pentru a fi folosit la măsurătorile cerute de marile proiecte de explorare. Qiro încerca de ani de zile lucreze cu felurite ceasuri, însă, deşi Keles şi Jorim le purtaseră de grijă cu un devotament aproape religios, la revenirea lor în capitală diferenţele de ora fuseseră inacceptabile.
Era uluit bunicul său susţinea un mecanism creat de un gyanridin. Gyanri reprezenta o mare noutate şi era cel mai bine înţeleasă dincolo de Nalenyr, prejudecăţile locale desconsiderând-o. Qiro subliniase , în vreme ce gyanri poate crea mecanisme care ofereau iscusinţa celor nepricepuţi, aceştia puteau duce la bun sfârşit numai munci brute, fără efort intelectual. În concordanţă cu înţelepciunea momentului, declarase era apogeul lenevelii te bizui pe mecanisme pentru ceea ce poţi dobândi prin antrenament. Îi gonise, în repetate rânduri, pe cei care veniseră la el cu dispozitive care puteau copia hărţile fără efortul omului sau care ar fi putut face măsurători după soare sau stele.
Iar acum susţine acest dispozitiv. Ceasul dublu părea fie răspunsul nenumăratelor rugăciuni, însă schimbarea de opinie a bunicului sau era atât de bruscă încât aproape părea bătrânul îşi pierduse minţile. Dacă ar fi fost vorba de altcineva, Keles ar fi crezut, pur şi simplu, avusese loc o revelaţie, iar convingerile anterioare fuseseră abandonate, însă bunicul sau era prea complicat pentru un astfel de răspuns -l satisfacă. Prinţul zâmbi.
– Vă aplaud această viziune, dicaikyr Anturaşi. Bineînţeles existenţa acestui dispozitiv trebuie ţinută secretă. Pot conta pe cooperarea voastră, Maestre Gryst?
Bărbatul legat la ochi dădu din cap.
Bineînţeles, Alteţă! Şi pe a fiului meu. Sunt sigur a şi uitat de asta, cu noul sau ceas de buzunar. Aşa-i zice, ceas de buzunar. „
Ameninţat de un inamic fără nume, Nalenyr are o singură cale de a scapa de uitare. Eroii care au aparat odinioară ţinutul trebuie readuşi la viaţă. Dar pentru asta e nevoie de o călătorie printr-un ţinut magic, unde se zice ar fi prinşi în capcană, o pustietate în care domnesc forţe ascunse şi primejdii neştiute.
Keles Anturasi, nepotul Cartografului Regal, este prizonier şi propria lui iscusinţa îi poate aduce moartea. Jorin, fratele lui, e captiv pe un alt tărâm, unde e considerat zeu. Iar Nirati, sora lor, se află în paradisul dintre viaţă şi moarte, alături de un vrăjitor hotărât distrugă lumea.
Acum
se luptă cu toţii supravieţuiască într-o lume în care războaiele de pe pământ oglindesc războaiele din cer, iar visele pot deveni realitate, pe când realitatea se poate transforma într-un coşmar….

Se apropie lupta finală, hotărâtoare pentru urmaşii Cartografului. Keles Anturasi urmăreşte obţină controlul asupra unor forţe care îl depăşesc. Jorim, fratele lui, a ajuns în lumea zeilor, unde se va trezi în lupta cu divinitatea care conducea pe vremuri, dar care acum vrea şi distrugă propria creaţie. Nirati, sora lor, porneşte într-o cruciadă înşelătoare cu un erou răposat, spre a-i declara război Iadului. Oare apărătorii trecutului vor învinge răul ce vrea spulbere totul în cale?
„Ciras Dejote oftă şi-şi dori ca pacea Voraxanului să-l cuprindă încă o dată. În loc de asta, rătăcea pe străzile pustii, din onix, trecând printre clădiri săpate în rubin şi smarald, lazulit şi citrin şi nu simţea nimic. Arhitectura îi reamintea de marile palate ale Imperiului, relicve ale unor vremuri în care eroii trăiau şi se năşteau legende epopeice.”
„Nirati nu mai ştia câte zile trecuseră în lumea reală de când luase decizia de a-l salva pe Jorim. Pe tărâmul ei, yilele treceau ca un vârtej. Timpul putea fi chiar întors sau, cel puţin, aşa credea ea. Părea să-şi amintească de retrăirea unor zile. La capătul fiecăreia era atât de frustrată, încât îşi dorea să nu se fi petrecut niciodată. 
În Kunjiqui, dorinţele ei erau literă de lege.
Însă existau unele lucruri pe care nu şi le dorea să existe. Îi spusese lui Tawkee că nu vor călători singure în Lumea Morţilor. Avea nevoie de o armată şi se apucă să adune una.”
Acţiune la superlativ pentru cititorii îndrăgostiţi de romanele fantasy cu poveşti sângeroase şi parcă fără sfârşit.“- Publishers Weekly

 

Volumele Atlasul secretHărţile prevestitoare, Lumea nouă, ca şi pachetul cu toată Trilogia Marile Descoperiri de Michael A. Stackpole pot fi comandate de pe site-ul Editurii Nemira, libris.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro,  emag.ro.

3 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *