Delicatese Literare
Recenzii

Tronul de cleștar – vol.1 din seria Tronul de cleștar de Sarah J. Maas, Editura RAO – recenzie

Tronul de cleștar (Throne of glass)

Sarah J. Maas

Seria Tronul de cleștar, vol 1

Editura RAO

Traducerea: Cristina Barbu

Anul apariției: 2012

Număr de pagini: 507

Sarah J. Maas este o tânără scriitoare a cărei serie de debut și-a câștigat imediat locul în literatura fantasy dar și-n sufletul milioanelor de fani din întreaga lume.. Este pasionată de legende și povești, de balet și de filmele lui Walt Disney.

0.1. The Assassin and the Pirate Lord – 2012

0.2. The Assassin and the Healer – 2012

0.3. The Assassin and the Desert – 2012

0.4. The Assassin and the Underworld – 2012

0.5. The Assassin and the Empire – 2012

1.Tronul de cleștar – Editura Rao – Throne of Glass – 2012

2.Diamantul de la miezul nopții – Editura Rao – Crown of Midnight – 2013 – recenzie

3. Moștenitoarea focului – Editura Rao – Heir of Fire – 2014 – recenzie

4. Regina umbrelor – Editura Rao – Quenn of Shadows – 2015 – recenzie

5. Imperiul furtunilor – Editura Rao – Empire of Storms – 2016 – recenzie

6. Turnul zorilor – Editura Rao – Tower of Dawn – 2017 – recenzie

7. Tărâmul de cenușă – Editura Rao – Kingdom of Ash – 2018 – recenzie

Faceți cunoștință cu Celaena Sardothien.

Frumoasă. Ucigătoare. Cu un destin măreț.

În întunecatele și mizerabilele ocne din Endovier, o fată de optsprezece ani își ispășește o condamnare pe viață. Ea este o asasină, cea mai bună din breasla ei, dar a făcut o greșeală fatală. S-a lăsat prinsă.

Tânărul căpitan Westfall îi oferă o ieșire: libertatea în schimbul unui uriaș sacrificiu. Celaena trebuie să-l reprezinte pe prinț într-o competiție până la moarte — luptând cu cei mai talentați hoți și asasini ai țării.

Indiferent dacă rămâne în viață sau moare, Celaena va fi liberă. Indiferent dacă va câștiga sau va pierde, ea își va descoperi adevăratul destin.

Dar va putea să se înmoaie inima ei de asasin?

“Ochii lui căprui îi întâlniră pe ai săi. Deodată, Celaena se reîntoarse la duel, culcată la pământ, Cain râzând în spatele ei, dar tot ce putea vedea, tot ce putea auzi era Chaol, în timp ce îngenunchease și se întinsese spre ea. Gâtul i se încleștă. Înțelesese ceva în acel moment. Dar nu își putea aminti ce. Poate că fusese o halucinație.”

Tronul de cleștar”, acest prim volum al unei serii de mare succes în rândul tinerilor iubitori de fantasy și nu numai, este cartea care ne înfățișează o lume a corupției, a urii și a răzbunării. O lume condusă de ființe puternice, cărora nu le pasă de cei asupriți.

Un an de sclavie în Minele de Sare din Endovier au însemnat pentru Celaena Sardothien lanțuri, escortă permanentă, amenințarea cu sabia. De ce? Deoarece era cel mai faimos asasin al Adarlanului!

Cum a ajuns aici?

Este o poveste complicată al cărei tâlc îl veți descoperi citind volumul de față.

Autoarea Sarah J. Maas a creat o lume captivantă, împletind magia și ființele fantastice cu luptele și crimele, cu comploturi politice care riscă să arunce totul în aer. Iar toate acestea sunt împletite cu emoții și sentimente, prietenie, atractie, dar și ură și dușmănie.

Descoperim prieteni adevărați, capabili să-și sacrifice propria viață pentru idealurile lor, dar și prieteni falși și dușmani declarați. Totul condimentat din plin cu pericole, suspans și magie.

Celaena Sardothien este o tânără orfană, crescută de un asasin, supusă multor încercări pe care viața i le-a aruncat în cale, călită pentru ceea ce va urma.

“… Celaena privi încăperea. Pe un tron sculptat din lemn de santal stătea un tânăr chipeș. Inima ei se opri în timp ce toți ceilalți făcură o plecăciune.

Se afla dinaintea prințului moștenitor al Adarlanului.”

Un alt personaj foarte important de-a lungul seriei este Dorian Havilliard, moștenitorul regatului Adarlan. Este un personaj care devine din ce în ce mai important pe măsură ce pătrundem mai adânc în acțiunea acestei serii.

Acesta are o propunere pentru asasina care bagă spaima în orice om…

“- Tatălui meu i s-a întipărit în minte ideea că are nevoie de un Campion.

Dură un moment savuros până când înțelese.

Celaena își dădu capul pe spate și râse.”

Dar, statutul de Campion al Regelui presupunea să fie un lacheu care să-i execute treburile sale murdare. Iar un asasin cu sânge rece era perfect pentru asta!  Înțelegerea este ca după patru ani de Campion al Adarlanului să fie eliberată. Aceasta este o tentație mult prea mare pentru Celaena pentru a nu o accepta. Cu toate acestea, este obligată să-și schimbe numele…

“- Bine, spuse ea. Este o înțelegere. Poate că schimb o formă de sclavie pentru alta, dar nu sunt o fraieră.

Își putea recâștiga libertatea.

“Libertatea”. Simți aerul rece al lumii de afară, briza care bătea dinspre munți și o purta departe. Putea trăi departe de Rifthold, capitala care odinioară fusese regatul ei.”

Regatul Adarlan, când și-a început campania de cucerire, a reușit să izgonească din pădurea lui Brannon gnomii, zânele, elfii, goblinii și spiridușii ce erau conduși de nemuritorii Fae. Odată cu dispariția acestora, Adarlanul a scos în afara legii magia.

Competiția o desemnează pe Celaena drept Campion al Regelui.

La curtea acestui rege avem parte de fățărnicie și pericole, de zâmbete false și ironii, dar și de emoții intense. Iar secretele sunt la ordinea zilei! Unele, demult uitate.

Tot ce se întâmplă la această curte este învăluit în mister, are mai multe fațete și Celaena este hotărâtă să descopere toate enigmele și secretele, fie ele periculoase sau nu. Ajutată de Dorian și Chaol, fata încearcă să deslușească misterele demult ascunse și legendele uitate.

Magia, deși interzisă în Adarlan, joacă un rol foarte important în această serie. Și nu doar magia, ci și ființele magice, demonii și vrăjitoarele, după cum vom descoperi.

“Tronul de cleștar” este începutul unei prietenii durabile, a unei iubiri care face sufletul să cânte. Dar, este și cartea lucrurilor ascunse, a profețiilor tăinuite și pericolelor ce pândesc din umbră, a misterelor nedezlegate încă.

“El bătu cu piciorul în podea.

– Ai terminat?

Pe chipul lui Chaol nu era nici urmă de blândețe, iar ea plecă, pumnii săi arzând de dorința de a-i îndesa dinții pe gât.”

Relația dintre Celaena și Chaol este când caldă când rece, când sunt aproape prieteni, când devin sclav și torționar… Cei doi sunt impulsivi și colerici, sunt învățați să aibă ultimul cuvânt și încearcă să-și demonstreze superioritatea unul față de celălalt.

“- Nu face parte din antrenamentul tău să înveți să pierzi cu eleganță?

– Nu, spuse ea cu amărăciune. Arobynn mi-a spus că locul al doilea este doar un titlu drăguț pentru primul învins.”

Tot în acest prim volum o cunoaștem pe prințesa Nehemia, care devine prietena Celaenei, deși nu cunoaște întregul adevăr despre aceasta… Nu la început. O prietenie adevărată și sinceră!

În timpul unei petreceri la care nu este invitată, tânăra noastră descoperă un coridor secret ce pornește chiar din camera ei… Fata noastră curioasă din fire, pornește să facă diferite cercetări. Ce va descoperi vă las pe voi să aflați!

Cert este că, “Tronul de cleștar” este o carte care impresionează datorită acțiunii sale complexe, a personajelor care au diferite fațete pe care reușim să le deslușim pe măsură ce începem să îi cunoaștem mai bine.

Celaena visează toată istoria trecută sub tăcere, despre magie și nemuritorii Fae, despre Elena – prima prințesă din Terassen și despre Gavin – primul rege al Adarlanului… Oare de ce?

De aici, acțiunea se complică din ce în ce mai tare, totul capătă din ce în ce mai multe semnificații; iar cititorul este departe de a afla întregul adevăr.

O goană după vrăjitoare se declanșează în clipa când Elena îi înmânează fetei o amuletă cu ajutorul căreia va putea distinge unele taine, separa adevărul de minciună.

“Găsește și distruge răul din castel!”

O misiune specială, aparte de toate celelalte obligații pe care le are față de rege și chiar față de Dorian și Chaol! O misiune care presupune documentare, căutări, dezlegări de mistere și secrete scoase la lumină. Toate înfăptuite pe ascuns!

“Legăturile de sânge nu pot fi rupte, șopti ea, apoi dispăru, cuvintele sale răsunând în mormântul tăcut.”

Astfel, Celaena Sardothien deveni Campionul Regelui Adarlanului… ori, mai bine zis, cea care omoară la ordinul acestuia.

Treptat descoperim, prin bunăvoința autoarei, un tablou captivant, care ne intrigă și care, totuși, nu ne dezvăluie foarte multe. Doar fundalul pentru ceea ce va veni. Dar până nu sunt elucidate anumite taine, nu putem înțelege pe deplin anumite acțiuni.

Volumul acesta este o carte pe care nu realizezi când o termini de citit, ocupat fiind să înțelegi dedesubturile acțiunii create de Sarah J. Maas. Dar, cu cât avansezi pe urmele Celaenei, ajungi să apreciezi întreaga galerie de personaje care se dovedesc mai mult decât sunt, chiar dacă unii dezamăgesc prin acțiunile lor. Emoțiile pe care le simți în timpul lecturii constituie calitatea seriei!

Deosebită! Uimitoare! Un univers în care îți dorești să pășești!

Cărțile autoarei Sarah J. Maas pot fi comandate pe libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.rolibrarie.net, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Sarah J. Maas

Recenzii și prezentări cărți Editura Rao

Recenzii și prezentări cărți fantasy

16 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *