Delicatese Literare
Recenzii

Tu de Caroline Kepnes (ediție de film), Editura Herg Benet – recenzie

Tu

(You – 2014)

Caroline Kepnes

Editura Herg Benet

Traducere: Anca Zaharia

Nr. de pagini: 464

An apariție: 2019

1. Tu – Editura Herg Benet – You – 2014
2. Corpuri ascunse – Editura Herg Benet – Hidden Bodies – 2016
Caroline Kepnes este din Cape Cod, Massachusetts. Primul ei roman, TU, a fost tradus în peste 20 de țări și a fost nominalizat la CWA New Blood Award. Cel de al doilea roman publicat, CORPURI ASCUNSE, este o continuare pe care Booklist a descris-o ca fiind „copilul din flori dintre Holden Caulfield și Patrick Bateman“. Caroline a absolvit cursurile de Civilizație Americană la Universitatea Brown și a lucrat ca jurnalist cultural la Entertainment Weekly și ca editor TV la 7th Heaven. În momentul de față se ocupă doar de scris și locuiește în Los Angeles. Un serial TV de 10 episoade după romanul TU va avea premiera pe canalul Lifetime, în 2018.
Atunci când o tânără și frumoasă scriitoare aspirantă intră în librăria din New York în care lucrează Joe Goldberg, el face ceea ce ar face oricine în situația lui: îi caută pe Google numele pe care l-a aflat de pe cartea de credit.
Este doar o singură Guinevere Beck în întreaga metropolă. Ea are un profil public de Facebook și postează pe Twitter neîncetat, dezvăluindu-i lui Joe tot ce ar avea nevoie să știe: se recomandă pur și simplu Beck, pentru prietenii ei, a urmat cursurile la Universitatea Brown, locuiește pe Bank Street și va fi la un bar din Brooklyn diseară – locul perfect pentru o întâlnire “întâmplătoare”.
Pe măsură ce Joe capătă în mod invizibil și obsesiv controlul asupra vieții lui Beck, el orchestrează o serie de evenimente pentru a se asigura că Beck nimerește în brațele lui primitoare. Trecând de la statutul de hărțuitor din umbră la cel de iubit oficial, Joe se transformă în bărbatul visurilor lui Beck, totul în timp ce, pe tăcute, înlătură orice obstacol care i-ar putea sta în cale. Chiar dacă asta ar însemna să ucidă.
„Un thriller excepțional, cu atitudine, fără jenă și cu o adevărată intuiție asupra naturii obsesiilor.“ — Sophie Hannah
„Hipnotizant.“ — Stephen King
„Un roman captivant pe de-a întregul.“ — Revista Closer

TU” de Caroline Kepnes este un thriller bulversant care captivează, combinând obsesia, crima și minciuna cu originalitate și inteligență.
Vă invit să lecturați un roman incitant presărat din plin cu mister și suspans, scos în evidență de o prezentare grafică impecabilă, un stil de scriere excelent și personaje fascinante.
Am trăit această lectură, am fost acolo, am făcut parte din atmosfera ei și acest fapt s-a datorat talentului autoarei care a știut să dozeze totul astfel încât să creeze o poveste care m-a ținut „lipită” de paginile ei.
Cine ești „TU”? m-am întrebat intrigată încă de la prima pagină a romanului.
„TU”, Guinevere Beck, ești o frumusețe originară din Nantucket, care provii dintr-o familie disfuncțională. O tânăra plină de regrete față de familie și copilărie, a cărei viață este o mare minciună. Existența virtuală a lui Beck constituie pentru ea o adevărată obsesie, pentru că își dorește să fie în centrul atenției, să fie admirată și iubită, postând pe Facebook orice gând despre orice lucru. Caută mereu public, vrea să strălucească, îi place să se expună, este disperată să fie remarcată și adorată!
Beck a fost studentă la Universitatea Brown, trăiește în New York și se întâlnește cu un bărbat arogant, bogat și imatur care doar o folosește pentru sex. Lumea ei este mare, cunoaște bărbați cu poziție socială, iese la întâlniri cu ei, dar nu se angajează sufletește în nicio relație. Sexul este pentru ea un mod de a atrage masculii, de a-I îngenunchea, iar senzualitatea este o armă mortală. Îi pasă mai mult de ceea ce cred alții despre ea și despre gândurile ei decât să-și trăiască viața.
Este o față neobișnuită, ciudată, care nu se supune niciunei reguli, dezorientată, superficială și care imploră atenție. Locuiește într-un mic apartament dintr-un cartier liniștit, scrie ficțiune și urmează cursurile de master în literatură. Este săracă dar iubește luxul și banii.
Narațiunea este relatată din perspectiva lui Joe Goldberg, personajul pricipal al romanului, excelent construit de autoare.
Cine ești „TU”, Joe?
Joe este un bărbat fără studii, care lucrează și administrează o librărie, obsedat de cărți, filme și muzică. Crescut într-o familie destrămată, se simte singur, respins și neînțeles. Este unul dintre cele mai diabolice dar și inteligente personaje de carte pe care eu le-am cunoscut, foarte bine pus în evidență de Caroline Kepnes!
În librărie întră însă într-o zi Beck, adorabilă, sexy, curioasă și cu o spontaneitate care îl tulbură profund pe Joe. „Clicul” se produce în mintea lui și din acest moment știe că ea este jumătatea lui, femeia care-l completează. Deși nu a mai ieșit cu persoane asemănătoare ei, Joe este intrigat la culme de ceea ce simte pentru Beck, așa încât o caută pe Internet, unde viața ei este că o carte deschisă, aflând toate amănuntele ce țin de existența și anturajul fetei și… începe vânătoarea!
Este conștient că iubirea cere sacrificii, efort, implicare totală și răbdare, ca atare în fiecare zi o studiază, se deghizează pentru a trece neobservat și o urmărește, pentru că ea este ținta, țelul lui suprem. Pătrunde în intimitatea ei, în casa ei, îi atinge lucrurile, îi controlează e-mailurile și mișcările, este obsedat de tot ceea ce reprezintă Beck și universul ei. El este protectorul din umbră care are grijă de ea, el este bărbatul care vrea să-i repare viață stricată de relații toxice, iubiți superficiali, întâlniri amoroase și prietene care o manipulează.
Plănuiește, cu mintea-i diabolică, un șir de acțiuni terifiante, înspăimântătoare prin care-i elimină fizic pe toți cei care stau în calea relației ce exista doar în mintea lui bolnavă. Drept urmare, drumul fiind netezit și obstacolele îndepărtate unul câte unul, Joe – persoana care se afișează în fața lumii -, vrea să-i arate lui Beck ce înseamnă iubirea adevărată, profundă și totală, este bărbatul perfect, pe când Joe cel real, bolnav, pervers, psihopat și hărțuitor, cu mintea înecată de gânduri negre, frustrare și nesiguranță are grijă că Beck să rămână numai și numai a lui, pentru totdeauna până ce moartea îi va despărți!
Cine ești TU? TU ești o plăsmuire a minții lui? Fericirea lui ești TU? Citiți această carte și veți afla răspunsurile!
Cartea a fost ecranizată în 2018 cu Penn Badgley, Elizabeth Lail, Victoria Pedretti în rolurile principale.

Cartea „TU” de Caroline Kepnes poate fi comandată pe hergbenet.ro, elefant.ro, libris.ro, librariadelfin.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți Editura Herg Benet

19 Comments

Spune-ți părerea!