Delicatese Literare
Recenzii

Tu ești contele dorit de Kelly Bowen, Editura Litera/Alma, Colecția Iubiri de poveste – recenzie

Tu esti contele dorit

(You’re the Earl That I Want – 2015)

Kelly Bowen

Editura Litera / Alma

Colecția Iubiri de poveste

Traducere: Andreea Șeler

303 pagini

An apariție în România: 2016

  1. 1. Un duce doar pentru mine (I’ve Got My Duke to Keep Me Warm – 2014)
  2. 2. Capcana dragostei (A Good Rogue is Hard to Find – 2015)
  3. 2.5 A Lady’s Guide to Skirting Scandal – 2015
  4. 3. Tu eşti contele dorit (You’re the Earl That I Want – 2015)

Londra, 1918.

Omul de afaceri Heath Hextall moștenise de la tatăl său afacerea cu săpunurile, pe care reușise în scurt timp să o facă deosebit de profitabilă, investind multă energie și aducând multe idei inovatoare. Titlul de conte, obținut pe neașteptate în urma morții unei rude îndepărtate, avea să-i dea multe bătăi de cap, pe lângă aplanarea scandalului stârnit în urma unei tentative nereușite de căsătorie a surorii lui mai mari cu un marchiz nebun, de care scăpase ca prin urechile acului, reușind între timp să facă o căsătorie fericită. Totuși, sora lui mai mică urma să se mărite și ea în curând, astfel că Heath trebuia să aducă o notă de respectabilitate familiei în ochii societății, lucru posibil doar dacă reușea să facă o căsnicie avantajoasă. Pentru aceasta merge la un bal unde îi cere ajutorul bunului lui prieten din copilărie Will, duce de Worth.

”De când am devenit conte, am reparat mai multe clădiri în ruină, am schimbat acoperișuri prin care ploua, garduri vechi, am angajat tot felul de muncitori, am achitat impozite restante… Toate astea în timp ce mă ocupam și de afacere. Pur și simplu nu mai am energia necesară gestionării problemelor domestice din viața mea, Worth. Am nevoie de o parteneră. O ființă plăcută, cu un temperament echilibrat, care să-mi accepte protecția și avantajele pe care i le pot oferi și care, în schimb, să se ocupe de casă.”

Deși acesta îi atrage atenția că ceea ce-și dorește seamănă mai mult cu o iapă de prăsilă bine dresată, pe care ar putea să i-o ofere în dar fără nici o obligație, promite să îl ajute în scopul propus.

La același bal își face apariția Joss, sora lui Will, o tânără complet neconvențională. Heath o cunoștea din copilărie când, fiind cu patru ani mai mică decât el și fratele ei, îi urmărea pe cei doi băieți peste tot. Heath își amintea și acum cum, încercând să o sperie băgându-i o broască în sân, avusese parte de o prelegere în toată regula despre amfibieni și pielea lor și cum nu trebuie ei să fie mânuiți în asemenea hal. Însă Joss fusese trimisă departe din motive necunoscute lui, iar el nu mai aflase decât frânturi de informații despre ea. Iar acum, văzând-o cum îi explica gazdei că vaza lui neprețuită era de fapt un fals, simțea că fata pe care o cunoscuse atât de bine în copilărie nu se schimbase prea mult, ținând să spună ce gândea în orice situație, neținând cont de respectarea convențiilor sociale.

”Nu se schimbase nimic, și totuși se schimbase totul.

Fata pe care și-o amintea el, de pe vremea verilor fără griji care parcă fuseseră într-o altă viață, dispăruse fără urmă, iar în locul ei apăruse o femeie de o frumusețe remarcabilă. Purta o rochie frumoasă, din mătase de culoarea ambrei, într-un stil simplu care-i punea în valoare trupul fără să dea impresia că se străduise prea tare. Avea contururile feței mai ascuțite decât își amintea el, buzele generoase erau strânse, semn că se gândea la ceva, iar curbura gâtului și umerilor ei inspira grație și frumusețe la orice mișcare. Ochii ei albaștri-verzui, care întotdeauna fuseseră extrem de expresivi, aveau și acum sclipirea de inteligență vie pe care și-o amintea prea bine. Iar părul ei, de culoarea mahonului, era tuns scurt, sfidând parcă modul în care-și purtau părul restul femeilor din încăpere.”

Heath reușește cu mult tact să dezamorseze situația tensionată provocată de remarcile ei privind falsul. Este nerăbdător să afle informații despre ea. Replicile ei dovedesc că este o persoană inteligentă, dar în același timp și foarte independentă, măritișul pentru ea fiind exclus din start.

”- Aș prefera să fiu spintecată în patru decât să mă mărit. Cu sau fără spânzurare înainte.

– Aha. Heath părea nedumerit. O exprimare cam melodramatică…

– Ba nu, te asigur că nu e vorba despre dramatism aici. Aș prefera să am membrele atârnate pe zidurile orașului, în patru colțuri diferite, decât să le folosesc pentru a mă prezenta în fața altarului. Pentru mine, căsnicia ar însemna sfârșitul vieții mele.”

Ce oare o făcuse să devină atât de cinică? Vom afla mai târziu că acest lucru se datora abuzurilor la care fusese supusă din partea unui tată brutal și egocentric. Pentru a o proteja de el, mama ei o trimisese departe, iar ea fusese nevoită să se maturizeze forțat, protejându-se prin această armură de cinism. În același timp făcuse tot posibilul pentru a avea propriile surse de venituri, pentru a nu depinde vreodată de toanele unui bărbat și a-i suporta brutalitățile. Aceleași traume din trecut o determinaseră și pe mama ei, Eleanor, ducesa de Worth, să abordeze o aparență de senilitate, cărând peste tot cu ea o găină, derutându-i pe toți și făcându-i să creadă că nu e în toate mințile, iar la adăpostul acestei fațade false construise o întreagă rețea menită să ajute femeile abuzate, ajutându-le să primească o nouă identitate pentru a-și începe o nouă viață, departe de mediul distructiv în care trăiseră până atunci.

Heath, care nu știa aceste lucruri în acel moment, este complet tulburat de Joss și preferă să plece. Ceea ce se va întâmpla în continuare îi va schimba radical întreaga viață. Un bărbat, fost ofițer de poliție, cade în stradă în fața lui, rănit grav. Bărbatul îi dă o mapă cu documente și îl imploră să aibă grijă de ea, întrucât însăși soarta Angliei este în joc. În urma lui Heath apare Joss într-o trăsură. Departe de a se pierde cu firea, sare în ajutorul lui Heath, trimițându-l la casa ei pe valetul ce o însoțea cu bărbatul rănit și luându-l pe Heath în trăsura ei, exact la timp înaintea apariției unor bărbați înarmați ce îl căutau pe bărbatul rănit. Sângele lui rece, prezența ei de spirit, plus două pistoale aflate asupra ei reușesc să-i scape dintr-o situație critică. Ajunși la casa ducesei, Heath este uluit să afle adevărul despre aceasta.

”Legat de găini… le detestați.

Eleanor aprobă cu o mișcare din cap.

– Nu mă dezamăgești, Lord Boden.

Joss își reprimă un zâmbet.

– Deși nu ai întru totul dreptate, continuă mama ei. În sos de vin, cu fenicul și morcovi, sunt de-a dreptul încântătoare.”

Angajații ducesei de Worth sunt și ei extrem de pitorești. Cameristele sunt foste prostituate, majordomul și valetul foști hoți de buzunare, iar bucătăreasa, o femeie eficientă și energică, fusese și ea salvată dintr-o viață de chin. Tuturor li se oferise o șansă miraculoasă la o nouă viață și erau extrem de recunoscători pentru acest lucru.

”- Drăcia naibii, Joss, ce-i în capul tău de te plimbi prin Londra cu chestia asta asupra ta?

– Nu mi s-a părut prudent să o las pur și simplu.

– Nu era ”lăsată pur și simplu”. Era încuiată în cămara voastră. Păzită de o bucătăreasă a cărei imagine sigur a fost folosită de Wellington pentru a descuraja potențialii dezertori. Ar fi nevoie de o colaborare între hoardele hune, armata grecească și legiunile romane pentru a trece de un asemenea gardian.”

Joss, care studiase foarte mult în anii ei de exil autoimpus, remarcase un sigiliu neobișnuit pe documentele din mapă, care o dusese imediat cu gândul la Ordinul templierilor și fabuloasa lor bogăție pierdută.

Joss și Heath vor intra într-o cursă contracronometru pentru dezvăluirea misterului ascuns între filele din mapă, având pe urmele lor ucigași nemiloși, hotărâți să facă totul pentru a da de urma comorii pierdute, care ar fi fost suficientă pentru finanțarea armatei unui împărat francez exilat contra Angliei.

În același timp, cei doi se simt irezistibil atrași unul de celălalt, vechile sentimente de afecțiune din copilărie transformându-se într-o pasiune profundă.

„Buzele lui trecură ușor peste ale ei, o atingere prelungită care trimise ace de plăcere străpungându-i tot corpul. Sărutul lui era o mărturie a înfrânării și conţinea promisiunea unei pasiuni mult mai dezlănţuite, ţinute sub control pentru moment.”

”Doar pentru o clipă, își spise, avea să se prefacă. Avea să-și permită răsfățul de a-și închipui că locul ei era aici. În patul acesta. În casa asta. În viața lui.”

Will, fidel promisiunii făcute, îi găsește o logodnică potrivită lui Heath, în persoana lui Rebecca, fiica unui conte. Joss este uluită de senzațiile de gelozie pe care le încearcă, iar Heath simte că toate convingerile lui se zgâlțâie din temelii.

„Tot ce făcuse pe lumea asta fusese rezultatul unor calcule raţionale și al unei cântăriri atente a consecinţelor. Asta… ce se întâmpla acum cu Joss… nu semăna cu nimic din ce trăise el vreodată. Știa doar că era exact ce-i trebuia. Că era inevitabil, inexplicabil și că pentru el nu mai conta absolut nimic în afară de nevoia de a fi cu această femeie.”

Mi-au plăcut foarte mult atât eroul cât și eroina cărții.

Joss a trecut prin experiențe traumatizante, care pe altcineva poate i-ar fi înfrânt spiritul definitiv. Joss însă s-a întărit, a devenit bună și altruistă, iar alături de bărbatul potrivit, pe care-l iubea de altfel încă din copilărie, a găsit motivația pentru a-și depăși prejudecățile adânc înrădăcinate cu privire la căsătorie.

”Simplul gând că putea să îl piardă îi producea o stare de rău fizic.”

Heath este tandru, generos, onest și curajos. Ar face orice să asigure fericirea mamei și surorilor ei, deși acest lucru nu depindea numai de el, cum bine îi atrage atenția Joss.

”- E adevărat că poate ai anumite obligații față de oamenii din viața ta, dar nu ai cum să influențezi dacă sunt fericiți sau nu. Fericirea e o alegere. Nu poate fi oferită sau pur și simplu cumpărată de altcineva.”

Pentru femeia iubită simte că ar face orice sacrificiu, inclusiv să renunțe la principiile de o viață.

”- De asemenea, am descoperit că nu-mi trebuie o parteneră de viață, dar am mare nevoie de un secund. Cineva care știe să se descurce în lumea largă. Sincer să fiu, cred că o să fie mai greu să găsesc o asemenea persoană. Ai vreo sugestie?

– Una singură.

– La fel, o să am nevoie și de cea mai bună prietenă. Și de femeia pe care o iubesc mai mult decât viața.”

Vă invit să descoperiți în carte cum s-au descifrat documentele misterioase din mapă, care a fost soarta comorii fabuloase și să vă delectați cu această frumoasă și neobișnuită poveste de dragoste.

Cărțile apărute la Editura Litera / Alma în colecția Iubiri de poveste pot fi comandate pe litera.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, librariadelfin.ro

Recenzii și prezentări cărți din colecția Iubiri de poveste

 

34 Comments

Spune-ți părerea!