Delicatese Literare
Prezentari carti

Tu mi-ai schimbat viața de Abdel Sellou, Editura Besteseller

Tu mi-ai schimbat viața

Abdel Sellou

Editura Besteseller

An aparitie: 2020
Nr. pagini: 296
Titlu Original: Tu as change ma vie – 2013
Tu mi-ai schimbat viata. Povestea incredibila care a inspirat filmul Intouchables
#1 Bestseller internațional
Abdel nu voia acest post, ieșise de foarte puțin timp din închisoare și nu avea nicio experiență și niciun chef să se joace de-a dădaca, cu atât mai puțin să o facă pentru un bogătan.
Philippe, în schimb, nu-l voia decât pe el: toți ceilalți aveau prea multă falsă pudoare, prea multă compasiune. Fiecare dintre cei doi protagoniști a oferit celuilalt o șansă, fără emoții exagerate, într-o provocare mutuală: anume să-și transforme propriile slăbiciuni și pe ale celuilalt în puncte forte.
În autobiografia sa, Abdel Sellou ne expune o versiune surprinzătoare a acestei aventuri, o lecție de viață, o „dragoste la prima vedere” de tip amical, pe cât de hilară, pe atât de emoționantă. – Philippe Pozzo di Borgo
O carte despre prietenia adevărată, despre cum prietenia schimbă oamenii, vindecă sufletul. O carte care inspiră și sădește speranța și credința în oameni.
Philippe Pozzo di Borgo, descendent al unei familii de aristocrați și directorul unei companii producătoare de șampanie, a suferit un accident de parapantă și a devenit infirm la vârstă de 42 de ani.
Din zeci de pretendenți la postul de însoțitor, el a preferat să aleagă un imigrant algerian, de curând ieșit din închisoare. Și nu a greșit: demonul păzitor nu numai că l-a ajutat să iasă din depresie, ci i-a redat pofta de viață.
Întâlnirea cu Philippe Pozzo di Borgo i-a schimbat viața lui Abdel Sellou. Cultura bogată și inteligența lui Philippe, împreună cu energia de viață debordantă a lui Abdel au făcut o minune. Minunea unei prietenii adevărate și sincere, mai presus de orice neputință fizică și diferența socială.
Fragment:
Numai acest om nu tremură, a pierdut deja totul. Desigur, încă poate să-și ofere tot ce dorește, exceptând esențialul: libertatea. Dar zâmbește. Simt ceva ciudat care urcă în mine, ceva nou, ceva care mă oprește, mă pune jos, îmi țintuiește gura.
Sunt uimit, asta era! Am douăzeci și patru de ani, am văzut și am înțeles deja multe, nu-mi pasă de nimic, dar pentru prima oară în viață sunt uimit. Hai, ce risc dacă îi împrumut brațele mele? O zi sau două, cât să înțeleagă cu cine are de-a face.
Am rămas zece ani. Am plecat, am revenit, au existat perioade de îndoială în care nu eram nici acolo, nici în altă parte, dar în total au fost zece ani. Și totuși, toate condițiile erau reunite ca lucrurile să meargă prost cu mine și contele Philippe Pozzo di Borgo. Se trăgea dintr-un neam de aristocrați, în timp ce părinții mei nu aveau nimic. Primise cea mai bună educație posibilă, în timp ce eu am mers la școală până în clasa a șasea. El vorbea ca Victor Hugo, eu loveam direct. El era închis în trupul său, eu îl agitam peste tot pe al meu fără să mă gândesc.
Medicii, asistentele, infirmierele, toate persoanele care se ocupau de el se uitau urât la mine. Pentru ei, care făcuseră din devotamentul față de ceilalți o meserie, eu eram un profitor, un hoț, o sursă de probleme, obligatoriu. Intrasem în viața acestui om lipsit de apărare, ca un lup într-o stână de oi.
Citate din carte:
Nu e nevoie de instructaj pentru dragoste și devotament.”
„Nu aștepta ca lucrurile să devină mai ușoare, mai simple, mai bune. Viața va fi întotdeauna complicată. Învață să fii fericit în acest moment. Altfel, vei rămâne fără timp.”
„Durerea dispare uneori, dar amintirile sunt încă aici.”
„Profit de viață! Nu-i rău să profiți. Ar trebui să încercați toți asta! Ați arăta mult mai bine!
„Nu renunța. Nu renunța niciodată. Nu renunța înainte ca lupta să ia sfârșit.”
„Eram convins că lumea reală are propriii ei supereroi, adevărați și rari, și că eu făceam parte dintre ei.”
„Nu contează cine ești la exterior, important e cine ești în interior.”
„Savuram fiecare clipă, fără să-mi pese de ceea ce avea să urmeze și fără să-mi rememorez vreodată trecutul.”
În viață reală a fost mult mai interesant decât în film. – Abdel Sellou
Povestea lui Abdell Sellou și a lui Philippe Pozzo di Borgo a inspirat filmul Invincibilii (Intouchables), devenind filmul francez cu cel mai mare succes internațional. Filmul a fost regizat de Olivier Nakache și Eric Toledano. În rolurile principale joacă actorii Francois Cluzet și Omar Sy.
Intouchables a avut nominalizări și premii la Globul de Aur, BAFTA, Academia Europeană de Film, Festivalul Internațional de Film din Tokyo s.a

 

Cartea Tu mi-ai schimbat viața de Abdel Sellou poate fi comandată de pe libris.ro, carturesti.ro, elefant.ro, dol.ro, emag.ro, editurabestseller.ro

4 Comments

Spune-ți părerea!