Delicatese Literare
Recenzii

Turnul zorilor de Sarah J. Maas, Seria Tronul de cleștar, Editura RAO – recenzie

Turnul zorilor (Tower of Dawn – 2017)

Sarah J. Maas

Editura: Rao

Anul apariției: 2020

Număr de pagini: 706

Traducerea: Andra – Elena Agafiței prin LINGUA CONNEXION

Sarah J. Maas este o tânără scriitoare a cărei serie de debut și-a câștigat imediat locul în literatura fantasy dar și-n sufletul milioanelor de fani din întreaga lume.

1. Tronul de cleștar – Editura Rao – Throne of Glass – 2012 – recenzie

2. Diamantul de la miezul nopții – Editura Rao – Crown of Midnight – 2013 – recenzie

3. Moștenitoarea focului – Editura Rao – Heir of Fire – 2014 – recenzie

4. Regina umbrelor – Editura Rao – Quenn of Shadows – 2015 – recenzie

5. Imperiul furtunilor – Editura Rao – Empire of Storms – 2016 – recenzie

6. Turnul zorilor – Editura Rao – Tower of Dawn – 2017

7. Tărâmul de cenușă – Editura Rao – Kingdom of Ash – 2018 – recenzie

“UN IMPERIU GLORIOS
O CĂUTARE DISPERATĂ
UN SECRET MAI VECHI DECÂT LUMEA

Chaol Westfall și Nesryn Faliq au ajuns în strălucitorul oraș Antica în încercarea de a încheia o alianță cu khaganul Continentului Sudic, ale cărui armate vaste par a fi ultima speranță pentru Erilea. Dar prezența lor acolo mai are un scop. Ei vor să ajungă la Torre Cesme, locul în care trăiesc cei mai buni vindecători din lume, singurii care ar putea să-l facă pe Chaol să meargă din nou.

După ce a trăit suferințe de nedescris în copilărie, Yrene Towers nu are nicio dorință să-l ajute pe tânărul lord din Adarlan, darămite să-l vindece. Însă a depus un jurământ de a-i alina pe cei aflați în suferință și îl va respecta. Tânăra ajunge să îl însoțească pe un drum dureros și plin de obstacole, fiind nevoită să înfrunte și demonii din ea, nu doar cu întunericul care i-a rănit lui trupul și inima.

Și Chaol și Nesryn descoperă în Antica lucruri care îi vor schimba și care pot juca un rol mult mai important în salvarea Erileei decât s-ar fi așteptat.”

“O poveste impresionantă despre evoluție personală și despre salvarea pentru care trebuie să lupți din greu.” — Kirkus Reviews

“Trebuie să intri acolo unde îți este frică să mergi.”

“Acesta va fi cel mai mare război al vremurilor noastre. Când vom fi morți, când până și strănepoții noștri vor fi morți, tot se va vorbi de acest război. Ei îl vor povesti în șoaptă în jurul focurilor, îl vor cânta în marile săli. Cine a trăit și cine a murit, cine a luptat și cine s-a ascuns.”

“Ea îl sărută din nou, ca răspuns la cererea lui tăcută, și el îți dădu seama că aici, printre dune și stele… Aici, în mijlocul unui tărâm străin… Aici, cu ea, el era acasă.”

“Khaganatul, un imperiu multicultural modelat după Mongolia, este explorat în profunzime…” Kirkus Reviews

Turnul zorilor, cel de-al șaselea volum al seriei care a cucerit milioane de cititori pe întreg mapamondul, este cel care ne oferă o altă perspectivă asupra acțiunii. Fanii lui Chaol Westfall, celebrul căpitan al gărzilor regelui Adarlanului, vor fi încântați să afle că acesta se află în centrul acestei părți a seriei.

O lectură captivantă, plină de emoții diverse, de temeri și suspans, de șocuri ce ne iau cu asalt din paginile cărții. Autoarea Sarah J. Maas a reușit o continuare de serie și mai intensă decât precedentele volume. Este clar că seria “Tronul de cleștar” a crescut cu fiecare volum.

“Chaol Westfall, fostul căpitan al Gărzii Regale și acum Mâna regelui nou încoronat al Adarlanului, descoperise că, dintre toate sunetele, pe unul îl ura cel mai mult.
Pe cel al roților.
Mai exact, ursitul lor pe scândurile navei pe care își petrecuse ultimele trei săptămâni navigând prin apele agitate de furtuni. Iar acum, zăngănitul acestora pe podeaua de marmură verde strălucitoare și mozaicuri complicate din palatul strălucitor al khaganului din Antica, de pe Continentul Sudic.”

Acest khaganat și descrierea poporului său m-a purtat cu gândul la istoria mongolilor, la reunirea triburilor. Antica este diferit de Rifthold: aici servitorii sunt liberi, copiii au parte de școlarizare gratuită indiferent de mediul din care provin, iar legea nu ține cont de poziția socială atunci când trebuie aplicată.
Dar, să revenim…

Vă întrebați ce caută Chaol aici? Ei bine, are două misiuni distincte, la fel de importante. Una din partea regelui, alta pentru el: suport armat pentru războiul care va veni cu Erawan și încercarea de a găsi un vindecător care să îi facă să meargă din nou.

“Să… gândi el cu un val de dezgust… îl vindece.
Ura acel cuvânt. Aproape la fel de mult ca zăngănitul roților. Vindece. Chiar dacă pentru asta îi căuta pe vindecătorii legendari, cuvântul încă îi zgâria stomacul și i-l întorcea pe dos.”

Dar vestea pe care o primesc odată ajunși în Antica, cum că Rifthold a căzut în mâinile dușmanilor, o fac pe Nesryn să înghețe efectiv, gândindu-se că nu ar fi trebuit să plece niciodată de lângă familia ei…
În timp ce aceasta se luptă cu propriile fantasme, Chaol face față propriilor săi demoni.

O cunoaștem pe Yrene Towers, vindecătoarea din Torre Cesme:

“Magia era de ajutor. Magia splendidă și minunată care putea să o lase fără suflare sau atât de obosită încât nu se putea ridica din pat câteva zile. Magia cerea un preț — și vindecătorului, și pacientului, dar Yrene era dispusă să-l plătească. Consecințele unei vindecări brutale nu o deranjaseră niciodată.

Dacă asta însemna să salveze o viață… Silba îi oferise un dar și un străin tânăr îi dăduse un altul în acea ultimă seară din Innish, în urmă cu doi ani. Yrene nu plănuia să le risipească.”

Realizăm că tânăra, deși nu este deloc încântată de noua vindecare pe care trebuie să o facă, este decisă totuși să își urmeze calea. Astfel, ajunge în fața fostului căpitan al gărzilor Adarlanului…
Îl supune unei consultații, deși nu este încântată că trebuie să o facă. Oricum, decizia dacă va încerca sau nu să îl vindece, îi aparține în totalitate.

“El trecuse călare prin câmpiile brăzdate din Fenharrow de-a lungul anilor. Văzuse casele din piatră arse și abandonate, acoperișurile din paie dispărute de mult, proprietarii fiind înrobiți, morți sau fugiți în altă parte. Foarte departe.
Ținând bucata de hârtie, Chaol își dădu seama că Yrene Towers nu avea să se întoarcă.”

Acțiunea odată mutată în Antica, cititorul are parte de o scurtă istorie a ținutului, a modului în care moștenitorii tronului se luptă între ei adesea până la moarte. O lume dură chiar dacă par a fi mai buni față de alții.

Relația dintre Chaol și Nesryn pare a trece prin momente de cumpănă și acești doi încăpățânați nu sunt capabili să lase deoparte orgoliile și să comunice.
Pe de altă parte, nici relația dintre Chaol și Yrene nu pare a merge prea bine, tânăra având rezerve în privința acestuia din motive lesne de înțeles: trecutul lui, în slujba fostului rege este cel care constituie un baraj, deoarece mama ei a fost arsă de vie de soldații regelui pe când ea era mică.

Și când credeam că răul fusese învins, constatăm că acesta are suficiente resurse pentru a se reinventa… În Torre Cesme apare ! De aici, situația se tensionează, frica este cea care ia amploare, suspansul crește exponențial.
Autoarea Sarah J. Maas a reușit să mute acțiunea, să mute reflectorul pe alte personaje, dar să mențină influența răului.
Deși personajele și perspectivele se schimbă, cu toții luptă pentru libertate, pentru ca binele să învingă răul.

“O pisică Baast, cu blana neagră și lucioasă, stătea pe unul dintre scaunele brodate de lângă foc. Când ele se apropiară, ea sări, șuierând la fel de feroce ca zeița cu cap de felină. Nu la Yrene sau la fete… Nu, ochii de culoarea berilului erau mijiți spre biblioteca din spatele lor.”

Aceste pisici sunt protectoarele din Torre Cesme, pisici cu simțuri aparte.

Pe lângă toate acestea, observăm cum în castelul khaganului fiecare evită să spună lucrurilor pe nume, deoarece și pereții au urechi și guri. Iar faptul că sunt cinci moștenitori la tron, având în vedere că doar unul poate ajunge la conducere, se înțeleg precauțiile. E un fel de care pe care, cel mai puternic câștigă.

Situația este complicată, nimeni nu are încredere în nimeni, toată lumea încearcă să lege diverse alianțe dar fără știrea celorlalți.
Cu personaje precum Kashin, Sartaq — călărețul rukșilor, păsări ce seamănă cu vulturii doar că sunt mult mai mari și mai puternice; fiecare dintre personaje are și părți bune, nu doar rele. Singurii cu adevărat răi sunt, în continuare, Valgii.

“— Când plănuiai să-i spui asta tatălui meu?
— De îndată ce ne-ar fi îngăduit o întâlnire particulară.
Sartaq înjură încet și creativ.
— Cu moarte surorii mele… I-a fost mai greu decât ar recunoaște să revină la ritmul nostru obișnuit. Nu îmi va asculta sfatul. Nici pe al altcuiva.”

Acest palat din Antica, care zumzăie de servitori liberi și bine plătiți, cu vizirii care-și doresc să știe cam tot ce se întâmplă și cu moștenitorii care încearcă să își vadă fiecare propriul interes, realizăm că complotul este forma perfectă prin care cineva poate câștiga tronul. Folosindu-se fiecare de propriile atuuri, scena de luptă se mută în palat, nu se desfășoară pe terenul de luptă.

Moștenitoarea Hasar este conducătoarea flotei, cea care o venerează pe Zeița Mării, este foarte bine informată cu privire la desfășurarea forțelor armate din teritorii. Ba mai mult, știe despre dispariția lui Aelin, chiar dacă nu știe unde se află regina Terrasenului.

Între timp, Yrene îl ajută cu vindecarea pe Chaol, îl evită pe Kashin și se vede forțată să o ajute pe Hasar în diligențele acesteia. De ce? Hasar a amenințat-o subtil că dacă nu o face, nu va reuși niciodată să plece din Antica….

Sunt curioasă ce pun la cale ceilalți moștenitori…

Nesryn și Sartaq pleacă într-o călătorie de verificare a călăreților de rukși ce va dura 3 săptămâni. Tânăra este încântată că va reuși să facă ceva ce-i place, să-și cunoască patria din partea tatălui și să-l cunoască ceva mai bine și pe tânărul prinț.
Pe de altă parte, relația dintre Chaol și Yrene se transformă pe măsură ce apar primele semne de vindecare. Amândoi simt emoțiile care le pun la încercare sufletele, emoții pe care încearcă să le țină sub control. Mai ales în acest palat înțesat de spioni!

Apoi suspansul crește, teama ne ridică tensiunea și asistăm neputincioși la apariția unui Valg — nu se știe de ce rang, care o vânează pe Yrene. Chaol este înspăimântat în acele momente de faptul că este țintuit într-un scaun cu rotile și nu o poate ajuta pe tânără…

“— Poate Kashin va avea noroc în căutarea lui.
— Mă îndoiesc. A plecat înainte de sosirea gărzilor.
El tăcu. După o clipă, spuse:
— Sper să nu trebuiască să folosești vreodată acel pumnal — sau oricare altul, Yrene. Chiar și din clemență.
Tristețea din ochii ei îl lăsă cu respirația tăiată.
— Mulțumesc, spuse ea încet. Pentru că ai fost dispus să te sacrifici.
Nimeni nu îi mai spusese un asemenea lucru. Nici măcar Dorian.”

Ceea ce află Nesryn de la mama de cuib a lui Sartaq efectiv îți ridică părul și îți îngheață sufletul. Se pare că la începuturi, o poartă s-a deschis în acești munți. Armatele a trei prinți demoni au sosit pentru a înfrunta o femeie din alt tărâm… Și realizăm implicațiile tuturor întâmplărilor de până acum, cu toate implicațiile și acțiunile desfășurate de fiecare personaj al acestei serii. Iar ceea ce află tânăra aici nu îi este complet necunoscut.

Turnuri părăsite ale spiridușilor, legende străvechi demult uitate, Valgii care încearcă să cucerească lumea, Chaol imobilizat și o vindecătoare vânată, regele Dorian dispărut nu se știe unde, Aelin Ashryver Galathynius de negăsit pentru spionii din Antica… O mulțime de pericole știute ce așteaptă în Morath, cele neștiute care se pregătesc de surprize neplăcute, și căutarea unor aliați puternici și dispuși să-și pună armatele la dispoziția Terrasenului și a Adarlanului… Ce se va întâmpla la final?

“— O așteptăm pe Regina Valgilor, spuse mieros păienjenița, frecând sculptura. Care în lumea asta își spune Maeve.”

Exact ceea ce spuneam la început! Perspectiva se schimbă complet.
Cum va evolua situația de aici înainte?

Am fost impresionată de ceea ce a reușit autoarea să facă și de cum a reușit să mute atenția cititorului spre acest tărâm. Cu fiecare pagină citită, m-a impresionat felul în care Sarah a reușit să împletească istoria cu ficțiunea și magia.

O lectură care îți pune la mare încercare imaginația, asta-i sigur!

Cărțile autoarei Sarah J. Maas pot fi comandate pe libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.rolibrarie.net, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Sarah J. Maas

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți fantasy

13 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *