Delicatese Literare
Prezentari carti

Tușa Mame. O aventură ireverențioasă de Patrick Dennis, Editura ACT SI POLITON

Tușa Mame. O aventură ireverențioasă

(Auntie Mame: An irreverent escapade – 1955)

Patrick Dennis

Editura ACT SI POLITON

An aparitie: 2021

Nr. pagini: 448

Edward Everett Tanner III (1921 – 1976), numele real care se ascunde sub pseudonimul de Patrick Dennis, va rămâne în istoria literaturii drept autorul uneia dintre cele mai bine vândute cărți a secolului XX. În anul publicării, 1955, „TUȘA MAME: O aventură ireverențioasă” s-a vândut în peste două milioane de exemplare și s-a menținut în topul bestsellerurilor New York Times timp de 112 săptămâni. Succesul extraordinar al cărții a atras după sine punerea ei în scenă sub formă unui spectacol pe Broadway și a unui musical (Mame), dar și adaptarea ei pentru marele ecran într-un film fabulos având-o în rolul principal pe marea diva a Epocii de Aur a Hollywood-ului, Rosalind Russell. În 1958 Patrick Dennis a publicat o continuare a volumului de față, intitulată Around the World with Auntie Mame (În jurul lumii cu Tușa Mame) care nu s-a mai bucurat însă de același succes răsunător. În această a două carte, autorul povestește aventurile  tusii Mame alături de nepotul ei Patrick din călătoria în jurul lumii pe care au făcut-o pe când băiatul avea 17 ani și urmă să înceapă colegiul.
Patrick Dennis, originar din Chicago (SUA) a lucrat că șofer de ambulanță în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind rănit de două ori, după care s-a stabilit la New York începând să scrie romane comice. În 1971, după ce a publicat 12 romane sub pseudonimul de Patrick Dennis și patru sub cel de Virginia Rowans, a renunțat la scris, considerând că a spus tot ce avea de spus, și a devenit majordom. Una dintre familiile pentru care a lucrat în această calitate a fost cea a lui Ray Kroc, fondatorul McDonald’s. A fost căsătorit cu Louise Stickney cu care a avut doi copii.

Tușa Mame: O aventură ireverențioasă / Auntie Mame: An irreverent escapade de Patrick Dennis este o comedie de moravuri savuroasă care te va scoate cu ușurință din atmosfera, parcă tot mai sumbră, a prezentului și te va transbordă în lumea bună a Americii interbelice și postbelice prin intermediul celei mai iubite, zăpăcite, devastator de sofisticate și fermecătoare mătuși, tușa Mame.

Tușa Mame este fără îndoială unul dintre cele mai memorabile personaje cu care ai făcut cunoșțînță vreodată, răspunsul diabolic al Americii la Mary Poppins, după cum spune Paul Rudnick în introducerea cărții, despre care unele voci au afirmat că ar fi fost inspirată de o mătușa reală a autorului pe nume Marion Tanner. Patrick Dennis a negat însă acest lucru, așa cum a negat și faptul că romanul de față ar fi fost inspirat din biografia să, deși este scris la persoană I, mărturisind în repetate rânduri că faptele din acest volum reprezintă pură ficțiune. Citind însă biografia scriitorului vei constată că tușa Mame are mai degrabă mai multe caracteristici în comun cu autorul decât cu această mătușa Marion, cel puțîn în ceea ce privește excentricitatea, spiritul de aventură, frivolitatea sau popularitatea.

Te invit așadar să o cunoști pe excentrică, nonconformista, nesăbuită, frivola și totodată seducatoarea și memorabila tușa Mame, căreia îi revine sarcina de a avea grijă de nepotul ei Patrick, rămas orfan la vârsta de numai 10 ani. Ai grijă că în timpul lecturii să ai pe lângă tine niște batistuțe nazale, pentru că se va lăsa cu siguranță cu lacrimi… de râs.
Cartea este structurată în 11 capitole, după cum urmează:
Capitolul 1: Tușa Mame și orfanul
Bine ai venit la bord! Pentru început îl vei cunoaște pe Patrick, un băiețel de familie bună din Chicago, rămas orfan la vârstă de 10 ani și încredințat prin testament de tatăl sau lui Mame Dennis, sora lui din New York, despre care acesta spunea că: „este o femeie foarte aparte și că nu și-ar dori să lase în grijă ei nici măcar un cățel”.
Dar pentru că este singură lui rudă, Patrick va pleca imediat după înmormântarea tatălui, împreună cu slujnică credincioasă a familiei, Norah, la New York. Aici o va întâlni pe Tușa Mame, o femeie foarte bogată, dar și foarte excentrică cu care va avea o relație pe care el o caracterizează drept „imposibilă și irezistibilă”.
Capitolul 2: Tușa Mame și ora copiilor
Tușa Mame este o femeie foarte mondenă, „prinsă” mereu între petreceri, ceaiuri literare, saloane, cocktailuri, ieșiri la cină cu diverși bărbați și cumpărături, o petrecăreață nonconformistă care se gândește să îl înscrie pe Patrick la o școală unde orele se țîn nud, sub raze ultraviolete, axată pe „artă abstractă, euritmie și discuțîi de grup – fără cărți și alte chestii din astea.”
În ciuda multiplelor ei preocupări, tușa Mame îl îndrăgește pe Patrick și își face timp pentru el, iar Patrick, la rândul lui, se atașează de tușa Mame pentru simplul motiv că ea îi acordă puțînă atenție spre deosebire de tatăl sau care era mereu „absent”. Ne minunăm apoi de activitățile total ieșite din comun de la școală unde „ținută obligatorie” este nud, dar nu prea mult, pentru că, în momentul în care dl. Babcock, legatarul testamentar al lui Patrick află unde învață băiatul, în ciuda înțelegerii avute cu tușa Mame, îl retrage și îl trimite la o școală cu regim de internat.
Capitolul 3: Tușa Mame pe sub furcile caudine
În anii `30 când Marea criză economică a afectat pe toată lumea, deopotrivă bogați și săraci,  tușa Mame va fi nevoită să accepte că nimic din ceea ce e frumos nu durează o veșnicie. Așadar cu o avere puternic afectată de criză, tușa Mame este nevoită să muncească pentru a-i putea plăti școală lui Patrik (deși nu este necesar pentru că tatăl băiatului s-a îngrijit de toate înainte de a muri).
Dar tușa Mame și muncă nu se vor dovedi a fi foarte compatibile, așa că slujbele acesteia se vor succeda rapid la intervale variind între o luna și câteva luni. Descoperă toate slujbele tusii Mame în acest capitol savuros, află cum a ajuns tușa Mame să fie numită „Madam Descreierată”, dar și cum a reușit să aibă un succes total neașteptat în afaceri, dar și cât ghinion a avut… În afaceri, căci în dragoste… norocul s-a numit Beauregard Jackson Pickett Burnside și a cerut-o de nevasta…
Capitolul 4: Tușa Mame și frumoasă din Sud
Autorul ne oferă toate argumentele pentru a putea susține cu toată convingerea că tușa Mame chiar a avut noroc în dragoste. Îl cunoaștem așadar pe Beauregard Jackson Pickett Burnside și frumoasă lui poveste, și asistăm la procesul de… rafinare al tusii Mame.
Facem cunoșțînță totodată cu numeroasă familie a d-lui Burnside, ne bucurăm de simpatia cu care este primită tușa Mame în sânul ei, dar asistăm în scurt timp și la căderea ei în dizgrație. Asta pentru că… mai sunt și alte femei care concurează pentru inima d-lui Burnside… Dar nu multe femei sunt asemeni tușii Mame, care, în urmă unei minciuni nevinovate este nevoită să-și demonstreze calitățile de amazoană, și, mai mult decât atât, ajunge să fie numită „Zeiță Vânătorii”, lăsându-i pe toți cu gură căscată.
Capitolul 5: Tușa Mame, scriitoare
Norocul pare a veni și a fugi cu viteză luminii din viață tusii Mame. Astfel că, devenită subit văduva, tușa Mame își descoperă talentul pentru scris, talent recunoscut până și de marile publicațîi newyorkeze.
Acum vei înțelege, dragă cititorule, care e legătură dintre cartea de față și articolul din Reader’s Digest despre care vorbește autorul la începutul fiecărui capitol…
Și vei vedea cum dezamăgirile din dragoste pur și simplu par a nu se mai sfârși pentru „sărmana” tușa Mame…
Capitolul 6: Tușa Mame în misiune de salvare
Dar tușa Mame este un om cu mii de fete și fiecare dintre ele este cât se poate de surprinzătoare. După ce secretara și redactorul angajați amândoi să lucreze la cartea tusii Mame au fugit împreună lăsând-o baltă, tușa Mame găsește resursele interioare pentru a ierta și a face un nou gest nobil pentru un copil nevinovat.
Însă acest gest nobil va cere sacrificii și din partea lui Patrick care se va trezi prins într-o poveste incredibil de aventuroasă și totodată periculoasă, în urmă căreia riscă să fie dat afară din școală. Însă lucrurile acestea chiar nu mai contează din moment ce descoperă adevăratul gust al viețîi și își da seama că tușa Mame: „respectabilă sau nu, era mătușa mea, și era mai bună decât niciuna.”
Capitolul 7: Tușa Mame și liga studenților
Băiețelul mic și neajutorat de doar 10 ani cu care ai făcut cunoșțînță la începutul romanului, este acum un student independent financiar, care are o rentă lunară demnă de invidiat și care o face pe mătușa Mame să se simtă din nou tânăra și frumoasă, introducând-o în anturajul lui.
Dar atunci când toate condițiile exterioare sunt perfecte, oamenii au incredibilul talent să își croiască vieți imperfecte… Te invit să te delectezi cu un nou capitol savuros în care atât Patrick, cât și tușa Mame se trezesc încurcați în niște relațîi total nepotrivite!
Capitolul 8: Tușa Mame și iubirea mea că un balon de săpun
Și pentru că în viață oricărui tânăr, după un șir de relațîi nepotrivite se ivește în sfârșit și relația perfectă… sau aproape perfectă, iată că Patrick își găsește marea dragoste, și, la cei 22 de ani ai săi, se simte cât se poate de pregătit să se însoare.
Totul decurge destul de bine pe drumul spre însurătoare, până când, tușa Mame și Patrick ajung să aibă divergente de opinie cu familia viitoarei mirese pe teme rasiste…
Capitolul 9: Tușa Mame și chemarea la arme
Cu inima franța dar nu îndeajuns, Patrick hotărăște să uite de toate dezamăgirile pe front, căci tocmai izbucnise al Doilea Război Mondial. Se înrolează așadar și trăiește experiență războiului că orice adevărat bărbat. Rănit, se întoarce acasă și nici nu are timp să își revină din crudă experiență că tușa Mame îl și face părtaș la o altă experiență total neașteptată, dar mult mai… gingașă.
De fapt nu atât de gingașă pe cât te-ai aștepta să fie educarea și creșterea a șase copii britanici rămăși orfani în timpul războiului. La drept vorbind am putea numi această experiență gingașă doar dacă sălbăticia unor fiare ar putea avea ceva în comun cu gingășia. Oricum, până una altă, va fi amuzant să descoperi aici copiii secolului XX în formă lor cea mai brută, ceea ce nu putem spune și în privința tusii Mame și a lui Patrick, pentru care experiență va fi oricum, numai amuzantă nu.
Capitolul 10: Tușa Mame și vara de aur
Tușa Mame nu mai e tânăra deși face toate eforturile și investițiile necesare pentru a arată astfel, Patrick se apropie de 30 de ani, așadar, e momentul cum nu se poate mai potrivit pentru a-și întemeia o familie și pentru a o transformă pe tușa Mame într-o bunicuță fericită, înconjurată de nepoței zglobii.
Dar cum Patrick nu prea pare a se grăbi în acest sens, bineînțeles că tușa Mame nu poate rămâne impasibilă și apucă ea taurul de coarne. Psihologia aplicată de tușa Mame îl va face pe Patrick să străbată o distanță incredibil de mare, doar pentru a constată din nou că atunci când tușa Mame pune ceva la cale, nu poate ieși decât… dezastru. Însă în tot acest dezastru pare a fi rămas loc și pentru ceva bun…
Capitolul 11: Din nou în vizită la tușa Mame
Lucrurile se aranjează în sfârșit în viață lui Patrick… Tușa Mame continuă să ducă același stil de viață agitat care a caracterizat-o dintotdeauna, departe de New York, în India, unde are o misiune de îndeplinit. În momentul în care ajunge să îl cunoască în sfârșit pe nepoțelul ei de 7 ani avem senzația că ne întoarcem înapoi la începutul romanului când micuțul Patrick de doar 10 ani sosea pentru prima dată în neconvențională casă a tușii Mame… Pentru că… unii oameni nu se schimbă niciodată. Pentru că tușa Mame este unică în zeci de feluri și nimeni nu poate înțelege cu adevărat ce se ascunde în spatele multiplelor măști pe care le poartă. Cert este că e o prezența fascinantă chiar și pentru un băiețel de 10 ani care o percepe într-un fel mult mai apropiat de realitate probabil decât mulți dintre adulții care reușesc să îi între în grații:
Eu și tușa Mame am învățat să ne îndrăgim reciproc în cel mai scurt timp cu puțință. De altfel, era lesne de prevăzut că personalitatea ei uimitoare, care fascinase câteva mii de persoane înaintea mea, avea să mă cucerească și pe mine. Avea un farmec aiuritor, dar legendar, și în plus era primul membru al familiei pe care îl cunoșteam cu adevărat. Faptul că îi pasă de un băiețel nesemnificativ și neinteresant de zece ani, era pentru mine o sursă constanța de surpriză, încântare și, totodată, de confuzie. Dar îi pasă, și am crezut întotdeauna că, în pofida popularității, a intereselor și a nenumăratelor ocupații și activități, tușa Mame se simțea singură. Gurile rele spuneau că pentru ea nu eram decât o altă bucată de lut pe care s-o frământe, s-o întindă și s-o modeleze după poftă inimii, și adevărul este că tușa Mame nu rezistă niciodată să-și vâre nasul în viață celorlalți. Dar avea și o seriozitate de o inconstanță fără cusur. Așadar, am sfârșit prin a ne îndrăgi reciproc, și pentru amândoi a fost o experiență irepetabilă.
Tușa Mame este cea mai veselă și mai neconvențională mătușa pe care o vei întâlni vreodată, și o vei adora. – Washington Star
Nebunii extravagante și peripeții delirante. – New York Times
Cea mai amuzantă poveste despre cel mai memorabil personaj pe care îl vei întâlni vreodată… – Chicago Tribune
Splendid de amuzantă. Tușa Mame este o carte fermecătoare – o lumina foarte puternică într-o lume mohorâtă. – Boston Herald
Povestea Tușii Mame este, mai întâi de toate, amuzantă, și în al doilea rând, foarte amuzantă. – New York Herald Tribune
Un pachet de umor nebunatic care va face cititorul să chicotească până la sfârșit… Dacă vrei să te amuzi cum se cuvine, Tușa Mame este cel mai sigur pariu în librăriile de astăzi. – Chicago Tribune
Vă sugerez să nu o citiți într-un loc public. Oamenii se vor întreba dacă nu cumva sunteți puțin săriți, fiindcă va veți trezi râzând în hohote. Tușa Mame este un personaj de care va veți aminti cu plăcere. – San Francisco Chronicle
Tușa Mame este cea mai amuzantă și mai nostalgică poveste peste care e probabil să dai în următoarele câteva luni… Extravaganță, îndrăzneață, sofisticată. – Denver Post
Pregătiți-va serios toți mușchii care sunt afectați de ras, luați un exemplar din Tușa Mame și porniți în cea mai nostimă călătorie pe care ați avut-o în ultima vreme. Tușa Mame e prea grozavă că s-o ratați. – Chattanooga Times
S-ar putea să începeți să râdeți de la prima pagină a Tusii Mame, dar până ajungeți la jumătate va veți trezi că nu va mai puteți opri. Și nu e vorba doar de câteva chicoteli timide, ci de adevărate hohote de ras până la lacrimi. – Columbus Citizen

Cartea Tușa Mame. O aventură ireverențioasă poate fi comandată de pe libris.ro, carturesti

Recenzii și prezentări cărți Editura Act și Politon

2 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *