Ucigașul ABC de Agatha Christie, Editura Litera, Colecția Buzz Books – recenzie
Ucigașul ABC
(The A.B.C. Murders – 1936)
Agatha Christie
Editura Litera
Colecția Buzz Books
Traducere: Manuela Zipiși
Nr. de pagini: 320
An apariție: 2019
AGATHA CHRISTIE este cunoscută în întreaga lume drept „Regina Crimei“. Hercule Poirot, cel mai renumit detectiv după Sherlock Holmes, a fost creat pentru primul roman al Agathei Christie, Misterioasa afacere de la Styles. Poirot și Miss Marple au devenit faimoși la nivel mondial și au făcut subiectul multor filme realizate pentru marele și micul ecran.
Agatha Christie a fost numită de către Guinness Book of World Records, printre alții, ca cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor, împreună cu William Shakespeare. UNESCO consideră că ea este actualmente autorul individual tradus în cele mai multe limbi (cel puțin 56), fiind depășită doar de operele colective ale corporației Walt Disney Productions.
Până în 2006, cărțile sale s-au vândut în două miliarde de exemplare, în întreaga lume. Agatha Christie a publicat 80 de romane și nuvele și 19 piese de teatru, traduse în peste 70 de limbi.
„Domnule Hercule Poirot, vă face o deosebită plăcere să dezlegaţi mistere care sunt prea complicate pentru neîndemânatica noastră poliţie britanică, nu-i aşa? Dar e momentul să vedem, domnule Poirot cel Isteţ, cât de isteţ sunteţi, de fapt.”
Scrisoarea anonimă este o provocare de maestru sau o farsă de prost-gust? Răspunsul devine evident când Alice Ascher este omorâtă în bătaie în magazinul ei din Andover. Singurul indiciu aflat lângă cadavru este un fragment dintr-un ghid ABC. Teama lui Poirot este ca acum, după prima victimă al cărei nume începe cu prima literă din alfabet, urmează alte 25...
Ucigașul ABC este o adevărată capodoperă a genului clasic de mister. De data aceasta, Agatha Christie chiar mi-a făcut-o! Nu am bănuit până la final cine era adevăratul ucigaș și nici care era motivația acestuia.
Cartea este oarecum diferită de celelalte cărți care îl au drept personaj principal pe Hercule Poirot, în care crima era de obicei înfăptuită de cineva ”din interior”, adică din anturajul victimei, aveam un grup mare de suspecți, fiecare având un motiv pentru a ucide, iar însuși modul de înfăptuire al crimei era un mister.
De data aceasta însă, crima pare înfăptuită de cineva ”din exterior”, un criminal în serie, odios, malefic, ce oferă indicii detectivului Hercule Poirot despre locurile și datele comiterii crimelor abominabile, iar victimele nu au, la prima vedere, nicio legătură între ele. Nu sunt doar femei ce păcătuiesc, preoți sau o altă categorie anume, bine definită.
Când Alice Asher, o bătrânică cumsecade ce deținea o tutungerie, a fost ucisă în timpul zilei în Andover, Hercule Poirot fusese deja prevenit că va urma o crimă în data de 21 iunie, primul indiciu fiind legat de literele alfabetului – A, B, C…
O nouă scrisoare, o nouă victimă…
Betty Bernard, o chelneriță plină de viață, a fost sugrumată cu centura pe plaja din Bexhill puțin după miezul nopții.
În ciuda eforturilor poliției de a identifica ucigașul, inclusiv prin dezvăluirea în presă a indiciilor despre caz, a urmat o nouă scrisoare și o a treia crimă – sir Carmichael Clarke a fost găsit mort în timpul serii în Churston, având o rană fatală la cap.
Demn de remarcat este faptul că, dacă misteriosul ucigaș ABC nu și-ar fi dezvăluit intențiile în scrisorile sale trimise anticipat producerii crimelor, o cu totul altă persoană ar fi fost suspectată ca fiind vinovată.
În cazul lui Alice Asher, soțul acesteia ar fi fost cu siguranță principalul suspect. Cu o gură spurcată și violent din fire, Franz Asher o amenințase adesea cu moartea pe soția lui, dacă nu îl alimenta în permanență cu bani.
Betty Bernard îl înnebunise de gelozie pe logodnicul ei, Donald Fraser, cu comportamentul ei libertin, ieșind la întâlnire și cu alți bărbați. Într-o astfel de criză, Donald chiar o amenințase pe Betty că o va strânge de gât dacă va continua să îl înșele.
Moartea lui Sir Carmichael Clarke ar fi putut fi catalogată drept sinucidere, putându-se crede că s-a aruncat de pe stânci, copleșit fiind de durere la perspectiva morții iminente a iubitei lui soții, care avea cancer în stadiul terminal.
Revoltate de aceste morți nedrepte, rudele și prietenii celor trei victime au înființat ad-hoc un grup de acțiune în vederea prevenirii următoarelor crime ale maniacului ucigaș.
Mary Drower, nepoata devotată a lui Alice Asher, Megan Bernard, sora însetată de adevăr și dreptate a lui Betty, Donald Fraser, logodnicul temperamental al lui Betty, Franklin Clarke, fratele mai mic al lui Sir Carmichael, un bărbat aventurier și șarmant, Thora Grey, secretera lui Sir Carmichael, o tânără blondă, de o frumusețe răpitoare, cu toții s-au adunat în jurul lui Hercule Poirot, fiecare încercând să-și aducă aminte cât mai multe informații din ziua producerii fiecărei crime în parte.
Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Arthur Hastings, vechiul prieten al lui Hercule Poirot, care i-a fost partener în mai multe cazuri, relatările acestuia fiind întrerupte din loc în loc de câteva capitole scrise la persoana a treia, în care îl urmărim pe un anume Alexander Bonaparte Cust, un comis voiajor ce vindea ciorapi de mătase, care rămăsese epileptic în urma unei lovituri puternice la cap în timpul războiului.
Mi-am dat seama destul de repede că Alexander Bonaparte Cust era doar un paravan pentru adevăratul ucigaș, dar care era acesta? De ce îl alesese pe Hercule Poirot drept partener în acest monstruos joc vânător-vânat? Pe ce criterii își alegea criminalul victimele?
Autoarea ne oferă multe indicii contradictorii, ascunzând informațiile cheie printre multele altele lipsite de valoare, astfel încât trebuie să recunosc că, întocmai ca și Arthur Hastings, eram frustrată la maxim când Hercule Poirot părea să ghicească, prin perdeaua groasă de fum creată de aparențele înșelătoare, chipul și personalitatea ucigașului.
Vă recomand cu multă căldură această carte, provocându-vă să descoperiți adevărul înainte de final! 😅
Cartea a fost ecranizată în anul 2018 într-o distribuție de excepție, Hercule Poirot fiind excelent interpretat de John Malkovich.
Cartea Ucigașul ABC de Agatha Christie poate fi comandată pe cartepedia.ro
Listă cărți apărute în colecția Buzz Books ordonate după autor si serii
Listă cărți Agatha Christie
Recenzii și prezentări cărți Agatha Christie
Recenzii și prezentări cărți thriller
Recenzii și prezentări cărți cu mister
Recenzii și prezentări cărți clasice
12 Comments
familiasimionescuyahooro
Minunata recenzie si recomandare!❤Felicitari, Tyna, multumesc mult pentru tentatia literara deosebita.
Tyna
Mulțumesc! ❤ Cu mult drag! ❤
anasylvi
Cu adevarat foarte tentanta recenzia, un roman cu multe intorsaturi de situatie. Cu cat e mai greu de ghicit, cu atat e mai interesanta investigatia. Multumesc pentru recomandare!
Tyna
Mulțumesc! Cu multă plăcere!
Daniela Balan
O autoare de top ! Foarte frumoasă, tentantă și captivantă recenzia! Felicitări ❤️
Tyna
Așa este! Mulțumesc!
Oli
Ce interesant caz! Excelenta recenzie si recomandare, multumesc Tyna!
Tyna
Mulțumesc!
Mirela Barbălată
M-ai făcut tare curioasă!
O recenzie ce stârnește curiozitatea și dorința de lectură! Felicitări!
O carte pe care mi-o doresc .
Tyna
Mulțumesc! Să o citești cu plăcere!
Geo
Mulțumesc pentru recomandare. Tentanta recenzia ta!
Tyna
Cu mult drag!