Delicatese Literare
Recenzii

Ultima scrisoare de dragoste de Jojo Moyes, Editura Litera – recenzie

Ultima scrisoare de dragoste

(The Last Letter from Your Lover – 2008)

Jojo Moyes

Editura Litera

Colecția Blue Moon

Anul apariției: 2021

Număr pagini: 448

Traducere din limba engleză și note: Daniela Trutia

JOJO MOYES, jurnalistă și scriitoare britanică, s-a născut în 1969 la Londra. A studiat la Royal Holloway și Bedford New College,  London University. Cu o bursă finanțată de The Independent, a absolvit un curs de jurnalism la City University din Londra în 1992. Cu excepția anului 1994, când a trăit la Hong Kong și a scris pentru Sunday Morning Post, Moyes a lucrat în următorii zece ani la Independent în diferite funcții. În 2002 a devenit corespondent al ziarului pe teme de arte și media. A debutat ca romancieră în 2002, printre volumele sale de început numărându-se În căutarea unui destin, Silver Bay și Ultima scrisoare de dragoste, ultimul, câștigător al Premiului Romanul de dragoste al anului, acordat de Asociația Scriitorilor de Romane de Dragoste din America. Era a doua oară când autoarea britanică primea acest premiu. Cel mai mare succes de până acum l-a avut însă cu romanul Înainte să te cunosc, carte ecranizată și vândută în peste 10 milioane de exemplare. Au urmat volumele Fata pe care ai lăsat-o în urmă, Un bărbat și o femeie, După ce te-am pierdut și Eu, și totuși alta, ultimele două întregind trilogia începută cu romanul Înainte să te cunosc. Cea mai nouă carte a autoarei este Darul stelelor. Jojo Moyes locuiește în Essex, Anglia, cu soțul și cei trei copii.

Aflată în căutarea unui subiect inedit și emoționant, ziarista Ellie Haworth găsește în arhiva ziarului la care lucrează o scrisoare datând din anul 1960, scrisă de un bărbat care-i cere iubitei să-și părăsească soțul. Astfel, Ellie se vede prinsă în hățișurile unei povești de dragoste din trecut, iar impactul asupra ei este cu atât mai puternic cu cât și ea însăși are o legătură cu un bărbat însurat.

În 1960, Jennifer Stirling se trezește în spital, unde a ajuns în urma unui accident de mașină. Nu-și poate aminti nimic: nici de soț, nici de prieteni, nici cine este. La înapoierea acasă, descoperă o scrisoare de dragoste și începe să-și amintească de iubitul ei, pentru care fusese dispusă să riște totul.

Povestea din trecut a lui Jennifer și cea actuală a lui Ellie, ambele implicând o dragoste pătimașă și interzisă, se împletesc într-o dramă de mare intensitate emoțională, în care scrisorile de dragoste readuc la viață o iubire care sfidează timpul. 

„Un roman epic, romantic, absolut sclipitor. După părerea mea, romanul anului. Lisa Jewell

„O carte fabuloasă, emoţionantă şi evocatoare – perfectă pentru cei cu sufletul mereu tânăr şi îndrăgostit.“ Sophie Kinsella

Jojo Moyes este una dintre autoarele mele preferate, o maestră a dramelor romantice, am citit aproape toate cărțile scrise de ea și apărute la noi și am vizionat și ecranizările după romanele sale, poveștile ei de dragoste fiind apreciate în toată lumea, având milioane de cititori. Romanul ,,Ultima scrisoare de dragoste este o poveste de dragoste captivantă, emoționantă și plină de sensibilitate, o poveste plină de speranță, durere, îndoială și pasiune.
Romanul se concentrează pe viețile și poveștile de dragoste ale două femei care trăiesc la Londra în momente diferite și conține mai multe fire narative, de-a lungul mai multor ani, începând cu anul 1960 până în 2003, fiecare capitol fiind prefațat de un mesaj romantic, care nu are legătură directă cu personajele sau intriga romanului.
În debutul romanului, în anul 2003, o cunoaștem pe Ellie Haworth, o tânără jurnalistă care are o aventură nesatisfăcătoare cu un bărbat căsătorit, și având o carieră pe care cu greu și-o menține pe linia de plutire, este solicitată de șefa ei să realizeze un articol pentru ediția aniversară a ziarului, și astfel descoperă în arhivă o scrisoare sfâșietoare de dragoste în care un bărbat îi cere iubitei sale să-și părăsească soțul.
Când Jennifer Stirling se trezește într-un spital din Londra, în 1960, nu-și amintește cine este și nimic despre accidentul auto în urma căruia a ajuns acolo, și astfel încearcă să afle evenimentele care au condus la accident și modul de a reveni la o viață pe care nu o recunoaște și una pe care își dă seama că nu o vrea. În timp ce caută indicii despre viața ei dinainte de accident, găsește ascunse scrisori de dragoste pasionale de la un iubit de care nu își poate aminti. Cine este bărbatul care semnează doar cu ,,B”? Unde este el? Ce s-a întâmplat cu dragostea lor?
În paralel ne este prezentat Anthony O’Hare, un tânăr jurnalist, proaspăt reîntors din Congo, care este trimis pe Riviera Franceză pentru a-l intervieva pe Laurence Stirling, un tânăr și bogat om de afaceri care îl invită la cină și unde o cunoaște pe soția acestuia. În timpul cinei, în timp ce dialoga cu invitații, Anthony vorbește foarte urât despre stăpâna casei și, dându-și seama de greșeala făcută, îi trimite acesteia o scrisoare în care își cere scuze și o invită la o întâlnire. Între ei se naște o poveste de dragoste tulburătoare și pasională cu întâlniri și despărțiri în care își trimit scrisori emoționante, totul culminând cu acea ultimă scrisoare în care îi cere să-și părăsească soțul, moment în care Jennifer suferă acel accident.
Jennifer descoperă adevărul despre căsătoria ei cu bogatul și puternicul Laurence, în care petrecerile pline de farmec și casele luxoase maschează o căsnicie nefericită și o existență goală și, pe măsură ce nemulțumirile ei devin imposibil de ignorat, acesta recunoaște că știa de legătura ei cu bărbatul misterios și de modul cum s-a produs accidentul. Anthony și Jennifer se  reîntâlnesc câțiva ani mai târziu la o petrecere, șocul fiind puternic pentru amândoi, ea crezând că el murise, însă destinul face să se despartă din nou.
Fiind mișcată de conținutul și frumusețea scrisorii, Ellie decide să găsească femeia căreia i se adresează scrisoarea și pe misteriosul ei autor.
Modul cum decurge povestea, felul în care se va schimba viața personajelor, dar și dacă se vor regăsi, vă las să descoperiți singuri citind această carte minunată.
Mi-a plăcut foarte mult cartea, mi-a transmis multă emoție, povestea de dragoste este fascinantă și răvășitoare, cartea este foarte bine scrisă, personajele sunt foarte bine construite, titlul potrivit iar coperta superbă!
,,Marea și singura mea iubire,
Să știi că am vorbit serios. Am ajuns la concluzia că singurul mod de a ieși din impas este că unul dintre noi să ia o hotărâre curajoasă.
Am să accept postul. Vineri la 19.15 voi fi pe peronul 4 din gara Paddington și nimic în lume nu-mi va aduce mai multă fericire decât dacă ai găsi curajul să mă urmezi.
Dacă n-ai să vii, voi ști că, indiferent cât am ține unul la altul, nu e îndeajuns. N-am să te acuz, iubirea mea. Știu că ultimele săptămâni au fost extrem de grele pentru tine și simt acut tensiunea pe care ai îndurat-o. Detest gândul că eu ți- aș putea provoca atâta nefericire .
Am să aștept pe peron începând de la șapte fără un sfert.
Nu uita că inima și speranțele mele sunt în mâinile tale.
                                                                                                  Cu dragoste, B. 
,,Iubito,
N-am reușit să te fac să mă asculți, când ai plecat așa în goană, dar nu te-am respins. Îmi este insuportabil cât de departe ai fost de adevăr.
Iată realitatea: nu ești prima femeie măritată cu care am făcut dragoste. Știi bine situația mea și, sincer să fiu, aceste relații, așa cum sunt ele, mi-au convenit. Nu voiam să mă atașez prea mult de nimeni. Când ne-am cunoscut, m-am gândit că nici tu nu vei fi altfel. 
Iată, fată dragă, motivul pentru care ți-am încheiat la loc acel nenorocit de nasture. Și iată motivul pentru care de două nopți încoace nu-mi găsesc somnul și mă urăsc pentru singurul lucru decent pe care l-am făcut în viața mea.
                                                                                                           Iartă-mă. B.
,,Ții minte prima cină? Am fost așa un prost, iar tu știai asta. Erai atât de încântătoare, de desăvârșită, iubita mea J., chiar și când te confruntai cu purtarea mea necioplită.
Am fost tare furios în seara aceea. Presupun că mă îndrăgostisem de tine încă de pe atunci, dar bărbații sunt total nepricepuți și incapabili să vadă ceea ce li se înfățișează înaintea ochilor. Mi-a fost mai  simplu să- mi maschez stânjeneala în cu totul altceva.” 
,,Când mă priveai cu ochii tăi adânci, opalescenți, mă întrebam ce anume puteai găsi la mine. Acum știu că asta-i o concepție naivă despre dragoste. Noi doi n-am putea înceta să ne iubim, la fel cum Pământul nu poate conteni să se învârtă în jurul Soarelui.” 
,,Eu nu am aceeași forță ca tine. Când te-am cunoscut mi-am închipuit că ești o persoană fragilă, pe care trebuie s-o protejez. Acum îmi dau seama că m-am înșelat în privința noastră. Forța îți aparține ție, tu poți îndura să trăiești cu o iubire ca aceasta și cu gândul că nu vom avea niciodată dreptul la ea.
Îți cer să nu mă judeci pentru slăbiciunea mea. Singurul mod în care pot face față e să trăiesc într-un loc în care să nu te mai întâlnesc niciodată și să nu mă mai chinuie în veci gândul de a te vedea cu el. Trebuie să fiu undeva unde realitatea crudă să te scoată din gândurile mele clipă de clipă, oră de oră. Ori asta nu se poate întâmpla aici.” 
,,Nu uita că inima și speranțele mele sunt în mâinile tale.” 
,,N-am să încetez niciodată să te iubesc. N-am iubit pe nimeni până la tine și nu va mai fi nimeni după tine” 
Recomand această carte tuturor cititorilor, veți avea parte de o poveste de dragoste minunată, cartea prezintă un portret nuanțat și realist al iubirii, căsătoriei și fidelității atât în zilele noastre cât și în vremurile  trecute! Romanul a fost ecranizat de către rețeaua Netflix și chiar dacă este puțin modificat față de carte se bucură de un real succes!

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *