Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Ultimele ore de pe Titanic. Portalul magic nr.17 de Mary Pope Osborne, Editura Paralela 45

Ultimele ore de pe Titanic. Portalul magic nr.17

(Tonight on the Titanic – 1999)

Mary Pope Osborne

Editura Paralela 45

Traducător: Laura Poantă

Ilustrator: Sal Murdoca

Nr. de pagini: 94

An apariție: 2017

Seria Portalul magic / Magic Tree House Series

Mary Pope Osborne, autoare americană de cărţi pentru copii, s-a născut pe 20 mai 1949. Este renumită pentru premiata sa serie bestseller Magic Tree House (Portalul Magic), din care s-au vândut peste 130 de milioane de exemplare în toată lumea şi care s-a tradus în 30 de limbi.

Fiică de cadru militar, Mary Pope Osborne s-a mutat des cu familia în timpul copilăriei şi adolescenţei: în Oklahoma, Florida, Virginia, Austria. După ce tatăl ei s-a stabilit într-un orăşel din Carolina de Nord, adolescenta Mary a regretat viaţa aventuroasă de dinainte şi s-a refugiat în teatru, petrecându-şi cea mai mare parte a timpului liber în culisele teatrului din oraşul său. Pasiunea sa a fost atât de mare, încât a studiat arta dramatică la universitate, unde a devenit interesată de mitologie şi religie comparată.
După absolvirea studiilor universitare, la începutul anilor 70′, a dus o viaţă aventuroasă: a stat cu cortul într-o grotă din insula Creta, apoi a traversat, în compania unor prieteni pasionaţi de Orient, 16 ţări din Asia, printre care Irak, Iran, Afghanistan, Pakistan, India şi Nepal.

După întoarcerea acasă, a avut câteva slujbe mărunte şi s-a căsătorit cu actorul muzician Will Osborne, pe care l-a însoţit în turnee. A predat arta dramatică în Bronx şi a lucrat ca asistent editorial la o revistă pentru copii. În acea perioadă a început să scrie povestea unei fetiţe de 11 ani, care aminteşte de autoare, aşa cum era în copilărie, poveste care s-a transformat într-un succes mondial.

De 20 de ani, Mary Pope Osborne traversează spaţiul şi timpul în cele peste 50 de volume ale sale, în texte care au fost traduse şi au ajuns la copii din toată lumea.

Seria PORTALUL MAGIC

Jack şi sora lui mai mică, Annie, călătoresc în timp şi spaţiu dintr-o căsuţă secretă, plină cu cărţi, descoperită într-un copac fabulos. Fiecare carte deschisă îi face să treacă printr-un portal magic, oferindu-le prilejul unor aventuri pe parcursul cărora vor întâlni creaturi uimitoare şi personaje din epoci istorice diferite.

Extrem de apreciate de părinţi, de profesori, dar mai ales de copii, cărţile din seria Portalul magic au realizat un lucru cu adevărat magic: au trezit pasiunea lecturii în milioane de copii din întreaga lume. S-au vândut în zeci de milioane de exemplare şi au devenit lecturi suplimentare obligatorii în majoritatea ţărilor în care au fost traduse. Pentru că fiecare mic cititor devine o parte din povestea lui Jack şi Annie!

#17. Ultimele ore pe Titanic

Jack şi Annie încep o nouă serie de aventuri, reunite sub titlul Misterul câinelui vrăjit. Ei trebuie să primească patru daruri speciale pentru a putea dezlega vraja sub care se află Teddy, un căţeluş foarte simpatic.

În numărul 17, Jack şi Annie se întorc în timp şi salvează doi copii de pe vasul Titanic chiar înainte de celebrul naufragiu.

Seria Portalul Magic de Mary Pope Osborne este o serie încântătoare, care a reușit să înflăcăreze imaginația a milioane de cititori din întreaga lume.

Într-o zi de vară, în Frog Creek, Pennsylvania, o căsuță misterioasă a apărut într-un copac din pădure. E înțesată de cărți și e… magică! Ea are darul de a te purta în locurile descrise în carte. Tot ce ai de făcut e să deschizi o carte, să-ți pui o dorință și te trezești transportat în lumi de altădată.

Să înceapă aventurile! Alături de cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, micii cititori vor avea ocazia să călătorească în ținuturi de basm și să afle informații prețioase din diferite domenii.

Cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, se completează foarte bine reciproc. Jack, în vârstă de 8 ani, este serios și studios, iubește foarte mult cărțile, asta îl ajută de foarte multe ori să iasă din situații periculoase. Annie, în vârstă de 7 ani, este curioasă și zburdalnică, comunică foarte bine cu animalele și nu ratează nicio ocazie de a-și atrage fratele în aventuri.

În prima serie de patru aventuri, Codul luptătorilor Ninja, Aventuri în jungla Amazonului, Vrăjitorul din era glaciară, Călătorie pe lună, Jack și Annie au înfruntat nenumărate pericole pentru a găsi patru obiecte și a o salva pe zâna Morgan, asupra căreia aruncase o vrajă Merlin, cel mai puternic vrăjitor.

În a doua serie de patru aventuri – Salvați de delfini, Aventuri în Vestul Sălbatic, Cu leii în savană, Pericol în Arctica – misiunea celor doi frați este să dezlege patru ghicitori pentru a deveni Maeștri Bibliotecari ai bibliotecii din Camelot.

În a treia serie de patru aventuri – Codul luptătorilor Ninja, Aventuri în jungla Amazonului, Vrăjitorul din Era Glaciară, Călătorie pe Lună – misiunea celor doi frați este să găsească patru obiecte necesare pentru a o salva pe Zâna Morgan de vraja sub care căzuse.

În a patra serie de patru aventuri – Vacanță în orașul vulcanului, În Țara împăratului Dragon, Atacul vikingilor și Cursă de care la Olimpiadă – misiunea celor doi frați este să se întoarcă în timp și să salveze pentru biblioteca din Camelot patru cărți aflate în pericolul de a fi distruse.

În noua serie de patru aventuri – Ultimele ore de pe Titanic, Pe urmele indienilor, Capcane în junglă, Salvarea cangurilor – misiunea celor doi frați este să-l ajute pe Teddy, un cățeluș aflat sub puterea unei vrăji. Dacă Jack și Annie reușesc să primească patru daruri, din patru locuri diferite din lume, vraja se va destrăma și câinele va fi salvat.

Așa cum ne-am obișnuit deja din precedentele cărți din serie, nici de această dată nu vor lipsi pericolele, aventurile pe muchie de cuțit, elementele de magie și paranormal, precum și întâlnirile cu personaje celebre, iar informațiile oferite sunt deosebit de utile pentru a lărgi orizontul cultural al celor mici, într-un mod foarte plăcut. În plus, alături de Jack și Annie avem și noi ocazia de a face un tur virtual al unor locuri deosebit de interesante din niște vremi de mult apuse.

În Ultimele ore de pe Titanic, cei doi frați au găsit în căsuța fermecată un cățeluș ce se uita la ei cu un aer trist.

Lângă cățeluș se afla o bucată de hârtie, acoperită de un scris frumos, de altădată:

Cățelușul se află sub puterea unei vrăji. Are nevoie de ajutorul vostru! Ca să-l eliberați, trebuie să primiți patru lucruri speciale:

Primul dar e pe un vas pierdut pe mare
Al doilea dar e undeva în albastrul preriei
Al treilea dar e într-o pădure îndepărtată
Și cine o să vă dea al patrulea dar? Un cangur.

Fiți înțelepți și curajoși!
Morgan

Plini de entuziasm, Jack și Annie au plecat să rezolve noua lor misiune și s-au întors în timp, în data de 14 aprilie 1912, tocmai pe…. Titanic!

Aventura lor devine una plină de adrenalină și suspans întrucât, imediat ce au aterizat pe navă, aceasta s-a izbit de aisbergul ce avea, după cum bine se știe, să-i cauzeze pieirea.

Deși cei doi frați știau că nu pot schimba cursul istoriei, puteau ajuta totuși câteva persoane să ajungă la bărcile de salvare, despre care se știa că fuseseră insuficiente.

Însoțindu-i pe cei doi frați, am asistat și noi la drama de pe Titanic: oamenii care petreceau în continuare fără a sesiza pericolul, orchestra care a cântat până la sfârșit încercând să domolească panica, confuzia și teroarea din momentul în care nava a început să se scufunde.

Vă las plăcerea să descoperiți cum au reușit Jack și Annie să salveze doi frați aflați pe navă și care a fost darul pe care l-au primit.

Pericolul devine extrem spre final, nava înclinându-se și scufundându-se rapid, iar Jack și Annie neputând să găsească căsuța fermecată!

Abia aștept să descopăr aventurile care-i așteaptă pe cei doi frați în următoarele cărți din serie: Pe urmele indienilor, Capcane în junglă, Salvarea cangurilor.

Ultimele ore de pe Titanic de Mary Pope Osborne poate fi comandată pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

Recenzii și prezentări cărți din seria Portalul magic

4 Comments

Spune-ți părerea!