Delicatese Literare
Prezentari carti

Ultimii cai din stepă de Maja Lunde, Editura Humanitas Fiction, Colecția Raftul Denisei

Ultimii cai din stepă

(The Last Wild Horses – 2019)

Maja Lunde

Editura Humanitas Fiction

Colecția Raftul Denisei

An apariție: 2022

Ediție: I

Pagini: 472

Traducere și note de Ivona Berceanu

Ultimul volum dintr-o serie „climate fiction”, care avertizează asupra efectelor acțiunii distrugătoare a oamenilor asupra mediului înconjurător, Klimakvartetten Series:

  1. Istoria albinelor – The History of Bees – 2015 – recenzie

  2. Istoria apelor – The End of the Ocean – 2017 – recenzie

  3. Ultimii cai din stepă – The Last Wild Horses – 2019

MAJA LUNDE este una dintre cele mai importante voci ale literaturii norvegiene actuale, ale cărei cărți s-au vândut în lume în peste trei milioane de exemplare. S-a născut în 1975 și a crescut la Oslo, unde locuiește și în prezent cu soțul ei și cei trei copii. A studiat la Universitatea din Oslo mai întâi literatura și psihologia, apoi și-a luat masteratul în media și comunicare, cu specializare în istoria filmului. Din 2009 s-a dedicat exclusiv scrisului, concentrându-se pe scenarii de film și pentru televiziunea norvegiană, care s-au bucurat de succes. Din 2012 până în prezent i-au apărut peste zece cărți pentru copii și adolescenți. Primul său roman pentru adulți, Istoria albinelor(Bienes historie, 2015; Humanitas Fiction, 2019), bestseller internațional, tradus în peste treizeci și cinci de țări, face parte dintr-o tetralogie dedicată transformărilor profunde ale planetei sub acțiunea distrugătoare a oamenilor. A primit numeroase premii, printre care Bokhandlerprisen (Premiul librarilor norvegieni) și Fabelprisen (Premiul Fabel pentru literatură fantastică). Istoria apelor (Blå, 2017; Humanitas Fiction, 2020), cel de-al doilea roman din tetralogie, nominalizat la Bokhandlerprisen, a devenit, la rândul lui, bestseller internațional și e deja tradus în peste douăzeci și cinci de țări. Publicat în toamna lui 2019, cel de-al treilea roman, Przewalskis hest (Calul lui Przewalski), se bucură de același success. În 2020, Lunde a fost recompensată cu Peer Gynt-prisen și Bjørnsonprisen.

Asemenea bestsellerurilor internaționale Istoria albinelor și Istoria apelor, noul roman din tetralogia dedicată de Maja Lunde schimbărilor climatice, Ultimii cai din stepă, se remarcă printr-o strălucită complexitate, fiind puteric și emoționant.

Într-un viitor distopic, dar și într-un trecut nu  prea îndepărtat, povestea unei specii de cai considerată dispărută străbate Europa și devine fundalul unui mesaj deopotrivă alarmant și salvator.

Alternând trei voci distincte din epoci diferite – Sankt-Petersburgul anului 1881, Mongolia sfârșitului de secol XX și Norvegia anului 2064 –, Maja Lunde imaginează o poveste neliniștitoare despre supraviețuirea speciei umane.

Diferitelor forme ale extincţiei – abia previzibilă sau deja instaurată – li se opun umanitatea profundă a personajelor, empatia, fragilitatea lor ascunsă sub asprimea așternută de viață. În gesturile mici ale acestora se strecoară, subtil, speranța reinstaurării unui echilibru.

„Cel mai bun roman al Majei Lunde.“ — NRK

„Fiecare fir narativ dezvăluie, gradat, consecințele intervenției neintenţionate, însă deseori dezastruoasă, a omului în natură. Maja Lunde glisează perfect între ficțiunea istorică, de călătorie și distopică.“Booklist

 

Cărțile Editurii Humanitas Fiction pot fi comandate de pe libhumanitas.ro, elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, librarie.net, librex.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Humanitas

Recenzii și prezentări cărți din colecția Raftul Denisei

 

Spune-ți părerea!