Delicatese Literare
Recenzii

Ultimul mesaj de Laura Dave, Editura Litera – recenzie

Ultimul mesaj

(The Last Thing He Told Me – 2021)

Laura Dave

Editura Litera

Colecţia Buzz Books

Traducere: Mihaela Serea

An apariţie: 2021

Nr. pagini: 336

LAURA DAVE s-a născut pe 18 iulie 1977, la New York, și a crescut în Scarsdale, statul New York. A absolvit Universitatea din Pennsylvania în 1999, unde și-a obținut licența în limba și literatura engleză. Are un masterat în scriere creativă la Universitatea din Virginia. După încheierea studiilor, a lucrat ca jurnalist liber-profesionist pentru agenția de presă ESPN.

Laura Dave este autoarea romanelor Londra este cel frumos oraș din America ( London Is The Best City in America, 2006), The Divorce Party (2008), The First Husband (2011), Eight Hundred Grapes (2015), Hello, Sunshine (2017), Ultimul mesaj (The Last Thing He Told Me, 2021).

A publicat, de asemenea, proză și eseuri în The New York Times, The New York Obsever, Redbook si The Huffington Post.

Este căsătorită cu scenaristul Josh Singer, împreună cu care locuiește în Los Angeles.

Înainte de a dispărea, Owen Michaels îi trimite soției un bilet în care scrie doar atât: „Protejeaz-o“. În ciuda confuziei și a temerilor ei, Hannah Hall știe exact la cine se referă biletul – la fiica de șaisprezece ani a lui Owen, Bailey, care și-a pierdut de mică mama într-un accident tragic. Bailey, adolescenta care nu vrea să aibă nimic de-a face cu soția tatălui său. În vreme ce apelurile tot mai disperate către Owen rămân fără răspuns, iar șeful soțului ei este arestat de FBI, Hannah află că Owen nu este cine credea ea. Și că Bailey ar putea deține cheia către adevărata identitate a acestuia și către adevăratul motiv al dispariției lui.

Pe măsură ce pun cap la cap elemente legate de trecutul lui Owen, Hannah și Bailey își dau seama că au început să construiască un nou viitor, pe care nici una dintre ele nu l-ar fi putut anticipa.

Prin ritmul său alert, amețitoarele răsturnări de situație și evocările tulburătoare ale unor drame de familie, Ultimul mesaj este un captivant roman de investigație, șocând totodată prin întorsătura emoționantă de la final.

„Ultimul mesaj de Laura Dave este un thriller alert și sincer despre sacrificiile pe care le facem pentru cei pe care-i iubim cel mai mult.“ – Real Simple

„N-o să vă vină să credeți că acesta este primul roman de suspans al Laurei, atât de incisiv și de bine scris este.“ – Book Reporter

„Lejer și inteligent, în ciuda intrigii tensionate.“ – Vogue

„Acaparator, antrenant și memorabil.“ – PopSugar

Captivant.“ –Entertainment Weekly

,,O povestitoare desăvârşită.” – Greer Hendricks

Ultimul mesaj de Laura Dave este o poveste palpitantă, presarată cu suspans și cu ușoare accente de thriller, cu un subiect incitant si o intrigă interesantă, construită într-un ritm când liniștit, când sinuos, plină de mister și dominată, pe tot parcursul său, de întrebări ce îi accentuează dinamica. Deși intriga este clară, cartea ne vorbeste despre căsnicie, familie și tot ce implică acestea: responsabilitate, încredere, afecțiune, respect, loialitate și, nu în ultimul rând, iubire și sacrificiu.

Hannah și Owen au o căsnicie minunată, relația lor fiind plină de pasiune, înțelegere și afectivitate, deşi s-au întâlnit și căsătorit la patruzeci de ani. Duc o viață liniștită, în căsuța lor plutitoare și plină de farmec din Sausalito, California de Nord, chiar dacă aceasta este tulburată, din când în când, de Bailey, fiica lui Owen din prima căsnicie, o adolescentă de șaisprezece ani cu o fire posesivă față de tatăl său și o atitudine rece și, uneori, răzgâiată față de Hannah. În ciuda acestui fapt, Hannah știe cum să facă față irascibilitații adolescentei, înțelegând-o foarte bine, intuind durerea din sufletul acesteia, o copilă crescută doar de tată, rămasă orfană de mamă la o vârstă fragedă, asemeni ei, deși circumstanțele sunt diferite. Hannah este dispusă să îi ofere lui Bailey spațiu și timp pentru a se obișnui cu prezența sa, nou venită în familie, aproape o intrusă, convinsă însă că îi va câștiga încrederea, că va veni și momentul în care aceasta va realiza că nu îi este dușman, că din amărăciune poate izvorî o prietenie frumoasă cu efecte benefice pentru amândouă. 

Niciuna nu avea de unde ști că viata le va pune la încercare tăria de caracter, loialitatea, dar și iubirea pentru persoana dragă, iar cel care le va arunca una în brațele celeilalte, care le va obliga să navigheze împreună printre valurile tumultoase ale vieții și să înfrunte pericolele inerente, va fi chiar Owen, tată pentru una, soț pentru cealaltă, omul iubit pentru amândouă. 

Într-o zi ce nu anunța nimic deosebit, Hannah primește de la Owen un bilețel ce conține un mesaj, pe cât de scurt, pe atât  de intrigant: ,,Protejeaz-o’’. Dacă pe moment crede că este un joc sau o glumă din partea acestuia, în scurt timp ajunge să simtă primii fiori ai incertitudinii și fricii, mai ales că Owen este de negăsit, având telefonul închis. Îngrijorarea și disperarea lui Hannah se amplifică atunci când află de ancheta FBI-ului asupra companiei de software unde Owen lucrează, șeful acestuia fiind suspect de fraudă și deturnare de fonduri, iar ca situația să fie și mai gravă, Bailey îi spune că tatăl ei i-a lăsat în vestiarul personal de la școală, o geantă plină cu bani, peste 600 000 de dolari.  Ce se întâmplă? De unde are Owen acești bani? Unde este Owen? De ce sau de cine trebuie să o protejeze pe Bailey? este însă întrebarea cheie, Hannah realizând astfel că soțul său are un trecut plin de mister, ținut bine ascuns, de ea, dar și de propria fiică.

,,Închid ochii încercând să nu mă las copleșită de întrebările care îmi roiesc prin minte într-un cerc repetitiv, întrebările la care am nevoie de răspuns : Unde este Owen? De ce a trebuit să fugă ? Și ce mi-a scăpat mie în legătură cu el, iar lui i-a fost prea frică să-mi spună?”

,,Nici un Owen Michaels nu este acel Owen Michaels pe care îl știi tu.”

Singura șansă de a găsi răspunsuri legate de dispariția lui Owen, dar și trecutul său, este de a porni propria investigație, chiar dacă trebuie să se folosească de Bailey, mai bine zis de memoria acesteia. Ținând cont de puținele informații pe care le deține, impulsionată și de apariția unui agent federal venit să se intereseze de Owen, deși nu este implicat direct în anchetă, Hannah decide să plece cu Bailey în Austin, orașul de unde este misteriosul agent și de care, ironic, adolescenta își aduce aminte, destul de vag, unde ar fi participat la o nuntă, cu mulți ani în urmă.

Astfel, Hannah si Bailey, ajung să facă echipă, chiar daca nu una bine sudată, pentru a înfrunta noua realitate, cea în care Owen nu este alături de ele, lăsându-le însă descoperite în fața unui dușman necunoscut, tăcut și, totuși, periculos. Iar în tot acest iureș de incertitudini, sufletul lui Hannah duce o altă luptă, aprigă și dureroasă, între încredere și loialitate, dar, mai ales, între adevăr și minciună, cele două laturi existențiale ale căsniciei sale.

,,Persoana pe care credeai că o cunoști, pesoana ta preferată începe să dispară ca un miraj, doar dacă nu cumva te convingi singur că lucrurile care contează sunt totuși adevărate. Dragostea lui este adevărată. Pentru că, dacă nu este, cealaltă variantă e că totul a fost o minciună, și ce-ar trebui să faci atunci? Ce-ar trebui să faci după ce afli așa ceva? Cum să pui toate piesele la un loc, așa încât să nu dispară și el complet?”

Când piesele puzzle-ului încep să se așeze, încet, încet, Hannah realizează că, fără să vrea, a adus-o pe Bailey chiar în mijlocul răului de care Owen a încercat ani în șir să o protejeze, iar pericolul ce planează asupra amândurora este inevitabil. Timpul nu îl poate da înapoi și nici loc pentru regrete nu este. Astfel, decide să acționeze după cum îi dictează inima, dar și intuiția, ambele însă dominate de propriile trăiri și emoții, cele ale sufletului de copil din interiorul său, unul abandonat de mamă cu ani în urmă, și cele ale femeii de azi, unicul sprijin pentru copila nevinovată de lângă ea, victimă a propriei familii. Consecințele deciziei sale sunt în contradicție cu dorința lui Owen de a-și ține trecutul ascuns, dar este dispusă să își asume riscul doar pentru a o proteja pe Bailey. Sângele apă nu se face, dar iubirea adevărată de mamă  trece dincolo de barierele sângelui. Va accepta însă Bailey decizia luată de Hannah? Va înțelege sacrificiul acesteia pentru a o proteja, deși nu le leagă nimic altceva decat iubirea pentru Owen?

Ultimul mesaj de Laura Dave a fost o surpriza plăcută, o lectură captivantă, ce a reușit să-mi incite interesul cu fiecare filă citită. Autoarea a conturat o poveste sensibilă, îmbrăcând-o în nuanțe calde și reci, pornind chiar de la titlu, necomplicat, dar curios, continuând cu personajele conturate simplu și direct, cu accente pe latura negativă a acestora, dincolo de esența trăsăturilor pozitive și culminând cu narațiunea la persoana I din perspectiva lui Hannah, cea care, din punctul meu de vedere, emoționează și dă intensitate acțiunii. Modul de construcție a intrigii, alternând între prezent, acela al unei realități sumbre, dominate de întrebări la care răspunsurile sunt învelite în lacrimi și durere, și trecut, prin intermediul unor flashback-uri, scurte, dar edificatoare, de care Hannah se va folosi pentru a căuta adevarul din spatele minciunii privind căsnicia sa, completează, fin și brutal deopotrivă, întregul tablou literar. 

Dacă vă doriți o lectură ușoară, dar palpitantă și plină de emoție, nu ezitați să citiți cartea. O recomand din suflet, deși personal aș fi preferat un alt final, nu unul dulce-amărui, și, totodată, mi-ar fi plăcut ca anumite întrebări în privința lui Owen să nu rămână fără răspuns. Dacă am reușit să vă tentez, vă invit să descoperiți semnificația din spatele ultimului mesaj, citind cartea.

13 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *