Delicatese Literare
Recenzii

Ultimul zbor de Julie Clark, Editura Trei – recenzie

Ultimul zbor

(The Last Flight – 2020)

Julie Clark

Editura Trei

Traducere: Monica Vlad

Nr. de pagini: 384

An apariție: 2022

Născută și crescută în Santa Monica, statul California, Julie Clark a fost o cititoare pasionată încă din copilărie. După ce a absolvit University of the Pacific și a lucrat o scurtă perioadă la departamentul de sport din cadrul University of California, s-a întors acasă, în Santa Monica, pentru a fi profesoară. În prezent, locuiește la Los Angeles împreună cu cei doi fii ai săi și cățelul lor, un golden doodle pus pe șotii.

Romanul ei de debut, The Ones We Choose, a fost publicat în 2018, iar drepturile de ecranizare au fost cumpărate de compania Lionsgate. Ultimul zbor s-a bucurat de un succes imens încă de la apariție, devenind bestseller internațional. De asemenea, a fost recomandată de Indie Next Lists și Library Reads și a fost aleasă una dintre cele mai bune cărți din 2020 de către Amazon Editors și Apple Books.

Claire Cook are o viață perfectă. Măritată cu un urmaș al unei dinastii politice, locuiește într-o vilă somptuoasă din Manhattan și are o suită personală aflată mereu la dispoziția sa.

În spatele ușilor închise însă, lucrurile stau complet diferit. Soțul ei perfect are de fapt un temperament violent și își pune oamenii să-i supravegheze lui Claire fiecare mișcare.

Dar ce nu știe el este că soția sa pune la cale de luni întregi un plan de evadare. Ajunsă la aeroport, Claire o întâlnește întâmplător pe Eva, o femeie a cărei situație pare la fel de îngrozitoare ca a ei.

Împreună, iau în ultima clipă o decizie majoră, hotărând să facă schimb de bilete și de identități.

Dar atunci când avionul în care ar fi trebuit să se afle Claire se prăbușește și vestea despre moartea ei e pe cale să apară peste tot în mass-media, aceasta își dă seama că de-acum va trăi viața celeilalte femei și, odată cu ea, va trebui să-și asume și secretele pe care Eva s-a luptat atât de mult să le țină ascunse.

”O poveste care te absoarbe complet și de personajele căreia te atașezi din prima clipă.” – New York Times Book Review

”Ultimul zbor are atât o intrigă extrem de captivantă, cât și nenumărate răsturnări de situație care te țin cu sufletul la gură.” – Entertainment Weekly

”Dileme morale complexe, personaje realiste care luptă pentru supraviețuire, o poveste plină de suspans. Julie Clark e cu siguranță o scriitoare de primă mână.” – Publishers Weekly

”O lectură care îi va încânta pe iubitorii de thrillere, romane polițiste și crime fiction.” – Library Journal

Ultimul zbor de Julie Clark este un thriller cu o intrigă deosebit de interesantă, care reușește să te captiveze încă de la primele pagini și te ține cu sufletul la gură până la final.

O femeie care fuge de un soț abuziv. O alta care vrea să scape de un trecut plin de greșeli. Un aeroport și două zboruri în destinații diferite. Șansa de a se ajuta reciproc, inversându-și rolurile și scăpând astfel de urmăritorii lor. Însă numai un avion ajunge la destinație…

În ochii tuturor, Claire Cook are o viață perfectă, cu un soț fermecător, locuind într-o casă de vis, participând la gale somptuoase și relaxându-se în destinații mirifice. Adevărul era însă cu totul altul.

Când l-a întâlnit prima dată pe Rory Cook, o personalitate politică marcantă, membru al unei vechi familii de vază, Claire a fost cucerită de magnetismul și naturalețea acestuia. Înconjurând-o cu multe atenții, Rory a acționat ca un balsam pentru sufletul sfâșiat al lui Claire de dureroasa pierdere a mamei și surorii ei într-un tragic accident. Astfel, când Rory a cerut-o în căsătorie, Claire nu a ezitat nicio clipă, acceptând cu multă bucurie propunerea.

Fericirea ei s-a dovedit a fi ca un balon de săpun, spărgându-se la mai puțin de doi ani de la căsătorie. În spatele ușilor închise, replicile tăioase s-au transformat în îmbrânceli, apoi în lovituri în toată regula. Rory controla tot anturajul din jurul ei, îndepărtând-o de toți prietenii vechi și controlându-i fiecare mișcare.

O șansă nesperată de evadare s-a ivit în momentul în care Claire a întâlnit la sala de sport o veche prietenă din copilărie. Comunicând în secret, prin scurte interacțiuni la vestiar, Claire a întocmit, împreună cu prietena ei, un plan de evadare. Urma să aibă loc un eveniment la Detroit, iar Claire a aranjat să primească în camera de hotel un colet conținând un set de acte false și 40.000 de dolari, economisiți de ea încetul cu încetul.

Stupoare, însă! Chiar în dimineața plecării, Rory a anunțat-o că a avut loc o schimbare de planuri, el urmând să-i ia locul la evenimentul din Detroit, iar ea în schimb urmând să plece la o acțiune caritabilă din Porto Rico. Disperată, Claire a încercat să oprească predarea coletului, însă când a reușit să dea un telefon departe de urechile iscoadelor lui Rory a aflat că acesta fusese înmânat deja soțului ei. Convinsă că răzbunarea acestuia va fi cumplită, Claire era dispusă să-și asume orice risc pentru a evada.

Oportunitatea s-a ivit în momentul în care a surprins o conversație telefonică a unei tinere din apropiere, Eva James. Aceasta i-a mărturisit că soțul ei murise de curând de cancer, ea ajutându-l să ducă la îndeplinire o decizie dificilă, care să-l scape de durerile cumplite. Soluția părea una salvatoare pentru amândouă. Cum atât Claire, cât și Eva trecuseră de check-in, puteau să-și inverseze identitățile, întrucât controlul de la îmbarcare nu era de regulă foarte riguros.

Ajunsă la New-York, Claire are un adevărat șoc afând că avionul în care se afla Eva se prăbușise, neexistând supraviețuitori. Mai mult, ajungând la locuința Evei, Claire descoperă că aceasta o mințise în tot ceea ce îi spusese. Nu era nicio urmă a vreunui soț, actele găsite dovedind că aceasta fusese dintotdeauna celibatară. De cine fugea atunci Eva?

În continuare, capitolele din prezent alternează cu cele din trecutul Evei, care ne ajută să o descoperim pe aceasta încetul cu încetul, înțelegându-i și motivele pentru care luase mai multe decizii controversate care o aduseseră într-o situație imposibilă. Este ușor să judeci pe cineva, atâta timp cât nu-i știi trecutul…

În scurt timp, Claire se va simți prinsă ca într-o pânză de păianjen: fără bani, fără a-și putea relua vechea identitate, noua identitate aducând-o în vizorul unor oameni foarte periculoși. În plus, spionându-i mesajele lui Rory, a cărui parolă reușise să o descopere, Claire a aflat o informație stupefiantă: locul ei din avion nu fusese ocupat! Era doar o chestiune de timp până când Rory avea să descopere că ea era în viață. Iar atâta timp cât restul lumii credea că ea murise, nimeni și nimic nu putea să-l împiedice s-o elimine cu adevărat.

Salvarea vine uneori de unde nu te aștepți. Mulți oameni poartă măști. Cel mai adesea acestea sunt frumoase, dar ascund un suflet hidos. Se întâmplă însă uneori ca o mască respingătoare să ascundă, de fapt, un suflet bun și inimos…

Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte desfășurarea evenimentelor și deznodământul, care ne aduce mai multe răsturnări spectaculoase de situație.

Eu am empatizat cu ambele eroine, am simpatizat-o și i-am ținut pumnii lui Claire, dar pentru Eva mi s-a rupt sufletul…

Recomand cu drag cartea tuturor iubitorilor de thrillere!

Cartea Ultimul zbor de Julie Clark poate fi comandată pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *