Delicatese Literare
Recenzii

Umblând printre morminte de Lawrence Block, Editura Crime Scene Press – recenzie

Umblând printre morminte

(A Walk Among the Tombstones – 1992)

Lawrence Block

Editura Crime Scene Press

Traducere: Mircea Pricăjan

Nr. de pagini: 304

An apariție: 2016

LAWRENCE BLOCK s-a născut la 24 iunie 1938 și este unul dintre cei mai mari scriitori americani de romane polițiste. Este recunoscut în mod deosebit pentru seriile de personaj „Matt Scudder” (un detectiv privat care se luptă cu alcoolismul) și „Bernie Rhodenbarr” (un hoț gentleman). A frecventat Antioch College din Yellow Springs, Ohio, dar a renunțat la cursuri înainte să-și ia diploma. Cele mai multe opere ale sale se petrec în New York, oraș în care locuiește de zeci de ani. A susținut o rubrică de ficțiune în revista Writer’s Digest. Cel mai cunoscut și îndrăgit personaj al său, Matt Scudder, a fost interpretat pe marele ecran de actori ca Jeff Bridges și Liam Neeson.
A fost nominalizat de nenumărate ori la premiile Anthony, Edgar și Shamus, care i-au și fost decernate la zece ediții. Este Mare Maestru al Mystery Writers of America, Grand Maitre du Roman Noir în Franța și a primit Diamond Dagger pentru întreaga operă din partea Crime Writers Association din Marea Britanie.
După Dans la abator, un nou roman cu Matt Scudder
New York. Soția unui traficant de droguri este răpită de către doi necunoscuți. Matt Scudder, fost polițist, actual detectiv privat care a renunțat la alcool, se implică în caz. Primind ajutor din surse neașteptate, începe să strângă lațul în jurul răufăcătorilor. Numai umblând printre morminte poate să găsească soluția cazului și să salveze viața unei femei nevinovate.
Lawrence Block te poartă pas cu pas printr-un New York pe care-l cunoaște ca-n palmă. Aici, granița dintre Bine și Rău este întotdeauna neclară. Un roman hard-boiled, în excelenta tradiție începută de Raymond Chandler și Dashiell Hammett.
Romanul a fost adaptat pentru marile ecrane în 2014 – A Walk Among the Tombstones (Umblând printre morminte)–, cu Liam Neeson în rolul principal.
„E mai mult decât un mister. E o poveste despre oameni, despre băutură, despre New York, spusă de una dintre cele mai sigure și mai ușor de recunoscut voci ale prozei americane.” – Martin Cruz Smith
„Unul dintre cei mai complecși și mai convingători eroi ai literaturii moderne. Cu greu găsești un thriller mai bun.” – Atlanta Journal-Constitution
„Alert, profund și atât de tensionat încât zumzăie ca un cablu electric.” – Stephen King

Umblând printre morminte” de Lawrence Block este un mystery-crime incredibil de antrenant despre faptele monstruoase ale unor degenerați, ucigași sexuali psihopați, o poveste captivantă cu o intrigă deosebită, dialoguri alerte și personaje complexe cu care am făcut cunoștință încă din romanul  „Dans la abator” al renumitului autor.
Vă mai amintiți de Matt Scudder, detectiv privat fără licență, fost polițist alcoolic care frecventează cu regularitate ședințele Alcoolicilor anonimi? Mi-a plăcut mult în acel roman și îmi place la fel de mult și în „Umblând printre morminte”, un personaj credibil, cu calități dar și defecte, un tip căruia meseria de polițist nu i-a dispărut din sânge precum alcoolul de care nu s-a mai atins de câțiva ani.
Încăpățânat, insistent, Matt are acel calm pe care nu numai ororile pe care le-a văzut în meseria de polițist i-l dau ci și echilibrul la care a ajuns cu sinele după ce atâta timp și-a anesteziat simțurile și mintea cu băutură.
Mi-a plăcut și Elaine, prietena lui „cu beneficii”, damă de companie, de care îl leagă sentimente mult mai profunde decât partidele de sex sau decât ar vrea el să recunoască! Dură, altfel nu ar fi supraviețuit în branșă, dar și sensibilă, își depășește condiția frecventând cursuri la colegiu, având o influență mai mult decât pozitivă asupra lui Matt. Fiecăruia îi este teamă să-și recunoască sentimentele față de celălalt, amândoi au frică de angajamente și deși niciunul nu vrea să  strice acesta relație de prietenie „cu beneficii”  transformând-o într-o relație care începe cu litera „i”, inima își urmează nestingherită drumul ei fără a ține cont de temerile lor.
Nici de TJ, un personaj pe care Lawrence Block îl readuce din „Dans la abator” în atenția cititorului , nu am uitat. Cum aș putea să-l trec cu vederea când mi-a plăcut atât de mult acest adolescent din ghetou cu ochi de „om trecut prin greutăți și mizerii” care face diferite comisioane pentru Matt, la care detectivul ține foarte mult, încrederea și relația dintre ei cimentându-se din ce în ce mai mult odată cu trecerea timpului.
Astfel, printr-un stil de scriere limpede și precis, Lawrence Block reușește cu mare talent, nu numai să contureze foarte bine personajele, ci și să evidențieze inflexiunile comportamentului lor cât și profunzimea și dinamica relațiilor dintre ele.
 Să vă spun însă câteva cuvinte despre cazul pe care-l anchetează detectivul Matt Scudder, ce simte mâncărimi sub piele atunci când stă mai mult timp „pe margine”, munca asigurându-i o parte din echilibrul interior de care are atâta nevoie. Kenan Khoury este un traficant de droguri de origine libaneză a cărui soție, Francine, este răpită în plină zi, în stradă, după ce iese de la cumpărături dintr-un magazin din New York. Kenan este contactat telefonic de către răpitori, care cer o răscumpărare uriașă și, deși Kenan urmează întocmai planul acestora, soția îi este trimisă înapoi violată, bătută și făcută bucăți în pungi de plastic! O crimă oribilă ale cărei origini pot fi reglarea de conturi, răzbunarea sau crima de plăcere, asemenea oroare depășind limitele mele de înțelegere!
Furios, debusolat, prăbușit psihic, Kenan apelează la Matt, prin intermediul fratelui lui, care-l cunoaște pe detectiv de la ședințele Alcoolicilor anonimi, vrând, bineînțeles, să afle cine i-a ucis soția, care a fost motivul și nu doar atât, dorind cu putere răzbunarea!
„- Nu știu ce i-au făcut(…).  Dar au omorât-o și au măcelărit-o, și-au bătut joc de ea într-un fel murdar, iar eu trebuie să fac ceva în privința asta, altfel am să mor. (…) Așa că vreau ajutorul tău și te pot plăti cu oricât e nevoie (…) și sunt dispus să cheltuiesc oricât este necesar.”
” – Da, sunt traficant,(…), zi-mi cum vrei tu, și da, am intenția să le iau scalpul scursorilor ălora. Uite, am pus cărțile pe masă. Ce spui? Te bagi sau nu? (…)
– Mă bag, am spus”.
Fără indicii, fără urme, cu o poveste încropită pe fragmente, Matt realizează ancheta așa cum știe el cel mai bine, căutând victime ucise prin același mod oribil, în condițiile în care răpitorii, inventivi, și-au plănuit cu răbdare operațiunea ca niște adevărați profesioniști nelăsând în urmă decât o femeie făcută bucăți!
O crimă fără cusur la prima vedere, ucigași demenți pe care omorul și tortura îi excită, fapte monstruoase și un detectiv cu minte „brici”, cu intuiție, imaginație și curaj sunt ingredientele acestui roman provocator și electrizant pe care îl recomand cu plăcere. Pot doar să mai  menționez că mă bucur nespus de mult să îl adaug pe Matt Scudder în topul personajelor mele favorite din literatura mystery-crime!
Cartea a fost ecranizată în anul 2014, în regia lui Scott Frank, cu Liam Neeson în rolul lui Matt Scudder.

Cartea Umblând printre morminte de Lawrence Block poate fi comandată pe crimescenepress.ro, elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți Editura Crime Scene Press

 

16 Comments

  • Tyna

    Super recenzia! ❤ Nu-l descoperisem pe Lawrence Block până acum, dar ai reusit să mă tentezi maxim cu ambele cărți – „Dans la abator” și „Umblând printre morminte”. Mart Scuder este un personaj cu totul remarcabil, iar intriga este extrem de captivantă. Îmi doresc mult să văd și filmul, Liam Neeson este unul din autorii mei preferați. Mulțumesc mult pentru ambele recomandări! ❤❤❤

    • familiasimionescuyahooro

      Multumesc mult, Tyna, cu mare , mare drag!❤Recunosc, si eu imi doresc sa vad filmul iar despre cele doua romane ale autorului nu pot spune decat: vor fi pe placul tau, cu siguranta!❤

  • anasylvi

    Se vede ca iti place de protagonisti si stilul autorului, ai transmis foarte bine acest lucru, felicitari!. Sa inteleg ca este o serie intreaga cu Matt Scudder, in buna traditie a acestui tip de thriller?

    • familiasimionescuyahooro

      Multumesc mult , Ana!❤Da, autorul are o serie de 16 romane scrise cu Matt in rolul principal, doar cateva au fost teaduse la noi iar 3 dintre ele au fost ecranizare! Imi place mult Matt si imi doresc sa citesc si alte romane ale acestei serii !❤

  • Oli

    Excelenta recomandare, Carmen! M-ai tentat la maxim cu "Dans la abator" si acum m-ai convins pe deplin, am trecut ambele carti pe lista de dorinte, imi place personajul Matt Scudder si abia astept sa-l "cunosc" si eu. Felicitari pentru recenzia foarte frumoasa, captivanta si tentanta si multumesc pentru recomandarile deosebite, atat de carte, cat si de film!

    • familiasimionescuyahooro

      Multumesc mult, Oli, cu mare , mare drag!❤A fost o placere pentru mine sa-l descopar pe Matt si o surpriza sa-l adaug in topul personajelor mele favorite din litetatura mystery ! Sincer, in acest weekend vreau sa vizionez si filmul ecranizat dupa acest roman!❤

  • Doina

    Liam Neeson este o garantie pentru carte, din punctul meu de vedere. Duritate, adrenalina si reusita finala a personajului pozitiv. Reteta perfecta.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *