Delicatese Literare
Recenzii

Umbra magiei de Kat Howard, Editura Nemira – recenzie

Umbra magiei

(An unkindness of magicians – 2017)

Kat Howard

Editura Nemira

Colecția Armada

Nr. de pagini: 296

Traducere: Mihaela Ioncelescu

An apariție: 2018

New York-ul din zilele noastre are o latura necunoscuta oamenilor obisnuiti: Lumea Nevazuta, o societate de magicieni grupati in Case ai caror reprezentanti se lupta pentru suprematie intr-o competitie neobisnuita.

Cand apare de nicaieri Sydney, cu puteri nemaivazute, iar magia tuturor celorlalti isi pierde forta, intrigile dintre Case se complica si toata Lumea Nevazuta e cuprinsa de neliniste.

Dar Sydney uraste tot ce este legat de magie pentru ca adesea cere un pret prea dureros.

Personajele puternice si povestea unei razbunari fac lectura placuta, dinamica, perfecta pentru cei carora le plac magicienii intunecati si imprevizibili.“ – Kirkus Reviews

O scriitoare exceptionala!“ – Neil Gaiman

Umbra magiei” de Kat Howard este un fantasy urban care reușește să înglobeze într-un spațiu relativ scurt o poveste bine închegată, o serie de personaje frumos schițate și o atmosferă de-a dreptul sumbră, așa cum i se potrivește unei lumi magice bazate pe principii extrem de dure și de greșite, din capul locului.

Cartea începe fulminant, cu o demonstrație de forță a protagonistei Sidney, o scenă memorabilă în care ea face uz de stăpânirea pe care o are asupra magiei cu scopul de a atrage atenția unui posibil angajator asupra sa. Evident, nu vorbim de angajatori obișnuiți, ci de cei implicați într-un concurs care se desfășoară doar din când în când în lumea magică, o competiție acerbă numită Turnanta. În cadrul acestei competiții, Casele magice din New York își lansează provocări, iar duelurile ajung în faze eliminatorii unde devin de-a dreptul mortale.

Fiecare Casă își dorește supremația și pentru aceasta nu ezită să își arunce la înaintare campionii, fie ei din familie sau angajați. În afară de aceste Case consacrate, care luptă pentru a-și menține sau a-și ridica prestigiul, mai sunt și candidați, magicieni nou intrați în circuit, care speră să își întemeieze o Casă.

În mijlocul acestui tumult apare Sidney, o magiciană foarte puternică, care pare răsărită din neant. Ea este angajată de Laurent Beauchamps să îl reprezinte în marea Turnantă, sperând că Roata Norocului va decide în favoarea sa. Sidney are însă propriile planuri, care vor pune pe jar întreaga Lume Nevăzută și fundația pe care se sprijină magia celor mai mulți dintre membrii ei.

Laurent Beauchamps nu provine dintr-o Casă, fiind un exemplar destul de neobișnuit în lumea magicienilor newyorkezi: este de culoare și un distins necunoscut. Cu toate acestea, a ajuns să strângă o avere frumoasă și își permite acum să fie reprezentat de cea mai controversată apariție din mediul magic – Sidney. Povestea acesteia este extrem de tristă, fiind una dintre puținele care au reușit să iasă din Casa Umbrelor, un stabiliment magic sinistru patronat de Shara, o figură distorsionată, în același timp torționar și victimă. Magia cere întotdeauna un preț, puțini sunt cei care se încumetă să o practice și să îl plătească. Cu generații în urmă, Casa Merlin a găsit o soluție pentru a putea folosi magia fără repercusiuni, însă pentru această sunt necesare sacrificii aduse de fiecare Casă, sacrificii teribile. Lumea bună a magiei a acceptat acest compromis, iar Casa Umbrelor a devenit legată de Lumea Nevăzută într-un mod oarecum simbiotic. Veți descoperi singuri care sunt aceste legături și de ce Sidney își dorește atât de mult să dărâme întregul domino.

În Turnantă, totul este permis – nimeni nu se dă în lături în a înfrunta prieteni, dușmani sau rude.

Rivalii istorici ai Casei Merlin sunt Casa Prospero, condusă cu o mână de fier de Miranda. Aceasta și-a dezmoștenit fiul, pe Grey, lucru destul de rar întâlnit în lumea magicienilor. Motivele dezmoștenirii sunt mai mult decât justificate, Grey coborându-se extrem de jos în dorința lui de a avea cât mai multă putere magică. Laurent, cel mai bun prieten al lui Grey, nu știe nimic despre viața secretă a acestuia și faptele la care se dedă pentru a-și atinge scopurile.

Ian Merlin, fiul ambitiosului Miles, șeful Lumii Nevăzute este un magician care a renunțat la legăturile cu Casa sa și cu folosirea magiei prin intermediul Umbrelor. El concurează în Turnantă pentru Casa Prospero, chiar dacă riscă să se afle la un moment dat față în față cu Lara, sora sa.

Harper este o Banală (persoană din afara Lumii Nevăzute) cu un strop de magie, care dorește să răzbune moartea celei mai bune prietene, Rose Morgan, ucisă mișelește. Ea știe că ucigașul aparține Lumii Nevăzute și face tot ce este necesar ca să pună mâna pe el și să o răzbune pe Rose.

Acestea sunt pe scurt câteva repere care activează acțiunea din acest roman, acțiune punctată cu multe momente intense, felurite descrieri inedite ale magiei și vrăjilor folosite atât în Turnantă, cât și în afara ei. Autoarea creează o atmosferă specifică, gravitând în jurul Central Park, un loc cu o mare încărcătură magică.

Personal, am apreciat curajul de a crea o eroină foarte puternică, în condițiile în care majoritatea autorilor încearcă să ne arate eroi într-o permanentă luptă cu ei înșiși în a-și învinge slăbiciunile. Sidney este prezentată deja ca învingătoare în lupta cu propriile slăbiciuni, cu torturile și chinul care, deși nu s-au încheiat, nu o mai doboară. Ea a trecut un anumit prag și de acum țintește victoria , care înseamnă nu doar răzbunare, ci și dreptate.

Mi-au plăcut interacțiunile lui Sidney atât cu aliații ei, cât și cu inamicii. Am găsit savuroasă supradimensionarea magiei, legătura ei cu această formă de artă inaccesibilă multora.

Fiind un fantasy, deși destul de concentrat, după cum am afirmat și mai devreme, mi-aș fi dorit o amploare mai mare – întreaga intrigă și personajele cer, după părerea mea de cititor, un spațiu mai amplu de desfășurare. Este o lectură satisfăcătoare și ca roman de sine stătător, însă cred că este loc pentru mai mult în această poveste, loc clar pentru o continuare.

Nu cunosc intențiile autoarei în acest sens, însă „Umbra magiei” este un fantasy urban care merită atenția cititorilor genului și tuturor celor care adoră o lectură plină de acțiune și suspans.

Romanul „Umbra magiei” face parte dintr-un nou proiect editorial patronat de Nemira – Armada, un imprint dedicat literaturii SF, fantasy și thriller. Aștept cu mult interes următoarele apariții din cadrul acestui proiect.

„În acea noapte, dacă Lumea Nevăzută și-ar fi îndreptat privirile spre Îngerul Apelor și nu ar fi fost atentă doar la propria sa magie, atunci ar fi văzut o adevărată minune.

Un șuvoi verde de primăvară izbucni în aer, în mijlocul anotimpului alb al acelei luni din an. Liane se încolăciră de jur împrejurul statuii. O ploaie ușoară căzu pe oglinda apei, iar parfumul florilor de primăvară – liliac și bujori și zambile – se răspândi în aer.

Și dintr-o dată…

Furtuna se porni să urle, vântul ridică valuri de-a curmezișul furtunii, păsările smulse din zborul lor se învârtejeau captive în fuiorul unei tornade. Părea că o foame nestăvilită înghite totul.

Și dintr-o dată…

Se auzi un trosnet. Primăvara se opri din înflorire și se sfărâmă în bucăți. Vântul tăcu, iar aerul îngheță din nou în iarna timpurie.

Ninsoarea începu să cadă domol prin întuneric.”

Cartea Umbra magiei de Kat Howard poate fi comandată pe nemira.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Nemira

18 Comments

 • Mirela Barbălată

  Foarte interesantă recomandarea ta, Ana! O recenzie frumoasă!
  Recunosc că nu este genul meu și nu știu dacă aș citit-o. Dar niciodată să nu spui niciodată .

  • anasylvi

   Multumesc! Eu asa consider, ca eroii merita un cadru mai amplu unde sa se desfasoare. Sau poate unde sunt eu fana a seriilor, cine stie! Fantasy e un gen care, de multe ori, impune actiuni ample desfasurate pe parcursul mai multor volume.

 • Oli

  Ana, iti asteptam cu interes impresiile, si imi place foarte mult recenzia ta! Felicitari si multumesc pentru recomandare, ma asteptam sa ma tentezi si ai reusit! Cred ca imi va placea cartea asta. Imi plac povestile cu magie, iar daca au si un strop de romantism, cu atat mai bine. Nu-mi dau seama daca aici apare vreun pic, mi se pare ca nu…

 • Doina

  Mi-a placut foarte mult cartea. Acum sunt intr-o pasa fantasy. Te felicit pentru aceasta prezentare excelenta!
  Cu toate ca intriga permite desfasurarea actiunii pe parcursul unei serii ample, autoarea a reusit sa transmita intr-un singur volum informatiile si sentimentele necesare pentru a ne transpune in atmosfera de poveste. Recunosc faptul ca pentru mine e reconfortant sa citesc o poveste completa intr-o singura carte. Toate povestile frumoase au mii de pagini.
  Mi-ar fi placut si mie ca romantismul sa fie mai accentuat. Dar au fost niste momente tare frumoase cu ceva iubire si altele la fel de frumoase despre prietenia adevarata.
  Anterior Umbrei magiei am citit Nascuta din fum si os. Doua povesti total diferite care au la baza aceeasi idee – orice realizare se construieste cu durere, cu cat rezultatul e mai spectaculos cu atat suferinta creatorului e mai puternica.
  O carte care merita citita si o autoare de urmarit.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *