Delicatese Literare
Recenzii

Umbra muntelui de Gregory David Roberts, Editura ALL – recenzie

Umbra muntelui

(The Mountain Shadow – 2015)

Gregory David Roberts

Editura ALL

Traducere: Adina Rațiu

852 pagini

1. Shantaram – Editura ALL –  Shantaram – 2003 – recenzie
2. Umbra muntelui – Editura ALL – The Mountain Shadow – 2015

Povestea deținutului australian care a reușit să evadeze din închisoare, începută în „Shantaram” și reluată în „Umbra muntelui”, a cucerit peste 5 milioane de cititori din întreaga lume.

„Sursa tuturor lucrurilor, lumina, are mai multe forme decât sunt stele pe cer. Un singur gând frumos este suficient pentru a o face să strălucească. Însă o singură greșeală poate pârjoli o întreagă pădure în suflet, ascunzând toți aștrii de pe cer.” Așa deschide Gregory David Roberts un nou capitol din viața fostului deținut australian Lin, implicat apoi în afacerile mafiei locale din Bombay. Mai multe experiențe spirituale fac lumină în peisajul urban dominat de regi ai drogurilor, polițiști corupți și crime misterioase. De-a lungul firului narativ sinuos, schimburile de replici dure, între traficanții de droguri, se întrepătrund cu pasajele de înțelepciune hindusă, învăluită uneori în fum de canabis.

Acțiunea începe cu revenirea lui Lin dintr-o misiune de contrabandă într-un Bombay care s-a schimbat prea mult, în prea puțin timp. Mulți dintre prietenii lui au dispărut, iar noua conducere a mafiei se bazează exclusiv pe violență într-un joc care pare să fi scăpat de sub control. Întâlnirea cu un om sfânt, cu aură legendară, pune sub semnul întrebării tot ce învățase Lin până atunci despre viață și iubire. În prim-plan reapare și Karla, dragostea sa neîmplinită, alături de care Lin va experimenta o intensă căutare lăuntrică și o reînviere, refugiindu-se pe un munte al înțelepților hinduși, în timpul războiului dintre bandele mafiote. Cartea mustește de autenticitatea experienței povestite la prima mână. Autorul a fost cândva cel mai căutat infractor din Australia – la rândul lui, a reușit să evadeze din închisoare după ce a fost condamnat pentru jaf armat.

„O continuare care îi va încânta pe mulți dintre fanii «Shantaram».” – New York Times

„O serie de întâlniri neașteptate, morți misterioase și întorsături de situație vor arunca cititorul dintr-o scenă amețitoare într-alta.” – The Independent

„Adevărurile eterne și experiențele revelatoare constituie esența acestei cărți.” – Financial Times

„Aproape 900 de pagini de evadare pură.” – Sunday Times

„Prima carte a fost un mare succes, iar acest volum nu va face excepție.” – Library Journal

Umbra muntelui este o carte cu un ritm deosebit de alert, fiind în același timp presărată cu multe aforisme, dovadă a dragostei autorului față de spiritualitatea indiană. Aventurile prin care trece Lin, eroul cărții, sunt incredibil de palpitante, unele pe muchie de cuțit, viața fiindu-i amenințată de mai multe ori. Este spectaculoasă și galeria personajelor secundare, fiecare dintre ele având o poveste de viață întortocheată, mai multe destine împletindu-se în carte.

Lin sau Shantaram, scriitor, poet și filozof, era un om bun și sensibil, dar a făcut mai multe alegeri greșite, rezultatul fiind că a fost atras într-o lume infracțională, dură și perfidă, în care aliații de azi îți pot deveni dușmanii necruțători de mâine, iar siguranța și fericirea sunt doar iluzii…

În ciuda tuturor experiențelor cumplite prin care a trecut, Lin a reușit să-și păstreze onoarea și altruismul, sărind de mai multe ori complet dezinteresat în ajutorul mai multor oameni, unii chiar necunoscuți. De asemenea, a continuat să finanțeze mahalalele, conduse acum de Johnny Trabuc după retragerea fostului lider, în special dispensarul pe care chiar el îl înființase.

Neîmpăcat în sinea sa cu calea pe care o urmase, frământările sale interioare l-au îndemnat la multe reflecții personale, care s-au concretizat în mai multe decizii cruciale luate în câteva momente critice, drumul unei vieți noi prinzând astfel tot mai mult contur…

Ca și precedenta carte din serie, Shantaram, și această carte este scrisă la persoana întâi din perspectiva eroului principal Lin, supranumit și Shantaram.

La începutul acțiunii din Umbra muntelui, îl regăsim pe Lin după doi ani de zile de la ultimele evenimente din Shantaram. Multe lucruri s-au schimbat în acest răstimp. După moartea lui Khaderbhai, liderul mafiot ce-l atrăsese pe Lin în lumea infracțională, la conducerea companiei venise Sanjay, un bărbat crud ce schimbase multe din regulile stricte ale fostului lider. Astfel, în timp ce Khaderbhai fusese categoric împotriva răspândirii drogurilor și prostituției pe străzile Bombay-ului, în prezent mai mult de jumătate din banii companiei proveneau din afaceri ilegale cu droguri și bordeluri.

Între Compania Sanjay și Compania Scorpioni – rivala ei, condusă de nemilosul Vishnu, aveau des loc răfuieli de conturi, iar cei prinși la mijloc plăteau adesea cu viața.

”Bandele mafiote, din care altădată făceau parte douăzeci ori treizeci de oameni, numărau acum sute de luptători. Suntem suma spaimelor noastre, iar mulți dintre noi ne temeam de ziua în care va trebui să ne ispășim păcatele.”

Lin refuzase să se implice în afacerile cu droguri și prostituție, ocupându-se în continuare de falsificarea de documente și efectuând din când în când misiuni de contrabandă.

Deși câștigase foarte mulți bani, Lin era departe de a fi fericit. La sfârșitul precedentei cărți din serie, Shantaram, Karla, marea iubire a lui Lin, s-a căsătorit cu Ranjit, un mogul media, lăsându-l pe Lin cu inima zdrobită.

Deși era implicat într-o relație cu Lisa, fata pe care reușise să o elibereze cândva, împreună cu Karla, de Madame Zhou, incendiindu-i acesteia bordelul, Lin nu o uitase nicio clipă pe Karla, care-i furase inima pentru totdeauna, bântuindu-i visele în permanență.

Lin o înconjura pe Lisa cu multă afecțiune și tandrețe, dar simțea că aceasta nu îl iubea și nici nu dorea să-l facă pe el să o iubească.

”Era o tandrețe nemărginită în toate gesturile noastre. Poate și pentru că știam că, într-o bună zi, totul se va sfârși, ne lăsam trupurile să spună ceea ce inimile nu puteau. (…)

Am privit-o câteva secunde cum stă pe pat, frumoasă, sănătoasă, puternică, tolănită ca o pisică alintată. Am încercat să-mi imaginez care este viziunea ei despre dragoste și cât de diferită este de a mea.

M-am lungit lângă ea, mulându-mă după conturul viselor ei. (…)

Mai sincer decât mintea, trupul meu adormit, cu genunchii îndoiți, s-a lipit de ușa închisă a spatelui ei arcuit și a bătut la ea cu pumnii inimii, implorând iubire.”

Pe lângă vechii prieteni, pe care-i știm deja din Shantaram – Didier, Abdullah, Johnny Trabuc și Vikram, Lin și-a făcut noi prieteni – Naveen Adair, un detectiv particular simpatic și Stuart Vinson, un traficant de droguri care se va dovedi însă capabil de o mare putere de a iubi.

În același timp, și-a făcut însă și noi dușmani, deosebit de periculoși: Concannon, un irlandez fanatic și mai mulți membri din Compania Scorpion.

Un moment critic se va produce când Lin, rugat de Stuart Vinson, va merge să negocieze cu Dilip Fulger – un polițist crud și corupt, pentru eliberarea unei tinere, Runnveig, de care Vinson se îndrăgostise instantaneu. Tânăra fusese închisă pentru interogatoriu întrucât prietenul ei murise în urma unei supradoze de droguri într-o cameră de hotel. După ce Lin reușește să-i cumpere bunăvoința lui Dilip cu o sumă substanțială, eliberând-o pe tânără, polițistul îi reproșează că au introdus pe piață droguri deosebit de tari, care au provocat deja moartea a trei persoane, astfel că suma cuvenită pentru mită se va tripla în viitor.

Vorbele acestuia au fost ca o palmă puternică pentru Lin, care și-a dat seama că nu se mai poate autoamăgi singur. Indiferent că el nu se implicase niciodată în traficul de droguri, era angajat în acea companie care se ocupa cu aceasta, iar mâinile lui erau și ele pătate.

”Credința însă, spre deosebire de speranță, poate muri. Iar, odată cu aceasta, mor și alți doi prieteni: statornicia și devotamentul.

Eram sătul. Îmi pierdusem și ultima fărâmă de credință în autoritatea lui Sanjay și nu aș fi putut îndura să mă supun acesteia.”

Decizia nu era simplă și implica multe riscuri, inclusiv pierderea protecției de care se bucurase până atunci ca om al companiei. Mult timp, Lin se privise într-o oglindă ciobită, refuzând să vadă o imagine clară, dar în momentul în care a conștientizat amploarea faptelor sale, a luat decizia radicală de a se retrage din companie, cu toate consecințele ce puteau decurge din acest lucru.

”Era o situație dificilă. Încercam să fug de vină și de rușine și nu era ușor: vina și rușinea erau mai bine înarmate decât mine.

Dar teama minte, deghizează disprețul de sine în autojustificare și uneori nici nu realizezi cât de frică îți este până nu-ți părăsești prietenii temători.

Am simțit dezlipindu-se de mine, precum frunzele spălate de ploaie, lucruri cărora le căutam de prea multă vreme explicații și justificări. Singurătatea este un curent în râul adevărului, la fel ca apropierea de alții. Singurătatea își este fidelă sieși. Însă când navighezi atât de aproape de țărm, ai deseori senzația că singura credință rămasă este credința în tine.”

Bunul lui prieten Abdullah și-a arătat imediat susținerea față de Lin și, simțind că acesta era într-un moment critic în care avea nevoie de o îndrumare spirituală, l-a invitat să-l însoțească pe munte, unde locuia un maestru hindus, Idriss – un învățător legendar.

Pe munte Lin va avea însă parte de o surpriză de proporții, întâlnind-o acolo pe Karla, pe care nu o mai văzuse de doi ani de zile. Vorbele ei de duh îl încântă, ca de fiecare dată, realizând că sentimentele lui pentru ea erau la fel de intense.

”- Ochii mei n-au nicio putere, a spus ea ușor dezorientată după câteva clipe.

– Ochii tăi – și sufletul din spatele lor – sunt totul pentru mine.”

Dar Karla era căsătorită iar Lin trăia împreună cu Lisa, astfel că orice relație dintre ei era imposibilă.

Însă, reîntors acasă, Lin are parte de încă o surpriză. Lisa îl anunță că dorește să se despartă de el, pretextând că s-a săturat de stilul lui riscant de viață și că ar vrea să experimenteze și alte relații. Lin este de acord cu toate cerințele ei, inclusiv a-i ceda o cameră din apartamentul lui și a-i da împrumut o mare sumă de bani, singura lui dorință fiind să o vadă fericită, chiar dacă în sufletul lui suferea văzând cât de ușor renunța ea la el și cât de multe îi pretindea.

Prețul pentru a se putea elibera de Compania Sanjay era ca Lin să mai execute o ultimă misiune de contrabandă în Sri Lanka. Reîntors după cinci zile, Lin are un nou șoc, cumplit emoțional. La doar o zi după plecarea lui, Lisa murise în urma unei supradoze de droguri. Sinucidere, accident sau crimă? Nimeni nu știe sigur ce s-a întâmplat. Karla era cea care o descoperise, întrucât Lisa o invitase să vină la ea în vizită.

La scurt timp după tragicul eveniment, Karla se decide să-l părăsească pe Ranjit. Dar, deși acum nici unul dintre ei nu mai era implicat într-o relație, Lin simte încă umbra Lisei între ei. Mai mult, o informație șocantă îi dezvăluie faptul că Ranjit fusese ultima persoană care o văzuse în viață pe Lisa, iar acum acesta era de negăsit.

Evenimentele se precipită în perioada următoare, viața lui Lin fiind amenințată de mai multe ori, cu atât mai mult cu cât acum nu se mai afla sub protecția companiei.

Karla continuă să-i dea semnale amestecate, pe de o parte mărturisindu-i că l-a iubit dintotdeauna, încă din prima clipă în care l-a întâlnit, iar pe de altă parte ascunzându-i informații și insistând să aibă încredere în ea și să nu îndrăznească să renunțe la ea, întrucât îi va dezvălui totul la un moment dat.

Confruntările vin în cascadă, numeroase persoane fiind amestecate, iar unii dintre prietenii lui Lin își vor pierde viața. Își face apariția și teribila Madame Zhou, însoțită de doi aruncători de acid, hotărâtă să se răzbune, iar Lin se temea pentru siguranța Karlei, știind că aceasta era pe listă.

Deși pericolul este înlăturat, cei doi aruncători de acid fiind prinși și torturați de victimele lor, Lin nu poate să nu reflecteze că nu aceasta era calea spre mântuire, violența născând violență, înnegurându-ți sufletul și mintea.

”Însă fiecare execuție ucide dreptatea, căci nicio ființă vie nu merită să fie ucisă. Am supraviețuit bătăilor devastatoare din închisoare și am trecut peste ele tocmai pentru că i-am iertat pe cei care m-au torturat. Am învățat acest subterfugiu de la oameni schingiuiți, care considerau că era de datoria lor să transmită înțelepciunea mai departe, pe când eram eu însumi înlănțuit și bătut.

Uită, îmi spuneau acei înțelepți. Dacă le răspunzi cu aceeași ură pe care ne-o arată ei, îți vei distruge mintea, iar mintea e singurul lucru pe care oamenii aceștia nu-l pot atinge.”

”Singur, în pădure, am iertat toate relele care mi s-au făcut. Îngenuncheat printre propriile-mi păcate, i-am iertat pentru ce au făcut, sperând ca cineva, undeva, să mă ierte și pe mine.”

Finalul cărții aduce multe răspunsuri la întrebări, convingându-ne în același timp și de iubirea profundă a Karlei – un personaj fascinant, cu o inteligentă ascuțită și o mare forță interioară, pentru Lin. Multe din faptele ei apar acum într-o cu totul altă lumină, demonstrându-ne că erau făcute pentru un scop nobil și pentru binele și siguranța lui Lin.

Pe tot parcurcul cărții, Lin a făcut o lungă călătorie plină de întorsături și momente de cumpănă, escaladând propriul munte al înțelepciunii și cunoașterii de sine, primind răspunsul la multe întrebări existențiale, reușind în final să-și găsească echilibrul și fericirea alături de persoana iubită.

Citate:

”Amatorul este cel care nu a învățat ce să nu facă.”

”Chiar și nimicul are prețul său.”

”Iubește adevărul pe care îl găsești în sufletele altora!  Și ascultă glasul dragostei din sufletul tău!”

”De-a lungul vieții, regretul, mai mult decât iubirea, ne învață că răul naște rău, iar compasiunea naște compasiune. Iar odată ce și-a îndeplinit scopul, regretul se stinge în neantul în care se sfârșesc toate celelalte.”

“Siguranța e o peșteră, o peșteră confortabilă și călduță, dar lumina e acolo unde sunt și primejdiile.”

”Pacea reprezintă iertarea absolută și este opusul fricii.”

”Inima încărcată de lăcomie, orgoliu și dușmănie nu este liberă.”

Cartea Umbra muntelui de Gregory David Roberts poate fi comandată de pe site-ul Editurii ALL, pe libris.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, librex.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura ALL

Recenzii și prezentări cărți culturale

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *