Delicatese Literare
Recenzii

Umbra nopții de Raluca Butnariu, Editura Librex Publishing – recenzie

Umbra nopții 

Raluca Butnariu

Editura Librex Publishing

529 pagini

Doi spioni englezi sunt trimiși într-o misiune riscantă la Paris pentru a recupera corespondența de război dintre mareșalul Davout și Napoleon și de a o aduce de urgență în Anglia. Theodor Davenport, cunoscut sub numele secret Rubinul, este însoțit de către Umbra Nopții, un alt spion valoros al coroanei, a cărui identitate nu este cunoscută decât de el și de către mentorul Umbrei, lordul Stoneleight.

Cei doi nimeresc însă într-o ambuscadă, în care Rubinul este rănit, iar Umbrei îi revine sarcina de a duce operațiunea la bun sfârșit și de a găsi trădătorul.

Din acest moment lucrurile iau o turnură neașteptată. La câteva zile după predarea prețioasei corespondențe lordul Stoneleight este asasinat, fiica sa cea mare, lady Anne, suferă un accident în urma căruia rămâne complet fără vedere iar Umbra Nopții dispare fără urmă de pe scena spionajului britanic.

Patru ani mai târziu, balul de debut al Emmei Stoneleight precipită o serie de evenimente care promit să înlăture misterul ce învăluie identitatea Umbrei.

Michael Davenport, fratele mai mic al Rubinului, pornește pe urmele Umbrei Nopții, ferm convins că acesta este trădătorul. Lady Anne Stoneleight, care cunoaște adevărul despre Umbra Nopții, încearcă din răsputeri să protejeze identitatea acestui personaj.

Crime, trădări, orgolii, pasiune, seducție și un umor spumos, toate aceste ingrediente promit o lectură pe care nu o vei uita cu ușurință.

Umbra nopții este o foarte frumoasă carte historical-romance, plină de suspans, care te încântă cu un ritm alert, personaje fascinante, dialoguri pline de vervă și întorsături de situații.

Acțiunea cărții începe la data de 25 mai 1814 la Paris, unde doi spioni ai guvernului britanic, Rubinul și Umbra Nopții, se aflau într-o misiune secretă, foarte importantă, de a prelua niște documente ce conțineau informații strategice despre confruntarea ce avea să aibă loc cu forțele armate ale lui Wellington. Din păcate, imediat după ce au preluat pachetul de la mesager, au fost atacați din toate părțile, dându-și seama că au fost atrași într-o capcană.

Rubinul, alias Theo Davenport, un bărbat extrem de curajos și cu multă experiență, a realizat imediat că nu era nicio șansă să scape amândoi cu viață și i-a poruncit tânărului său partener să plece cu documentele, el urmând să-i acopere spatele. Neavând de ales, cu multă durere în suflet, Umbra Nopții s-a conformat…

Deși misiunea de la Paris se soldase cu un succes răsunător, documentele aduse conținând informații de o importanță capitală, Thomas Harper, directorul Departamentului Serviciilor Speciale, era extrem de neliniștit. Cineva din interior îi trădase iar Theo Davenport, unul dintre cei mai buni oameni ai săi, căzuse la datorie. Thomas ar fi vrut să afle mai multe amănunte despre misiune de la Umbra Nopții dar Linus Stoneleight, singurul care îi știa identitatea și care ținea legătura cu el, refuzase categoric să-l desconspire.

Din păcate, în scurt timp și Linus va fi asasinat, lăsând în urmă trei copii, James, Anne și Emma. Mai mult, Anne a fost atât de șocată aflând știrea morții acestuia încât a călărit nebunește și, neatentă, s-a lovit de o creangă, suferind un accident în urma căruia a orbit.

După patru ani, Emma urma să-și facă debutul. La rugămintea lui James, Michael Davenport, prietenul acestuia și fratele lui Theo, vine să o sprijine la prima ei apariție în societate, prezența lui la acest eveniment având să îi asigure tinerei domnișoare un statut aparte.

”Dacă nerozii tineri și plini de bani observau că cel mai curtat burlac al Londrei arăta o atenție specială vreunei debutante, atunci șansele ca aceasta să facă o partidă strălucită sporeau considerabil, deoarece toată lumea știa că Michael Davenport avea fler și gusturi ireproșabile în materie de femei.”

Deosebit de inteligent, puternic și plin de farmec, Michael avea grijă însă să nu se implice niciodată într-o legătură amoroasă. În ciuda acestui fapt, femeile nu reușeau să reziste șarmului său, modului lui de a le flata și de a le asculta cu multă atenție, Michael având însă grijă să nu facă niciodată vreo promisiune pe care să nu și-o țină. Un amant de o generozitate ieșită din comun, atât fizică dar și materială, Michael își căpătase porecla de ”Armăsarul”.

La bal, Michael este de-a dreptul fascinat de Anne, sora lui James, o fată foarte frumoasă, înaltă și slabă, cu o minte surprinzător de ageră și profundă pentru vârsta ei.

”Cu fiecare secundă care trecea, se simțea tot mai atras și mai vrăjit de frumusețea oarbă de lângă el. Îi admira logica și inteligența, îi aprecia farmecul fizic și se simțea înrobit de dulceața firii ei. Era o nebunie, dar Anne Stoneleight părea să fie singura femeie care aduna la un loc toate lucrurile pe care el se așteptase să le găsească la femeia visurilor lui.”

În perioada următoare, cei doi vor avea ocazia să se mai întâlnească de câteva ori, Anne părând, la rândul ei, atrasă de Michael, care nu se poate abține să nu îi fure un sărut.

”Adânci trepat sărutul, savurându-i gustul minunat, uimit de inocența și gingășia acelei făpturi încântătoare. Probabil că nu mai fusese sărutată înainte, dar învăța al naibii de repede. Michael se trezi sedus de două ori. Prima dată, de atingerea ei delicată, apoi de abandonul și senzualitatea ei arzătoare. Dorința pentru ea îi tăia respirația și făcea sângele să-i fiarbă-n vene.”

Totuși, Michael nu se putea abandona pasiunii ce pusese stăpânire pe el. Jurase în urmă cu patru ani să-i răzbune moartea lui Theo și un fir recent descoperit părea să-l aducă mai aproape de ucigaș. O scrisoare anonimă primită îi aduce la cunoștință că Umbra Nopții era răspunzător de moartea fratelui său. Luând legătura cu Thomas Harper, află că Umbra Nopții se reactivase în urmă cu ceva timp, îndeplinind cu mult succes mai multe misiuni importante. Totuși, reușise să-și protejeze identitatea, născocind un sistem ingenios de comunicare. Intrigat, Michael vrea cu orice preț să îl deconspire, deși își dă seama că nu acesta era reponsabil de moartea fratelui său, dar sperând ca informațiile aflate de la el să-l conducă la adevăratul ucigaș, trădătorul din cadrul agenției, cel care îi trimisese scrisoarea anonimă și care, se părea, se simțise amenințat de o acțiune recentă a Umbrei Nopții.

Alergând după Umbra Nopții, care reușește să-i scape printre degete, dovedind o agilitate ieșită din comun, Michael face o descoperire halucinantă: Anne nu era oarbă, în spatele aparentei ei gingășii ascunzându-se o adevărată amazoană.

Anne este o eroină cu totul ieșită din comun, cu un spirit puternic, neînfricată, cu abilități fizice excepționale, inteligentă și ambițioasă. Era nevoie de un erou pe măsură pentru a o îmblânzi, iar Michael s-a dovedit exact bărbatul potrivit.

După ce o dovedește că nu era oarbă, aruncând un măr spre ea, pe care Anne îl prinde în ultima clipă înainte de a o lovi drept în nas, Michael își dă seama că numai învingând-o într-un duel o va putea determina să îl respecte.

”— Ce naiba faci?! reuși el să îngaime într-un târziu.
Anne zâmbi felin, luându-și nepăsătoare floreta și rotind-o prin aer cu ușurinţă.
— M-am făcut comodă, i-o servi ea pe o voce amuzată. Rochia m-ar fi împiedicat să mă mișc și nu vreau să-ţi las niciun avantaj.
Să-i lase vreun avantaj? scânci creierul lui, ajuns în fază lichidă. Iisuse Cristoase, mare minune dacă avea să-și mai amintească de care capăt se ţine floreta și la ce mama naibii serveau fandările.”

Miza e ridicată. În caz că Anne va pierde, va trebui să accepte trei condiții puse de Michael, altfel Michael se obliga să dispară pentru totdeauna din viața ei.

”După primele cinci minute, amândoi realizară că fiecare avea în față un adversar pe măsură. Acolo unde Michael se impunea prin forță și precizie, Anne compensa prin agilitate și viclenie. Era mai ușoară decât el, avea o tehnică bună, poseda intuiție și, cel mai important, niște reflexe excelente.”

Dar Michael nu-și putea permite să piardă, nici măcar un meci remiză astfel că, în cele din urmă, a reușit să învingă epuizând-o fizic, Anne leșinând în brațele lui. Mai mult, profitând de postura aparent compromițătoare în care au fost surprinși de fratele ei, Michael a forțat-o pe Anne să îl accepte de soț.

Prima bătălie era câștigată, dar nu și războiul. Duelurile continuă între ei în perioada următoare, doar că nu vor mai fi cu floretele, ci verbale. Departe de gingășia afișată în public, Anne se dovedește o adevărată scorpie, punându-i din greu răbdarea la încercare lui Michael, care se îndrăgostise nebunește de ea.

Dialogurile dintre ei sunt spumoase, fiecare apărându-și din răsputeri punctul de vedere.

Michael își dă seama că luând-o cu binișorul nu ar rezolva nimic, astfel că are grijă să o prevină că va lua măsuri ferme contra ei dacă va încerca să-l păcălească.

”- Nu negociez lucrul ăsta, Anne, și ar fi bine să mă asculți, fiindcă o să mă prind dacă încerci să mă duci de nas și o să iasă prăpăd, îți garantez.”

Anne, la rândul ei, e disperată să nu renunțe la stilul de viață pe care îl dusese până atunci.

”Anne Stoneleight sfida orice închipuire. Pentru ea, viața însemna trepidație, provocare și risc continuu.”

Mi-a plăcut mult de Michael. Pentru unele lucruri se merită să lupți cu toate armele, iar Michael a dovedit o tenacitate ieșită din comun pentru a o cuceri pe Anne, regândindu-și în permanență strategia. Încetul cu încetul, rezistența ei începe să slăbească, iar Anne începe să-i aprecieze tot mai mult calitățile lui Michael, realizând cu stupoare că s-a îndrăgostit de el și că n-avea de gând să-i mai dea drumul.

”Cu toate că părea relaxat și leneș, Anne știa că ar fi putut ataca cu viteza și precizia mortală a unei cobre regale, dacă situația o impunea. Sub acel aspect îngrijit, elegant și rafinat, musteau o forță și o energie demne de întregul ei respect și completa ei admirație. Poate că tocmai asta o atrăsese la el: forța aceea brută, covârșitoare și pe lângă acestea, vitalitatea uluitoare, rezistența fizică și mentală la efort, faptul că era un bărbat care degaja magnetism sexual, inteligență și viclenie într-o combinație ucigătoare.

Oare cum de o alesese tocmai pe ea dintre atâtea grații fermecătoare, mult mai tinere decât ea și infinit mai ușor de manevrat?… Nu conta, esențialul era că acel bărbat era al ei și avea de gând să îl păstreze.”

În tot acest timp, pericolul continua să planeze asupra lor. Trădătorul, perfid și deosebit de periculos, era hotărât să-i elimine.

Aventurile prin care vor trece cei doi eroi vor fi deosebit de palpitante, dar în final o situație disperată va fi salvată miraculos datorită unui mic accesoriu încărcat de semnificație.

Cartea oferă o lectură deosebit de plăcută, reușind să te captiveze de la prima până la ultima pagină cu un amestec de suspans, romantism, mister, dialoguri incitante, întorsături de situații, întâmplări spectaculoase  și oferindu-ne, bineînțeles, un final fericit.

”- Am să-ți ofer totul, amazoano, spuse bărbatul, privind-o adânc în ochi, fermecat de frumusețea senină a chipului ei. Îți promit!

Anne avea să constate în timp că soțul ei își respecta întotdeauna făgăduielile.”

Cartea Umbra nopții de Raluca Butnariu se poate comanda pe librex.ro

Am inclus cartea în Top 10 eroine remarcabile din cărțile historical-romance

Cărțile autoarei Raluca Butnariu pot fi comandate pe librex.ro, libris.ro, librarie.net

Recenzii cărți Raluca Butnariu

Recenzii și prezentări cărți autori români

21 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *