Delicatese Literare
Recenzii

Umbra sinelui de Brandon Sanderson, Editura Trei – recenzie

Umbra sinelui

(Shadow of Self – 2015)

Brandon Sanderson

Editura Trei

Traducere: Marilena Dumitrescu

Nr. pagini: 432

An apariție: 2019

0.5. The Eleventh Metal – 2012
1. Ultimul imperiu – The Final Empire – 2006
2. Fântâna Înălţării – The Well of Ascension – 2007
3. Eroul Evurilor – The Hero of Ages – 2008
3.5. Secret History – 2016
4. Aliați în slujba dreptății – The Alloy of Law – 2011
4.5. Allomancer Jak and the Pits of Eltania – 2014
5. Umbra sinelui – Shadow of Self – 2015
6. The Bands of Mourning – 2016
7. The Lost Metal
Brandon Sanderson (n. 1975) a obţinut masteratul în creative writing la Universitatea Brigham Young, pe când făcea parte din redacţia Leading Edge, revista semiprofesionistă de ficţiune speculativă a universităţii. A debutat în 2005 cu romanul Elantris. După moartea lui Robert Jordan, Sanderson a fost ales să scrie volumul final din seria Roata timpului. Este laureat al premiilor David Gemmel Legend (2011 și 2015) pentru roman fantasy și Hugo (2013) pentru nuvela Sufletul împăratului (apărută în limba română în anul 2015). Romanul Aliaţi în slujba dreptăţii este laureatul din 2013 al Premiului Imaginales. Află mai multe despre autor pe brandonsanderson.com.
La Editura Trei au apărut primele patru volume ale seriei Născuţi din ceaţă: Ultimul Imperiu, Fântâna Înălţării, Eroul Evurilor și Aliaţi în slujba dreptăţii.
În ultimele trei secole, civilizaţia de pe Scadrial a progresat vertiginos, graţie unui amestec de tehnologie și magie. Credinţa a devenit o forţă tot mai puternică, cele patru religii importante disputându-și supremaţia globală, iar democraţia, deși a reușit să se impună pe întreaga planetă, trebuie să ţină piept corupţiei. Această societate efervescentă, dar încă în derivă, se confruntă pentru prima oară cu terorismul, al cărui scop este să stârnească revolte și conflicte. Wax și Wayne, cu ajutorul inventivei Marasi, trebuie să demonteze această conspiraţie înainte ca tulburările sociale să oprească progresul pe Scadrial.
„Lumea fantastică a lui Sanderson îmbină steampunk-ul, peisajele industriale timpurii și atmosfera Vestului Sălbatic, înglobând două forme ingenioase de magie – Allomanţia și Feruchimia. Fanii fantasy-ului vor fi încântaţi de această escapadă trepidantă.” – Publishers Weekly

Pentru mine și pentru mulți alți cititori, numele Brandon Sanderson este o garanție a unei lecturi de calitate. Au trecut ani de când am citit trilogia Născuți din ceață (Mistborn, în original), precum și continuarea din același univers, numită adeseori volumul 4, Aliați în slujba dreptății (The Alloy of Law). Doar primul volum l-am citit în română, restul au fost citite în engleză, de aceea vă rog să mă iertați dacă îmi scapă vreun cuvânt sau denumire din original. Oricum, să traduci aceste lucrări este o muncă foarte dificilă, am tot respectul pentru traducătorii care s-au străduit să aducă atmosfera și construcția de lumi extraordinară a lui Sanderson aproape de cititorii români.
Pentru cei care ați citit trilogia inițială Născuți din ceață, vă avertizez că urmează o schimbare de registru în aceste continuări, ceea ce nu scade, din punctul meu de vedere, nicicum farmecul lecturii. Trilogia inițială se profilează ca un fantasy epic, distopic, pe când volumele următoare se petrec la circa 300 de ani după acele evenimente și se încadrează într-o zonă de fantasy foarte originală, zic eu, unde predomină influențele steampunk, western și mystery-crime.
Elementele fantasy pe care le păstrează sunt puterile Allomantice și Feruchimice, precum și Hemalurgia. Dacă ați uitat care erau acestea, sau citiți pentru prima dată un volum cu acțiunea în Scadrial, le puteți găsi pentru reîmprospătarea memoriei (ori pentru informare la prima mână) la finalul volumului, așa cum erau și în celelalte cărți.
Umbra sinelui” reia acțiunile și eroii din volumul anterior, urmărind evoluția lui Waxillium Ladrian, urmaș al celebrului Breeze, un nobil atipic, justițiar, allomant și în același timp, pe jumătate terrisian și lupta lui atât cu fantomele trecutului, cât și cu amenințări din prezent, care riscă să dea peste cap tot progresul și fragila balanță stabilită de către Armonie (pe care îl știți din primele volume drept Sazed).
Îl regăsim pe Waxillium în Elendel, întors din Ținuturile Necruțătoare și încă logodit cu Steris, fiica lordului Harms.
„Wax oftă și ridică ochii din carte.
– Îi vei invita la nunta noastră pe dușmanii mei de moarte, zise el sec.
– Trebuie să invităm pe cineva, răspunse Steris.
Cu părul blond ridicat într-un coc în vârful capului, Steris ședea înconjurată de teancuri de hârtii conținând aranjamente de nuntă, de parcă ar fi fost supușii de la curte. Rochia albastră cu flori era modernă, dar în niciun caz îndrăzneață, iar pălăria pretențioasă i se lipise atât de strâns de păr, încât părea bătută în cuie.
– Sunt convins că putem fi mai inspirați în privința invitaților, fără să-i alegem pe cei care vor să mă vadă mort, spuse Wax. Am auzit că de obicei sunt chemați membri ai familiei.
– Dacă vrei să știi, zise Steris, cei rămași din familia ta sunt exact cei ce vor cu tot dinadinsul să te vadă mort, după părerea mea.
Aici avea dreptate.”
El este în continuare în slujba justiției, ajutând forțele de ordine din oraș în cazurile mai dificile, mai ales cele care implică Allomanția. De data aceasta, Wax este mult mai bine conturat decât în volumul anterior, ni se dezvăluie din ce în ce mai mult cine este el în interior, cum s-a dezvoltat Wax cel din prezent, motivațiile și sentimentele lui, relațiile cu unchiul mafiot, cicatricile sufletești cauzate de pierderea soției, Lessie, într-un mod dramatic.
În Elendel situația este tulbure, oamenii sunt nemulțumiți și pe bună dreptate, fiindcă, chiar dacă nu mai există vreun tiran asupritor ca în vremurile vechi, corupția a luat amploare, ca și diferența dintre păturile sociale. Sunt sigură că vă vor suna cunoscut toate aceste aspecte, căci Sanderson integrează foarte bine în cărțile sale anumite elemente ale lumii noastre. Iată de exemplu, reflecțiile lui Marasi în ceea ce privește mulțimea adunată în fața sediului Executivului, la un moment dat:
„Aici era o problemă, pentru că societatea modernă eroda aceste concepte. Acum viața părea a fi într-o permanentă tranziție, cu oameni care se mutau frecvent dintr-un loc în altul, schimbând mai multe slujbe – lucruri care nu se întâmplau aproape deloc în urmă cu un secol. Acum erau forțați de progres. În ziua de azi, la Elendel nu era atâta nevoie de birjari, cât era de mecanici pentru repararea automobilelor.
Trebuia să te adaptezi. Să te miști. Să te schimbi. Toate bune și frumoase, dacă n-ar fi fost amenințate identitatea, legăturile și sentimentul de a avea un țel. Gardienii guvernatorului supravegheau mulțimea cu ostilitate, bombănindu-i pe răufăcători, de parcă ar fi văzut în mulțime numai borfași în permanentă căutare de pretexte pentru a crea dezordine și a delapida.
Oamenii aceștia voiau, dimpotrivă, stabilitate, ceva care să le permită să-și sprijine comunitățile sau să construiască altele noi. Dezordinea este rareori determinată de lăcomie, și mai adesea de frustrare și de lipsa speranței.”
Alături de Wax stau cei doi aliați de nădejde: Wayne, tânărul bizar și fermecător care poate să se adapteze în orice situație și Marasi, sora vitregă a logodnicei sale, cu inteligența ei ascuțită și simțul dreptății. Aceasta a trecut din tabăra avocaților în cea a polițiștilor, dorind să se implice cât mai mult în rezolvarea cazurilor, lucru cu care familia nu e de acord.
Lucrurile se complică în momentul în care Wax realizează că pericolul este mult mai mare decât credea: în spatele crimelor și turbulențelor menite să sădească haosul se află un kandra, un Nemuritor-fără-Chip, scăpat de sub controlul lui Armonie. Într-un secol în care întâmplările ai căror eroi au fost Kelsier, Vin, Elend, Sazed și toți ceilalți sunt mai mult mitologie decât istorie, nimeni nu știe cum să facă față unui kandra străvechi, care poate să ia orice înfățișare și este, cel puțin teoretic, aproape imposibil de ucis. Waxillium are resursele lui, iar prin intermediul unui cercel care este, de fapt, țepușă hemalurgică, poate să ia legătura cu Armonie. Drumurile protagoniștilor se intersectează din nou cu lumea kandra, iar iubitorii seriei vor fi încântați să îl revadă pe TenSoon. Acțiunea atinge un ritm din ce în ce mai trepidant, cu întorsături neașteptate de situație și un final care creează posibilități fascinante.
Frapează, ca în oricare alt roman plasat în Cosmere, vastul univers unde se desfășoară romanele sandersoniene, splendoarea construcției frescelor sociale, a religiilor, a obiceiurilor. Cititorul este în permanență vrăjit de măiestria acestui creator de lumi, unde totul este atât de bine pus la punct, atât de veridic, împletind realul și fantasticul într-o măsură covârșitoare și ademenitoare. Chiar dacă nu avem dimensiunile trilogiei inițiale, sau ale fabulosului Roshar, acest Scadrial modern are farmecul său, foarte bine nuanțat. Autorul a inserat chiar și fragmente din ziarul local, excelent expuse, ca să creeze cu exactitate acest cadru social de care vă vorbeam.

Personajele sunt puse în fața unor dileme de natură morală, religioasă, nimeni nu este sută la sută erou, chiar dacă motivațiile sale sunt bune, în principiu. De exemplu, religiile actuale ale Scadrialului se bazează pe cele întâmplate în urmă cu sute de ani, după căderea Lordului Legiuitor, când unii dinte eroii de atunci au ajuns zeități. Cu toate acestea, lumea s-a îndreptat înspre progresul tehnic într-un mod covârșitor, chiar și cu aceste elemente paranormale relativ recente, chiar și cu Allomanția și Feruchimia încă în mijlocul lor. Toate acestea au fost integrate într-o societate de consum ca oricare alta. Să fie acesta un gând liniștitor sau dimpotrivă? Rămâne la latitudinea fiecăruia să reflecteze.
Însuși Armonie nu poate interveni, ca să nu perturbe balanța, întrucât îi are în echilibru atât pe Dăinuire, cât și pe Năruire, cele două forțe opuse de pe Scadrial. Waxillium și ceilalți vor fi ajutați, dar vor trebui să o scoată singuri la capăt. Autorul evidențiază ideea că aceiași oameni ar putea fi considerați eroi sau malefici, în funcție de partea de care se află, de percepția fiecăruia asupra dreptății și de împrejurări.
„Wax se plimba prin ceață, când auzi oprindu-se un autovehicul dedesubt. Bleeder se juca cu el. Îi simțea degetele strecurându-se în el, sfredelindu-i craniul, înfășurându-i-se în jurul minții. Vedea exact ce voia ea să facă și cu toate acestea nu putea alunga întrebările pe care i le punea.
Wax se opri la un capăt în vârful podului. De aici se zărea până la marginea orașului, unde luminile cedau locul întunericului de la sat. În spate, orașul era o mare de lumini strălucitoare, mii și mii de lumini, dar cablurile electrice nu trecuseră încă dincolo de pod. La periferia orașului Elendel luminile se opreau. Ultimele, câteva, atârnau pe pod, parcă ar fi fost niște faruri holbându-se în imensitatea întunecată a mării.
Tânjea după întunecimea aceea. Să se arunce în ea, să scape de toată responsabilitatea – să nu se mai frământe pentru sutele de mii de oameni pe care nici nu-i cunoștea, și să se întoarcă la aceia puțini pe care-i putea ajuta.”
Umorul prezent în această carte este unul de foarte bună calitate, cel puțin eu îl apreciez într-o mare măsură. Este greu să mă mențin departe de superlative, când vorbesc despre una dintre cărțile lui Sanderson, fiindcă este undeva în fruntea preferințelor mele în materie de autori. Fiecare roman pe care l-am citit și care îi poartă semnătura aduce ceva original, elemente specifice, o savoare aparte. Fiecare este impecabil, în felul lui.
Recomand cu încredere acest volum tuturor iubitorilor genului fantasy, dar și mystery-crime. Fie că ați vizitat deja Scadrial prin intermediul volumelor anterioare, fie că sunteți la prima vizită, această lectură vă va cuceri. Tot ce am descris eu aici este doar o mică parte din amploarea romanului, vă revine plăcerea de a descoperi singuri această lume complexă.

Cartea Umbra sinelui de Brandon Sanderson se poate comanda pe edituratrei.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, dol.ro, librariadelfin.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

 

18 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *