Un altfel de Crăciun de John Grisham, Editura RAO – recomandare de lectură

10

Un altfel de Crăciun

(Skipping Christmas – 2001)

John Grisham

Editura RAO

An aparitie: 2007
Nr. pagini: 186
John Grisham este un romancier american, fost politician, avocat pensionat, autor cunoscut pentru lucrările sale în domeniul dramei legale moderne.
Cartea de față am putea spune că e ”atipică” pentru stilul său. Cunoscutul maestru al thrillerelor juridice, de data aceasta ne încântă cu o amuzantă și savuroasă poveste de Crăciun!

Deoarece s-au săturat de reclamele de Crăciun, de febra cumpărăturilor, de decoraţii şi cadouri, de felicitări şi zâmbete mai mult sau mai puţin sincere, dar mai ales de cheltuieli, morocănosul Luther Krank şi simpatica lui soţie, Nora, se hotărăsc să…”sară” peste Crăciun anul acesta şi să-şi cheltuiască economiile pe o croazieră de zece zile în Caraibe. Grisham va reuşi să ne descrie cu mult umor agitaţia specifică acestui moment al anului, cât şi încercările mai mult sau mai puţin reuşite ale nonconformistului cuplu de a scăpa de asalturile cunoscuţilor şi, în special, ale vecinilor care nu pot înţelege cum e posibil să nu vrei să-ţi decorezi acoperişul cu un… om de zăpadă uriaş, ca orice american care se respectă.
O poveste delicioasă, din care răzbate toată frumoasa nebunie din apropierea Crăciunului, un șir de peripeții și comedii de situație în care se trezesc protagoniștii cărții atunci când, împotriva tuturor planurilor, se văd nevoiți să se pregătească contra-cronometru de Crăciun, și nu orice fel de Crăciun, ci unul cu musafiri neașteptați!  Cum s-a ajuns la asta? Păi, să vedem!
Un cuplu – Luther și Nora Krank – decide să sară peste sărbătoarea Crăciunului pentru a pleca într-un concediu în Caraibe, că tot atâta costa, după cum au făcut calculul…
”În urmă cu un an, familia lui Luther Krank cheltuise de Crăciun nu mai puţin de şase mii o sută de dolari. Şase mii o sută! Şase mii o sută pe podoabe de Crăciun, pe un set nou de beculeţe, pe flori, pe un nou Frosty şi pe un molid canadian; şase mii o sută pe şuncă, curcan, pastramă, caşcaval şi pe fursecurile de care nu se atinsese nimeni; (…) Şi ce anume rămăsese, concret, din toate astea? Unul sau două obiecte utile, dar nu cine ştie ce. Şase mii şi o sută!”
„Pe strada Hemlock era liniște. O liniște care prevestea dezlănțuirea sărbătorilor.
Luther sorbi din cafea și zâmbi mulțumit întregii lumi. Într-o dimineață obișnuită de Ajun, Nora ar fi sărit din pat imediat ce afară s-ar fi ivit zorii și s-ar fi apucat să aștearnă pe hârtie doua liste lungi, una pentru sine și una și mai lungă pentru Luther. Până la ora șapte, curcanul ar fi fost deja în cuptor, casa ar fi strălucit de curățenie, masa ar fi fost deja așternută pentru petrecere, iar soțul ei, copleșit, ar fi fost în jungla orașului, luptând cu aglomerația, pentru a face cumpărăturile de ultim moment. Ar fi strigat unul la altul fără încetare, fie că s-ar fi aflat față în față ori la telefon. El ar fi uitat cu siguranță să cumpere ceva, iar ea l-ar fi expediat fără pic de milă înapoi pe străzi. Și dacă, din întâmplare, el ar fi făcut imprudența de a sparge ceva, atunci ar fi sosit sfârșitul lumii!
Haos total. Ceva mai târziu, pe la vreo șase, când ei vor fi complet epuizați si sătui pană-n gât de sărbători, ar fi sosit musafirii. Oaspeții, obosiți și ei de corvoada frenetică a Crăciunului, vor dori să se distreze cu orice preț.
La prima petrecere de Crăciun organizată de familia Krank fuseseră invitați doar câțiva prieteni. Se serviseră aperitive și băuturi. Anul trecut hrăniseră pe săturate cincizeci de oameni.
Zâmbetul i se lărgi pe față, la gândul că azi aveau să fie doar ei doi, fără altă treabă decât aceea de a împacheta câteva haine si de a se pregăti pentru plajele însorite ale Caraibilor.
Luară micul dejun târziu: cereale fără pic de gust cu iaurt. Purtară o conversație plăcută, pe teme din paginile ziarului. Nora depunea eforturi eroice pentru a ignora amintirile Crăciunurilor din trecut. Se străduia din răsputeri să pară entuziasmată de ideea călătoriei.
— Crezi ca Blair e in siguranță? întrebă ea într-un târziu.
— E bine, nu-ți mai face griji, răspunse Luther, fără să ridice privirea.
Zăboviră o vreme la fereastră, discutând despre familia Scheel, apoi se amuzară urmărind agitația din fața casei familiei Trogdon. Circulația se întețise pe Hemlock, pe măsură ce oamenii începeau să ia cu asalt magazinele, pentru o ultimă incursiune în nebunia din magazine. În fața casei lor opri un camion, iar Butch, responsabilul cu livrările, coborî din cabină, ținând în mâini o cutie. Porni in fuga spre ușă, ajungând exact in clipa în care Luther o deschidea larg.
— Crăciun fericit! gâfâi el, azvârlind pachetul în brațele lui Luther.
În urmă cu o săptămână, cu prilejul unei alte livrări, pe când nu se grăbea chiar atât de tare, Butch întârziase nițel în prag, așteptându-se la obișnuitul bacșiș anual. Luther îi explicase că anul acesta nu intenționau să sărbătorească. „Vezi, nici măcar nu avem un brad, Butch! N-avem nici un fel de ornamente, n-avem luminițe si nu l-am montat pe Frosty pe acoperiș. Anul asta o lăsăm mai moale, Butch; n-am cumpărat calendarul polițiștilor si nici prăjitura cu fructe de la pompieri. Nimic, Butch.””
Însă nu au bănuit ce vâlvă și indignare va stârni decizia lor în rândul vecinilor. Cum, să nu ornezi casa de Crăciun? Să nu pui zeci de luminițe? Să nu urci, drept decorațiune, un om de zăpadă uriaș pe acoperiș, ca orice american care se respectă? Nu se poate așa ceva…
Și presiunile încep, subtile – cu grupuri de colindători care vin să le cânte la ușă – până la cele mai puțin subtile, sau de-a dreptul ”războinice”: pancarte prin care sunt somați: ”Eliberați-l pe Frosty!” Bănuiți probabil cine e Frosty – omul de zăpadă ce trebuia montat pe acoperiș! Însă le rezistă eroic.
Dar, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, și, în dimineața dinaintea Crăciunului, pe când își făceau ei liniștiți bagajele pentru plecarea în Caraibe, sună telefonul! Era fiica lor, Blair, care îi anunță entuziasmată că vine acasă cu iubitul ei pentru a-l prezenta părinților și a petrece Crăciunul cu toții, împreună.
Ați remarcat câte situații din viață, care altminteri curgeau lin și frumos, sunt ”tăiate” în două de un apel telefonic? Care împarte totul în ”înainte” și ”după”…
”- Cum te simți, scumpa mea? Câteva cuvinte și, din nou, cuvântul ”Miami”. Ești la Miami? întrebă Luther, cu o voce gâtuită, venită dintr-un gâtlej pârjolit. Nora se roti, astfel încât privirea ei aspră, aproape sălbatică, era la numai câțiva centimetri de ochii săi. Ești la Miami și vii acasă, să petrecem împreună Crăciunul. E minunat, Blair!
Nora rămase cu gura căscată.
Ascultă mai departe, apoi fu rândul lui să înmărmurească:
– Cine? Enrique? Logodnicul tău! Și mai departe, cu glasul ridicat: Care logodnic?! (…)
Luther se prăbușise pe canapea, unde părea că trage să moară.”
Panică, panică!!! Stop planuri! Alte planuri ad-hoc, o întreagă nebunie!
Iar singura soluție e să apeleze… la vecini, pentru a-i ajuta în organizarea unui Crăciun perfect, contra-cronometru. Oare vor reuși?

”Dumnezeu îi dăruise vecini și prieteni dispuși să-și sacrifice planurile făcute din timp pentru Crăciun pentru a-l salva. Ridică privirea și zări omul de zăpadă adus de familia Brixley. Chipul rotund al lui Frosty părea că-l privește, zâmbind cu pipa dintr-un cocean de porumb în colțul gurii, de sub joben. Printre fulgii de zăpadă, Luther avu impresia că omul de zăpadă îi făcuse cu ochiul.
După cum i se întâmplase mai tot timpul în ultimele săptămâni, Luther simți brusc împunsătura foamei și i se făcu poftă de păstrăvi afumați. Porni cu hotărâre prin ninsoare. ”Al naibii să fiu dacă n-am să mănânc și-o tartă cu fructe!” își jură el.
Să dai uitării Crăciunul, ce idee ridicolă!”

Deși cartea e, pe undeva, o satiră la adresa comercializării acestei sărbători, a transformării ei în ceva material mai degrabă decât spiritual, chiar și așa magia Crăciunului reușește să-și facă ”treaba”, iar lectura cărții e un minunat prilej de a intra cu bucurie în spiritul și atmosfera Crăciunului.
Cartea ”Un altfel de Crăciun” a fost ecranizată sub titlul ”Crăciunul cu familia Krank” (Christmas with the Kranks). Filmul este din 2004, cu Tim Allen și Jamie Lee Curtis în rolurile principale. Scenariul este realizat, așa cum am spus, pe baza romanului din 2001 Skipping Christmas de John Grisham.
Vă recomand atât cartea, cât și filmul, sunt relaxante și ”generatoare” de bună dispoziție!

Cărțile autorului John Grisham pot fi comandate din librăriile online raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, carturesti.ro, librarie.net, emag.ro, cartepedia.ro, emag.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți John Grisham

Recenzii și prezentări cărți de Crăciun

Recenzii și prezentări cărți cu umor

About Author

10 comentarii

  1. Minunată recenzie! ❤ M-am amuzat citind-o Culmea e că nu am văzut decât filmul, dar voi remedia problema în curând și voi citi și cartea! Mulțumesc mult pentru recomandare! ❤

Spune-ți părerea!