Delicatese Literare
Recenzii

Un altfel de Crăciun de John Grisham, Editura RAO – recomandare de lectură

Un altfel de Crăciun

(Skipping Christmas – 2001)

John Grisham

Editura RAO

Ediția 2020

Nr. pagini: 240

Tip copertă: Paperback

John Grisham s-a născut în Jonesboro, Arkansas, la 8 februarie 1955, într-o familie modestă. Dupã absolvirea Facultăţii de Drept, a practicat avocatura timp de aproape un deceniu în Southaven. În 1983, a fost ales în Camera Reprezentanţilor din Mississippi, din partea democraţilor, for din care a făcut parte până în 1990.

În timpul liber, ca hobby, Grisham a început munca la primul său roman şi a avut nevoie de trei ani pentru a scrie …Şi vreme e ca să ucizi, pe care l-a finalizat în 1987. Grisham a continuat să scrie cel puţin un roman pe an, cele mai multe dintre ele devenind imediat bestselleruri. Publishers Weeky l-a declarat pe Grisham „romancierul cu cele mai bune vânzări al anilor 1990“, cu peste 60 de milioane de exemplare vândute. În prezent, romanele sale au fost publicate în mai mult de 255 de  milioane de exemplare, traduse în 29 de limbi.

Cum ar fi un an fără Crăciun? Fără alergătură după cadouri, fără liste infinite de cumpărături, fără petreceri plictisitoare la birou, fără decorat bradul, fără cadouri care nu-ți plac? La asta se gândesc morocănosul Luther și soția sa, Nora, atunci când se hotărăsc să sară anul acesta peste Crăciun și pe 25 decembrie să plece într-o croazieră în Caraibe. Dar să încerce să evite Crăciunul este mai greu decât și-au închipuit și are consecințe dezastruoase, mai ales când vecinii și cunoscuții nu pot înțelege de ce cineva nu și-ar dori pe acoperiș un om de zăpadă uriaș.

John Grisham este binecunoscut pentru lucrările sale în domeniul dramei legale moderne. Despre cartea de față am putea spune că e atipică pentru stilul autorului. Cunoscutul maestru al thrillerelor juridice, de data aceasta ne încântă cu o amuzantă și savuroasă poveste de Crăciun!

O poveste delicioasă, din care răzbate toată frumoasa nebunie din apropierea Crăciunului, un șir de peripeții și comedii de situație în care se trezesc protagoniștii cărții atunci când, împotriva tuturor planurilor, se văd nevoiți să se pregătească contra-cronometru de Crăciun, și nu orice fel de Crăciun, ci unul cu musafiri neașteptați!  Cum s-a ajuns la asta? Păi, să vedem!

Un cuplu – Luther și Nora Krank – decide să sară peste sărbătoarea Crăciunului pentru a pleca într-un concediu în Caraibe, că tot atâta costa, după cum au făcut calculul…

”În urmă cu un an, familia lui Luther Krank cheltuise de Crăciun nu mai puţin de şase mii o sută de dolari. Şase mii o sută! Şase mii o sută pe podoabe de Crăciun, pe un set nou de beculeţe, pe flori, pe un nou Frosty şi pe un molid canadian; şase mii o sută pe şuncă, curcan, pastramă, caşcaval şi pe fursecurile de care nu se atinsese nimeni; (…) Şi ce anume rămăsese, concret, din toate astea? Unul sau două obiecte utile, dar nu cine ştie ce. Şase mii şi o sută!”

„Pe strada Hemlock era liniște. O liniște care prevestea dezlănțuirea sărbătorilor.
Luther sorbi din cafea și zâmbi mulțumit întregii lumi. Într-o dimineață obișnuită de Ajun, Nora ar fi sărit din pat imediat ce afară s-ar fi ivit zorii și s-ar fi apucat să aștearnă pe hârtie doua liste lungi, una pentru sine și una și mai lungă pentru Luther. Până la ora șapte, curcanul ar fi fost deja în cuptor, casa ar fi strălucit de curățenie, masa ar fi fost deja așternută pentru petrecere, iar soțul ei, copleșit, ar fi fost în jungla orașului, luptând cu aglomerația, pentru a face cumpărăturile de ultim moment. Ar fi strigat unul la altul fără încetare, fie că s-ar fi aflat față în față ori la telefon. El ar fi uitat cu siguranță să cumpere ceva, iar ea l-ar fi expediat fără pic de milă înapoi pe străzi. Și dacă, din întâmplare, el ar fi făcut imprudența de a sparge ceva, atunci ar fi sosit sfârșitul lumii!
Haos total. Ceva mai târziu, pe la vreo șase, când ei vor fi complet epuizați si sătui pană-n gât de sărbători, ar fi sosit musafirii. Oaspeții, obosiți și ei de corvoada frenetică a Crăciunului, vor dori să se distreze cu orice preț.
La prima petrecere de Crăciun organizată de familia Krank fuseseră invitați doar câțiva prieteni. Se serviseră aperitive și băuturi. Anul trecut hrăniseră pe săturate cincizeci de oameni.
Zâmbetul i se lărgi pe față, la gândul că azi aveau să fie doar ei doi, fără altă treabă decât aceea de a împacheta câteva haine si de a se pregăti pentru plajele însorite ale Caraibilor.
Luară micul dejun târziu: cereale fără pic de gust cu iaurt. Purtară o conversație plăcută, pe teme din paginile ziarului. Nora depunea eforturi eroice pentru a ignora amintirile Crăciunurilor din trecut. Se străduia din răsputeri să pară entuziasmată de ideea călătoriei.”

Însă nu au bănuit ce vâlvă și indignare va stârni decizia lor în rândul vecinilor. Cum, să nu ornezi casa de Crăciun? Să nu pui zeci de luminițe? Să nu urci, drept decorațiune, un om de zăpadă uriaș pe acoperiș, ca orice american care se respectă? Nu se poate așa ceva…

Și presiunile încep, subtile – cu grupuri de colindători care vin să le cânte la ușă – până la cele mai puțin subtile, sau de-a dreptul ”războinice”: pancarte prin care sunt somați: ”Eliberați-l pe Frosty!” Bănuiți probabil cine e Frosty – omul de zăpadă ce trebuia montat pe acoperiș! Însă le rezistă eroic.

Dar, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, și, în dimineața dinaintea Crăciunului, pe când își făceau ei liniștiți bagajele pentru plecarea în Caraibe, sună telefonul! Era fiica lor, Blair, care îi anunță entuziasmată că vine acasă cu iubitul ei pentru a-l prezenta părinților și a petrece Crăciunul cu toții, împreună.

Ați remarcat câte situații din viață, care altminteri curgeau lin și frumos, sunt ”tăiate” în două de un apel telefonic? Care împarte totul în ”înainte” și ”după”…

”- Cum te simți, scumpa mea? Câteva cuvinte și, din nou, cuvântul ”Miami”. Ești la Miami? întrebă Luther, cu o voce gâtuită, venită dintr-un gâtlej pârjolit. Nora se roti, astfel încât privirea ei aspră, aproape sălbatică, era la numai câțiva centimetri de ochii săi. Ești la Miami și vii acasă, să petrecem împreună Crăciunul. E minunat, Blair!

Nora rămase cu gura căscată.

Ascultă mai departe, apoi fu rândul lui să înmărmurească:

– Cine? Enrique? Logodnicul tău! Și mai departe, cu glasul ridicat: Care logodnic?! (…)
Luther se prăbușise pe canapea, unde părea că trage să moară.”

Panică, panică!!! Stop planuri! Alte planuri ad-hoc, o întreagă nebunie!

Iar singura soluție e să apeleze… la vecini, pentru a-i ajuta în organizarea unui Crăciun perfect, contra-cronometru. Oare vor reuși?

”Dumnezeu îi dăruise vecini și prieteni dispuși să-și sacrifice planurile făcute din timp pentru Crăciun pentru a-l salva. Ridică privirea și zări omul de zăpadă adus de familia Brixley. Chipul rotund al lui Frosty părea că-l privește, zâmbind cu pipa dintr-un cocean de porumb în colțul gurii, de sub joben. Printre fulgii de zăpadă, Luther avu impresia că omul de zăpadă îi făcuse cu ochiul.

După cum i se întâmplase mai tot timpul în ultimele săptămâni, Luther simți brusc împunsătura foamei și i se făcu poftă de păstrăvi afumați. Porni cu hotărâre prin ninsoare. ”Al naibii să fiu dacă n-am să mănânc și-o tartă cu fructe!” își jură el.

Să dai uitării Crăciunul, ce idee ridicolă!”

Deși cartea e, pe undeva, o satiră la adresa comercializării acestei sărbători, a transformării ei în ceva material mai degrabă decât spiritual, chiar și așa magia Crăciunului reușește să-și facă ”treaba”, iar lectura cărții e un minunat prilej de a intra cu bucurie în spiritul și atmosfera Crăciunului.

Cartea ”Un altfel de Crăciun” a fost ecranizată sub titlul ”Crăciunul cu familia Krank” (Christmas with the Kranks). Filmul este din 2004, cu Tim Allen și Jamie Lee Curtis în rolurile principale. Scenariul este realizat, așa cum am spus, pe baza romanului din 2001 Skipping Christmas de John Grisham.

Vă recomand atât cartea, cât și filmul, sunt relaxante și ”generatoare” de bună dispoziție!

Cărțile autorului John Grisham pot fi comandate din librăriile online raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, carturesti.ro, librarie.net, emag.ro, cartepedia.ro, emag.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți John Grisham

Recenzii și prezentări cărți de Crăciun

Recenzii și prezentări cărți cu umor

13 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *