Un an și o zi de Pascal Bruckner, Editura Trei – recenzie
Un an și o zi
(Un an et un jour – 2018)
Pascal Bruckner
Editura Trei
Colectie: Fiction Connection
An aparitie: 2019
Nr. pagini: 240
Traducător: Nadine Vladescu
Născut la Paris în 1948, Pascal Bruckner este romancier și eseist, o figura emblematică a intelectualității franceze. La Editura Trei au apărut toate romanele sale: Fiul cel bun, Casă îngerilor, Luni de fiere, Hoții de frumusețe, Care dintre noi doi l-a născocit pe celălalt?, Iubirea față de aproapele, Capcaunii anonimi, Copilul divin, Palatul chelfanelii, Iubito, eu mă micșorez!…, Păzea, se-ntoarce Moș Crăciun! și Paria, volumul de teatru Ce dorește domnul?, precum și eseurile Nouă dezordine amoroasă, Fanaticii apocalipsei, Paradoxul iubirii, Căsătoria din dragoste, Euforia perpetuă, Mizeria prosperității, Tirania penitenței. Eseu despre masochismul occidental, Înțelepciunea banilor și Un rasism imaginar.
Birourile de obiecte pierdute din Franța păstrează un an și o zi lucrurile care le sunt încredințate. Dar dacă ce ai pierdut e un an din viață ta, îl mai poți recupera vreodată? Jezabel Thevenaz vrea să îndeplinească ultima dorința a tatălui sau, rostită pe patul de moarte: să ducă un ceas conceput de el unui bun prieten din Montreal. Este vorba de un mecanism unic, a cărui menire e cu totul altă decât să indice ora. În timp ce survolează Groenlanda, avionul lui Jezabel e prins într-o furtună cumplită și aterizează forțat pe un aeroport anonim din nordul Statelor Unite. Jezabel se adăpostește la Plazza, un hotel dărăpănat și labirintic, unde închiriază o camera pentru o noapte. Dar, când se trezește, începe coșmarul: află de la recepție că nu este cazată acolo de o zi, ci de… un an! Să fie oare o farsă sinistră?
Un an și o zi își proiectează cititorii într-un univers bizar și neliniștitor, făcându-i să se simtă la fel de dezorientați precum eroina romanului.
Timpul care nu trece este timpul visului, al inconștientului, al dorințelor. Un an și o zi vorbește despre un ceas – adică despre percepția timpului – și despre un ceasornicar al cărui țel e să repare lumea și să-l ajute pe Dumnezeu. – Pascal Bruckner
O carte străbătută în filigran de obsesia lui Bruckner pentru trecerea timpului. – Le Figaro
Decorul halucinant al romanului este un personaj în sine: un hotel tentacular, o metaforă pentru labirintul vieții. Cu această poveste necruțătoare, Bruckner își confirmă pasiunea pentru literatură fantastică. – Midi Libre
Un roman insolit în care Pascal Bruckner își reglează conturile cu America lui Donald Trump. – La Presse
Primul paragraf din descrierea romanului a fost cel care mi-a stârnit curiozitatea și m-a făcut să îmi doresc să citesc această carte.
“Un an și o zi” își proiectează cititorii într-un univers bizar și neliniștitor, făcându-i să se simtă la fel de dezorientați precum eroina romanului.
Acesta este primul roman al lui Pascal Bruckner care m-a tentat cu adevărat. O combinație inedită de realism modern, filozofie pură și fantastic. “Un an și o zi” este romanul unui mister care se cere rezolvat, care ne poartă pe drumuri neînchipuite, ne oferă o multitudine de emoții și diferite alegeri de care, poate, nu am fi fost conștienți…
Cu un stil de scriere simplu și cursiv, dar profund, autorul Pascal Bruckner ne face să ne gândim la trecerea inexorabilă a timpului, la ceea ce am trăit și ce am fi putut trăi.
“Ce este un aeroport? O gigantică loterie a supraviețuirii: în funcție de destinația dumneavoastră, șansele scad sau cresc. Companii, localizate la porțile de îmbarcare, îi asigură pe apropiații dumneavoastră în cazul unui deces, o sală de rugăciune, rezervată tuturor confesiunilor, vă garantează un drum doar dus către lumea de dincolo. Dumnezeu e acolo și veghează.”
O viziune cinică și pesimistă a călătoriilor cu avionul, după părerea mea. Jezabel pare o tipă panicoasă, plină de spaime. Dacă are sau nu dreptate pentru frica de zbor, dacă panica ei are sau nu temei, asta rămâne de văzut.
Ce înseamnă pesimismul?
Că de ce îți e frică, nu scapi!
Asta pățește Jezabel, care se trezește într-o situație de acest gen. Să fi fost frica ei o premoniție? Sau este vorba despre o coincidență?
Să mergem la început, la ceea ce a dus la această călătorie…
Tatăl lui Jezabel, Nathanael Thevenaz, pe patul de moarte o pune să-i promită că va merge și va prezenta la salonul de ceasornicărie de la Quebec piesa unică perfecționată de el și numită Revelație…
“- Dumnezeu a inventat ceasurile pentru a prinde timpul și a inventat timpul pentru a-i pedepsi pe oameni. Știi care e misiunea pe care mi-a încredințat-o mie, un preot necunoscut? Să inventez ceasul care va șterge timpul și va repara greșeala originară.”
Să fie obsesie pentru ceasuri, nebunie sau știință? Nici măcar Jezabel nu poate spune cu siguranță.
O carte care îmbină religia, implicit creația divină, cu arta fabricării ceasurilor și cu instrumentele de măsurare a timpului.
“Un an și o zi” nu este o simplă carte. Este un colocviu pe tema trecerii timpului.
După o călătorie cu peripeții, tânăra ajunge în Last Foundland din statul New Hampshire, cu bagajele pierdute și un simplu:
“- Sorry, folks!” aruncat de vameșul aeroportului.
“Din câte își dădea ea seama, Plazza părea un mastodont, în stil neo- gotic, o piramidă care se pierdea, sus, foarte sus, în tornadă.”
O atmosferă rece, ternă, stranie chiar, este cea care o întâmpină în hotel. Dar, partea tragi- comică abia acum urmează… Jezabel s-a cazat la hotel Plazza în data de 13 Decembrie 2016, iar când se trezește, constată cu stupoare că este 14 Decembrie … 2017!!! Se pare că a dormit un an și o zi!
Efectiv ai impresia că ai pătruns în Zona Crepusculară în momentul când citești despre toate acestea. Se pare că a fost hrănită prin intermediul perfuziilor, a beneficiat de tot confortul, numai acest somn de un an și o zi este inexplicabil. Dacă ar fi fost un somn indus aș mai fi înțeles, dar așa, efectiv am impresia că pătrundem pe tărâmul fantasticului cu pași repezi.
Se trezește că datorează 96.990$, contravaloarea unui somn de o asemenea anvergură.
Ce urmează de aici înainte?
După cum vă puteți închipui, nu are acesstă sumă exorbitantă. Deci, unica soluție este munca în beneficiul hotelului…
“O singură dată, reuși să aibă acces la internet la un calculator lăsat deschis într-o cameră: căutând pe Google Maps, observă că Plazza scrisă cu doi de Z nu exista pe hartă, la fel cum nu existau nici strada, și nici cartierul. Ea locuia într-un loc care nu exista în mod oficial!”
Citind această carte, nu poți să nu te întrebi dacă este cumva scrisă de un om cu mințile împrăștiate sau de un geniu.
Cu toată această acțiune alertă și plină de răsturnări de situație, cartea “Un an și o zi” pare o poartă către o lume a situațiilor absurde dar perfect credibile. O buclă temporală, așa am considerat eu această întâmplare.
Jezabel este nevoită să muncească în folosul hotelului pentru a-și achita imensa datorie.
“- Fiecare ceas este un peisaj în care timpul cântă cu bucurie repetarea sa. Ochii pe care și-i ia ca să se privească trecând. Limbile ceasului se mișcă ritmic, fericite de această mișcare perpetuă.”
Un roman care ne prinde în mrejele sale încă de la prima pagină. Ne ispitește cu trecerea pe domeniul fantasticului, pentru ca apoi să ne dezvăluie trecerea implacabilă a timpului care se dilată la un an și o zi sau se contractă la doar o fărâmă de clipă.
“La ce bun să te întorci în lume, din moment ce lumea întreagă e conținută în acest hotel?”
Timpul perfect rotund, o circularitate a trecerii acestuia ne este înfățișată de autorul Pascal Bruckner în acest roman absolut bulversant, o împletire de real și fantastic unde tânăra Jezabel este eroina principală. Pentru a descoperii cum se sfârșește această carte, la ce concluzii ajunge tânăra și ce învață din această experiență atemporală, vă sfătuiesc să citiți romanul.
14 Comments
Carolina Bianca Moroianu
Tare interesanta pare cartea și cred ca ne pune un pic și pe gânduri. Felicitări!
Geo
Este. Si ai dreptate, te face sa te gândești la anumite aspecte.
familiasimionescuyahooro
O recenzie foarte buna si o carte foarte interesanta! ❤Felicitari, Geo! Multumesc pentru recomandare!❤
Geo
Mă bucur ca îți place, cu drag! Mulțumesc din suflet! ❤️
anasylvi
Wow! Sincer, suna extrem de interesant. Conceptul filosofic al timpului ilustrat intr-un roman. Din fericire, am cartea. Multumesc pentru frumoasa recomandare!
Geo
Cu placere, Ana! Eram convinsă ca te va ispiti. Lectura plăcuta!
Oli
Foarte frumoasa recenzie si foarte tentanta recomandare! Chiar sunt curioasa in privinta ei, multumesc Geo!
Daniela Balan
Foarte frumoasă și tentantă recenzia, felicitări ❤️
Geo
M-a bucur ca te-am ispitit! Mulțumesc.
Geo
Mulțumesc, Oli!
Tyna
Foarte frumnoasă recenzia! Felicitări!
Geo
Mulțumesc Tyna!
Mirela Barbalata
Ooo, tare interesantă povestea! M-ai făcut tare curioasă deși genul acesta de cărți nu prea citesc .
Mulțumesc pentru incitanta recomandare!
Geo
Cu drag, Mirela!