Un băiat numit Crăciun
Matt Haig
Editura Nemira
An apariție: 2021
Ediția a II -a: ediție cu supracopertă tie-in cu filmul Un băiat numit Crăciun, pe ecrane din noiembrie 2021!
Nr. pagini: 272
Traducere din limba engleză: Veronica D. Niculescu
Matt Haig este autorul mai multor volume de succes, precum Umanii (Nemira, 2016), Cum să oprești timpul (Nemira, 2018), Câteva motive să iubești viața (Nemira, 2018), Gânduri de pe o planetă nervoasă (Nemira, 2019) și Biblioteca de la Miezul Nopții (Nemira, 2020).
Ca autor de cărți pentru copii și adolescenți, a câștigat Blue Peter Book Award, Smarties Book Prize și a fost de trei ori pe lista scurtă pentru Medalia Carnegie.
În România au mai apărut, la Editura Nemi, volumele pentru copii Un băiat numit Crăciun (2016), Fetița care a salvat Crăciunul (2017), Eu și Moș Crăciun (2018) și Evie și animalele (2021).
Cărțile lui au fost traduse în peste 40 de limbi.
Plină de înţelepciune şi umor, Un băiat numit Crăciun, este deja un clasic în devenire, o poveste neobişnuită şi incitantă, scrisă de autorul de succes Matt Haig şi minunat ilustrată de Chris Mould.
Ediția nouă a romanului lui Matt Haig vine însoțită de o scrisoare din partea autorului, în care acesta relatează despre bucuria de a fi fost în culisele ecranizării cărții.
Recomandarea editorului: Trilogia Un băiat numit Crăciun cucerește încă de la prima carte grație vocii empatice, calde, profund umane a naratorului. Devenite cărți clasice încă de la publicare, sunt povești care vor bucura generații întregi de aici înainte, pentru că de anumite povești pur și simplu nu te poți sătura.
„Un nou clasic măreţ. Amuzant, un pic trist şi absolut strălucit. Se pare că, de fapt, ştiam doar jumătate din poveste.” – Simon Mayo, BBC
„Cea mai frumoasă poveste de Crăciun publicată în ultimele decenii. Generaţiile viitoare vor asocia cu Un băiat numit Crăciun aceeaşi bucurie şi stare de bine pe care ne-o dau nouă mâncărurile tradiţionale şi oamenii de zăpadă.” – Stephen Fry
„Un ren numit Blitzen şi o căciulă roşie puţin cam neobişnuită… această poveste de Crăciun ar putea să-l emoţioneze chiar şi pe Scrooge.” – The Guardian
„Lectura cărţii se aseamănă cu plăcerea de a stă lângă foc într-o zi friguroasă… E cartea perfectă pentru Crăciun din toate punctele de vedere.” – The Independent
Ce învață micii cititori:
- Despre dragoste, răbdare, tenacitate și familie
- Despre cum anumite împrejurări potrivnice pot fi transformate în șanse
- Deși înțesată de personaje fantastice, povestea vorbește despre prietenia cea mai tangibilă
E vremea „aceea” din an, vremea poveștilor și a bucuriei, a speranței si-a magiei, și ce poate fi mai potrivit pentru a ne introduce în atmosfera magică a Sărbătorilor de iarnă decât o poveste de Crăciun? Iar Un băiat numit Crăciun este o carte minunată, perfectă pentru a fi citită de sărbători.
„Un băiat numit Crăciun„, pe care am găsit-o pe stoc la
Libris, e deja o carte clasică în devenire, o poveste încântătoare, minunat scrisă de către autorul de succes
Matt Haig, o poveste caldă și sensibilă, plină de aventuri, neprevăzut, suspans și mister. E o poveste scrisă într-un stil prietenos, captivant, ușor de citit, presărată cu perle de înțelepciune și lecții de viață ușor de asimilat de cei mici, și cu un umor delicios.
Cartea are de toate: zăpadă, aventuri, magie, umor, reni, turtă dulce, elfi, spiriduşi şi un băiat pe nume Nikolas căruia nu-i e teamă să creadă în magie. Frumos întreţesută printre rânduri, lecţia pe care o învaţă Nikolas şi, odată cu el, copiii de toate vârstele care citesc cartea, este că adevărata magie a Crăciunului este magia dăruirii, un dar de care ne putem bucura cu toţii.
Sentimentele omenești sunt foarte frumos surprinse si redate în carte: atât tristețe, suferință, neputință, lăcomie, dar, mai ales bucurie, prietenie, iubire, generozitate și speranță, totul pudrat din plin cu magie!
Acestea fiind zise, să pășim în poveste!
Odată, demult, într-o căsuță mică și sărăcăcioasă dintr-o pădure din Finlanda, trăiau un tăietor de lemne, Joel, si fiul său, Nikolas. Protagonistul cărții e Nikolas, un băiat numit Crăciun de către mama sa, fiindcă se născuse în ziua de Crăciun. Însă mama lui murise, iar copilul nu mai avea de la ea decât o păpușă cioplită dintr-un nap (singura jucărie pe care o primise vreodată), minunatele ei povești cu elfi și amintirea bunătății ei, a felului plin de iubire, veselie si optimism pe care îl răspândea în jur.
Erau tare săraci, nu aveau de nici unele, dar se aveau unul pe celălalt. Însă, acest lucru avea să se schimbe când tatăl lui primește să plece într-o expediție, împreuna cu un grup de bărbați, în Nordul Îndepărtat. Regele promisese o recompensă substanțială cui îi va aduce dovada că Satul Elfilor, Elfhelm, exista, iar Joel împreună cu ceilalți șase tovarăși sperau să reușească.
În ciuda rugăminților micului Nikolas de a-l lua și pe el în expediție, Joel l-a lăsat acasă, chemând-o pe sora lui, Carlotta, să aibă grijă de copil. Însă mătușa Carlotta era o femeie atât de rea, încât lui Nikolas i-ar fi fost mai bine singur. Și nu doar lui Nikolas i-ar fi fost mai bine fără ea, ci și șoricelului Mikka, prietenul acestuia, un personaj tare drăgălaș. Cei doi se vor trezi de-a dreptul dați afară din căsuță.
A trecut o lună, apoi două și chiar trei, iar Joel nu s-a întors acasă. Grija față de părintele său l-a făcut pe Nikolas să plece pe urmele sale, spre Polul Nord, iar șoricelul Mikka l-a însoțit în călătorie. Drumul era lung și greu, prin zăpadă și ger, prin ținuturi sălbatice, necunoscute.
O întâmplare a făcut ca celor doi călători să li se alăture… un ren! Un ren care inițial l-a atacat pe Nikolas! Veți vedea cum s-a petrecut totul. Si, cum Nikolas nu putea să se însoțească cu cineva fără nume, l-a numit după lacul pe care se dădea cu sania când era mic, adică… Blitzen!
Si au mers, băiatul Nikolas, șoricelul Mikka și renul Blitzen, și au tot mers, până când Nikolas și-a pierdut speranța și a căzut în zăpadă răpus de frig și oboseală. Și cine stie ce s-ar fi ales de el dacă nu ar fi fost găsit de Mos Topo și micuța Noosh? Care erau, ghiciți ce? Niste elfi!
Cum era Satul Elfilor, Elfhelm, și cum a fost primit, vă las să descoperiți singuri! Vă spun doar că nu era nici pe departe ceea ce-și închipuise el. Spiritul Crăciunului și bunăvoința erau la cote foarte scăzute…
Iar primirea de care a avut parte avea strânsă legătură cu faptul ca micul elf Kip fusese răpit, după cum anunța de altfel și ziarul local, Zăpada zilei, cotidianul preferat (și singurul, de altfel) al elfilor.
Iar când te trezești închis în turn împreună cu un troll si cu răutăcioasa – dar simpatica – Spiridușă a Adevărului (a cărei poveste o putem citi într-o altă carte), cum reușești oare să scapi?
La această întrebare și la multe altele, cum ar fi dacă Nikolas îl va mai vedea vreodată pe tatăl său, dacă micul Kip va fi găsit, și care este legătura tuturor acestora cu Crăciunul, veți afla răspunsul citind cartea, pe care v-o recomand cu mult drag!
”Uneori, a crede este la fel de important cu a ști.”
” O imposibilitate este o posibilitate pe care încă nu ai înțeles-o.”
”- Dar e bun la suflet, a zis micuța Noosh. Poartă o căciulă roșie. Cineva care poartă căciulă roșie nu poate fi rău! Roșu e culoarea vieții, a iubirii și-a apusurilor.”
Si cum de curând a apărut și ecranizarea cărții, filmul cu același nume – Un băiat numit Crăciun – pe Netflix, nu am pierdut ocazia să îl văd. Vi-l recomand de asemenea, cu tot dragul! E un film fermecător, cu niște filmări și decoruri splendide, și foarte bine interpretat. Actorul din rolul principal, care îl interpretează pe Nikolas, e perfect pentru acest rol!
Sunt și niște diferențe față de carte, dar cele mai multe din ele în favoarea filmului, aș zice eu.
Similare
12 Comments
Tyna
Minunată recenzie! ❤ Vreau să citesc și eu cartea și să văd și filmul. Mulțumesc mult pentru recomandare! ❤
Oli
Multumesc! ❤ Iti recomand cu mare drag atat cartea, cat si filmul, sunt fermecatoare! ❤
anasylvi
Ce dragut! O recomandare in spiritul sezonului. Foarte frumoasa recenzia, multumesc!
Oli
Cu mare drag, Ana, mulțumesc și eu! E o minunată poveste de Crăciun!
Daniela Balan
Foarte frumoasă și tentantă recenzia , felicitări ❤️
Oli
Mulțumesc, Daniela!
familiasimionescuyahooro
Fermecatoare recenzie, minunata poveste, in spiritul sărbătorilor de iarna! ❤️Felicitări, mulțumesc mult pentru recomandare! ❤️
Oli
Multumesc mult, Carmen! ❤ Ti-o recomand cu mare drag! ❤
Mirela Barbălată
Minunată recomandare, plină de căldură și duioșie! O carte de citit și recitit în serile reci de iarnă și nu numai .
Felicitări pentru recenzie!
Oli
Mulțumesc, Mirela, e într-adevăr o poveste minunată!
Geo
Foarte frumoasă recenzie! Mulțumesc pentru recomandarea caldă!
Oli
Cu drag! Mulțumesc și eu!