Un barbat pe nume Ove de Fredrik Backman, Editura Art, Colectie: musai

15

Un bărbat pe nume Ove

Fredrik Backman

Editura Art

Colecție: musai

An apariţie: 2017
Traducere din limba suedeză de Andreea Caleman
Titlu original: A Man Called Ove
Fredrik Backman este editorialist, blogger și unul dintre cei mai populari scriitori suedezi contemporani. Cărțile sale au fost traduse în peste treizeci și cinci de limbi. Trăiește la Stockholm împreună cu soția și cei doi copii ai săi.
Romanul său de debut Un bărbat pe nume Ove a cunoscut un succes mondial, iar ecranizarea lui a fost nominalizată la Oscar pentru Cel Mai Bun Film Străin (2016) și a fost desemnată Cea mai bună comedie a anului (la Premiile Academiei Europene de Film – 2016).
De același autor, la Editura Art, în Colecția Musai, au mai apărut Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău și Scandalul.
Ove este cel mai morocănos om pe care vi-l puteți imagina, un bătrân mizantrop căruia îi plac regulile stricte, rutina, lucrurile utile în viață și care n-are răbdare pentru amabilități gratuite cu vecinii. Își divinizează mașina Saab, marca lui de suflet, și judecă oamenii după ce mașină conduc, disprețuind profund, se înțelege, automobilele străine. Se crede înconjurat de idioți și crede că lumea se duce de râpă cu toți filfizonii ăștia cu cabluri albe în urechi care angajează pe cineva să le schimbe un bec. A fost detronat din funcția de președinte al asociației de proprietari – în urma a ceea ce el a numit a fi „o lovitură de stat” -, dar tot el e regele cartierului, pe care îl inspectează nesmintit în creierii dimineții să se asigure că totul este în ordine. Lumea îl consideră teribil de urâcios.
Într-o dimineață de noiembrie, însă, tot universul și planurile sale îi sunt date peste cap în cel mai neașteptat mod cu putință, când o iraniancă pe cât de gravidă, pe atât de dezinvoltă, și soțul ei tolomac, împreună cu cele două fetițe ale lor, se mută lângă casa lui și-i turtesc cutia poștală cu o remorcă (deși Ove postase foarte clar peste tot afișe cu „Interzis accesul mașinilor în zona rezidențială”).
Accidentul e sunetul de start pentru o serie de întâmplări neverosimil de amuzante și, uneori, perfect înduioșătoare  – cu o pisică jigărită și aproape fără coadă și prietenii dintre cele mai improbabile -care-l fac pe Ove, eternul ursuz supărat pe tehnologia modernă, bătăușul de clovni și „vecinul infernal”, să (re)învețe să respire aerul unei vieți pe care el însuși o credea pierdută și de care lumea nu-l bănuia în stare pe acest pensionar imposibil.
Un bărbat pe nume Ove a cucerit o lume întreagă prin modul irezistibil, plin de umor și tandrețe, în care explorează teme grave precum pierderea, bătrânețea, diversitatea, toleranța, principiile morale, prietenia și speranța. La final, nu aveți cum să nu îl adorați pe Ove.
Dacă ar exista un premiu pentru «Cea mai fermecătoare carte a anului», acest roman l-ar câștiga fără probleme.” Booklist
O să râdeți, o să plângeți și o să simțiți o înțelegere infinită pentru toți ursuzii și morocănoșii din viața dumneavoastră.” People

Cărțile autorului Fredrik Backman pot fi comandate de pe elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, librarie.net, dol.rocarturesti.ro

About Author

15 comentarii

      • Am reusit sa citesc Un bărbat pe nume Ove si cum mi-a plăcut, abia astept sa citesc si cealalta carte, dar din păcate nu o am încă.

  1. Am reusit si am citit-o si vreau sa va spun ca mi-a plăcut foarte mult. Chiar daca Ove este un bărbat ursuz si nu prea comunicativ, nu are cum sa nu il indragesti. Nu va spun prea multe pentru a nu ca strica lectură, dar eu o recomand cu draga inimă.

  2. Am citit cartea si, sincer, nu mi s-a parut ceva wow! Da, povestea este frumoasa, personajul este bine conturat, la final ramai cu o lectie de viata invatata (cine vrea) dar au fost multe momente cand, pur si simplu, cartea m-a plictisit. Au fost replici amuzante dar unele nu. Cel putin eu nu le-am gustat. Stiu ca este foarte apreciata, eu i-am dat doar 4 stelute pe goodreads iar acum sunt curioasa sa vad filmul. Cine stie??!!! Poate o sa imi placa mai mult

    Din pacate, am avut foarte multe asteptari de la carte dar nu a fost ceea ce ma asteptam. Am crezut ca pur si simplu nu o pot lasa din mana. Dar nu a fost sa fie

Spune-ți părerea!

%d blogeri au apreciat: