Delicatese Literare
Recenzii

Un basm, de Stephen King, Editura Nemira – recenzie

Un basm

(Fairy Tale – 2022)

Stephen King

Editura Nemira

An apariție: 2022

Nr. pagini: 768

Traducător: Ruxandra Toma

Stephen Edwin King este un scriitor a cărui celebritate a depăşit cu mult graniţele comunităţii de cititori pasionaţi de thrillere, literatură horror, fantasy sau SF, ajungând un adevărat star al culturii de masă. Este în prezent unul dintre cei mai prolifici, mai populari şi mai adulaţi scriitori din întreaga lume, iar cărţile sale, de fiecare dată îndelung aşteptate şi puternic mediatizate, sunt traduse pe întreg mapamondul, multe beneficiind de ecranizări sau adaptări pentru serii de benzi desenate. Este autorul-fenomen a peste 60 de cărți, devenite bestsellere internaționale. Printre cele mai recente titluri ale sale se numără If It Bleeds, The Institute (Institutul, Nemira, 2020), ElevationThe Outsider (Străinul, Nemira, 2019), Sleeping Beauties, scrisă împreună cu fiul său, Owen King (Frumoasele adormite, Nemira, 2018), și seria Bill Hodges: End of Watch (Mort la datorieNemira, 2018), Finders Keepers (Ce-am găsit al meu să fie, Nemira, 2017) și Mr. Mercedes (Nemira, 2015) – recompensat cu Edgar Award for Best Novel. Romanul său 11/22/63  (J.F.K. 22.11.63, Nemira, 2020) a fost inclus în top 10 cele mai importante cărți ale anului 2011 de publicația New York Times Book Review și a câștigat Los Angeles Times Book Prize la categoria Mystery/Thriller.

Cărțile sale cult – seria The Dark Tower (Turnul întunecat, Nemira, 2019), It (Nemira, 2018), Pet Sematary (Cimitirul animalelor, Nemira, 2019) și Doctor Sleep (Nemira, 2019) – au stat la baza unor ecranizări celebre, iar It este astăzi filmul horror cu cel mai mare succes de casă din toate timpurile. Stephen King a primit PEN America Literary Service Award (2018), National Medal of Arts (2014) și National Book Foundation Medal for Distinguished Contribution to American Letters (2003).

„Unul dintre cei mai mari povestitori contemporani.“ – Guardian

La începutul pandemiei, legendarul povestitor Stephen King s-a întrebat: „Ce ai putea scrie care să te facă fericit?“

„Ca și cum imaginația mea abia aștepta să-i fie pusă întrebarea, mi s-a arătat un oraș mare și părăsit – dar cu o viață proprie. Am văzut străzile pustii, clădirile bântuite, un cap de gargui care zăcea răsturnat pe stradă. Am văzut statui sfărâmate (nu știam ce reprezintă, dar am aflat în cele din urmă). Am văzut un palat uriaș, impunător, cu turnuri din sticlă atât de înalte, încât vârfurile lor străpungeau norii. Aceste imagini au declanșat povestea pe care voiam să o spun.“ – Stephen King

Stephen King sondează cel mai adânc puț al imaginației sale în acest roman fermecător despre un adolescent care moștenește cheia către o lume paralelă, în care binele și răul poartă o luptă acerbă.

Charlie Reade arată ca un licean obișnuit, priceput la baseball și la fotbal, un elev modest și sârguincios. Când el avea doar zece ani, mama lui a murit într-un accident, iar suferința l-a făcut pe tatăl său să se cufunde în alcool. Maturizat precoce, Charlie a învățat cum să aibă grijă de el însuși, dar și de propriul tată. La vârsta de șaptesprezece ani, adolescentul întâlnește o cățelușă adorabilă pe nume Radar și pe stăpânul ei, Howard Bowditch, un bătrânel singuratic, care trăiește într-o casă mare, situată pe culmea unui deal, având în curtea din spate un șopron ținut sub lacăt.

„Stephen King știe cu exactitate de unde izvorăsc poveștile și cum se înrâuresc apoi în fluxul creativ universal ca într-un fluviu nesfârșit și învolburat. Iar cartea aceasta este luată chiar de acolo, din gura izvorului, de unde curg cele mai strălucitoare povești. De acolo de unde au fost luate poveștile lui Peter Pan din Neverland sau cea a lui Atreiu din Fantazia. Cu mențiunea că în textura Unui basm se simte tușa întunecată a unui maestru horror.“ – MARIAN COMAN, redactor-șef ARMADA

Un basm, o minunăție de poveste, o călătorie literară spectaculoasă, pe care am parcurs-o cu mintea și sufletul. O carte de savurat în tihnă, rând cu rând, chiar am încetinit lectura spre final, ca să mă bucur mai mult de poveste. La începutul pandemiei, legendarul povestitor Stephen King s-a întrebat: „Ce ai putea scrie care să te facă fericit?“ Ei bine, a găsit răspunsul la această întrebare, căci lectura acestei cărți cu siguranță reușește să facă cititorul fericit!

Excepționalul povestitor Stephen King ne provoacă imaginația cu această poveste magică, în care se împletesc realul și supranaturalul, în care basmele prind viață, iar soarta lumii stă în mâinile unui băiat de șaptesprezece ani care moștenește cheia unui univers paralel în care forțele binelui și ale răului sunt în război, iar miza e imensă: însuși lumea lor! Și lumea noastră!

Modul în care King a difuzat realitatea în fantezie e senzațional. Chiar și situațiile înfricoșătoare au fost perfecte, ceea ce a dus la un roman superb, plin de magie! Ca să folosesc o imagine splendidă din carte, Un basm e ca o pâlnie în care au fost turnate zeci de povești (în carte e o pâlnie în care sunt turnate stelele), iar noi le vom recunoaște, cu încântare, pe fiecare în parte! Însă, ce-i drept, e scoasă la lumină partea lor întunecată… Atmosfera, intriga, felul absolut magistral în care e construit universul paralel în care suntem invitați să intrăm, galeria de personaje, absolut totul e la înălțime! Cred că e una din cele mai entuziaste recomandări pe care le-am făcut anul acesta, dar nu mă pot abține, pur și simplu această carte m-a cucerit! Nu îmi plac în mod deosebit poveștile horror, așa că nu sunt fan declarat al cărților din această zonă ale lui Stephen King, însă ”Un basm” a rezonat perfect cu mine, ca și ”Frumoasele adormite, unde avem de asemenea două lumi, un portal, o luptă acerbă…

Protagonistul narator al cărții, Charlie Reade, e un adolescent obișnuit, un băiat preocupat de toate lucrurile specifice vârstei sale: școală, sport, familie, prieteni, să facă lucruri stupide și să încerce să găsească un sens tuturor. Dar poartă o încărcătură emoțională foarte grea, care i-a marcat copilăria: mama lui a murit într-un accident de mașină pe când el avea doar zece ani, iar durerea l-a determinat pe tatăl său să bea. Mult. Dintr-un tată extraordinar, a devenit un alcoolic incapabil să aibă grijă de fiul său, pierzându-și în cele din urmă și locul de muncă. Așa că Charlie a învățat cum să aibă grijă de sine și de tatăl său… E abordată foarte bine în carte tema alcoolismului, a impactului acestuia asupra familiei și a copiilor în special. Și m-a emoționat ”miracolul” petrecut cu tatăl său, faptul că a reușit, cu ajutor, să se lase de băutură.

Apoi, când Charlie are șaptesprezece ani, se împrietenește cu Howard Bowditch, un bătrân ursuz și izolat, cu un câine mare și rău, Radar, ce-i ținea pe nepoftiți la distanță, adică pe toată lumea, căci Howard Bowditch nu-și dorea compania nimănui. Locuia într-o casă veche și dărăpănată, în stil victorian, din vârful unui deal. Charlie nu interacționase niciodată cu bătrânul neprietenos, dar nu poate rămâne indiferent când acesta suferă un accident în propria curte și are nevoie de ajutor, iar altruismul băiatului e admirabil.

Apoi, când domnul Bowditch moare, îi lasă lui Charlie o moștenire neașteptată și aproape imposibil de gestionat: casa, cu șopronul din curte, o casetă care spune o poveste imposibil de crezut și o responsabilitate mult prea mare pentru un băiat.

Ajunși în acest punct, intrăm în lumea fantastică a cărții. Căci, în curtea din spatele casei bătrânului este un șopron încuiat, din care se aud sunete ciudate, de parcă o creatură ar încerca să scape. Pentru că în magazie se află un portal către un alt univers, ai cărui locuitori sunt în pericol și ai cărui lideri monstruoși ar putea distruge propria lor lume, dar și pe a noastră. În acest univers paralel, în care două luni se întrec pe cer, totul e la scară mare, plantele și animalele, o cetate cu străzi lugubre, există uriași, există prințese și prinți exilați care suferă pedepse îngrozitoare, alături de poporul lor înfrânt; există temnițe (excepțional construită această parte a cărții, veți vedea ce vreau să spun când veți fi ”închiși” acolo); există jocuri în care bărbații și femeile trebuie să lupte între ei până la moarte pentru distracția sadicului rege. Și există un cadran solar magic care poate întoarce timpul înapoi.

O poveste uimitoare și spectaculoasă, ”Un basm” este despre un tip obișnuit forțat de circumstanțe incredibile să intre în rolul eroului și să salveze lumea.

Mi-au plăcut toate personajele din roman, felul absolut uimitor în care au fost creionate, complexe și credibile: Charlie, domnul Bowditch, chiar și tatăl lui Charlie, plus toate personajele fantastice, din lumea cealaltă. Au fost cu toții fantastici. O galerie de personaje impresionantă, complexă, un adevărat mozaic asamblat artistic piesă cu piesă. Iar când vine vorba de Radar, pot spune că e una din cele mai frumoase legături om-câine despre care am citit în vreo carte. Relația lui Charlie cu Radar e unică, iar aventurile care îi așteaptă vă vor forța limitele imaginației în cel mai splendid mod cu putință. Fiți fără grijă, nu vă dezvălui nimic în plus, doar vă invit să pășiți în lumea acestui fabulos roman! Vă veți pierde acolo de bunăvoie și cu greu vă veți dori să ieșiți.
De asemenea, am remarcat coperta cărții, e minunată, foarte inspirată și sugestivă, mi-a plăcut mai mult decât cea originală. Iar când vine vorba de final, abia așteptam să văd cum va fi construit acesta, după o asemenea acumulare intensă de emoții. Și pot spune, cu satisfacție, că a fost pur și simplu o modalitate perfectă de a pune capăt lucrurilor, fără a lăsa nici un fir în aer.
O carte pentru care dau 5 steluțe strălucitoare și care este cu siguranță unul din cele mai bune romane pe care le-am citit anul acesta, și nu numai. Recomand cu căldură ”Un basm” oricui iubește poveștile, îl iubește pe King, fantezia, suspansul, aventurile înfricoșătoare, dar și pline de magie.

Fragment:

”Sigur că sunt în stare să spun povestea asta. Și sunt la fel de sigur că n-o s-o creadă nimeni. Dar nu mă deranjează. Important pentru mine este să apuc s-o spun. Însă problema pe care o am – și sunt convins că mulți scriitori se confruntă cu ea, scriitori cu o adevărată carieră în spate, nu niște ageamii ca mine – este să-mi dau seama cum să încep.

Mai întâi m-am gândit la șopron, pentru că de acolo au pornit toate aventurile mele, dar atunci mi-a trecut prin minte că ar trebui să povestesc mai întâi despre domnul Bowditch și despre cum ne-am împrietenit. Numai că asta nu s-ar fi întâmplat niciodată dacă nu s-ar fi petrecut miracolul cu tatăl meu. Normal că ați putea să spuneți că a fost un lucru oarecare, deloc ieșit din comun, unul de care au avut parte mii de bărbați și de femei începând din 1935 (anul în care a fost înființată Asociația Alcoolicii Anonimi «n. tr.»), însă copilului de care eram eu atunci tot un adevărat miracol i s-a părut.

Numai că nici așa nu-i tocmai bine să încep, pentru că nu cred că tata ar fi avut nevoie de vreun miracol dacă n-ar fi fost podul ăla blestemat. Deci de aici trebuie să încep de la blestematul de pod de pe Sykamore Street. Iar acum, gândindu-mă la ce s-a petrecut, văd cum totul mă conduce, peste ani, direct la domnul Bowditch și la șopronul zăvorât din spatele casei lui vechi și dărăpănate, în stil victorian.”

 

Un basm de Stephen King poate fi comandată pe nemira.ro, libris.ro, librex.ro, elefant.ro, librariadelfin.ro, carturesti.ro, cartepedia.ro, emag.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți Stephen King

Cărțile Editurii Nemira se pot comanda pe nemira.roelefant.rolibris.ro, librex.rocartepedia.rocarturesti.ro

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *