Un bob de grau de Ngugi wa Thiong’o, Editura Polirom

17

Un bob de grâu

Ngugi wa Thiong’o
Editura POLIROM
Titlu original: A Grain of Weath

ngugi2

O poveste despre mituri, lupta şi dragoste în Africa secolului XX, spusă de un gigant al literaturii kenyene. Romanul a fost publicat prima data în 1966.
Considerat capodoperă lui Ngugi wa Thiong’o, romanul „Un bob de grîu” urmăreşte destinele unui grup de săteni chiar înainte de proclamarea independenţei Kenyei faţă de Imperiul Britanic, în 1963, după revoltă Mau Mau. În centrul poveştii se află Mugo, un om bîntuit de un secret teribil. Personajele care-l înconjoară se află într-o strînsă legătură cu momentele importante prin care trece Kenya şi, după cum o arată numele lor, sînt purtătoarele unor simboluri cu o mare încărcătură istorică: bătrînul Warui (rîul), care face legătura între marile etape din evoluţia poporului; Gikonyo (buricul), în care ceilalţi văd cordonul ombilical ce leagă generaţiile între ele, şi nevasta sa, Mumbi, numită astfel după mama simbolică a poporului gikuyu. Mugo însuşi poartă numele unuia dintre cei mai veneraţi profeţi ai comunităţii şi este onorat în român că mîntuitor al poporului sau. Pe măsură ce ni se dezvăluie destinele întortocheate ale sătenilor, într-o naraţiune în care miturile se împletesc cu trimiteri la personaje istorice reale, sub ochii noştri ia naştere o poveste despre compromisuri inevitabile, prietenii trădate şi iubiri puse la încercare.
Un bob de grîu, romanul în care istoria îşi aduce faptele la viaţă, este o carte născută din echilibru, cu resurse nebănuite, care confirmă cu asupra de măsură calitatea de scriitor a lui Ngugi wa Thiong’o.” (The Guardian)
Ngugi wa Thiong’o scrie cu pasiune despre fiecare formă sau culoare pe care o ia puterea.” (The Sunday Times)
Cînd scrii, ar trebui să auzi toate şoaptele, toate strigătele, toate vocile care plîng sau îşi spun dragostea, toate glasurile care-şi urlă ura din negura trecutului.” (Ngugi wa Thiong’o)

UN BOB DE GRAU

a grain

About Author

17 comentarii

 1. Imi plac cartile in care descoperim oameni, locuri si timpuri mai putin cunoscute noua, ma intriga si imi trezesc curiozitatea. Intr-adevar, pare o carte interesanta, mai ales ca autorul este caracterizat drept „un gigant al literaturii kenyene”!

 2. Clipa Narcisa Elena on

  Pe mine descrierea cartii m-a facut oarecum curioasa. Nu sunt sigura insa daca m-ar captiva lecturarea ei.

  • O, Dana! Asa este, de Radacini imi aduce aminte si mie, ce bine ca mi-ai adus aminte de cartea asta! Mi-a placut foarte mult, si cartea, si filmul …
   Am mai citit o carte cu actiunea in Africa, si mi-a placut foarte mult: Indragostita de un masai, e o carte inspirata din viata autoarei.

 3. Oprea Denisa on

  Nu se incadreaza in genul meu, dar poate cand voi ramane fara carti (niciodata) o voi citi :))

Spune-ți părerea!