Delicatese Literare
Prezentari carti

Un bob de grau de Ngugi wa Thiong’o, Editura Polirom

Un bob de grâu

Ngugi wa Thiong’o
Editura POLIROM
Titlu original: A Grain of Weath

ngugi2

O poveste despre mituri, lupta şi dragoste în Africa secolului XX, spusă de un gigant al literaturii kenyene. Romanul a fost publicat prima data în 1966.
Considerat capodoperă lui Ngugi wa Thiong’o, romanul „Un bob de grîu” urmăreşte destinele unui grup de săteni chiar înainte de proclamarea independenţei Kenyei faţă de Imperiul Britanic, în 1963, după revoltă Mau Mau. În centrul poveştii se află Mugo, un om bîntuit de un secret teribil. Personajele care-l înconjoară se află într-o strînsă legătură cu momentele importante prin care trece Kenya şi, după cum o arată numele lor, sînt purtătoarele unor simboluri cu o mare încărcătură istorică: bătrînul Warui (rîul), care face legătura între marile etape din evoluţia poporului; Gikonyo (buricul), în care ceilalţi văd cordonul ombilical ce leagă generaţiile între ele, şi nevasta sa, Mumbi, numită astfel după mama simbolică a poporului gikuyu. Mugo însuşi poartă numele unuia dintre cei mai veneraţi profeţi ai comunităţii şi este onorat în român că mîntuitor al poporului sau. Pe măsură ce ni se dezvăluie destinele întortocheate ale sătenilor, într-o naraţiune în care miturile se împletesc cu trimiteri la personaje istorice reale, sub ochii noştri ia naştere o poveste despre compromisuri inevitabile, prietenii trădate şi iubiri puse la încercare.
Un bob de grîu, romanul în care istoria îşi aduce faptele la viaţă, este o carte născută din echilibru, cu resurse nebănuite, care confirmă cu asupra de măsură calitatea de scriitor a lui Ngugi wa Thiong’o.” (The Guardian)
Ngugi wa Thiong’o scrie cu pasiune despre fiecare formă sau culoare pe care o ia puterea.” (The Sunday Times)
Cînd scrii, ar trebui să auzi toate şoaptele, toate strigătele, toate vocile care plîng sau îşi spun dragostea, toate glasurile care-şi urlă ura din negura trecutului.” (Ngugi wa Thiong’o)

UN BOB DE GRAU

a grain

17 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *