Delicatese Literare
Recenzii

Un cântec pentru tine de Sarah Dessen, Editura Litera, Colecția New Moon – recenzie

Un cântec pentru tine

(This Lullaby – 2004)

Sarah Dessen

Editura Litera

Colecția New Moon

An apariție: 2020

SARAH DESSEN este autoarea a peste 12 bestselleruri pentru tineri, care au primit numeroase premii și recenzii senzaționale. Cărțile ei au fost publicate în peste 30 de țări și vândute în milioane de exemplare. În anul 2017, a primit premiul Margaret A. Edwards de la Asociația Bibliotecilor din SUA, pentru contribuția ei la dezvoltarea literaturii pentru tineri adulți. Sarah este de origine din Carolina de Nord și locuiește în Chapel Hill împreună cu familia.
Un cântec pentru tine – un roman despre maturizare și primii pași în viața de adult, care cercetează cu căldură, umor și speranță experiențele prin care trec adolescenții.

Când vine vorba despre relații, cu Remy nu te pui. În fond, a învățat tot ce avea de învățat de la mama ei, care este pe cale să se mărite a cincea oară. Dar Dexter are ceva care o face pe Remy să-și încalce propriile reguli. Cu toate că nu pare a fi băiatul potrivit pentru ea, eroina noastră nu poate să-l uite. Ar fi oare posibil ca Remy să înțeleagă, în sfârșit, despre ce e vorba în cântecele de dragoste?

„Un cântec pentru tine este o poveste de dragoste modernă, narată de o adolescentă cinică, în care sunt împletite cu măiestrie momentele amuzante și cele dramatice, traume ale adolescenților de peste tot.“ (Publishers Weekly)

„O poveste cu final fericit, din care învățăm că, atunci când iubești, trebuie să te încrezi în celălalt și să știi că nu există garanții de la început.“ (School Library Journal)

„Un cântec pentru tine” de Sarah Dessen este o poveste dulce, cu un farmec aparte, scrisă cu emoție și căldură, autoarea reușind să portretizeze personaje imperfecte, care comit greșeli – ceea ce le face credibile, reale – și să atingă, prin intermediul protagoniștilor, teme importante precum familia și impactul pe care îl are mediul familial nestatornic asupra caracterului copiilor, iubirea, speranța, prietenia.
Intriga este simplă, povestea având în centrul ei viața familiei Starr, formată din Barbara Starr – mama, scriitoare de romane de dragoste, o femeie elegantă, energică, frumoasă dar aiurită, posesoarea unui comportament haotic, mai ales în perioada de creație a poveștilor din cărțile ei. Iubește luxul, deși bogăția nu s-a lipit niciodată de ea, are frecvent manifestări dramatice și este pe cale să se căsătorească a cincea oară, mariaj care va debuta odată cu nunta ce va avea loc curând, în vacanța de vară ce tocmai a început.
Al doilea membru al familiei este Chris Starr, în vârstă de douăzeci și unu de ani, un personaj cu o adolescență haotică, perioadă în care a vândut droguri, le-a și consumat, a fost prins conducând sub influența alcoolului, cu câteva violări de domiciliu la activ și vreo trei luni de închisoare. Norocul lui în viață se numește Jennifer Anne care, cu o privire, răbdare și iubire l-a liniștit, reușind să-l transforme în bine, în ceva ce nimeni din familie nu reușise.
Remy Starr este ultimul membru al familiei, o adolescentă care tocmai a absolvit liceul și care se pregătește să meargă în toamnă la facultate. Ea este adevăratul adult al familiei, administrează afacerile mamei, îi organizează nunțile, plătește facturile, ducând pe umeri o mare responsabilitate. Remy este cinică în ceea ce privește iubirea, obsedată de ordine și curățenie, fără nicio picătură de romantism în oase, o tânăra tristă, rănită și dezamăgită sufletește. A avut o perioada „neagră” în care a băut, a fumat și a schimbat băieții „ca pe șosete”, însă de o bună bucată de timp a renunțat să trăiască în acel „gol”, mai precis de când a văzut că nimeni -familie, profesori, prieteni – nu credea în potențialul ei de a fi admisă la facultate. Pentru ea, conștientizarea acestei realități, a fost momentul care a marcat schimbarea radicală, luând acest fapt drept o provocare: a învățat din greu nopțile, și-a luat job după orele de școală, a muncit mult și a intrat la Stanford! Acum, are standarde în ceea ce privește băieții cu care iese la întâlniri, are în față vacanța de vară în care trebuie să-i organizeze nunta mamei ei și apoi, în toamnă, pleacă la facultate, unde poate fi liberă să-și trăiască viața, fără problemele amoroase ale mamei pe cap, fără pretențiile și îmbufnările taților vitregi.
Bineînțeles că soarta îi oferă surprize, iar una dintre ele este Dexter, un tip cu o inimă mare, la fel de suferind datorită greșelilor adulților familiei lui, dar vesel, pozitiv, prietenos, posesor al unui stil relaxat de a simți viața și lucrurile care i se întâmplă. Face parte dintr-o formație neînsemnată, este chitarist, un adolescent slăbănog, mereu dezordonat, cu mișcări dezlânate, dar simpatic și haios. Se izbește, la propriu, de Remy, se bagă în viața ei, încearcă să-i fisureze zidurile pe care aceasta și le ridicase cu atâta trudă, o enervează și o sâcâie și bineînțeles, cântă împreună cu formația la nunta mamei ei.
Prin cei doi protagoniști, autoarea aduce în fața cititorului doi tineri aparent atât de diferiți, dar atât de asemănători în ceea ce privește suferința lor, evidențiind atât modul în care fiecare dintre ei privește viața, cu bune și cu rele, cât și răspunsul fiecăruia la întrebarea: merită să riști pentru iubire?
Remy ar spune NU, ea este rece, anxioasă, crudă uneori, tocmai pentru că a urmărit cum căsătoriile mamei ei se destramă, fiind implicată în reabilitarea emoțională a acesteia de fiecare dată. Crede că nu merită să-și frângă inima din dragoste, nu trebuie să se atașeze de nimeni, nu există iubire pentru totdeauna, doar a primit asemenea lecții toată viața prin mariajele nereușite ale mamei sale!
Dexter ar spune DA, el crede în iubire și în destin, pentru el iubirea este minunată și imprevizibilă, crede că merită să încerce să iubească, să-și deschidă inima, să-și asume riscuri și chiar să sufere din dragoste pentru că riscurile sunt cele care îl modelează ca om și îl fac ceea ce este.
Așa încât, va întreb, ce credeți că vor alege Remy și Dexter – să riște sau să fugă din calea iubirii? Ce întorsături ciudate și neașteptate va mai lua viața în cazul celor doi adolescenți? Vă invit să aflați, citind această poveste vibrantă, plină de culoare, pe care v-o recomand cu drag.

” – Haide acum, a început ea să pledeze, dându-mi drumul la mână. Doar pentru că mi s-au destrămat câteva căsnicii asta nu înseamnă că iubirea e o vorbă goală. Am avut parte de mulți ani buni cu tatăl tău, Remy, iar partea cea mai bună a fost că din relația asta am rămas cu tine și cu Chris. Cei patru ani cu Harold au fost minunați, până la final. Și chiar și cu Martin și Win am fost fericită în cea mai mare parte a timpului.

– Dar s-au sfârșit cu toatele, i-am spus. Au eșuat.

– Poate că unii ar spune asta…(…) Însă eu cred, personal, că ar fi fost mai rău să fi fost singură în tot timpul asta. Sigur, poate că mi-aș fi protejat inima de unele lovituri, dar oare asta chiar ar fi fost mai bine? Să păstrez distanța fiindcă aș fi fost prea speriată de ideea că ceva ar fi putut să nu dureze pentru totdeauna?”

„Probabil că o căsnicie, la fel ca o viață, nu trebuia prețuită doar în funcție de „momentele mari”, fie ele rele sau bune. Poate că la fel de importante erau și toate acele lucruri mărunte (care îți pavează drumul prin viață încetul cu încetul, zi după zi) ce puteau deveni liantul menit să întărească chiar și cea mai fragilă legătură.”

Cărțile autoarei Sarah Dessen pot fi comandate pe libris.ro, elefant.ro, librariadelfin.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Sarah Dessen

Recenzii și prezentări cărți young adult

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *