Delicatese Literare
Recenzii

Un gentleman la Moscova de Amor Towles, Editura Nemira, Colecția Babel – recenzie

Un gentleman la Moscova

(A Gentleman in Moscow – 2016)

Amor Towles

Editura Nemira

Colecția Babel

Traducere: Dana Ionescu

Nr. Pagini: 552

Este anul 1922. Contele Rostov nu se căiește că e aristocrat și un tribunal bolșevic îl condamnă la arest la domiciliu. Pentru bonomul erudit care nu a lucrat niciodată, celebrul hotel Metropol de la Moscova devine și domiciliu, și loc de muncă. Și viața lui trece strivită de decenii crude și tulburi din viața Rusiei, iar cititorul îl însoțește pe contele șarmant în lumea veche și în lumea nouă, unde nimic nu mai e la fel.

Roman al unui sfârșit dureros și al unui început inevitabil, Un gentleman la Moscova este povestea cuceritoare a unui învins care, paradoxal, învinge dezumanizarea fără să iasă dintr-un hotel.

Cartea va fi ecranizată în curând într-un serial cu Kenneth Branagh în rolul principal.

„Ce minune că într-o vreme ca a noastră romanul acesta așa de fin construit se desfășoară cu eleganța din lumea veche!” – The Washington Post

Amor Towles s-a născut în 1964 la Boston și acolo și-a petrecut și copilăria. A absolvit Yale College și apoi a studiat literatura engleză la Stanford University. În anul 2011 a publicat Rules of Civility, primul său roman, devenit bestseller New York Times și inclus pe lista celor mai bune cărți din 2011 realizată de The Wall Street Journal. În 2012, ediția franceză a romanului a câștigat Premiul Fitzgerald, cartea urmând să fie ecranizată. Un gentleman la Moscova este al doilea roman al autorului și a apărut în 2016. Cartea a stat peste 40 de săptămâni pe lista de bestselleruri New York Times și a fost considerată una dintre cele mai reușite apariții editoriale ale anului de The Chicago Tribune, The Washington Post, The San Francisco Chronicle și The Philadelphia Inquirer și va fi ecranizată într-o miniserie cu Kenneth Branagh în rolul principal. După o carieră de douăzeci de ani în domeniul investițiilor, Amor Towles își dedică tot timpul literaturii la New York, unde locuiește împreună cu soția și cei doi copii.

Un gentleman la Moscova de Amor Towles este o adevărată capodoperă, cu o intrigă fascinantă, dialoguri deosebit de interesante și caractere încântătoare, ingenios construite. Cartea nu este una de acțiune, ci trebuie savurată cuvânt cu cuvânt, pagină cu pagină, pentru a-i desluși toate înțelesurile. Aș dori să remarc și traducerea foarte bună!

Contele Rostov este un personaj excepțional, cu totul memorabil. În ciuda încercărilor la care a fost supus, a reușit să-și păstreze eleganța în spirit și atitudine, reușind să-și clădească o viață fascinantă fără a ieși dintr-un hotel.

Acțiunea cărții începe în anul 1922, când un tribunal bolșevic îl condamnă pe conte pentru faptul de a nu se căi că a fost aristocrat. Șansa ca pedeapsa să nu fie moartea sau deportarea în Siberia a constituit-o faptul că, în anul 1913, contele publicase o poezie ce putea fi interpretată ca un îndemn la acțiune, în anii tulburi de după revolta eșuată din anul 1905. Astfel, pedeapsa stabilită a fost arestul la domiciliu, mai precis în hotelul Metropol, unde locuia contele după ce averile îi fuseseră confiscate.

”Ignatovici Aleksandr Ilici Rostov, luând în considerare propria dvs. Mărturie, nu putem decât să conchidem că spiritul pătrunzător care a scris poezia ”Unde e acum?” a sucombat în mod irevocabil în fața pervertirilor clasei de care aparține și acum reprezintă o amenințare exact la adresa acelor idealuri pe care le-a îmbrățișat altădată. Pe acest temei, noi am pleda pentru arestarea dumneavoastră și punerea la zid. Există însă în sânul Partidului superiori potrivit cărora vă numărați printre eroii cauzei prerevoluționare. Astfel, prezentul comitet hotărăște că ar trebui să vă întoarceți la hotelul de care sunteți atât de mândru. Dacă să nu cumva să mai faceți vreo greșeală! Dacă se întâmplă să mai ieșiți vreodată din Metropol, o să fiți împușcat.”

Încetul cu încetul, pe măsură ce acțiunea se desfășoară, vom afla mai multe amănunte despre viața contelui – născut în anul 1889 – ce îl determinaseră să plece din țară în anul 1913 la Paris și de ce se întorsese în anul 1918, când era evident că lucrurile se înrăutățiseră în țară, iar stilul de viață cu care era obișnuit dispăruse cu desăvârșire. De asemenea, vom descoperi cu surprindere și adevărul din spatele acelei faimoase poezii, care îi salvase practic viața contelui.

Izgonit din apartamentul luxos pe care-l ocupase înainte de condamnare și exilat într-o cameră de doar 30 de metri pătrați aflată la mansardă, contele a început, încetul cu încetul, să-și recreeze un întreg univers, interacționând cu angajații, precum și cu oaspeții hotelului.

Imediat după condamnare, contele suferea de o oarecare plictiseală, de care însă l-a salvat Nina, o fetiță de doar unsprezece ani, mult mai matură decât vârsta ei, cu care s-a împrietenit și a făcut numeroase incursiuni în toate camerele și cotloanele hotelului, folosindu-se de o cheie universală, de care Nina făcuse rost. În anii următori, Nina a revenit de mai multe ori în hotel, contele asistând încântat la maturizarea ei. Însă idealismul și spiritul ei înflăcărat, precum și respingerea oricărei idei de compromis, aveau să se întoarcă la un moment dat ca un bumerang împotriva Ninei, ca de altfel și altor tineri asemenea ei.

De altfel, în ciuda faptului că acțiunea se desfășoară doar în perimetrul hotelului, ecouri ale evenimentelor istorice ce se petreceau în exterior răzbăteau și în interiorul hotelului. Aflăm astfel despre soarta tristă a lui Mișka, bunul prieten din copilărie al contelui, un poet genial. Într-o societate clădită pe o fundație șubredă, condusă după reguli rigide și idei greșite, multe destine au fost frânte nemilos.

Însuși exilul multor oameni în Siberia constituia o dovadă crudă a răpirii șansei unui nou început.

”Da, exilul era vechi de când lumea. Numai că rușii au fost primul popor maestru la a exila omul la el acasă.

Însă din secolul al XVIII-lea țarii au renunțat să-și gonească dușmanii din țară, preferând să-i trimită în Siberia. De ce? Pentru că se hotărâseră că, drept pedeapsă, nu e de ajuns să izgonească un om din Rusia așa cum îl izgonise Dumnezeu pe Adam din Rai, căci, în altă țară, omul se poate cufunda în treburile lui, poate să construiască o casă și să-și crească o familie. Cu alte cuvinte, poate să ia viața de la capăt.

Dar, atunci când îl exilezi în propria lui țară, omul nu poate să ia viața de la capăt. Căci, fie că e trimis în Siberia, fie că e pus la Minus Șase, dacă e în exil acasă, dragostea de țară n-o să se transforme în ceva vag ori învăluit în cețurile timpului.”

Exilul nu era singura armă prin care puteai să dezumanizezi un om, ci și răpindu-i libertatea de exprimare și șansa de a face ceea ce-i plăcea cu adevărat, promovând nulitățile și umilind valorile.

Totuși, mulți oameni au reușit să se adapteze și să supraviețuiască în noile condiții, solidaritatea și altruismul manifestându-se adesea. Astfel, un pianist extrem de talentat s-a angajat ca dirijor într-o orchestră, însă în momentul în care a descoperit un talent brut într-o adolescentă, și-a consumat tot timpul liber și energia pentru a o instrui, oferindu-i, după cum se va vedea, o șansă nesperată la un viitor luminos.

De asemenea, multe prietenii cu totul neașteptate s-au legat între oameni complet diferiți ca fire și concepții, iar în situații limită, un ajutor nesperat a apărut de la persoane surpriză.

În carte nu lipsesc nici situațiile amuzante sau replicile spumoase.

Într-o perioadă de timp de peste trei decenii, contele și-a făcut mulți prieteni, a reușit să-și găsească o mare dragoste, și-a găsit o slujbă de șef de sală la restaurant pe care și-a îndeplinit-o cu pasiune și și-a asumat rolul de tată, printr-un concurs complicat de împrejurări. Cum s-au petrecut toate acestea? Vă las plăcerea să le descoperiți singuri.

Finalul este magnific!

”Căci, din câte se pare, poți revizita trecutul cu plăcere, câtă vreme te aștepți să se fi schimbat cu totul.”

Cartea Un gentleman la Moscova de Amor Towles poate fi comandată pe nemira.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Nemira

Recenzii și prezentări cărți Colecția Babel

23 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *