Delicatese Literare
Recenzii

Un loc pentru inima ta de Susan Elizabeth Phillips, Editura Litera / Lira, Colectia Carti Romantice – recenzie

Un loc pentru inima ta (Heaven, Texas – 1995)

Susan Elizabeth Phillips

Editura Litera / Lira

Colecția Carti Romantice

Traducere: Adela Crăciun / Graal Soft

380 pagini

1. Trebuia să fii tu – Editura Litera – It Had to Be You – 1994 – recenzie
2. Un loc pentru inima ta – Editura Litera – Heaven, Texas – 1995
3. Un partener ideal – Editura Litera – Nobody’s Baby But Mine – 1997- recenzie
4. Învață să visezi – Dream a Little Dream – 1998 – recenzie
5. Ce îşi doreşte inima – This Heart of Mine – 2000 – recenzie
6. Găsește-mi perechea! – Match Me If You Can – 2005 – recenzie
7. Un cuceritor înnăscut – Natural Born Charmer – 2004 – prezentare
8. Prima stea a nopții – First Star I See Tonight – 2016 – prezentare

Gracie Snow are o misiune și este ferm hotărâtă să o ducă la îndeplinire, indiferent de ce trebuie să facă pentru asta.
Prima ei însărcinare ca proaspăt angajată la studiourile Windmill este să îl aducă acasă pe legendarul Bobby Tom Denton, un celebru jucător de fotbal american retras din activitate în urma unei grave accidentări.
Pe lângă faptul că Bobby nu vrea să se întoarcă în Texas, nici nu este convins că dorește să-și înceapă o carieră în lumea filmului, în ciuda contractului pe care l-a semnat.
Așadar, ce argumente ar putea avea Gracie, o fată bătrână de 30 de ani, dintr-un orășel uitat de lume, să-l convingă pe faimosul, șarmantul, egoistul Bobby, bărbatul cu o avere considerabilă și înconjurat mereu de bombe sexy, să facă ceea ce trebuie, dar nu-și dorește?
Nici unul, după părerea lui Bobby. Dar Gracie dovedește a avea resurse nelimitate, iar sub înfățișarea aparent banală se ascund un caracter de oțel și o inimă de înger.
Încet-încet, Bobby descoperă că alături de Gracie poate să râdă, să fie el însuși, să fie pasional… și chiar să fie cu adevărat îndrăgostit. Căci Gracie este femeia pe care nu a avut-o niciodată, dar și-a dorit-o dintotdeauna.

Un loc pentru inima ta este un adevărat medicament de bună dispoziție și relaxare – o carte caldă, romantică, emoționantă și deosebit de amuzantă, care reușește să te binedispună încă de la primele pagini, stârnindu-ți hohote de râs pe tot parcursul cărții, pentru ca la sfârșit să te înduioșeze cu un deznodământ fericit, convingându-te pe deplin de puterea magică a dragostei!

Chimia dintre cei doi eroi principali ai cărții este evidentă încă de la început, în ciuda sau, dimpotrivă, tocmai datorită diferențelor uriașe dintre ei.

La prima vedere, cei doi păreau complet incompatibili, precum luna și soarele, iar lumile lor complet paralele, fără nicio șansă de a se intersecta cândva, dar destinul e câteodată pus pe șotii și urzește propriile planuri…

Bobby Tom era  o vedetă celebră, un fotbalist cu realizări impresionante în meciurile din Super Bowl, multimilionar în urma câștigurilor din sport, dar și a unor investiții bine plasate, în același timp un mare cuceritor, cu o înfățișare desprinsă parcă de pe coperta unei reviste, mereu cu o pălărie Stetson pe cap, foarte carismatic, femeile căzându-i ca muștele la picioare.

La vârsta de treizeci și trei de ani, cariera lui de fotbalist se terminase brusc în urma unei accidentări urâte la genunchi. Debusolat, neștiind prea bine în ce direcție să o apuce cu viața lui atât de bine organizată până atunci, Bobby Tom acceptase o ofertă de a juca într-un film de acțiune și aventură. Cinci luni mai târziu, Bobby Tom regreta din suflet decizia luată în pripă, făcând orice pentru  a nu ajunge pe platoul de filmare.

În disperare de cauză, directoarea studiourilor Windmill, cele care realizau filmul, a trimis-o pe Gracie Snow, o asistentă de producție proaspăt angajată, pentru a-l convinge pe năbădăiosul Bobby Tom să ajungă totuși la locul de filmare, ce fusese ales chiar locul lui de baștină – orășelul Telarosa din Texas, fost Heaven.

Gracie Snow era o tânără nemăritată de treizeci de ani, fără forme și îmbrăcată demodat, cu un păr roșcat strâns într-un coc cuminte și ochi gri sclipind de inteligență.

”Era de înălțime medie, nici destul de minionă ca să fie drăgălașă, nici destul de înaltă ca să fie mlădioasă. Deși nu avea pieptul plat ca o scândură, nu era deloc departe de această descriere. Ochii ei nu erau nici căprui cald, nici albastru scânteietor, ci de un gri greu de descris. Gura prea mare, bărbia prea proeminentă. Pentru tenul luminos care i se întrezărea printre pistruii presărați în jurul nasului sau pentru faptul că avea un nas mic și drept nu se mai obosea să se simtă recunoscătoare. Prefera să se simtă recunoscătoare pentru darurile importante pe care Dumnezeu i le făcuse: inteligență, un simț al umorului ciudat și un interes de nestăvilit față de condiția umană. Își spusese că tăria de caracter era oricum mult mai importantă decât frumusețea și doar când era foarte abătută ar fi dat la schimb un dram de integritate, un strop de virtute și un pic de spirit organizatoric pentru un sutien cu o mărime mai mare.”

Gracie își petrecuse aproape întreaga viață de până atunci într-un cămin de bătrâni, părinții ei fiind proprietarii acestuia, iar ea ajutându-i să îl administreze. În urmă cu zece ani tatăl ei murise iar, de curând, mama ei vânduse căminul și se mutase în Florida. Postul de asistentă de producție la studiourile Windmill îl primise printr-un noroc pur, Willow, directoarea studiourilor, fiind impresionată de talentul ei oganizatoric și modul în care administrase căminul de bătrâni, tatăl acesteia fiind internat acolo până când decedase, în urmă cu o lună.

Gracie fusese în al nouălea cer când i se oferise această oportunitate, deși era doar un post pentru începători și cu un salariu mic, fiind decisă să demonstreze că era capabilă să îndeplinească orice sarcină pentru a avansa în noua ei profesie minunată.

Astfel, când primise misiunea de a-l aduce pe Bobby Tom la locul de filmare, Gracie era absolut hotărâtă să facă orice pentru a-l convinge.

Reușește să treacă de bodyguardul acestuia, amuzându-se în sinea ei că acesta o confundase pe ea, o virgină ștearsă și banală, cu o stripteuză ce era așteptată să apară.

În momentul în care îl întâlnește pe Bobby Tom, lui Gracie i se taie răsuflarea, întrucât el reprezenta întruchiparea tuturor viselor ei ascunse, strălucitor ca o stea și la fel de intangibil…

”Maică-măiculiță! Era întruchiparea tuturor bărbaților la care visase vreodată; a tuturor liceenilor care o ignoraseră, a tuturor tinerilor care nu îi reținuseră niciodată numele, a tuturor profesioniștilor care îi complimentaseră gândirea logică, dar nu îi ceruseră niciodată să iasă cu ei. Era acea creatură supraomenească strălucitoare trimisă pe pământ de un Dumnezeu pervers pentru ca femeile plăcute ca ea să nu uite că unele lucruri erau intangibile.

Știa din fotografiile pe care le văzuse că sub Stetsonul lui se ascundea o claie de păr blond, iar borul umbrea doi ochi albaștri ca noaptea. Spre deosebire de pomeții ei, ai lui păreau cizelați de un sculptor renascentist. Avea un nas viguros și drept, un maxilar hotărât și o gură care ar fi trebuit însoțită de o etichetă de avertizare. Era absolut și din toate punctele de vedere masculin, iar în timp ce îl privi simți aceeași senzație arzătoare ca în serile calde de vară când se întindea pe iarbă și se uita la stele. Strălucea la fel de tare și era la fel de intangibil ca ele.”

În scurt timp, Gracie se lămurește că, sub o aparență nonșalantă, Bobby Tom sclipea de inteligență și, deosebit de plictisit, se amuza cu mici jocuri. Deși realizează de la prima vedere că Gracie era escorta trimisă de studiouri, se preface că o crede că e stripteuza pe care o aștepta, pentru a vedea cât de departe era dispusă să meargă.

Curând, Bobby Tom se va lămuri că Gracie dispunea de resurse nebănuite pentru a-l convinge să ajungă la destinația dorită, sub înfățișarea ei banală ascunzând o inteligență deosebită și o voință de oțel. Am râs în hohote de măsurile extreme la care Gracie a apelat pentru a-și îndeplini scopul propus, aruncându-se din mers peste portiera mașinii lui decapotabile sau întinzându-se pe asfalt în fața mașinii când el încerca să fugă de ea.

În timpul lungului drum cu mașina spre destinația lor, fiecare dintre ei a aflat informații inedite despre celălalt. Gracie a descoperit că Bobby Tom era foarte cumsecade cu toți prietenii lui, împărțind cu multă larghețe fonduri generoase tuturor celor care îi solicitau ajutorul. Mai mult, trata toate femeile ca pe niște regine, complimentându-le și făcându-le să se simtă irezistibile, deși nu se atașa prea mult de nici una.

Deși la început fusese agasat de insistența lui Gracie, pe parcursul călătoriei Bobby Tom a început să-i aprecieze tot mai mult tenacitatea și spiritul umorului, iar entuziasmul ei copilăresc și plăcerea cu care se bucura de orice experiență i-au adus aminte de senzații de mult uitate, făcându-l să se întrebe de cât timp oare nu se mai bucurase de plăcerile simple ale vieții?

”Îi revenea în fața ochilor expresia de pe chipul lui Gracie când observase râul Mississippi. Cât timp trecuse de când el simțise genul acela de entuziasm? Toată ziua Gracie îi atrăsese atenția asupra unor lucruri pe care el încetase să le mai bage în seamă de câțiva ani: nori în forme ciudate, un șofer de tir care semăna cu Willie Nelson, un copil care le făcuse cu mâna pe geamul din spate al rulotei familiei lui. Când pierduse contactul cu plăcerile acestea obișnuite?”

Când, după multe peripeții, ajung în sfârșit la destinație, după o întârziere de câteva zile, directoarea studiourilor o concediază pe Gracie, considerând că nu și-a îndeplinit misiunea la parametrii optimi. Bobby Tom a fost de-a dreptul revoltat aflând acest lucru și a insistat să o reangajeze ca asistentă personală a lui. Totuși, realizând că Gracie nu ar fi acceptat un act de caritate din partea lui, a insistat ca ea să nu afle că el era cel care-i plătea salariul.

Gracie e în culmea fericirii aflând de noua ei slujbă. De fapt, ea se îndrăgostise de la prima vedere de Bobby Tom și, deși își dădea seama că nu avea nicio șansă să-i atragă atenția, dorea să mai petreacă o perioadă în preajma lui, întocmai ca o pasăre care năpârlește hipnotizată de o lebădă grațioasă.

„Ştia că nu avea nici o şansă să spere la un final fericit alături de Bobby Tom Denton şi, deşi inima i se însufleţise, mintea trebuia să-i rămână ancorată cu fermitate în realitate. El nu avea să o iubească. Bărbaţii extraordinari erau destinaţi femeilor extraordinare, iar ea era iremediabil de banală.”

Ițele se complică în perioada următoare, Bobby Tom pretinzând că Gracie era logodnica lui, pentru a scăpa de atențiile nedorite ale femeilor din zonă. Surprinzător, momentele petrecute cu ea încep să-i facă tot mai mare plăcere, Bobby Tom simțind un val de neașteptată tandrețe față de ea, începând să joace un adevărat rol de Pygmalion pentru ea, ducând-o la un stilist ca să-i aranjeze părul și apelând la mama lui, o femeie deosebit de stilată și elegantă, pentru a-i schimba garderoba, transformând-o dintr-o rățușcă urâtă într-o adevărată lebădă grațioasă.

„Simţi un val de emoţii – plăcere, veselie şi un fel ciudat de tandreţe. În acel moment, îşi jură în sinea lui că nu va face nimic prin care să îi înşele încrederea.”

Mai mult, cu totul surprinzător, Bobby Tom constată că Gracie reușise să-l scoată din starea de apatie sexuală în care intrase după momentul accidentului care pusese capăt carierei lui fotbalistice, ideea de a o iniția în tainele amorului încântându-l din ce în ce mai tare, entuziasmul ei nedisimulat în acest sens înduioșându-l peste măsură. Momentele lor de pasiune vor fi foarte intense și fierbinți, Bobby Tom dovedindu-se capabil de multă tandrețe.

„Senzaţiile care o traversară erau mai intense decât orice îşi imaginase vreodată, precum vântul şi tunetul. El o purtă din ce în ce mai sus spre nori, spre locul misterios unde nu există decât extaz. Transpiraţia trupurilor lor se amestecă printre şi cu gemetele până se contopiră cu norii. O clipă atârnară acolo, perfect suspendaţi. Se prăbuşiră apoi împreună într-un duş cald de ploaie de argint.”

În plan secundar, asistăm la o inedită poveste de dragoste, foarte emoționantă, dintre Suzy, mama lui Bobby Tom, rămasă văduvă de patru ani, și Way Sawyer, fostul huligan al orașului, ajuns acum însă multimilionar și hotărât să o cucerească pe fata de aur din liceu, de care era îndrăgostit de peste treizeci și cinci de ani.

Mi-au plăcut mult ambele personaje principale. Gracie, deși profund îndrăgostită de Bobby Tom și capabilă de orice sacrificiu pentru a-l face fericit, a avut totuși tăria la un moment dat să i se opună, preferând mai degrabă să plece cu demnitate din viața lui decât să culeagă firimiturile afecțiunii lui. Atitudinea ei l-a trezit la realitate pe Bobby Tom, care a realizat că, o bună perioadă de timp după accidentarea ce i-a pus capăt carierei lui de fotbalist profesionist, s-a comportat ca un băiețel răsfățat căruia i s-a luat jucăria preferată, refuzând să ia serios în calcul multiplele alte oportunități pe care le avea. Mai mult, gândul că Gracie ar putea să-l părăsească pentru totdeauna l-a făcut să realizeze că, de fapt, se îndrăgostise până peste cap de ea, iar viața fără ea părea pustie și lipsită de bucurie. Până la urmă, se pare că nu doar Bobby Tom jucase rolul de Pygmalion, Gracie transformându-l și ea spectaculos pe el…

”- Te iubesc atât de mult, dulceață. Spune-mi, o să mă ierți pentru noaptea trecută? Ai avut dreptate cu tot ce-ai spus despre mine, știu; sunt insensibil, egoist, egocentric și alte câteva chestii. Dar o să mă schimb. Jur. Dacă te măriți cu mine mă schimb. Dar te rog nu mă părăsi pentru că te iubesc foarte mult.”

Finalul, deosebit de emoționant și amuzant, ne-a demonstrat din plin teoria conform căreia ”contrariile se atrag”, Bobby Tom și Gracie dovedindu-ne că erau părțile complementare ale unui întreg indestructibil, fiecare dintre ei fiind un adevărat balsam pentru sufletul celuilalt, adăugându-i ceea ce-i lipsea și făcându-l pe deplin fericit.

Seria Chicago Stars

Listă cărți Susan Elizabeth Phillips

Recenzii și prezentări cărți Susan Elizabeth Phillips

Listă cărți apărute în colecția Cărți Romantice ordonate după autor și serii

Cărțile autoarei Susan Elizabeth Phillips pot fi comandate din librăriile on-line litera.ro, libris.ro, elefant.ro, librariadelfin.ro, librarie.net, emag.ro

 

26 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *