Delicatese Literare
Recenzii

Un lucru absolut remarcabil de Hank Green, Editura Corint, Leda Edge – recenzie

Un lucru absolut remarcabil

(An Absolutely Remarkable Thing – 2018) 

Hank Green

Editura Corint

Leda Edge 

Colecția: Corint Books
Traducere din limba engleză: Loredana Frățilă-Cristescu
An apariție: 2019
Nr. pagini: 412 
William Henry Hank Green II este un antreprenor, muzician, educator, producător și vlogger american. Este cunoscut pentru canalul său de YouTube – Vlogbrothers – , unde el și fratele său, celebrul scriitor John Green, încarcă constant video-uri. De asemenea, este celebru pentru crearea și prezentarea unor clipuri educaționale pe canalele sale intitulate Crash Course și SciShow. „Un lucru absolut remarcabil” este romanul său de debut. 
Într-o noapte, întorcându-se de la muncă, April May, o tânără de 23 de ani, descoperă, din întâmplare, o reprezentare de trei metri a unui robot îmbrăcat în armură de samurai pe care îl botează Carl. Numai că statui similare se pare că există peste tot în lume și întreaga omenire devine, peste noapte, de-a dreptul obsedată să înțeleagă cine sunt, de unde au apărut, cine le-a creat și, mai ales, cărui scop slujesc bizarele monumente care seamănă prea mult cu puternicii Transformeri ca să nu facă parte dintr-un plan.
Iar April, ca descoperitoare a straniilor Carli, se vede aruncată chiar în mijlocul unei furtuni mediatice, care îi transformă viața, relațiile și felul de a fi.
Un lucru absolut remarcabil este un roman captivant despre ce înseamnă să fii om în epoca internetului, YouTube-ului și a atotputernicelor rețele de socializare.
„Amuzant, antrenant, exploziv! Eram convins că Hank va fi grozav ca scriitor, dar chiar nu mi-am imaginat că va fi atât de bun încă de la prima încercare.” – JOHN SCALZI
„Cu această carte comică despre partea urâtă a celebrității dobândite pe internet, Hank Green intră pe picior de egalitate în competiție cu faimosul roman al fratelui său, Sub aceeași stea, ridicându-se la același nivel de excelență.”PEOPLE
„Hank Green, super-vlogger și frate al legendarului autor John Green, a scris Un lucru absolut remarcabil, un roman care vă va umple inimile de încurajare și alinare.”COSMOPOLITAN
„În centrul romanului de debut al lui Hank Green stau întrebări existențiale despre celebritatea dobândită on-line.”WALL STREET JOURNAL

În ziua de azi, internetul este parte integrantă a existenței noastre, și – mult mai grav – chiar un stil de viață pentru mulți dintre noi, mai ales pentru cei tineri. Tehnologia ne acaparează atât sufletul cât și mintea. Ne plângem că în viața reală nu mai există prietenie adevărată, că nu mai poți avea încredere în nimeni. Dar oare câți dintre noi nu ne-am „lăudat” cu prietenii noștri din lumea virtuală? Câți dintre noi nu am fost dezamăgiți de persoane pe care credeam că le cunoaștem deși în realitate nu le-am întâlnit? Câți dintre noi nu am fost avizi după o „bârfă” virtuală ce oricând putea genera discuții contradictorii, umilințe, jigniri chiar? Câți dintre noi nu ne-am simțit celebri chiar și pentru o clipă? Desigur, mulți dintre noi nu ne vom recunoaște în aceste vorbe. Dar, nu putem nega un lucru: internetul creează dependență! Fără să ne dăm seama, ne lăsăm subjugați de lumea virtuală, uităm să privim în sufletul nostru, uităm să trăim, cu bune și rele, în lumea noastră reală.  Și, tot mai mulți tineri își pierd propria identitate. Ajung să își trăiască viața după standardele impuse de o lume artificială, ascunsă. Din păcate, însă, mai devreme sau mai târziu, totul se întoarce împotriva noastră.
Pornind de la această premisă, Hank Green a creat o poveste frumoasă, cu un mesaj puternic, tulburător. Un lucru absolut remarcabil este cartea care te pune pe gânduri, chiar dacă nu dă impresia. Fără o acțiune clară, povestea, relatată la persoana I din perspectiva lui April – eroina acestei povești – impresionează, nu doar datorită subiectului, ci, mai ales, datorită  protagonistei, un personaj bine creionat, cu calități și defecte,  desprins parcă din realitate, cu o evoluție complexă de la început până la sfârșit.
Tu ce-ai face dacă într-o zi întâlnești pe stradă un robot ciudat, uriaș, gen „transformer, înalt de trei metri, îmbrăcat în costum de samurai”, ce nu poate fi mișcat? Probabil ai fi tentat să îl admiri minute bune, după care să îți vezi de viața ta. Dar nu și April!
Întâlnirea tinerei noastre cu acest „bărbat – robot uriaș, impunător, terifiant și ușor călduț” – botezat de April, Carl – îi dă o stare de beatitudine. Este impresionată. Simțind că a descoperit ceva măreț, își sună un bun prieten, Andy, pasionat de filmat și postări online a clipurilor sale, solicitându-i ajutorul. O astfel de ciudățenie va atrage curiozitatea multora devenind o știre senzațională chiar și pentru posturile de televiziune. De aceea, tot ce au de făcut este să filmeze un clip cu această sculptură stranie și să îl posteze pe internet. Și totul cât mai repede,  convinsă fiind  că videoclipul va atrage multe vizualizări. De la un simplu clip, cei doi prieteni ajung să formeze o echipă puternică, fiecare având un rol clar stabilit: Andy este cel din spatele camerei, iar April este cea care apare în prim plan, cea care va spune povestea.
În scurt timp, clipul ajunge viral pe internet iar April devine celebră pe rețelele de socializare on-line, și nu numai. Dacă până la descoperirea lui Carl, ducea o viață banală, alături de o iubită-colegă de apartament, cu un job ca designer grafic prost plătit și cu o viață socială mai mult inexistentă,  odată cu noua revelație, viața sa se schimbă brusc luând-o complet pe nepregătite. Nu știe cum să gestioneze totul astfel că tot ce întreprinde din acest moment este haotic, debusolant, iritant. Și dureros. Pentru ea și pentru cei dragi ei.
Uimitor este faptul că în scurt timp apar tot mai mulți roboți – Carli -, răspândiți peste tot în lume.  Cine sunt aceștia? De unde vin? Cine i-a creat? Din ce sunt făcuți? Multe întrebări care rămân fără răspuns. Se creează o isterie pe seama lor iar April reușește să dea o alură și mai interesantă misterului din jurul acestora, faima ei crescând pe zi ce trece. Ajunge să dea interviuri, să fie chemată la talk-show-uri, devenind brusc o persoană importantă, admirată, cu o viață strălucitoare, plină de senzațional.
Andy, un freelancer în devenire, știe să profite din acest punct de vedere. Impulsionat de  prietena sa şi ajutat de tatăl său, avocat de profesie, împreună, creează „brandul April „, își iau un impresar, iar April primește chiar și un asistent personal. Iar rezultatele nu întârzie să apară, nu doar cele de imagine, ci şi cele financiare.
Cum era de aşteptat, totul are un preț. Dacă Andy încearcă să fie mai prudent, mai echilibrat, April este tot mai îmbătată de faimă. Se desparte de Maya, iubita sa, se mută într-un apartament mai cochet, preferând o viață colorată, plină de adrenalină, dar falsă, în detrimentul uneia ce îi oferea stabilitate, iubire.
„Eram amețită de toată atenția, de lipsa de somn și de încântarea pe care ne-o provoca mie și lui Andy ceea ce făceam. Înțelesesem de-acum amploarea fulgerului care ne lovise și profitam de el. „
„Îmi plăcuse să mă oprească lumea în aeroport să-și facă poze cu mine, îmi plăcea să fiu plătită, îmi plăcea atenția care mi se acorda și îmi făceam griji că era posibil să ia sfârșit.”
Iar ca lucrurile să o ia  razna şi mai  mult, roboții Carl încep să se comporte ciudat : mâna dreaptă a fiecăruia dispare brusc șocând pe toată lumea. Singura excepție este Carl al lui April. Mâna acestuia o ia pur şi simplu la fugă sub privirile uimite ale trecătorilor. De aici până la ipoteza că roboții Carl sunt extratereştrii care urmăresc distrugerea rasei umane, nu mai e decât un pas. Doar April este convinsă de contrariu. În scurt timp, lumea se împarte în două tabere: sustinătorii lui April şi implicit ai  Carl-ilor, şi opozanții acestora. Un lucru este însă cert: roboții nu sunt de origine pământeană.
Lucrurile se precipită, izbucnesc revolte, au loc atentate în preajma roboților, oameni din jurul acestora sunt răniți sau omorâți. Peste tot este haos. Iar acesta ia amploare atunci când tot mai multe persoane trăiesc un vis ciudat, acelaşi pentru toți, plin de enigme, ghicitori şi indicii care mai de care stranii.
„Toate indiciile mai complicate necesită, oricum, colaborare de-acum. Ieri a fost descoperit un cod de acces, iar cheia spre el a fost colaborarea cuiva care să vorbească un anume dialect al limbii hindi și să posede cunoștințe despre mitul creației din zona sa cu cineva care știa matematică abstractă.”
Ciudat însă că visul lui April este puțin diferit. De ce? Nici ea nu știe! Dar această discrepanță îi întărește și mai mult convingerea că rolul ei este mult mai amplu, că numele ei nu va fi uitat, cu atât mai mult cu cât are un aliat puternic, internetul. O lume întreagă știe că ea este descoperitoarea lui Carl. Iar asta spune multe!
Brusc, April se transformă. Din „fericită, încântată, interesată” devine o persoană ironică, acidă, avidă după bogăție, după senzațional. Chiar ea recunoaște că menirea sa este să lupte pentru Carli, pentru că aceștia erau mult mai importanți decât propria viață.
Trist!! Nu poți rămâne indiferent la această transformare. April pot fi eu, poți fi tu, poate fi copilul tău. Nu avem de unde ști cum am reacționa în situația ei. Sigur, vom spune că suntem diferiți, că nu ne place celebritatea, că suntem firi mai timide. Și totuși…
Prin Un lucru absolut remarcabil autorul Hank Green încearcă să tragă un semnal de alarmă în ceea ce privește influența internetului, al rețelelor on-line asupra vieții noastre, din toate punctele de vedere: social, cultural, educațional, politic, etc.
Personal, povestea în sine nu mi-a plăcut în mod deosebit. Din contră! Au fost momente când am simțit că autorul s-a pierdut în detalii, pierzându-și astfel din intensitate. Cu toate acestea cartea merită citită tocmai datorită subiectului. Nu, nu mă refer la Carl! Ci la April! O fată simplă, cu o viață banală care va învăța prea târziu că celebritatea este un cuțit cu două tăișuri.
„Am fost un om rău, care i-a rănit pe mulți dintre aceia la care ține cel mai mult pe lumea asta, pentru că-i dependent de atenție! Eu, una, fac chestii care-s proaste pentru mine, pentru prietenii mei, pentru sănătatea mea și pentru lume, în general, numai și numai ca să obțin încă și mai multă putere, pentru că am nevoie de ea să fac bine. Numai că apoi fac lucruri prostești.”
Vă invit să o cunoașteți pe April May, „o femeie de 20 și ceva de ani care a făcut niște greșeli” și pe Carl al ei, un robot ciudat, venit de nicăieri, și să călătoriți alături de ei într-o lume palpitantă dar plină de pericole.

Cartea Un lucru absolut remarcabil de Hank Green a fost oferită pentru recenzie de Editura Leda Edge marcă înregistrată a Editurii Corint

Cartea poate fi comandată de pe edituracorint.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, emag.ro

10 Comments

  • Mirela Barbalata

   Multumesc!
   Da, te pune pe ganduri! Este trist si dureros sa vezi cum o persoana normala se transforma.

 • anasylvi

  Interesant… E de fapt o tema mai veche aceasta, a alegerii superficialitatii si a unei vieti de „vedeta”, care a inceput odata cu dezvoltarea presei, a filmului, apoi a televiziunii iar acum a capatat o noua amploare datorita internetului. Fiecare vrea sa fie urmatorul star al zilei, noua senzatie, sa aiba cele cateva momente de celebritate. Nu e vina internetului, nu e neaparat despre Carli, cum bine ai zis, e vorba despre natura umana.

  • Mirela Barbalata

   Asa este, Ana! Dam vina pe altii, pe tot ce ne incoanjoara dar uitam ca alegerea ne apartine. Uitam de noi insine pentru o clipa de faima

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *