Delicatese Literare
Recenzii

Un moment magic de Kristin Hannah, Editura Litera – recenzie

Un moment magic

(Magic Hour – 2006)

Kristin Hannah

Editura Litera

Colecția Blue Moon

Data apariție: aprilie 2021

Nr. pagini: 416

Traducerea: Ana Maria Gonțea

Kristin Hannah este una dintre cele mai bine vândute, apreciate și premiate scriitoare cu peste de 20 de romane publicate, printre acestea numărându-se bestsellerurile A doua șansă (On Mystic Lake,1999), Aleea cu licurici (Firetly Lane, 2008), carte vândută în 1,2 milioane de exemplare, Grădina de iarnă (Winter Garden, 2010), Dincolo de stele (Fly Away, 2013), Privighetoarea (The Nightingale, 2015), roman tradus în 43 de limbi și vândut în 2 milioane de exemplare, Un nou început (The Great Alone, 2018), și Cele patru vânturi, cea mai nouă carte a sa.

Romanul Un nou început (The Great Alone), publicat pe 6 februarie 2018, o poveste de dragoste epică și o dramă familială a cărei acțiune se petrece în Alaska în anii 1970, este o ficțiune îndrăzneață despre dragoste și pierdere, despre lupta pentru supraviețuire și sălbăticia care trăiește atât în ​​natură cât și în om. A fost enumerat ca fiind unul dintre cele mai anticipate romane ale anului de Seattle Times, Bustle.com, PopSugar, Working Mother, Southern Living și Goodreads.

În sălbatica zonă a Pacificului de Nord-Vest se află Pădurea Națională Olympic – aproape patru sute de mii de hectare de întunecime impenetrabilă și de incredibilă frumusețe. Într-o bună zi, din adâncul acelui codru apare o fetiță în vârstă de șase ani. Singură și neștiind să vorbească, nu poate oferi nici un indiciu cu privire la identitatea sau la trecutul ei.
Retrasă în orașul său natal din zona de vest a statului Washington în urma unui scandal care i-a distrus cariera, Julia Cates, specialistă în psihiatrie pediatrică, e hotărâtă s-o elibereze pe acea fetiță neobișnuită, pe care ea a numit-o „Alice”, dintr-o închisoare mentală în care copila suferă cumplit de pe urma spaimei și a izolării. Ca s-o poată ajuta, Julia trebuie să descopere adevărul despre trecutul lui Alice, deși aceasta înseamnă să recurgă la ajutorul surorii de care s-a înstrăinat și care e ofițer în poliția locală. Amănuntele șocante ale vieții lui Alice îi pun Juliei la grea încercare credința și rezistența, chiar și atunci când se zbate ca să clădească un cămin pentru Alice – și pentru ea însăși.

Acesta e unul dintre cele mai fascinante și mai captivante romane scrise de Kristin HannahBooklist

Adevărata poveste de dragoste din acest roman îl reprezintă atașamentul necondiționat dintre Alice și Julia, iar cititorii o vor îndrăgi, fără doar și poate, pe vulnerabila fetiță-lup. Publishers Weekly

Îmi plac foarte mult și rezonez în mod deosebit cu poveștile despre copii, iar cartea de față efectiv m-a ”topit”.

”Un moment magic” e o carte splendidă, începând de la titlu, povestea din paginile ei, stilul cald, profund și intens al autoarei și până la minunata copertă sub care a apărut la Editura Litera.

O poveste care mi-a ținut inima în palme, mai bine zis în paginile ei, pe parcursul întregii lecturi.

Personajele extraordinare, minunatele descrieri ale naturii dar, mai ales impresionantul exemplu de iubire necondiționată dintre două suflete vulnerabile, dar incredibil de puternice, fac din această carte o lectură de neuitat. Cinci stele pe goodreads din partea mea, cu plus dacă se poate!

Doctor Julia Cates, specialistă în psihiatrie pediatrică se află într-un moment de cumpănă al vieții sale profesionale, în urma unei tragedii pentru care presa a găsit-o țap ispășitor, făcându-i reputația ferfeliță. Nici pe plan personal nu stă mai bine, fiind părăsită de iubitul ei cu care avusese o relație stabilă de ani de zile bazată pe iubire și fidelitate, credea ea… Asta era situația când primește un telefon de la sora ei, Ellie, care o roagă să revină în orașul natal – pe care Julia îl părăsise de ani de zile și de care nu o mai lega nimic de când părinții muriseră – pentru a se ocupa de ceva foarte important, fără a-i da alte detalii. Julia nu avea de unde să știe atunci, dar acel telefon îi va schimba viața, pe toate planurile.

Cele două surori nu erau apropiate, nu fuseseră nici când erau copii, fiind pe cât de diferite se putea. Ellie fusese frumoasa școlii, o tipă populară și simpatizată de toată lumea, pe când Julia era rățușca cea urâtă, lungană și neîndemânatică, dar cu o minte strălucită, fiind tocilara școlii, ignorată la petreceri și întâlniri. Julia plecase de acasă, făcându-și o carieră în domeniul medical, pe când Ellie rămăsese, trecuse prin două căsătorii și tot atâtea divorțuri, iar acum era comandanta poliției din micul orășel Rain Valley, care, ”ascuns între sălbăticia Pădurii Naționale Olympic și furtunoasele valuri gri ale Oceanului Pacific, era ultimul bastion al civilizației înainte de pădurile întinse.”

Nu se întâmpla mare lucru în Rain Valley care să necesite intervenția poliției – formată din Ellie, adjuncta și prietena ei, Peanut, și Cal, dispecerul secției – așa că atunci când o localnică a dat buzna în secție spunând că e ”ceva” pe strada Magnoliei, habar n-au avut la ce să se aștepte. Însă în nici un caz la ceea ce au găsit la fața locului: o fetiță mică, slabă și murdară, ieșise din pădure și se cocoțase, terifiată, în vârful unui pom, având în brațe un pui de… lup!

După o capturare dramatică, lupul este închis în siguranță la o fermă de vânătoare, iar micuța fată- sălbăticiune este consultată, sedată fiind, de doctorul comunității, Max Cerrasin, un bărbat charmant după care suspinau toate femeile singure din Rain Valley.

Fetița, având în jur de 5-6 ani, era puternic deshidratată și subnutrită, dar aceste probleme se puteau rezolva. Psihic însă, era altă problemă, care îi depășea competențele. Copila nu vorbea, scotea sunete neomenești, mușca, se zgâria pe față, fiind evident sălbatică sau sălbăticită și nu se putea interacționa în vreun fel cu ea. Era nevoie de un specialist în psihiatrie pediatrică, iar Ellie s-a gândit imediat să ceară ajutorul sorei sale Julia, acesta fiind telefonul prin care a chemat-o pe aceasta ”acasă”.

În momentul în care Julia o întâlnește pe ”fetița-lup” și realizează cu ce fel de caz se confruntă, se implică trup și suflet în recuperarea micuței, iar interacțiunea lor, eforturile aproape supraomenești depuse de Julia pentru a stabili un contact uman cu aceasta, sub o presiune mediatică extraordinară – evident presa nu putea lipsi din peisaj – sunt punctul forte al cărții. Am citit această parte cu un nod în gât, înduioșată până la lacrimi.

Totodată, urmărim și construirea relației dintre cele două surori, Ellie și Julia, fiecare realizând că o judecase greșit pe cealaltă.

Nu lipsește nici latura romantică a poveștii, deși nu este în prim plan. Avem parte de formarea unui cuplu inedit: vulnerabila și neîncrezătoarea Julia și seducătorul Max, care era un bărbat mult mai profund decât părea la prima vedere, având la rândul lui propriul trecut marcat de o tragedie familială. Bonus, și Ellie își va găsi perechea atunci și acolo unde se aștepta mai puțin! Nu vă dau mai multe detalii, veți vedea despre ce este vorba.

Revenind la planul principal al poveștii, Julia încearcă din răsputeri să interacționeze cu fetița și să o facă să comunice și să vorbească – era evident că era foarte inteligentă, dar cumplit de speriată, fiind evident că fusese ținută legată timp îndelungat – iar Ellie, pe de altă parte, încearcă să descopere cine este copilul, dacă a fost răpită și dacă o caută cineva.

Legătura care se formează între ele, atașamentul și iubirea necondiționată a uneia față de cealaltă sunt impresionante.

Cum se derulează acțiunea, cum ajunsese fetița în această situație și ce se va întâmpla cu ea, care este deznodământul întregii povești, vă invit să aflați citind cartea! E minunată!!!

”Ani de zile de atunci încolo, Julia știa că oamenii din Rain Valley aveau să povestească despe aceste vremuri speciale, când un copil diferit de oricare alt copil ieșise din pădure și intrase în viețile lor, schimbându-le pe toate, cum totul începuse la mijlocul lui octombrie, când copacii erau îmbrăcați în frunze portocalii și dansau în adierea răcoroasă , cu miros de ploaie, iar soarele strălucea cu o nuanță de aur care lumina totul.

Un moment magic.”

Cărțile autoarei Kristin Hannah pot fi comandate pe litera.ro, elefant.ro, libris.ro, litera.ro, librarie.netcartepedia.ro, carturesti.ro, librariadelfin.rodol.ro

Recenzii și prezentări cărți Kristin Hannah

Recenzii și prezentări cărți din Colecția Blue Moon

Recenzii și prezentări cărți emoționante

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *