Delicatese Literare
Recenzii

Un partener ideal de Susan Elizabeth Phillips, Seria Chicago Stars, Editura Litera/Lira, Colectia Carti Romantice – recenzie

Un partener ideal (Nobody’s Baby But Mine – 1997)

Susan Elizabeth Phillips

Editura Litera / Lira

Colecția Carti Romantice

Traducere: Laura Berteanu

385 pagini

1. Trebuia să fii tu – Editura Litera – It Had to Be You – 1994 – recenzie
2. Un loc pentru inima ta – Editura Litera – Heaven, Texas – 1995 – recenzie
3. Un partener ideal – Editura Litera – Nobody’s Baby But Mine – 1997
4. Învață să visezi – Dream a Little Dream – 1998 – recenzie
5. Ce îşi doreşte inima – This Heart of Mine – 2000 – recenzie
6. Găsește-mi perechea! – Match Me If You Can – 2005 – recenzie
7. Un cuceritor înnăscut – Natural Born Charmer – 2004 – prezentare
8. Prima stea a nopții – First Star I See Tonight – 2016 – prezentare

Dr. Jane Darlington, profesor de fizică și un adevărat geniu, își dorește cu disperare un copil. Dar să găsească un tată potrivit pare o adevărată provocare.

Jane a fost un copil precoce, cu o inteligență ieșită din comun, și de aceea nu a fost niciodată acceptată de cei de vârsta ei în copilărie și în adolescență. Așa că acum este hotărâtă să facă tot posibilul ca să-și scutească propriul copil de suferințele pe care a fost nevoită ea să le îndure. Asta înseamnă că trebuie să găsească un tată foarte special pentru copilul ei, care să contrabalanseze mintea ei sclipitoare – adică un bărbat căruia să-i placă mai mult să-și exerseze mușchii decât mintea. Iar pentru asta este dispusă să joace rolul unei prostituate de lux, pentru o noapte cu fundașul legendar al echipei Chicago Stars.

Cal Bonner pare alegerea ideală – căci orice fotbalist are, nu-i așa, calități fizice impresionante, dar o minte invers proporțională cu acestea. Este chipeș și comportamentul lui nu pare să denote o inteligență deosebită – ba dimpotrivă.

Dr. Jane va afla prea târziu că Bonner este mult mai isteț decât lasă să se înțeleagă. În plus, este foarte hotărât să dea cu totul peste cap planul ei atent pus la punct – și să-i răpească inima pentru totdeauna.

Cartea a câștigat prestigiosul premiu RITA în anul 1998!

Un partener ideal este o savuroasă comedie romantică, pline de momente amuzante și fierbinți, care te binedispune și te face să crezi în magia sorții, care oferă șansa incredibilă ca doi oameni ce nu aveau nimic în comun să descopere că erau suflete pereche unul pentru celălalt!

Cartea te face să râzi în hohote încă de la primele pagini.

Jane, o femeie în vârstă de treizeci și patru de ani, de o inteligență strălucită, se afla într-un moment critic al vieții, în care ceasul ei biologic ticăia puternic și neîncetat, presând-o imperativ să facă un copil.

Astfel, Jane a profitat cu mult curaj de oportunitatea incredibilă ivită de a-și îndeplini visul, oferind copilului ei un tată perfect, pe Cal Bonner, fundașul legendar al formației Chicago Stars, în vârstă de treizeci și șase de ani, un bărbat cu calități fizice impresionante, dar cu un intelect mediu, care să poată contrabalansa sclipirile ei de geniu, chiar dacă pentru acest lucru ea trebuia să joace rolul unei prostituate de lux, oferită cadou acestuia cu ocazia zilei lui de naștere de către trei din coechipierii săi.

Jane are un scurt moment de panică în momentul în care îl vede față în față pe Cal, un bărbat puternic și bine clădit, cu alură de războinic și cuceritor, înalt de un metru nouăzeci, plin de mușchi, un om ce părea nemilos cu oricine hotăra că îi este dușman.

”Ochi gri, atât de palizi încât păreau aproape argintii. Ochi care nu cunoșteau milă. Păr șaten, aspru, a cărui tendință de a se ondula nu fusese temperată de o tunsoare absurdă. Un bărbat care își făcea propriile reguli și care nu dădea socoteală nimănui. Mușchi puternici, care trădau forță. Un animal fizic. Pomeți brutali și maxilar nemilos. Nici un pic de blândețe. Nici măcar o fărâmă de emoție caldă. Bărbatul acesta era un cuceritor, gândit de natură să provoace războaie.”

Însă Jane era decisă să-și atingă scopul cu orice preț! Sunt de-a dreptul ilare pasajele în care ea se încăpățânează să-și joace rolul de prostituată plătită, în ciuda faptului că în viața reală era o persoană foarte decentă și retrasă, încurajându-se în permanență că astfel îi va oferi copilului ei o șansă la o viață normală și fericită, spre deosebire de propria ei viață, în care fusese mereu privită ca o ciudățenie.

”Era făcut numai din mușchi și oțel. Nu exista nici un bătăuș pe lume care să aibă tupeul să se pună cu copilul acestui bărbat.”

De asemenea, Jane remarcă mulțumită că, deși Cal nu părea a fi prea deștept în sens academic, acea totuși o inteligență instinctivă, a străzii, care îl ajutase să se descurce până atunci, protejându-l în situații ce puteau deveni dificile, calitate ce categoric putea fi transmisă copilului lor.

 ”- Am niște prezervative în sertarul de sus din baie, Rodebud. Du-te și ia-le.

Deși cererea lui complica considerabil lucrurile, Jane fu mulțumită de această dovadă a instinctului său de supraviețuire. Poate că nu era el deștept în sensul școlăresc, dar avea inteligența străzii, o calitate de preț ce putea fi transmisă la copil.”

Dar Jane preîntâmpinase această problemă, venind deja pregătită cu un prezervativ găurit. Din păcate însă, rezultatul nu a fost cel scontat… În disperare de cauză, ținând cont că răul fusese deja produs și principiile ei grav călcate în picioare, Jane își adună tot curajul și, la două luni după prima întâlnire de-a dreptul memorabilă, îl abordează din nou pe Cal în hotelul în care acesta era cazat cu ocazia ultimului meci al sezonului. De data aceasta, victorie! Punctul a fost înscris iar Jane a aflat cu multă încântare, la scurt timp după aceea, că era însărcinată.

Cal Bonner se afla la un moment de răscruce al vieții lui. În plan personal era dureros marcat de drama prin care trecea fratele lui, Gabe, care își pierduse soția și copilul în urmă cu un an într-un accident de mașină, iar în plan profesional, având deja treizeci și șase de ani, după un șir întreg de accidentări care-l lăsaseră cu dureri permanente, era doar o chestiune de timp până când va fi nevoit să se retragă din activitate, lucru pe care Kevin Tucker, rezerva lui de douăzeci și cinci de ani, care abia aștepta să-i ia locul, avea mereu grijă să-i aducă aminte acest lucru, tachinându-l răutăcios tot timpul.

Pentru a contrabalansa trecerea timpului și a da impresia că este la fel de tânăr și viguros ca întotdeauna, Cal își alegea iubite tot mai tinere, ajungând să se afișeze doar cu fetișcane sub douăzeci și doi de ani.

În momentul în care cei trei coechipieri ai lui i-au adus în cameră o prostituată plătită, legată cu o fundă roșie la gât, primul lui impuls a fost să o dea afară, numai că, fără voia lui, a simțit o dorință irezistibilă față de acea tânără hotărâtă, complet atipică față de genul lui obișnuit, în vârstă de cel puțin douăzeci și opt de ani, slabă, blondă, cu sâni mici și șolduri mari.

În ciuda convingerilor lui Jane, Cal avea o inteligență deosebit de ascuțită, astfel că și-a dat seama imediat că aceasta nu era o prostituată, presupunând că era o fană înfocată ce dorea să-și satisfacă o fantezie cu el. Fascinat de argumentele ridicole cu care ea își pleda cauza, atras puternic fără voia lui de ea, Cal cedează în cele din urmă și face dragoste cu ea, în ciuda pretenției ei ridicole de a-și păstra hainele pe ea.

Două luni mai târziu, Cal nu reușise să și-o scoată din cap, prea intrigat de ceea ce i se întâmplase, astfel încât atunci când primește o nouă vizită a misterioasei lui ”fane” îi este imposibil să-i reziste, pierzându-și capul în asemenea hal încât uită și să folosească un prezervativ, lucru care nu i se mai întâmplase încă din liceu…

Tenace și ambițios, Cal nu putea lăsa lucrurile în voia sorții, fiind hotărât să descopere identitatea și motivația misterioasei persoane care îl vizitase deja de două ori. Mergând pe firul apei, ajunge la persoana care o adusese prima dată pe așa-zisa fană pe post de prostituată plătită. Intimidată de el, aceasta îi dezvăluie că era vorba de dr. Jane Darlington, o fiziciană de renume, care își dorea un copil și îl alesese tocmai pe el pentru că era puternic și… prost!

Cal suferă o lovitură cumplită de orgoliu, simțindu-se folosit ca un cal de prăsilă, calitatea lui cea mai de preț fiind aceea că nu părea prea inteligent!

Din cale afară de furios, decide să se răzbune cu orice preț, punându-și avocatul să caute orice cale prin care să o poată răni la rândul lui pe dr. Jane, iar pe viitoarea mamă a copilului lui a informat-o sec că se vor căsători, pentru ca fiul sau fiica lui să se nască legitim, urmând să divorțeze ulterior și să-și împartă custodia asupra copilului.

Jane este șocată când Cal dă de ea și îi aduce la cunoștință regulile lui, toate planurile ei de viitor find date complet peste cap. Umilită și speriată de viitorul propriului copil, Jane nu are încotro decât să-l urmeze în Salvation, micul orășel din care el provenea și unde urma să-și petreacă vacanța dintre sezoane.

Curând, Cal constată surprins că ostilitatea lui față de ea dispăruse complet, fiind înlocuită de o dorință puternică, apreciindu-i în același timp temperamentul ei focos și modul în care-i făcea față în polemicile lor cu replici tăioase și spirituale. Deși amândoi au un adevărat șoc aflând adevărul despre celălalt, Jane descoperind că Cal absolvise facultatea de biologie cu magna cum laude, iar Cal având revelația că Jane avea de fapt treizeci și patru de ani, nu pot rămâne prea mult timp supărați unul pe altul, atracția fizică acționând ca un liant în relația lor, apropiindu-i.

„– Să vedem ce gust ai. Îşi coborî capul şi buzele lui le atinseră pe ale ei. Erau moi şi calde, întredeschise. Abia o atingeau. Ochii i se închiseră. Se simţea de parcă ar fi fost mângâiată cu o pană şi se întrebă cum putea cineva atât de puternic să aibă o atingere atât de tandră.“

„Întoarse capul spre ea şi avu senzaţia că o mângâia cu ochii. Nu şi-ar fi putut face mai clare intenţiile. O dorea şi intenţiona să o aibă. Dar rămânea întrebarea – ea era pregătită pentru el? Viaţa fusese întotdeauna o chestiune foarte serioasă pentru ea şi nimic nu ar fi putut-o transforma într-o persoană superficială. Putea face faţă durerii care ar fi aşteptat-o în viitor dacă lăsa garda jos în faţa lui?“

Deși ajung să facă dragoste cu pasiune, Jane insista în continuare să nu se arate goală în fața lui, temându-se pe de o parte că el nu o să o găsească atrăgătoare iar, pe de altă parte, că odată dispărută provocarea, interesul lui pentru ea va înceta brusc. Extrem de competitiv, Cal era decis să o învingă prin insistență și argumente, nu prin șiretlicuri.

„Devenise un joc. Accepta să facă dragoste cu el doar noaptea, cu luminile stinse şi se trezea la un moment dat înainte de răsăritul soarelui, ca să se întoarcă în camera ei sau să se strecoare într-a lui, dacă adormiseră în patul ei. Cal ar fi putut să schimbe regulile. Ar fi putut să o forţeze sau să o lase fără suflare în amiaza mare cu săruturile lui, încât ar fi cedat. Dar nu o făcea. Avea o fire extrem de competitivă şi nu voia să câştige prin şiretlicuri, doar prin totala ei capitulare.“

O lovitură puternică avea să zgâlțăie din răsputeri relația lor și așa fragilă. Avocatul lui, pe care Cal omisese din neglijență să-l informeze de noua stare a lucrurilor, mersese mai departe cu cercetările și găsise o soluție pentru a o răni, lăsând-o fără postul de cercetător pe care ea îl adora și pentru care muncise atâta. Deși Cal nu ar fi mers în nici un caz până la capăt, conștientizarea trădării lui a îndurerat-o cumplit pe Jane, care își declarase fără echivoc dragostea față de el, fără ca el să-i întoarcă favoarea…

Să recâștigi pe cineva este mult mai greu decât să câștigi, lucru despre care Cal se va convinge pe propria piele, care va trebui să depună eforturi serioase în acest sens, cu atât mai mult cu cât propria lui familie s-a întors împotriva lui, sprijinind-o pe Jane.

În plan secundar, asistăm la o emoționantă și înduioșătoare poveste de dragoste între părinții lui Cal, care își vor redescoperi pasiunea și idealurile de la începutul relației lor, după decenii în care fiecare dintre ei purtase o mască politicoasă și rece.

După multe momente savuroase, avem parte de un final fericit și optimist, Cal având o revelație bruscă în privința carierei pe care să o urmeze după ce se va lăsa de fotbal, iar Jane convingându-se că toți copiii lor vor putea avea o copilărie fericită, atâta timp cât vor fi înconjurați cu multă dragoste de părinții și bunicii lor, lucru care ei îi lipsise cu desăvârșire. Mai mult, nicio descoperire științifică, indiferent cât de importantă, nu putea înlocui căldura unei familii iubitoare…

”Fermecată și pe deplin împăcată, Jane privi cum tatăl și fiica fac cunoștință. Se trezi amintindu-și acel moment, cu mult timp în urmă, când îi strigase lui Cal: ”E copilul meu! Numai și numai al meu!

În timp ce privea în jur, la cei doi bunici care arătau ca și cum cineva le-ar fi făcut cadou o stea, la o străbunică afurisită și la un tată care se îndrăgostea până peste cap sub ochii ei, își dădu seama cât de mult se înșelase.

În acea clipă știu că o găsise. Suprema și absoluta Teorie a Întregului.”

Am menționat cartea în Top 10 cărți romantic-erotice amuzante

Seria Chicago Stars

Listă cărți Susan Elizabeth Phillips

Recenzii și prezentări cărți Susan Elizabeth Phillips

Listă cărți apărute în colecția Cărți Romantice ordonate după autor și serii

Cărțile autoarei Susan Elizabeth Phillips pot fi comandate din librăriile on-line litera.ro, libris.ro, elefant.ro, librariadelfin.ro, librarie.net, emag.ro

21 Comments

 • Oli

  Ce-mi place seria asta!! De fapt îmi plac toate cărțile autoarei, sunt fan Susan Elizabeth Philips.
  Abia aștept ziua de vineri, să citesc cartea!

 • Tyna

  Am terminat de citit cartea, care m-a încântat! Am râs în hohote la anumite pasaje, iar finalul a fost extraordinar! Abia aștept să citesc următoarea carte din serie, în care vom afla povestea lui Gabe, fratele lui Cal, după care va urma povestea lui Kevin cu Molly, sora lui Phoebe. Sper să apară cât mai repede ambele!

 • Oli

  O carte minunată!!! M-a încântat, emoționat și amuzat! Mi-a plăcut foarte mult, nu am putut s-o las din mână! O comedie romantică extraordinară! Ador autoarea asta, toate cărțile ei m-au cucerit!

 • Balan Daniela

  am asteptat cu nerabdare cartea asta mai ales ca la mine in oras s-au inchis toate chioscurile de ziare si pentru a-mi procura cartile trebuie sa merg in alt oras si pentru ca in aceasta perioada din an evit sa ies din casa pentru ca am probleme respiratorii si prefer sa ma protejez, dar sotul meu stie sa ma fericita si vineri s-a intors acasa cu cartea in plasa ! o carte absolut superba cu personaje minunate ,am plans ,am ras , si m-am amuzat cu ei dar am avut parte si de doua povesti de dragoste minunate ! m-am bucurat ca am aflat si ca Bobby Tom si Gracie au o fetita , iar Gracie e mare primarita in Telarosa ! personajul care mi-a placut cel mai mult din carte a fost Annie Glide ! o carte superba si o recenzie pe masura ei ,felicitari Tyna

  • Tyna

   Mulțumesc! Următoarea carte se anunță a fi la fel de frumoasă, avându-l ca personaj principal pe Gabe, fratele lui Cal, cel care trecuse printr-o dramă teribilă, pierzându-și soția și copilul într-un accident de mașină. Se pare că soarta îi va oferi o nouă șansă…

 • Geo

  Ce bine suna! De data asta cred ca nu voi mai rezista si o voi lua la citit. Felicitări! ❤️ Atât pentru recenzia scrisă cât si pentru cea telefonică, Tyna!

 • Oli

  Minunata recenzie Tyna, felicitari! Am citit-o cu zambetul pe buze, la fel cum am citit si cartea! Superba poveste! De fapt, mi-au placut ambele povesti de care avem parte. Daca cea dintre Cal si Jane m-a incantat si amuzat – interactiunea celor doi e de milioane pe tot parcursul cartii – cea dintre parintii lui Cal m-a emotionat profund, mai ales fazele de pe care si le aduceau aminte de cand erau foarte tineri (si acum erau tineri, ca il avusesera pe Cal adolescenti fiind), mi-au adus lacrimi in ochi. Cat despre Annie – bunica lui Cal – nu am cuvinte sa spun ce mult mi-a placut: dezinvoltă, nonconformista, o ”cotoroanta” batrana, care chiar se mandrea ca e numita asa!

Spune-ți părerea!