Delicatese Literare
Recenzii

Un străin frumos de Lisa Kleypas, Editura Miron – recenzie

Un străin frumos

(Hello Stranger – 2018)

Lisa Kleypas

Editura Miron

Traducere: Gabriela Anca Marin

Nr. pagini: 367

An apariție: 2019

  1. Frumos și cu inima de gheață (Cold-Hearted Rake – 2015) – recenzie
  2. Vreau să fiu soția ta (Marrying Winterborne – 2016) – recenzie 
  3. Diavolul în primăvară (Devil in Spring – 2017) – recenzie 
  4. Un străin frumos (Hello Stranger – 2018)
  5. Fiica diavolului (Devil’s Daughter – 2019) – prezentare
  6. Pentru dragostea Cassandrei (Chasing Cassandra – 2020) – recenzie
  7. Devil in Disguise – 2021

O femeie care sfidează timpurile în care trăiește...

Doctorița Garrett Gibson, singura femeie doctor din acea vreme din Anglia, este la fel de îndrăzneață și de independentă ca orice bărbat. Și atunci de ce să nu poată iubi ca ei? Dusese o viață sobră, austeră, neinplicându-se în nici o relație. Numai că într-o noapte, întâlnește un bărbat fascinant și între ei izbucnește o pasiune nebună. A doua zi, redevin doi străini.

Un bărbat care nesocotește orice regulă...

Ethan Ransom, fost detectiv la Scotland Yard, este un bărbat dur, plin de secrete. Se zvonește că ar fi un asasin, însă adevăratele lui loialități rămîn un mister. Ethan este un Ravenel renegat de tatăl lui, dar oricum, pe el nu-l interesează înalta societate.

În ciuda jurământului de a se evita unul pe celălalt după acea singură noapte de pasiune, ea se trezește atrasă într-o misiune extrem de periculoasă. Când aceasta eșuează, va fi nevoie de tot curajul și de toată îndemânarea ei pentru a-l salva pe el. Deși sunt implicați amândoi într-un complot guvernamental, Ethan este dispus să sacrifice totul pentru iubirea celei mai extraordinare femei din câte a cunoscut vreodată.

Lisa Kleypas este una din autoarele mele preferate. De fiecare dată reușește să mă încânte cu povești de dragoste imposibil de frumoase, care îți încălzesc sufletul și te fac să crezi în miracole și suflete pereche.

În momentul în care se îndrăgostesc, personajele create de ea iubesc total și fără rezerve, punând fericirea persoanei iubite mai presus de orice altceva, fiind dispuse să-și dea și viața de dragul perechii iubite.

Intriga cărții Un străin frumos, pe care am găsit-o pe stoc pe libris.ro, este cu atât mai interesantă cu cât personajul feminin principal a fost inspirat de o persoană reală – doctorița Elizabeth Garrett Anderson. În ciuda unei opoziții puternice, aceasta și-a luat licența în medicină la Sorbona, în 1870. În 1873 a reușit să devină prima femeie medic din Anglia. Imediat după aceea, Asociația Medicală Britanică și-a schimbat regulamentul, pentru ca în următorii douăzeci de ani nicio altă femeie să nu-i mai poată călca pe urme. Doctorița Anderson nu s-a lăsat descurajată și a fost unul dintre co-fondatorii primului spital cu personal feminin. A fost prima femeie-decan a unei școli britanice de medicină, a activat în mișcarea sufragetelor și a devenit prima femeie primar și magistrat în frumosul oraș Aldeburgh.

Lisa Kleypas nu și-a propus însă să realizeze o biografie a acestei femei minunate, ci, inspirându-se din câteva date din viața acesteia, a creat un personaj feminin fictiv fascinant, pe care nu poți să nu-l admiri și îndrăgești.

Doctorița Garrett Gibson era o femeie dedicată profesiei sale, plină de bunătate și empatie față de bolnavi, având totodată grijă și de tatăl ei, un polițist pensionar, ce suferea de o boală a sângelui. De altfel, tatăl ei era singurul părinte pe care-l cunoscuse, întrucât mama ei murise la nașterea ei din cauza unei hemoragii ce nu putuse fi oprită. Acesta fusese și unul din motivele pentru care Garrett dorise cu ardoare să devină medic, pentru a preveni astfel de tragedii.

Pe Garrett am cunoscut-o prima dată în Vreau să fiu soția ta și încă de atunci am fost impresionată de tenacitatea, ambiția, dăruirea și determinarea ei. Tot atunci l-am cunoscut și pe Ethan Ransom, un bărbat extrem de misterios, cu calități fizice excepționale, care le-a sărit în ajutor lui Garrett și Helen într-o situație dificilă, dovedindu-se atunci că fusese angajat de Rhys Winterborne pentru a le asigura protecția.

Pe ambii eroi i-am mai întâlnit tangențial și în Diavolul în primăvară și abia așteptam să descopăr cum va fi povestea lor de dragoste.

La începutul acțiunii cărții Un străin frumos, descoperim că Ethan își asumase, de data aceasta benevol, rolul de înger păzitor al doctoriței Garrett Gibson, urmărind-o din umbră în fiecare marți, când aceasta făcea o vizită regulată la azilul de săraci. Vigilența lui a fost extrem de benefică pentru Garrett, Ethan salvând-o de la jaf și un posibil viol în momentul în care aceasta a fost atacată de trei soldați beți.

Viața lui Ethan era extrem de tulbure în acel moment. De origine irlandeză, fiul unui gardian de închisoare și a unei florărese, Ethan crescuse înconjurat de dragostea maternă, însă zbătându-se în lipsuri materiale.

După o carieră excepțională în poliție, în care avansase rapid în doar șase luni de la polițist e gradul IV la inspector, Ethan își dăduse demisia, fiind recrutat de Jasper Jenkyn, șeful unei agenții guvernamentale. După ani de zile în care îndeplinise misiuni extrem de riscante în beneficiul coroanei britanice, Ethan descoperise de curând o întreagă rețea de corupție la nivel înalt, pe care era decis să o demaște, indiferent de riscuri. Acțiunile sale nu trecuseră neobservate, astfel că Ethan devenise o țintă, mai mulți ucigași plătiți fiind pe urmele lui.

În aceste condiții, Ethan era conștient că nici nu se punea problema să aibă o relație, întrucât oricine s-ar fi aflat în preajma lui devenea automat o țintă. Totuși, fascinat de doctorița Garrett Gibson încă de la prima lor întâlnire, se îndrăgostise de aceasta din ce în ce mai tare, neputându-se abține să nu o urmărească pentru a o putea păzi din umbră. Temându-se pentru siguranța ei, Ethan a insistat să-i predea câteva lecții de autoapărare.

În decursul a doar câtorva întâlniri, sentimentele lui Garrett au evoluat rapid de la o simplă recunoștință la o iubire profundă. Deși era conștientă că pasiunea ei pentru Ethan semăna periculos cu clișeul în care fata bătrână de îndrăgostește de un străin frumos, Garrett era decisă să lupte pentru a-i învinge rezistența și a-l face pe acesta să o accepte în viața lui, în ciuda tuturor riscurilor.

Așa cum autoarea ne-a obișnuit și în celelalte cărți ale sale, momentele de dragoste dintre cei doi eroi sunt foarte pasionale.

Când Ethan este rănit grav, fiind trădat mișelește, Garrett își va pune tot sufletul și toată priceperea la bătaie pentru a-l salva.

Ethan va primi un ajutor cu totul neașteptat de la familia Ravenel, Devon și West riscându-și propria viață și siguranța celor dragi pentru a-l ajuta. Vom descoperi astfel, cu surprindere, că Ethan era bastardul fostului conte și, deci, fratele vitreg al lui Helen, Pandora și Cassandra!

M-a emoționat declarația de dragoste a lui Ethan către Garrett, când el credea că era pe patul de moarte, fără nicio șansă de a fi salvat. Lisa Kleypas are marele talent de a crea eroi extrem de masculini, însă capabili de sentimente foarte profunde și care dau dovadă de o incredibilă tandrețe și gingășie.

”- Din prima clipă în care te-am văzut am știut că tu ești lumea mea. Te-am iubit dintotdeauna. Dacă mi-aș putea alege soarta, nu ne-am despărți niciodată. Acushla… bătaie a inimii mele, respirația sufletului meu… nimic pe lume nu e mai frumos. Umbra ta pe pământ este lumina soarelui meu.”

Un personaj care m-a impresionat extrem de plăcut a fost și West, pe care l-am cunoscut în Frumos și cu inima de gheață. Este remarcabilă transformarea acestuia de la dandy-ul de la început la o persoană responsabilă, capabilă și eficientă, dedicată muncii de fermier, pentru o învățase din mers.

Replicile lui sarcastice m-au făcut să pufnesc în râs de mai multe ori, în ciuda dramatismului situației, dovedind că simțul umorului era o trăsătură de familie. În precedentele cărți din serie, Devon, fratele lui West, era cel care avea mereu replici spumoase.

Însă, în ciuda aparentei lui nonșalanțe, West a dat dovadă de mult altruism, precum și de un curaj deosebit în situații limită.

”- Lasă-mă! Trebuie să am grijă de el… are nevoie de mine…

– Mă descurc cât dormi tu.

– Nu, nu vei putea, a spus Garrett. A început să plângă. Toți pacienții tăi au patru picioare pe când el… are doar două.

– Ceea ce înseamnă că îmi va crea de două ori mai puține probleme, a spus West.”

”L-a privit atent pe Ethan: pari pe punctul să cazi din picioare. Te conduc sus.

– Nu am nevoie de ajutor.

– Doar nu crezi că risc să ți se întâmple ceva și să am de-a face cu furia doctoriței Gibson? Prefer să dau nas în nas cu zece asasini plătiți!”

Abia aștept să citesc povestea lui de dragoste, pe care o vom afla în următoarea carte din serie, Devil’s Daughter. Pentru cine nu știe încă acest amănunt, sufletul pereche a lui West va fi Phoebe, sora lui Gabriel din Diavolul în primăvară și fiica lui Sebastian și Evie din Diavolul în iarnă!

De altfel, însuși Sebastian St. Vincent (unul din eroii mei preferați din cărțile historical-romance) a avut o apariție episodică încântătoare în această carte. Pentru ca Garrett să i se poată dedica lui Ethan în totalitate după ce acesta fusese rănit, familia Ravenel a aranjat ca tatăl lui Garrett, Stanley, să fie invitat la reședința ducelui de Kingston, Sebastian St. Vincent. La sfârșitul sejurului, Stanley era încântat că reușise să-l ”curețe” pe duce de sume importante de bani în timpul partidelor de poker. Garrett, în schimb, știind că Sebastian fusese cândva patronul unui important club de jocuri de noroc, și-a dat seama că ducele se lăsase bătut dinadins, pentru a-i umple buzunarele tatălui ei cu bani, fără a-i jigni acestuia demnitatea…

În ceea ce-i privește pe eroii noștri, nu am avut nicio emoție că finalul va fi unul fericit, care mă va lăsa cu o stare de bine și multă căldură în suflet. Că doar vorbim de Lisa Kleypas aici!

”- Vreau o viață cu tine. Voia ani cu el. Și o droaie de copii.

– Viața mea este a ta, i-a răspuns răgușit. Al tău este fiecare minut pe care-l mai am de trăit. Știi asta… nu-i așa?

– Da. Da. Senzațiile au copleșit-o și i-a alungat orice gând. Erau doar ei doi, încinși de soare și de dragoste, uniți, contopiți într-un singur trup și un singur suflet.”

Cartea Un străin frumos de Lisa Kleypas poate fi comandată pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Miron

Recenzii și prezentări cărți Lisa Kleypas

19 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *