Delicatese Literare
Recenzii

Un tip mortal de Marian Keyes, Editura Polirom, Colectia Chic – recenzie

Un tip mortal

(This Charming Man – 2008)

Marian Keyes

Editura Polirom

Colectie: Chic

An aparitie: 2009
Nr. pagini: 784
Traducător: Ileana Grama
Deși a început să scrie absolut accidental, în urmă cu aproape cincisprezece ani, Marian Keyes este în pre­zent una dintre cele mai apreciate romanciere irlandeze. A studiat Dreptul și Finanțele, iar în 1993 a început să scrie „dintr‑odată” o serie de povestiri ce s‑au transformat în romanul său de debut, Pepenașul (Polirom, 2007). De atunci a publicat neîntrerupt, cărțile sale devenind ime­diat bestselleruri. Feministă convinsă, Marian Keyes și‑a donat adesea drepturile de autor unor fundații caritabile. Romanele sale sunt traduse în peste 30 de limbi. Dintre acestea, la Editura Polirom au mai apărut Lucy Sullivan se mărită (1997; Polirom, 2006), Vacanță lui Rachel (1998; Polirom, 2006), Sushi pentru începători (2000; Polirom, 2007), E cineva acolo? (2006; Polirom, 2007) și Un tip mortal (2008; Polirom, 2009).
În același stil direct, cursiv și plin de umor cu care ne‑a obișnuit în cărțile anterioare, Marian Keyes abordează în cel mai recent roman al sau, Un tip mortal (2008), pro­bleme actuale ale societății contemporane, precum violență domestică, alcoolismul, intrigile murdare și corupția politi­cienilor. Vestea neașteptată a căsătoriei lui Paddy de Courcy, un politician plin de succes și totodată un bărbat de un farmec aproape supranatual, râvnit de întreagă suflare feminină irlandeză, cade ca un trăsnet asupra tuturor femeilor prin viața cărora a trecut. Alternînd admirabil planurile temporale, romanul reunește măr­turiile a patru femei despre relația lor cu Paddy de Courcy: Lola – o stilistă nostimă, sufletistă și cochetă, Grace – o ziaristă integră și energică, Marnie – o mamă de familie pe care sensibilitatea exacerbată o împinge spre alcoolism și Alicia – „fericita” mireasă și unealta mașinațiunilor politicianului.
„Un roman impresionant, despre iubire, intrigi, gelozie și adevăratul sens al prieteniei.” (Daily Mail)
„Paddy de Courcy, deputat al Partidului Nouă Irlanda, se însoară, iar patru femei sunt zguduite până în adâncul ființei lor de o asemenea veste. Încărcat de cele mai profunde emoții și de un umor nebun, noul roman al lui Marian Keyes va stârni valuri de aplauze.” (Sunday Tribune)
„E charismatic și în același timp diabolic. Te atrage în lumea lui împotriva voinței tale, te vrăjește și te face să crezi că tu, numai tu, îi poți satisface dorințele. V-ați dorit vreodată să dansați cu diavolul? Marian Keyes face o descriere sclipitoare a acestui dans macabru și, pe cuvînt, nu vreți să-l ratați.” (Irish Times)
„Un tip mortal e un roman cu o intrigă suprinzătoare, profund și deosebit de critic în privința realității sumbre a Irlandei din zilele noastre.” (Sunday Tribune)
Vă recomand cu mare plăcere o poveste complexă, deși nu m-am așteptat să fie atât de penetrantă, care m-a impresionat, m-a revoltat dar m-a și înduioșat, o lectură scrisă într-un stil efervescent, pe alocuri cu umor fin, în care autoarea abordează teme importante precum lipsa stimei de sine, dependența de alcool, abuzul fizic și mizeria care se ascunde sub preșul lumii politice.
Poveștile a trei femei ale căror vieți au fost dramatic schimbate de către un tip perfid, diabolic, cu pofte sexuale perverse, un bipolar care rănește inimi și frânge nu numai oase ci și spirite, pe scurt, un tulburat mintal al cărui loc este într-un ospiciu.
Lola, stilista în Dublin, este furioasă, rănită, umilită și depresivă din momentul în care află că iubitul ei, un chipeș deputat din Irlanda, se însoară. Se simte folosită și trădată în cel mai josnic mod de către nemernicul ei iubit așa că, pentru a-și repara inima, cu ajutorul prietenelor, se retrage la țară, într-un loc fermecător. Teama de abandon a adus-o până în punctul în care a confundat iubirea cu maltratarea. Aici însă, vecinul ei misterios ca și întreagă comunitate în care ajunge, o ajută să-și vindece inima, să-și găsescă drumul și speranța unui nou început.
Grace este ziaristă în Dublin și o femeie puternică, o gladiatoare. Are un iubit șarmant și complicat, divorțat, dar lipsa comunicării și a încrederii creează o fisură în relația lor. Cineva însă, vrea să se răzbune pe „refuzul ” ei, pe dreptul ei de a spune „nu”, un tip nemilos care nu se da în lături să calce pe „cadavre”. Grace are o sora geamănă, Marnie, alcoolică, depresivă și nefericită, deși are o familie frumoasă și un soț a cărui răbdare față de comportamentul degradant al soției lui este dumnezeiască. În trecutul lui Marnie, un diabolic tânăr aspirant la viață politică a avut „grijă” să-i mutileze sufletul și trupul și de atunci stima de sine a femeii s-a prăbușit!
Trei femei umilite și maltratate care au aflat pe pielea lor ce monstru zace într-un bărbat pe care l-au iubit și adorat, trei spirite care se vor ridică și vor renaște din întunericul fricii, firele invizibile care leagă sufletele lor chinuite și speranța fiecăreia în noi începuturi, iată ce va oferă acest chick-lit îndrăzneț, profund și intens!
Dezvăluind fața diabolică a lui Paddy de Courcy, poveștile lor șocante se pun în slujba unei cauze nobile: salvarea reputației lui Dee Rossini, șefa partidului Noua Irlanda, pe care acesta plănuiește s-o înlăture de la putere pe cele mai josnice căi. Incursiunile în culisele politicii, în lumea presei și a stiliștilor, în cercurile înalte ale societății dublineze, dar și atmosfera provincială a orășelului Knockavoy și a micii sale comunități de travestiți conferă romanului autenticitate și culoare.

Cărțile autoarei pot fi comandate de pe libmag.ro, libris.ro, elefant.ro, librarie.net, dol.ro, cartepedia, carturesti.ro, polirom.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Polirom

Recenzii și prezentări cărți cu mult umor

11 Comments

Spune-ți părerea!